kössz a támogatást MidiTom!:)
Az igazság az, hogy esetemben is a tudományos kulcsból van kevés, de a célom se professzionális méreteket ölt. Én is a midi-fórum
"kedvenceit" használom hangkártyában és szoftverben egyaránt, de a leggyengébb láncszem mindig a mikrofonos felvétel volt. Ezen próbálok javítani, de bizonyos anyagi kereteken belül...
Ha tud valaki ilyen jellegű szakirodalmat, vagy ötletet az áldozzon a topicnak..
A téma nagyon is érdekes. Volt alkalmam egy csomó jobban-rosszabbul sikerült kis stúdiót megnézni-meghallgatni. Sajna, a dolgok megfejtésének tudományos kulcsa röviden így foglalható össze: pénz.
Igaz, hogy a méregdrága elnyelő burkolatok árán lehet valamit csökkenteni, de ez csak egyik része a történetnek.
Egyszerűbb helyzetben van az, aki tudja, hogy mindig csak egy valamilyen stílusú zenéket fog nyomatni a stúdiójában. Ha ki tud alakítani egy olyan, viszonylag elfogadható sajáthanggal és csillapítással rendelkező bungit, ami ahhoz a stílushoz elfogadható, akkor mákja van.
Ha viszont valaki arra spekulál, hogy számos műfajjal akar foglalkozni a népzenétől a klasszikusokon át a rockig vagy a rap-ig, akkor csináljon halálosan süket szobát, és tegyen szert jó effektekre. Egy ilyen nagyon jól csillapított szoba kialakítását igazán csak úgy tudom elképzelni, hogy már az építkezéskor (vagy épület átalakításkor) gondolnak erre.
Kössz Petyus az infókat!
Azt hiszem a legegyszerűbb ha kisérletezgetni fogok...
Érdekes, hogy másokat nem érdekel téma..remélem nem hal meg a topic..pedig a muzsikálás nem csak a szoftver-telepítgetésből áll..
Minden rezonátor a saját frekvenciáján nyel a legjobban. Ezért ahol a falburkolat aránylag nagy öblű résrezonátorokból áll, ott jól nyelődnek a mélyek.
Azt is szokták csinálni, hogy vékony rétegelt lemezzel burkolják a falat, és a merevítőlécek sűrűségével állítják be a kívánt rezonanciákat.
> T alakoknak üreg szerepe is lenne, vagy csak távolság tartás?
Üreg szerep elsősorban.
>... a téglafalat felvakolom, de teljesen egyenletlen felületűre, és elé kb 5cm-re felszerelek körbe vastag függönyt valami filc anyagból...
Ez se rossz, és biztos olcsóbb, mint bedeszkázni.
>az egyenletlen vakolat felületről nem lenne visszaverődés,
Lenne, csak diffúz. Ezzel az a gond, hogy csak a magasabb frekvenciákon csillapít, a mély hangokat nem nyeli el eléggé, ezért kicsit buffos lesz a szoba.
Petyus!
A T alakoknak üreg szerepe is lenne, vagy csak távolság tartás?
Nekem volt egy olyan gondolatom is, hogy a téglafalat felvakolom, de teljesen egyenletlen felületűre, és elé kb 5cm-re felszerelek körbe vastag függönyt valami filc anyagból...
az egyenletlen vakolat felületről nem lenne visszaverődés, és a filc pedig a hangelnyelést szolgálná...de lehet hogy nem jó az ötlet, mert a hangszigetelést nem oldja meg, ezt nem tudom.
Te milyen porózus puha anyagra gondoltál?
Belülre olyan hangelnyelő réteg kell, ami szellőzik. Kívülre és felülre viszont kell hőszigetelés a mi éghajlati övünkben. Hangszigetelésnek az olyan dupla fal a jó, amely két _különböző_ vastagságú falból van, és ezek a falrétegek nincsenek összekötve.
A hangelnyelőt úgy csinálnám, hogy a falhoz függőleges lécek illeszkedjenek élükkel, ezekhez pedig szintén függőleges deszkák lapjukkal. Ezek a T keresztmetszetű faidomok lennének váltakozó sűrűségben egymás mellé rakva. A lécek mehetnének akár padlótól plafonig, de a deszkák alul-felül kicsit rövidebbek lennének. A deszkák be lennének húzva valamilyen puha porózus hangelnyelő anyaggal, de mögöttük lenne néhány cm hely.
Petyus!
Nagyon tetszett az eszmefuttatás, és az is hogy kezd éledni a topic...üdvözlünk mindenkit!
Én most építek (lassan egy éve) a kertünkben egy stúdiófélét, de sajnos a legolcsóbb technológiákhot kell forduljak...
Azért szeretnék kvázi süket szobát, mert az arra szánt helység nagyon pici, és szerintem a pici helységeket nem lehet akusztikusan méretezni...
A helység ének felvételekre készülne.
A probléma ott kezdődött, hogy hangdzigetelni, és csillapítani is kell egyaránt...
Az épület téglából van belül nincs vakolat sem...
Az okos építészek azt mondják (mellesleg igazuk van), hogy ha belülről hangot szigetelek, akkor hőt is szigetelek ami azzal jár, hogy a szigetelés és a tégla belső oldalán fog a pára lecsapódni, és bepenészedni...Logikus hisz télen nem jut el a meleg a tégláig ami viszont áthül kívülről...
Létezik olyan hangszigetelő megoldás ami nem szigetel hőt??
A dunaudioban gyartanak ilyen szoba akusztikai elemeket. aranyarban adjak. 2 eve volt egy 1.2m*1.2m-es darab 8000 ft. na en szereztem egyet es szetszedtem. ebben is a korabban leirt elven valtozo tavolsagban valtozo melysegu melyedesek vannak. hungarocelbol van keszitve. pontosan lemeregettem es gyarottam magamnak tizedeert 4 darabot.
csillapitja a viszhangot a szobaban. javalot barmilyen hifihez, ha nincs tul sok butor a szobaban.
Lényeges a primer és a szekunder hang aránya. Primer hang az, ami a hangszerből, énekesből stb. közvetlenül jut a fülünkbe, mikrofonba stb., a szekunder hang pedig a teremben kialakult többé-kevésbé stabilizálódott rezgésállapot, ami szintén bejut a fülünkbe stb.
A primer és szekunder hang kívánatos aránya függ a zene stílusától, műfajától, előadójától, és persze a hangmérnök szerepét alakító személy ízlésétől.
Süket teremben nincs mód a szekunder hang fokozására (hagyományos akusztikus módon), nagyon zengő teremben viszont gond lehet a túltengő szekunder hang kiküszöbölése.
Szerintem nagyon jó hatással van a szoba hangzására, ha a falak nyitott könyvespolcokkal vannak borítva, a plafon pedig kazettás (akár gipsz, akár fa). Általában a hercegi kastélyok könyvtárterme szokott ilyen lenni.
Nem biztos, hogy süketségre kell törekedni. Jártam már néhány rádióstúdióban, és határozott teremakusztikájuk volt, igaz, nagyon mértéktartó utózengéssel. Az ideális hangzás attól függ, mire akarjuk használni a stúdiót.
Jó tudni a módszereket, hogy hogyan lehet a terem zengését, csengését, kongását befolyásolni.
Ha egy fal sima és merev (végtelenül), akkor minden frekvencián visszaver, az ilyen falú terem minden hangmagasságban kong. Ha a visszaverő felületnek van saját rezonanciafrekvenciája, akkor azt a frekvenciát nyeli el a legjobban.
Ha egy terem csak bizonyos frekvenciasávban kong zavaróan, azt a megfelelő hangmagasságon rezonáló elnyelő felületekkel lehet közömbösíteni.
Első közelítésben az a falburkolat jó, amely változó szélességű és mélységű deréxögű kiugró-beugró ficakokból áll.
Jó dolog még a résrezonátor, aminek az a lényege, hogy be van deszkázva a fal, de hézagosan. Itt a hézag szélessége és az üreg térfogata az, ami közvetlenül befolyásolja a rezonanciafrekvenciát.
A deszkák mögé hangelnyelő szivacsot is lehet tenni, ez határozatlanná teszi az üreg rezonanciáját, ami ezáltal szélesebb spektrumon is hangelnyelővé válik.
Egy kisvárosi rádióstúdióban láttam olyan megoldást, hogy a plafont és a falakat teleragasztották papír tojástartókkal. Voltam is a helyiségben, egész más érzés volt megszólalni benne, mint egy csupasz beton szobában.
Petyus!
Nem az a cél, hogy méregdrága cuccokról ábrándozzunk oldalakon keresztül, hanem saját tapasztalatok, olcsó de jó megoldások, módszerek
stb, stb..
Például: most szeretnék egy helyiséget süketszobává alakítani erre keresek ötleteket, hogy lehet a legolcsóbban viszonylag jó hatást elérni... De még más ezer trükk cserélhetne gazdát...
Érdekel, de annyi pénzem úgy sincs, hogy pr0fi cuccot vegyek, így hát marad egy 20 éves deck meg 2db olcsó kondenzátor mikrofon. Ahhoz képest viszont tök jó. És a mikrofonállványt is megspóroltam, mert a kottatartóra kötöztem őket gumival.
A Midi fórum témáit olvasva véleményem nem áll olyan messze a stúdiótechnika sem...
Mikrofonok, mikrofonozások, mikrofon rendszerek, akusztikai termek, hagszigetelés, süketszoba, lehallgatószoba..ecetera ecetera
Remélem valakit érdekel a téma..