"Természetes jogod a kételkedés, sok megkérdőjelezhető igazságtartalmú közlés fordul elő itt is."
Nem kételkedtem. Csodálkoztam.
:)
"Azt meg végképp nem értem, miért lenne probléma egy szigetelt kábel rögzítése."
Hisz te írtad:
"Hatalmas áramokra kellett tervezni a kábeleket, igen erősen kellett őket rögzíteni, mert a vezetékek egymás mágneses tere miatt nagy erőhatással voltak egymásra."
Ezért érdeklődtem, hogy miért és miben kívánt ez különleges feladatot.
"Arra gondolsz, hogy a százkiloamperre való és az onnan visszatérő VÁLTOZÁS kelti a mágneses teret ugye?"
Ez az én hallgatólagos feltételezésem...
Most már nem tudom, milyen elképzeléseid vannak az áramot szállító elektromos vezető körül létrejött mágneses térről.
Természetes jogod a kételkedés, sok megkérdőjelezhető igazságtartalmú közlés fordul elő itt is. Az azonban köztudott, hogy a budapesti Műegyetem diplomája nem volt értéktelen papír sohasem. Nem éreztem annk szükségességét, hogy megemlítsem a menekülttáborban eltöltött hónapokat.
Azt meg végképp nem értem, miért lenne probléma egy szigetelt kábel rögzítése.
"Figyelmedbe ajánlanám az általad is idézett mondatomból az "is" kitételt."
Láttam:) nem is hagytam figyelmen kívül.
"Amúgy te hangsúlyoztad erősen erősen az áram változását, mint annak szükségességét, hogy létrejöjön a mágneses tér."
Ezt a hangsúlyozást inkább hallgatólagosan feltételezted. Bár lehet hogy én vagyok a hibás.
"az indukcióvonalak körül elektromos örvények jönnek létre, de ezzel bizonyára te is tisztában vagy."
Valami rémlik :)
"Nekem egy közeli rokonom, mikor frissen végzett villamosmérnökként elhagyta hazánkat (1956), első munkahelye egy tengeralattjárógyár akkumulátorüzeme volt. Hatalmas áramokra kellett tervezni a kábeleket, igen erősen kellett őket rögzíteni, mert a vezetékek egymás mágneses tere miatt nagy erőhatással voltak egymásra."
És rögtön felvették egy ilyen felelősségteljes munkára? INNEN? hm.. nagyon jó nevű suliba kellett járnia, vagy tuti ismerőseinek lennie..
És mivel rögzítették a kábeleket? Ez érdekes. Valamilyen műanyaggal?
Figyelmedbe ajánlanám az általad is idézett mondatomból az "is" kitételt. Amúgy te hangsúlyoztad erősen erősen az áram változását, mint annak szükségességét, hogy létrejöjön a mágneses tér. Állandó erősségű áram időben nem változó mágneses mezőt hoz létre. Ha az áramerősség változik, akkor a mágneses indukció is követi azt. Utóbbi esetben az indukcióvonalak körül elektromos örvények jönnek létre, de ezzel bizonyára te is tisztában vagy.
Nekem egy közeli rokonom, mikor frissen végzett villamosmérnökként elhagyta hazánkat (1956), első munkahelye egy tengeralattjárógyár akkumulátorüzeme volt. Hatalmas áramokra kellett tervezni a kábeleket, igen erősen kellett őket rögzíteni, mert a vezetékek egymás mágneses tere miatt nagy erőhatással voltak egymásra.
Így van. Ami ennél nagyobb, az viszont már nem üzemi állapot (meghibásodás). KPéter barátom trolit vezet hétvégenként, ő mondta még az oktatás alatt, hogy csak pár (<3) száz kW-os egy troli. 600 V-on az akárhogy is vesszük, nincs 10 kA. 20 troli egyszerre sohasem indul el egy betáplált szakaszon (a felső vezeték nem a teljes vonalat látja el, hanem igen sűrűn szakaszolt!). Sőt, ha jól emlékszem, ez még 2 troli esetén is tilos.
Meg amikor az 550V-os tápot terheli az éppen induló 20 troli, vagy mikor a közeli váltón beég az áramszedő, vagy mikor a fékező áram vissztáplálődik.
Egyébként a száz kiloamper tényleg túlzás! Költői.
Néhány tíz kiloampert viszont mérnek rajta, illetve az uzemi áramok is kiloamperesek.
"Azokon pillanatokra a százkiloamper sem ritka. Annak már van mágnezes tere olyan, hogy hihetetlen."
Arra gondolsz, hogy a százkiloamperre való és az onnan visszatérő VÁLTOZÁS kelti a mágneses teret ugye?
Kíváncsi lennék, ha abból a kábelből hajtogatnánk tekercset (nem csak szokványosat)(persze úgy hogy maradna a hálózatban), milyen eseményeket produkálna..
Nem voltál félrevezető. Egyszerűen a játék kedvéért nem pondtál el pontosan mindent.
Nem túl sokféle kölcsönhatást ismerünk.
A "nagyáramnál" olyasmire gondoltam, mint pl . a külső falon elhelyezkedő trolifelsővezetékek tápkábelei. Azokon pillanatokra a százkiloamper sem ritka. Annak már van mágnezes tere olyan, hogy hihetetlen. A tőle méterre lévő kissebb tárgyakat is megzizzenti, megmozdítja és a több méterre lévő TV színeit is összekeveri, zilálja. Éppen ennek apropóján láttam egyszer ilyesmit, még TV szerelőként a Kertész utca, Majakovszkij(Király) sarkon, az elsőn lévő sarokszobában. Döbbenetes volt. Az elektromos tér mechanikai jelenségei pedig eléggé ismertek.
Gondoltam már rájuk elöbb is, de a fene sem hinné, hogy nagylevelű, és így sok vízpárát adó növényeket tartasz a TV körül, a képcső elött. A nagyfesz részeknek ez nem igazán tesz jót!
Szóval nincs itt semmi sajnálkozni való!
Kösz a játékot!
nyertél! a távirányítóval bekapcsoltam a tévét, és a képernyő közelében lévő növény produkálta a mozgást. csak azt nem értem, hogy hol zártam ki bármilyen erőtér hatását. mikor a nagyfesz után érdeklődtél, akkor hittem azt, már sejted a választ. igyekeztem diplomatikus választ adni. nagyon sajnálnám, ha én vezettem volna félre valakit. de most valóban nem látom, hogy ez történt volna.
Nekem semmi különleges képességem nincs, sokszor még az elvárhatóak sem.
Erről a "libbenésről", mint látványról kicsit írhatnál még!
Mindegyik növény, mindegyik levele megmozdult? Egyszerre?
Valami közlekedési szerkezet okozza? Lift rázza az épületet, Ha nem ért hozzá semmi, senki, nem a levegő tette, akkor valami más kölcsönhatást kell keresni. A mágneses tér (általad)szintén kizárva. A belső feszültséget is kizártad.
Elektromos tér? TV képcső? Bizonyos, hogy volt ott még valami, amit láttál, de nem mondod el, mert túl nyilvánvaló lenne a dolog.
bocs, hogy csak most jelentkezem. én tudom a választ, azaz, hogy mi okozza. hogy pontosan hogyan, az más kérdés. JFEry! azt hittem, te mindjárt megmondod.
Azt nem tudom, a te virágod mitől mozog, de én az enyémmel kísérleteztem egy kicsit, és úgy tűnik, hogy a mozgásom által keltett légörvények mozgatják a szobafenyőm "ujjacskáit". A mellette álló hibiscus is éléken reagál a jelenlétemre, de csak akkor, ha normál sebességgel mozgok körülöttük. Ha nagyon lassan (és a kezem az orrom előtt van, hogy a szuszogásom ne érje őket), akkor nem reagálnak. Próbáld ki te is!
Lehet, hogy nem hangzik hihetően, de ilyesmit régbben én is tapasztaltam. Amikor vizet vittem a virágoknak, akkor a szobafenyő határozottan mozgatta a leveleit, mint aki örül. Én is légáramlatra gondoltam először, de szándékosan (szuszgással, enyhe fújással) nem tudtam hasonlót előidézni. A levelit úgy mozgatta, ahogy az ember mozgatja az ujjait. Nem szinkronban, hanem egymástól függetlenül. Fújással csak szinkronizált mozgást tudok előidézni, ez teljesen máshogy néz ki. Meg ilyenkor az egész ág elkezd picit lengeni, amikor pedig ő csinálja, akkor nem. Mostanában ezt nem tapasztaltam (bár már régen öntöztem én). Ha hazamegyek kipróbálom, hátha működik még.
valószínűleg előfordult már sokszor, de csak most vettem észre. csodálkozom is, érzésem szerint gyakran kellett volna látnom. ha majd meglesz a megoldás, ti valószínűleg megmondjátok, hogy mi mindentől függhet, hogy egyáltalán létrejön-e?