Hasznos dolog, de azért a villanypásztor kell a telek köré. Sok gyümölcsfámat tönkretettek úgy a vadak, hogy másfél méter háló volt körülötte, és ami efelett volt, letépték.
A hálót úgy érdemes rögzíteni a karókhoz, hogy egy mozdulattal fel lehessen emelni, ha gyomlálni, kapálni trágyázni kellene a fa körül.
Még egy hasznos szerszám a hálón belüli gondozáshoz:
Amíg kicsik a fák, ezzel szoktam lazítani a környéküket. Fájós derekúaknak különösen ajánlott, hiszen teljesen felegyenesedve lehet dolgozni vele.
Szép helyen van a telked,ez már egy komoly ültetvény lesz ! Szép egészségesnek látszanak az oltványaid , Jo hogy körbekeríted őket drotháloval a vadak ellen!
Tegnap jártam Szolnokon a Tiszaligetben és én is láttam ezeket az egészséges gesztenyefákat . Legalább 10 fa van a ligetben amiket én számoltam ,mind egészséges Sativa lehet a korukat én 50+ évre becsülöm ,nyoma sincs egyiknek a törzsén se semmiféle betegségnek vagy kéregráknak . Én úgy gondolom ,hogy ezek az ősi vad Castanea Satíva magoncok lehetnek , amiket együtt ültettek még anno a többi díszfával . Mindenesetre összeszedtem az egyik fa alol egy marokra valo gesztenyét ,majd felhasználom őket alanyként . A méretük kb.mint egy nagyobbacska babszem , az íze nyersen is édes ! A képen a gyufásdoboz felett lévők a ligeti gesztenyék , a doboz mellet pedig az én Betizacom a kertemből.
fogalmam sincs milyen fajta, senki sincs már aki tudná, az is lehet akár hogy magonc, de terem :) nem olyan nagyok, most lemértem 10 darabot, 85 gramm, nem tudom hogy ez sok vagy kevés, az íze finom.
Tegyél fel pár képet ezekről a kis oltványokrol amik teremnek ! Nagyon jo és izgalmas látni az első süniket . Én ma szedtem 6 szemet a Marron de lyon első terméséről , még több is van rajta,majd ezután hullik.
Jaaaa. Akkor oltvány a megoldás. A magoncok sokáig csak erősödnek. Az idén vett pici oltványaimon már egész sok süni fejlődött. Meglepetésemre az egyikben még normális méretű termés is csücsült.
Múlt héten pozitív élményben volt részem. Nógrád megyében kirándultam az erdőben egy kicsit és találtam egy kisebb gesztenyést. Szép nagy fák és egészségesek. Nem láttam köztük kéregrákosat. Még érésben voltak, de már így is látszott, hogy egész szép termésük lesz. Nem tudom mifélék lehettek. Minden leesett kupacsban 3 db termés csücsült. Találtam pár éretett is. Meg is sütöttük. Ízre finom. Valami szativa lehet, mert enyhén rekeszes.
Nekem tavalyi a tapasztalatom. Ugyanígy október végefelé. Egy szupermarkettben vettem. Olyan finom volt, hogy nagyobb mennyiséget szereztem be belőle. Abbol vannak a magoncaim is.
Szerencsés vagy , hogy termő fát örököltél tudván hogy hány évet kell várni mire igazán terem a fa az ültetés után ! Milyen fajta ? Milyen méretű a mag és édes?
Van egy "örökölt" szelídgesztenyefám, arról szedem...... okt közepe végén szoktuk összekapirgálni alóla a termést, utána kinn áll ládában a teraszon fedett helyen, tehát víz nem éri...nem volt eddig sose baja, de mondjuk karácsonyig el szokott fogyni
A kiskert.com hírdet Iharosberényi 29 és Nagymarosi 38 fajtákat 100 + cm méretben , de árat nem ír ,hívni kell őket . Nem írja ,hogy mennyivel magasabbak egy méternél .
Keresgélek a mostani gesztenyefáim mellé valami nagyobbacskát. Ha láttok véletlenül - elsősorban Zalában - nagyobb méretű átültethető szelídgesztenye fát, szóljatok. Minél nagyobb, annál jobb lenne. Akár 2,5-3 méteres is. Lehet dbd is, de akár egy Iharosberényinek is örülnék.