Ha nem lenne otthon méz, vagy valaki nem szereti, itt van az álmézeskalács receptje is: fél kg lisz, fél sütőpor, 20 deka porcukor, 1 vaníliáscukor, 20 deka margarin, 2 egész tojás, ha túl kemény lenne egy kis tej. Összegyúrás után a hűtőbe legalább egy órára, aztán fél centire kinyújtva a formákat kiszaggatni, előmelegített sütőben kell megsütni halványsárgára. Ha kihült cukormázzal lehet díszíteni: 25 deka porcukor 1 tojásfehérje. Ez festhető cékla, spenőt, vagy narancsreszelék levével. Jó étvágyat!
a mézes recepje: 25 deka méz, 15 deka cukor, 5 deka margarin, 50 deka finomlisz, 0,5 dkg szódabikarbóna, 1 deka szalalkáli, kevés tört szegfűszeg, fahér és reszelt citromhéjjal összegyúrva, egy napig állni hagyni, 8 mm-re kinyújtani és különböző formákkal kisszaggatni, ha domborúbb kell, két tojássárgájával meg kell kellni. A lisztet le kell finoman vizes ecsettel söpörni. Forró sütőbe, de mérsékelten kell sütni. Ízesítés mást is lehet használni, pld. őrölt gyömbért, vagy reszelt diót. Ha kihűlt zárt dobozba kell tenni és korábban egy-két héttel meg lehet csinálni, puhább lesz. Sokáig eláll.
A som szeptemberben érik. Nagy fóliát teritesz a bokor alá és rázod-szeded. Aztán suttyantod a kosárba és otthon puc. és mos. Utána befőüttnek (magozni tul babramunka).
Egyszer megbuggyant, hagytam kiforrni és letisztulni, életem legjobb gyümölcsbora lett!
bd
Szia Csupka!
A másik topicban említetted a somot. Nekem van egy bokrom, ehető som a neve. Többször megkóstoltam a piros termését, szerintem ehetetlen. Hogyan kell ezt ehetővé tenni, nem tudod? Persze idén a nagy szárazságban nem termett, de hátha még fog.
A szegfűszeges narancs nálam is müxik.
Szép karácsonyfadíszek voltak egy évben nálam az aranyszínűre festett tujalevelek. Abban az évben csak piros és arany dísz volt a fán. Idén kéket és ezüstöt szeretnék.
Kopáncsi szomszéd!
Vadnyúl hurokkal megy. Ki kell lesni a csapást és oda tenni a hurkot. Fácánt régen lőttünk légpuskával, de csak levesnek jó. Nem kell. Húsvadászat.
barnetto
lehet, hogy nagy tájékozatlanságról, vagy lustaságról (nevezetesen a topik régebbi hozzászólásainak vissza nem olvasásáról) teszek taníúbizonyságot, de melyik ez a könyv? Mikor jelent meg? Kapható még , vagy már csak antikváriumokban érdemes próbálkozni?
Köszi!
Cs.
Forraljuk a vizet a cukorral 3 percig. Áztassuk bele a rozmaringot, hadjuk kihülni, és szűrjük le. Adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét, majd a bort, töltsük fagylaltgépbe, és járjunk el a használati utasítás szerint.
(Jill Norman: Kerti fűszernövények)
Biztos jó, és hátha valakinek van fagylaltgépe.
Narancsból még mást is lehet csinálni. Ha meghámozzátok a narancsot, a héjából különböző figurát lehet kivágni, pld. csillagot, kis fenyőt és szépen megszárad. Nagyon kellemes illata van.
És pomandert szoktatok csinálni? Skandináviából származik azt hiszem, és illatgömb néven is ismeretes.Végy egy szép narancsot és szurkálj bele szegfűszeget, kösd fel valami magasabb helyre (pl: lámpára) és hagyd, hogy illatozzon: otthagyhatod, míg a narancs megszikkad, csak akkor már nem olyan szép. Én nagyon szeretem.
Ugyanehhez a téméhoz, most hétévégn láttam egy műsort a Spektrumon, a címe: Száraz virágok. Volt benne egy illatos koszorú is, ami jópofa adventi koszorú lehet fűszerkedvelőknek. A mohaalapot összekötözött levendula-csokrocskákkal, fajéj-rudacskákkal, kicsi, papírbatyukba csomagolt szegfűszeg-csillagánizs csokrokkal és illatgömbökkel meg szalaggal díszítették. Szerintem megvalósítható a dolog bármilyen egyéb, aromás kerti fűszerrel , gyümölccsel is (rozmaring, ami remelkül szárad, zsályalevelek, narancs, alma stb, egyéni fantáziák szerint.)
Cs.
Rengeteg karácsonyi receptem van, holnapra előkeresem a mézessüti recepjét, addig itt van az ánizsos aprósüti: 2 tojás, 16,5 dkg porcukor, 18,5 dkg liszt, 8 g ánizsmag. A toját a cukorral fehéredésig verjük és hozzáadjuk a lisztet és az ánizsmagot. Kivajazott, lisztezett tepsiben nyomózsákkal kúpokat csinálunk és pihentetjük 12 órán keresztül, óvatosan sütjük - nem lezárt sütőben - 10 percig, világosnak kell lennie. Fel lehet tenni a fára is. Jó illata van.
Van egy érdekes díszem is: szegfűszeget csomagolok egy tüllszerű anyagba és összevarrom gömbnek, ez a baba teste,vattából csinálok egy másikat fehérből, erre arcot rajzolok, pár pamutszál a haza és akasztót varrok rá, hogy a fára tehessem. Szédítő illata van.
Mi pedig még tenyésztettük is. Ma már nem nagyon érek rá ilyesmire. Az a rozmaringos recept szeritem vad-dal finomabb, pikánsabb. De hogy kell vadnyulat fogni? Egyénileg nem tudom, hálóval tudom. Agaram sincs, pedig nyúlfogás agárral, igazi élvezet és nincsen sörét a húsban.
Amit tudok fácánt fogni, puska nélkül. Hétvégi kiránduláson jutott eszembe a régi tudomány. Gyerekkoromból: kilesed hol alszanak. Éjszaka indián módra odasettenkedsz egy baráttal, zseblámpával a szemébe világít a társad, Te pedig a csúzlival a fejére célzol. Ha eltaláltad, megvan a levesnek való! :-))
Barnetto! Végy a kertbôl egy nyuszit, sajtolj olivaolajat, húzz ki egy fokhagymát, tépj egy rozmarngágat, a féról levett citromot felezd meg, dönts rá a pincédbôl felhozott tavalyi Muscat Otonrlrdbôl, és hozz a fóliasátorból egy megtermett paradicsomot, és ezt a kenencédben...:)))))))))))))
(nyulat sajnos nem eszek, mert aranyos állat)
Sziasztok Inyencek!
Kerti finomságok....
Úgy gondoltam, hogy a kertből gyűjtött alapanyagból, vagy kertben, nyílt tűzön elkészíthető ételekről írunk ebben a topicban. Persze a karácsonyfadísz is idetartozik, ha van benne vmi kerti fűszer, vagy a kerti fenyőre aggatjuk.
Légyszíves, tedd közzé a fára való mézes receptjét! Én néhány éve csináltam, nagyon szépek lettek, (mandulával és mazsolával díszítve) és nagy sikerem volt velük, a nagy sikerre való tekintettel pedig valaki úgy kölcsönkérte a hozzávaló szakkönyvemet, hogy már azt sem tudom, hol keressem. "Játsszunk mézesbábost" volt a címe, nagyon aranyosan leírta, hogy beszélni kell a tésztához, ha elrontottuk az egyik recept szerint, még mindig csinálhatunk belőle valami mást stb.
Igennn, nagyon érdekelne az extra-beigli, továbbá az is, hogy nem próbált-e meg valaki közületek angol karácsonyi tortát/pudingot sütni. Én számos receptet olvastam, de ez a marhafaggyú-dolog valahogy mindig visszariasztott.
Levendula kedves, ez a recept valami felségesen hangzik......
Szia csupka! Én is mézest szoktam karácsonyra sütni főleg a fára. Egyébként csak a beigli megy, meg van egy szuper sajtos pogácsám, sajnos kicsit drága. Többféle beiglireceptem is van, de volt egy kelttöltelékes, amiben különböző gyümölcsök, mazsola tömkelege van, de már régen nem csináltam. Ha valakit érdekel előkeresem.
Az olaj, citromlé, rozmaring és fokhagyma keverékében pácoljuk a húst 6-8 órán keresztül, idônként megforgatva a pácban.vastag falu lábasban tegyük fel az egészeta tűzre, és kis lángon pároljuk 20 percig. adjuk hozzá a bort, forraljuk fel, majd vegyük kissebbre a lángot, adjuk hozzá a paradicsomot, sozzuk, borsozzuk, és pároljuk további 25 percig. Az olajbogyóval még pároljuk 5 percig, majd eltávolítjuk a rozmaringot, és tálaljuk.
(Jill Norman: Kerti fűszernövények)
Paradicsom hámozása: 1 percre forró vizbe rakni a paradicsomot, és kivéve könnyen lejön a héja. Tanács: én szűrô fölött magozom ki a paradicsomot, és a levét is használom a fôzéshez. Ezt még nem csináltam, de szerintem csirkébôl is lehet (megpróbálom) A fokhagymát mindíg többet használok, itt kb. 4 gerezdet fogok. Szerintem nem dráma ha nincs olivabogyó. Az olivaolaj is csak ha van. (mondjuk nagyon egészséges. Az elsô sajtolású szúz olaj a legjobb. Márkában a Monini, (olasz), és a spanyol Borges-t javaslom.Találtam még egy rozmaringos muskotálysorbet. Érdekel valakit? (ez valami fagylat jellegű dolog)
Pireisz, köszi a recepteket.
Egyébként ha már itt tartunk, lassan itt az advent, mit tudtok a kerti finomságokkal/kerti finomságkén készíthető sütikékről és egyéb ehetőkről? Én pl. rendszeresen sütök mézeskalácsot a fenyőfára, amihez nyilván kell, ha nem is hazai kertekeben termő finomság (úgy értem, a mézen kívül) (szegfűszeg, fahéj, stb.)
Szóval?
Cs.
Bólé: 30 dkg friss gyümölcs, 3 evőkanál cukor 1 kanál víz, 1 liter száraz fehérbor, behűtjük, majd fél liter pezsgő.
puncs: 1 liter gyümölcsbor, fél csésze likőr, fél csésze rum, fél csésze mazsola, fahéj, szegfűszeg, gyümölcs. Beáztatjuk a hozzávalót és lassan felmelegítjük.
krampampuli: 25 dkg süvegcukor, 2 üveg vörösbor, 1 dl rum, narancs héja, citromkarika, vanília, szegrfűszeg. A bort a fűszerrel felforrósítani és a cukrot beleállítani, rummal meglocsolni, ezt meg kell gyujtani. Gyüjtöttem az interről.
Jogos, jogos, de úgyis jönnek a hideg, borús téli éjszakák, jó ötlet ez a puncs-dolog és minden hasonló recept is elkelne (lsd: grog, krampamuli stb.) Ki tud?
Igen nyersen, de a pontosítás végett még annyit hogy CSAK a SÁRGÁJA mehet bele. Szóval a sárgáját kicsit szétkevered és apró kanalanként hozzárakod a forralt bort, majd amikor már egy megbízható mennyiségű homogén elegyet kaptál, visszaöntöd óvatosan a fazékba és kész.
Kedves outdownS, hát persze, hogy teszek bele cukrot és vizet. Csináltam már forralt bort, csak ez a fűszerezés volt nekem új, éppen az erőspaprika miatt. Asszem kihagyom majd. Ez csak 0°C körül lesz aktuális. Meg mazsolát sem tettem még bele.
Ami szerintem még jót tesz neki, az a naracs, vagy hajastól, vagy megpucolva, de akkor a belső fehér haját is le kell szedni. Apósom szokott olyat is csinálni, amibe ( persze, amikor már nem túl forró) - tojást rak, isteni!!
Szerintem az erőspaprikát hagyd meg a halászlének. Ezzel szemben tegyél bele cukrot és vizet! Ezeket forralod a fűszerekkel (fahéj, szekfűk, esetleg koriander), a bort már ne forrald, csak melegedjen át. És ha igazán jót akarsz, vörös borból csináld!
Hahh, még ilyet! Még ekkorát sose fogtunk. Lefiléztük, > mélyhűtő és most gondolkodom, hogy hogyan csináljam meg. Tudod Te, milyen finom a süllő? Nyam. Holnap pedig hallé az egyik potykából.
A forralt bor kicsit kerti finomság is lehet. Ugye? Ti mit tesztek bele? Ilyet hallottam: fahéj, mazsola, szegfűszeg, szegfűbors és erőspaprika. Még nem próbáltam, majd most.