Én azon lepődtem mikor azt olvastam, a A Pirinyó, a Behemót, és a Jófiú a két nagy italowestern (Volt egyszer egy vadnyugat és A jó rossz és a csúf) után a harmadik nagy dobás lett volna de valami összekavarodott mert csak a zseniális (és amúgy 99 évig élt) Eli Wallach emlékeztetett valamennyire ezekre a klasszikokra (+ a nem italo, de a harmadik nagy klasszikus westernre, A Hét mesterlövészre).
Meg nem is értem, mert a film a A volt egyszer egy vadnyugattal egy évben jött ki. Lehet Leone mást akart, vagy kamu volt a dolog mert csak egy helyen olvastam ezt valamikor régebben. Meg hát a A Pirinyó, a Behemót, és a Jófiú nagyon hasonló stílus akart lenne azért Wallach, Spencer és Hill nem vitte fel leonei magasságokba.
Most eszembe jutott, gyerekként mekkora csalódás volt az "Akik csizmában halnak meg". Mennyire izgultam, hogy új BS-TH filmet látok, aztán minden mocskos volt és semmi sem volt vicces. Végig se néztem, a mai napig annyira emlékszem az egészből, hogy egy bicikli lóg egy szekér oldaláról.
Pakolom ki a szekrényeket házfelújítás miatt, adom az autista fiamnak a cuccokat, vigye a melléképületbe, és ami a legalsó fiók legaljáról előkerül: egy középkori rajzos sárgult Magyarország térkép másolata. Megszólal a fiam:
ha már itt tartunk a Pisztácia is visszatérö elem a filmjeikben. pl Nyomás utánában a fagylajtos ügynök azért nem látja hogy Budék meglogtak mert a Pisztácia kifogyott és elment ujjat hozni.
vagy az Ikonikus és megint dühbe jövünkös jelenet.
A T.I.R.-ben egy két részben csattantak is pofonok, persze nem úgy, mint a Mestereknél. :)
A Bud-Terence filmekben pedig időnként szerepet kapott a kamion (És megint dühbe jövünk, Nyomás utána, olyasmi volt Kid járgánya is a Különben dühbe jövünkben, a Szuperhekusokban ott volt Steve kalandja a kamionos csajjal, és ugyan szólófilm, de említhető még a Banános Joe-ban a verseny a szállítók között).
Nem koppintás, inkább csak halvány párhuzam: mennyire éreztetek hasonlóságot a Bud-Terence páros és a TIR sorozat kamionosduója között? Főleg Franco habitusa idézte valamelyest Budot, a magyar hangja ráadásul Vajda László volt, aki párszor szinkronizálta Budot is (Bosszú El Pasóban - MTV, Nyomás utána - Intervideo). Vanni megjelenése már nem igazán emlékezetett Terence-re, de némi hasonlóság volt a karaktereik között: ő volt kettejük közül az izgágább, aki időnként kereste a bajt, társa agyára is tudott menni és nem vetette meg a csajozást sem.
Én nem is tudtam, hogy vannak ilyen utánzatok... valami rémlik, mintha a 90-es évek Szív TV-éjében láttam volna valamit... de hol van már a tavalyi hó.
Érdemes ezeket megnézni? Milyen a színvonal az eredetihez képest?
Keresek egy Bud Spencer filmet.A tv-ben 89-ben adták,azota nem láttam.Cimét sem tudom,csak annyira emlékszem belöle, hogy a bárpultnál folyton összetöri a tejes poharat
,mig végül azt mondja neki a kocsmáros hogy vegyen magánnak egy tehenet. Válaszokat elöre is köszönöm.
Kimaradt szó: "Az még a finomabb eset, amikor a Mexikói sebét puskaporral kiégeti Szentlélek, miután az előzetesen gyertyalángban kiégetett, majd borral lehűtött, és végül a késnek a holtmocskos ingbe beletörlése után szedi ki Bumburnyák a Mexikóiból a golyót."
Az Aranyeső Yuccában és Az ördög jobb és bal keze közös valamiben. Mindkettőnek felejthetetlen jelenete a puskaporral történő "orvoslás".
Az még a finomabb eset, amikor a Mexikói sebét puskaporral kiégeti Szentlélek, miután az előzetesen gyertyalángban kiégetett, majd borral lehűtött, és végül holtmocskos ingbe beletörlése után szedi ki Bumburnyák a Mexikóiból a golyót. (Azt ui. még el tudom hinni, hogy a nagyon vérző seb vérzését végszükség esetén kiégetéssel állítják el, habár a kés használatakor a steriltitással már itt is kisebb gondok adódtak... . :))
Az azonban már mindennek a tetejeként vicces, amikor Buddy puskaporos-petróleumos "gyógyteát" kever Papszi részére, hogy az igencsak makacs székrekedését elmulasszák. Mert aki azt a kotyvalékot a valóságban meginná, azzal nem is tudom, hogy mi lenne... :-))))