Keresés

Részletes keresés

Amita13 Creative Commons License 2023.05.14 0 0 3528

Én cserepes mézalmácskát rendeltem tavaly tőlük, elégedett voltam a növényekkel. Az elnevezéseiket nem kell komolyan venni, elég rossz fordítások. Szabadgyökerest viszont nem mernék rendelni, főleg így tavasz végén, mert azért elég messziről jön.

Előzmény: Balage-81 (3525)
beetee Creative Commons License 2023.05.14 0 0 3527

Fehér szamócám volt. Nagyon parfümös illattal és ízzel.

Meg macerás volt szedni. Már komposztáltam.

Előzmény: Balage-81 (3523)
beetee Creative Commons License 2023.05.14 0 0 3526

Termelő szabadgyökérrel forgalmaz. Nagy tételben, olcsón. Kertészetben minimum fóliakonténer van alatta. 

De ilyenkor már elkésett a szabadgyökeres ültetés. 

Előzmény: Balage-81 (3525)
Balage-81 Creative Commons License 2023.05.14 0 0 3525

Egy román cég tized/huszad áron árulja a Glen Coe-t, kb. 170 ft/tő áron. Tegnap még fennt volt a hirdetésük, ma már nincs, állítólag elfogyott. 100 tőtől volt érvényes az ár, az alatt kicsit drágább, de még mindig sokkal olcsóbb, mint a kertészeteknél, ahol 3000 ft körül van egy tő.

Ezek hirdették:  https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/input/novenyi-szaporitoanyag/szeder-navaho-rubus-frut-navaho-cserepben/h_7264725?ref=33bf4162

Néztem a többi hirdetésüket és eléggé kamu képeket használnak, a japán málnaepret is árulják. Szóval nem igazán bízom bennük.

Előzmény: beetee (3521)
Balage-81 Creative Commons License 2023.05.14 0 0 3524

Igen, főleg a virágoknál, virághagymáknál látszik, hogy photoshoppoltak a képek illetve erősen fel vannak javítva a színek.

Előzmény: CBNora (3522)
Balage-81 Creative Commons License 2023.05.14 0 0 3523

A fehér színű változatok sokszor elég íztelenek szoktak lenni és az antioxidáns színanyag sincs bennük. Viszont a fehér ribizli pl. jobban ízlik, mint a piros, mert édesebb.

Ettől a kertészettől már többször rendeltem és erős, szép növényeket küldtek. De adott kertészeten belül is lehetnek minőségbeli különbségek. Volt, amelyik gyönyörű, hatalmas  egreseket küldött, viszont egy másik fajta egresből pedig satnya, félig halott példányokat, a fele ki is pusztult. Szóval szerencse kérdése is.

A fehér epernek milyen íze van? Már a látványától is rosszul vagyok, valahogy nem szimpatikus.

Előzmény: beetee (3520)
CBNora Creative Commons License 2023.05.14 0 0 3522

Ez bármilyen növény vásárlása előtt jó módszer. A dísznövények is sokkal dúsabbak és színesebbek a kereskedői oldalakon.

Anyósom nem használja az internetet, nagyokat szokott csalódni, mikor nyomtatott katalógusból rendel valamit. 

Előzmény: beetee (3520)
beetee Creative Commons License 2023.05.14 0 0 3521

Szerintem idei vesszőt kapsz. 

Az csak jövőre.

De ha esetleg lesz is rajta virágzat, én leszedném. Had erősödjön a növény. Elég energiaigényes a gyümölcshozás.

Előzmény: Balage-81 (3519)
beetee Creative Commons License 2023.05.14 0 0 3520

Az első kettőhöz nem fűznék nagy reményeket.

A Triple Crown meg egy bejegyzett tüskementes szeder fajta. Termesztésbe vont. Tehát van hozama, eladható. (bírhatja a gépi szedést, stb...) Az ízét nálad kell tesztelni. Lehet jó.

Én úgy szoktam ilyen ismeretlen fajtákkal, hogy beírom gugliba, indítok egy képkeresést és a kereskedői oldalakat figyelmen kívül hagyva megpróbálok olyan képeket vadászni, ami a valóság.

Meg angol nyelvű leírásokat nézek róluk. Szintén nem a kertészetekét. 

Előzmény: Balage-81 (3518)
Balage-81 Creative Commons License 2023.05.14 0 0 3519

Még a Glen Coe málnával kapcsolatban annyit kérdeznék, hogy ez már idén fog teremni? 

Fogalmam sincs, hogy mekkora növényt fogok kapni, méretet nem írtak, csak annyit, hogy konténeres.

Balage-81 Creative Commons License 2023.05.14 0 0 3518

Ilyeneket is rendeltem, 1-1 db-ot, kipróbálásra. 

https://sweetgarden.hu/japan_szeder_(rubus_phoenicolasius)

https://sweetgarden.hu/polar-berry-szeder

https://sweetgarden.hu/triple-crown-tuskementes-szeder-rubus-frut.-triple-crown

Ezekről mi a véleményetek? Elsősorban íz szempontjából. Mik a hátrányaik?

beetee Creative Commons License 2023.05.13 0 0 3517

:)

Előzmény: CBNora (3515)
Balage-81 Creative Commons License 2023.05.13 0 0 3516

Na, akkor el is ment a kedvem tőle... 😐

Előzmény: CBNora (3515)
CBNora Creative Commons License 2023.05.13 0 0 3515
Előzmény: Balage-81 (3514)
Balage-81 Creative Commons License 2023.05.13 0 0 3514
Balage-81 Creative Commons License 2023.05.13 0 0 3513

Pár tő Autumn bliss gold volt nekem a folytontermő sárgából, nagyon szerettem, de kipusztult. Volt egyszertermő Fertődi aranyfürt is, szerintem a legfinomabb málnák egyike. Nagyon erősen szaporodott sarjakról. Aztán egyik évben elvitte a belvíz. Azóta is tervezem újratelepíteni, de valahogy elmaradt.

Előzmény: othiss (3511)
Balage-81 Creative Commons License 2023.05.13 0 0 3512

Nekem is van fekete málnám, ismeretlen fajta, de valószínűleg Black jewel. Mi szeretjük. Nem helyettesíti a piros málnát, de választékbővítő fajtának jó.

A Glen Coe-t hogy lehet szaporítani? Mivel a magas ára miatt csak 2 tövet rendeltem. Mindenképp szeretném megtartani, akkor is, ha nem lesz a kedvencem. "Egynek elmegy" alapon.

Előzmény: 55judit (3510)
othiss Creative Commons License 2023.05.13 0 0 3511

a nejem örömére ültettem egy sor fekete málnát, és egy sor sárga málnát(is)...

Két évig tartottam, végigcsodálta a rokonság, aztán az arcokat látva kivágtam..nem vált be ez a nemesítés.

Azóta csak hagyományos málnákkal foglalkozom, van óriás guruló, és hagyományos málnaízű jálnám is...a folytonérő csak nekem nem tetszik, a nejem még novemberben is böngészi a bokrokat, mert találni szép érett darabokat is.

Az idén valami történt, mert meglódultak a növésben..már két méternél is magasabb néhány tő, és fürtökben terem...már szép nagy szemek is vannak...

Lentebb már írtam, hogy talán az NPK bolondította meg, és a napi öntözés(amit marhára únok)

55judit Creative Commons License 2023.05.13 0 0 3510

Én nem tudom miből nemesítették. Olyan erős, tüskétlen vesszőket hozott mint a szeder. Egyszer termő. ha leérik, a vesszőket ki kell vágni, az újakat felkötözni. nem volt nekem finom, meg is szüntettem. Most a fekete málnával kísérletezek. Tavaly 2 szem volt, idén sok virág van 2 vesszőn. Nagyon tüskés, de legalább finom.

Előzmény: Balage-81 (3509)
Balage-81 Creative Commons License 2023.05.13 0 0 3509

Sziasztok!

Rendeltem Glen Coe lila málnát. Mi a véleményetek róla? Íz, ellenállóság stb.

Olvastam róla a leírásokat, de 1-2 dolog nem derült ki számomra. Ez folytontermő málna, ami június végétől novemberig terem?

Ami még ellentmondásos, hogy miknek a keresztezéséből alkották meg. Az egyik helyen azt írták, hogy a szedret és a málnát keresztezték, egy másik helyen viszont ezt:

"A ’Glencoe’ fajtát a ‘Glen Prosen’ piros és a ’Munger’ tüskétlen fekete málna fajták keresztezésével nemesítette Dr. Derek Jennings a Skót Növénykutató Intézetben 1989-ben."

othiss Creative Commons License 2023.03.27 0 1 3508

köszönöm, erre tippeltem...de nem voltam biztos benne. 

A nejem szeme fénye a málnás, ezért nekem mindent meg kell tennem, hogy elégedett legyen...meg sem merem említeni, hogy olcsóbb lenne piacon venni....

...de ha ő a málnasorok közt szeret málnázni, akkor legyen...

Előzmény: eletromos reduktor (3507)
eletromos reduktor Creative Commons License 2023.03.26 0 0 3507

Ha megkap a málna minden ásványi anyagot és nyomelemet a málna ,akkor erős lesz a növény immunrendszere és nem betegszik meg.

Előzmény: othiss (3506)
othiss Creative Commons License 2023.03.18 0 0 3506

érdekes...két sor málnát metszettem, és nem találkoztam beteg ággal...hogy miért érdekes? Mert egy éve nem permeteztem, és most sem fogok...meg később sem.

Rászid-lob Creative Commons License 2022.11.03 0 0 3505

Köszönöm szépen a válaszokat. Ezek szerint bátran rendelhetek tüskétlent, nem ér meglepetés.

Kipróbálom.

Előzmény: Amita13 (3504)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.03 0 0 3504

Én amúgy ezt az oldalt használom tájékozódni (nem csak szedermálnában), mert nagyon sokféle fajtát ismertetnek. Az áraik mondjuk már nem olyan jók, mint rég, sajnos, és nincs webáruhátuk, csak személyesen lehet vásárolni. 

Amita13 Creative Commons License 2022.11.03 0 0 3503

A Buckingham tüskétlen, nekem volt. Sajna elnyomták a málnák, szóval újra be kell szereznem. A link csak a példa miatt, nehogy ennyiért ott vedd, sokkal olcsóbban is be lehet szerezni. A postai küldést ha jól van csomagolva, simán kibírja. 

Előzmény: Rászid-lob (3500)
CBNora Creative Commons License 2022.11.02 0 0 3502

A szállítást kibírja, csak a fajtaazonosság a kérdés, meg amit írsz, hogy mit jelent az, hogy gyengén tüskés.

Előzmény: Rászid-lob (3500)
CBNora Creative Commons License 2022.11.02 0 0 3501

Engem nem zavar különösebben a tüske. Kisgyerek koromban sokat szedreztem (abban a révfülöpi kertben, ahol az a bizonyos füge is volt), befúrtam magam a nagy bokrokba, megtanultam kiakasztgatni a ruhámból a görbe tüskéket. Sok egyéb tüskés növényem is van, olyan is, aminek a lombja is szúr.

Előzmény: 55judit (3499)
Rászid-lob Creative Commons License 2022.11.02 0 0 3500

Köszönöm a linket. Természetesen így én is rákerestem, de sokkal okosabb nem lettem.

A tüskétlenhez a következőket írják mindenhol:

"egyátalán nem, vagy gyengén tüskések"

Akkor ez most mit jelent? Mit jelent a gyengén tüskés? Tele van tüskével, csak apró? Vagy alig van rajta itt-ott tüske?

Paksi vagyok, nem tudom érdemes-e rendelni valahonnét, kibírja-e a szállítást. Vagy most engedjem el, ha majd egyszer szembe jön velem valahol egy eladó növény, akkor vegyem meg.

Előzmény: 55judit (3493)
55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 3499

Tüskésem is volt, az meg kész életveszély volt a tüskék miatt. Az sincs meg. Viszont van fekete málnám, az viszont rendkívül finom, különleges aromás. nem tudom mi lesz a sorsa, mert ez is rettentő tüskés. Még a levelei is. Szinte megközelíthetetlen az egész. Szeret visszafagyni is.

Előzmény: CBNora (3498)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!