Én cserepes mézalmácskát rendeltem tavaly tőlük, elégedett voltam a növényekkel. Az elnevezéseiket nem kell komolyan venni, elég rossz fordítások. Szabadgyökerest viszont nem mernék rendelni, főleg így tavasz végén, mert azért elég messziről jön.
Egy román cég tized/huszad áron árulja a Glen Coe-t, kb. 170 ft/tő áron. Tegnap még fennt volt a hirdetésük, ma már nincs, állítólag elfogyott. 100 tőtől volt érvényes az ár, az alatt kicsit drágább, de még mindig sokkal olcsóbb, mint a kertészeteknél, ahol 3000 ft körül van egy tő.
A fehér színű változatok sokszor elég íztelenek szoktak lenni és az antioxidáns színanyag sincs bennük. Viszont a fehér ribizli pl. jobban ízlik, mint a piros, mert édesebb.
Ettől a kertészettől már többször rendeltem és erős, szép növényeket küldtek. De adott kertészeten belül is lehetnek minőségbeli különbségek. Volt, amelyik gyönyörű, hatalmas egreseket küldött, viszont egy másik fajta egresből pedig satnya, félig halott példányokat, a fele ki is pusztult. Szóval szerencse kérdése is.
A fehér epernek milyen íze van? Már a látványától is rosszul vagyok, valahogy nem szimpatikus.
A Triple Crown meg egy bejegyzett tüskementes szeder fajta. Termesztésbe vont. Tehát van hozama, eladható. (bírhatja a gépi szedést, stb...) Az ízét nálad kell tesztelni. Lehet jó.
Én úgy szoktam ilyen ismeretlen fajtákkal, hogy beírom gugliba, indítok egy képkeresést és a kereskedői oldalakat figyelmen kívül hagyva megpróbálok olyan képeket vadászni, ami a valóság.
Meg angol nyelvű leírásokat nézek róluk. Szintén nem a kertészetekét.
Pár tő Autumn bliss gold volt nekem a folytontermő sárgából, nagyon szerettem, de kipusztult. Volt egyszertermő Fertődi aranyfürt is, szerintem a legfinomabb málnák egyike. Nagyon erősen szaporodott sarjakról. Aztán egyik évben elvitte a belvíz. Azóta is tervezem újratelepíteni, de valahogy elmaradt.
Nekem is van fekete málnám, ismeretlen fajta, de valószínűleg Black jewel. Mi szeretjük. Nem helyettesíti a piros málnát, de választékbővítő fajtának jó.
A Glen Coe-t hogy lehet szaporítani? Mivel a magas ára miatt csak 2 tövet rendeltem. Mindenképp szeretném megtartani, akkor is, ha nem lesz a kedvencem. "Egynek elmegy" alapon.
a nejem örömére ültettem egy sor fekete málnát, és egy sor sárga málnát(is)...
Két évig tartottam, végigcsodálta a rokonság, aztán az arcokat látva kivágtam..nem vált be ez a nemesítés.
Azóta csak hagyományos málnákkal foglalkozom, van óriás guruló, és hagyományos málnaízű jálnám is...a folytonérő csak nekem nem tetszik, a nejem még novemberben is böngészi a bokrokat, mert találni szép érett darabokat is.
Az idén valami történt, mert meglódultak a növésben..már két méternél is magasabb néhány tő, és fürtökben terem...már szép nagy szemek is vannak...
Lentebb már írtam, hogy talán az NPK bolondította meg, és a napi öntözés(amit marhára únok)
Én nem tudom miből nemesítették. Olyan erős, tüskétlen vesszőket hozott mint a szeder. Egyszer termő. ha leérik, a vesszőket ki kell vágni, az újakat felkötözni. nem volt nekem finom, meg is szüntettem. Most a fekete málnával kísérletezek. Tavaly 2 szem volt, idén sok virág van 2 vesszőn. Nagyon tüskés, de legalább finom.
Rendeltem Glen Coe lila málnát. Mi a véleményetek róla? Íz, ellenállóság stb.
Olvastam róla a leírásokat, de 1-2 dolog nem derült ki számomra. Ez folytontermő málna, ami június végétől novemberig terem?
Ami még ellentmondásos, hogy miknek a keresztezéséből alkották meg. Az egyik helyen azt írták, hogy a szedret és a málnát keresztezték, egy másik helyen viszont ezt:
"A ’Glencoe’ fajtát a ‘Glen Prosen’pirosés a ’Munger’ tüskétlen fekete málna fajták keresztezésével nemesítette Dr. Derek Jennings a Skót Növénykutató Intézetben 1989-ben."
érdekes...két sor málnát metszettem, és nem találkoztam beteg ággal...hogy miért érdekes? Mert egy éve nem permeteztem, és most sem fogok...meg később sem.
Én amúgy ezt az oldalt használom tájékozódni (nem csak szedermálnában), mert nagyon sokféle fajtát ismertetnek. Az áraik mondjuk már nem olyan jók, mint rég, sajnos, és nincs webáruhátuk, csak személyesen lehet vásárolni.
A Buckingham tüskétlen, nekem volt. Sajna elnyomták a málnák, szóval újra be kell szereznem. A link csak a példa miatt, nehogy ennyiért ott vedd, sokkal olcsóbban is be lehet szerezni. A postai küldést ha jól van csomagolva, simán kibírja.
Engem nem zavar különösebben a tüske. Kisgyerek koromban sokat szedreztem (abban a révfülöpi kertben, ahol az a bizonyos füge is volt), befúrtam magam a nagy bokrokba, megtanultam kiakasztgatni a ruhámból a görbe tüskéket. Sok egyéb tüskés növényem is van, olyan is, aminek a lombja is szúr.
Köszönöm a linket. Természetesen így én is rákerestem, de sokkal okosabb nem lettem.
A tüskétlenhez a következőket írják mindenhol:
"egyátalán nem, vagy gyengén tüskések"
Akkor ez most mit jelent? Mit jelent a gyengén tüskés? Tele van tüskével, csak apró? Vagy alig van rajta itt-ott tüske?
Paksi vagyok, nem tudom érdemes-e rendelni valahonnét, kibírja-e a szállítást. Vagy most engedjem el, ha majd egyszer szembe jön velem valahol egy eladó növény, akkor vegyem meg.
Tüskésem is volt, az meg kész életveszély volt a tüskék miatt. Az sincs meg. Viszont van fekete málnám, az viszont rendkívül finom, különleges aromás. nem tudom mi lesz a sorsa, mert ez is rettentő tüskés. Még a levelei is. Szinte megközelíthetetlen az egész. Szeret visszafagyni is.