Nálunk a "kantin" szintén egy nyílt étterem az irodaház aljában, ahol darab+súly árazás van. A köretek, zöldségek, tészták, saláták és a "rizseshús" típusú ételek egyszerűen súlyra mennek, a szelet húsok, sajtok pedig darabra plusz súlyra. Magyarán megpakolod a tányért, ahogy akarod, a pénztáros lány leméri az egészet, levonja a tányér súlyát, beszorozza a sóly árral, majd hozzáadja a hús darab árát. Ennek az a következménye, hogy egy vega rántott gomba, rántott brokkoli, chips tál, ha nagyon megpakolod, akkor is kijön 1000-1200 forintból, míg ha elhagysz valamennyit a zöldségből, de ráteszel egy szelet rántott húst, akkor rögtön egy ezressel több. Szóval gazdasági alapon terelnek a korszerű, húsmentes napok felé. :-) (Egyébként nem baj, mert menzához képest jól főznek, és legalább "korszerűen" táplálkozunk. :-) )
Mellesleg nagypapi belinkelt cikke alapján én ezt a "kettétálalási díjat" akár el is tudom fogadni. Dupla munka a tálaláson, két tányér (ha papír, ha mosogatás), lassabban pörög az üzlet. Egy csomó helyen, kínai büfétől a normál étteremig ott van az étlapon, hogy a fél adagot háromnegyed áron adják. (A "zóna pörkölt" sem volt soha félár.) Ha nem tetszik, rendelsz egy hekket, meg két krumplit, és rögtön lesz saját tányérod. Legalábbis úgy gondolom, hogy ez nem a fine dining helyekre jellemző dolog. De lehet, hogy én túl engedékeny vagyok.
A másik topicban szó volt a "külön tálalási" díj bevezetéséről egy étteremben (akik persze állítólag egy másik étteremtől nyúlták a remek ötletet), ebben az étteremben meg be kell vezetni a "hibátlan tányérban tálalási" díjat....
A cikkben szereplő árakért ugyan talán elvárható lenne, hogy e nélkül se ütütt-kopott csorba tányérokban tálaljanak egy ilyen helyen, de gondolom hamarosan meglesz a válasz, hogy ott spórolnak, ahol tudnak, a vendég meg ne a tányér szélét nézegesse, hanem zabájjon, mert ha sokat panaszkodik, holnaptól 10.000 Ft lesz egy szelet rántotthús...
(A "külön tálalási díjat" bevezető étterem vezetője is azt nyilatkozta, hogy a díj marad, sőt közkívánatra 10%-os általános áremelés lesz - azt nem részletezte, hogy ez egész évre szól, vagy csak júniusra, aztán júliusban újabb 10....)
A munkahelyi menzáról meg annyit, hogy te nagyon menő, jól eleresztett menzára járhatsz, mert nálunk a menzaüzemeltető az egyszerűség kedvéért kiírta (nem pont ezekkel a szavakkal), hogy kéretik nem baszogatni a tálalókat a csorba tányérok, szalvéta hiánya, stb. miatt, nekik a szerződésük szerint szeptember 30-ig biztosítani kell a jelenlegi árakat, abba meg olyan luxus, hogy ne ütött-kopott tányérokba tálaljanak, nem fér bele.....
nem biztos, hogy jo lenne beepiteni az arba. akkor utana meg kulon adnanak borravalot a vendegek. tisztara, mitha az afa-t 27-rol 5-re csokkentenek bizonyos termekek eseten. az elado elteszi a kulombozetet, a vasarlo ugyanugy kifizeti a magas dijat, az allamnak meg csokken a bevetele.
a macokban pl, amikor a kartyas fizeteskor elovettem a zsebembol a keszpenzt, akkor a pincer felhivta a figyelmem, hogy az etlapon rajta van, az ar x% felszolgalasi dijat is tartalmaz. ez figyelmes gesztus volt.
A honlapjukon az áll, hogy „Bankkártyás, Szép kártyás és SZészpénzes (sic!) fizetés esetén egyéb 10% (szintén sic!) számolunk fel!”......
És mikor nem számolnak fel 10%-ot? A vajon működik, hogy adjon számlát, és majd otthonról átutalom (az nincsen benne egyik kategóriában sem)? Nyilván nem, így vélhetően minden esetben kérik a + 10 %-ot.
Jó lenne tudni, hogy ezt pontosan miért számolják fel? Készpénzhasználati díj? Vagy bankkártyahasználati? Ilyen díjat a kereskedő egyáltalán felszámíthat?
Kíváncsi lennék, mi történne, ha ezt mondjuk a LIDL vagy az Auchan pénztárainál írnák ki. Nyilván országos botrány.
Nagybátyámnak minden esetre nem fogom ajánlani a helyet, mert – ahogy mondja - a „pofátlan lehúzásoktól” (lsd. még szervízdíj) mindig felmegy a vérnyomása és elkezd kiabálni a személyzettel, hogy hová dugják fel a 10 %-ukat….:)
Egyébként nem lenne elegánsabb ezt beépíteni az étel/ital árába, és nem mindenféle extra %-okat kérni a semmiért, amitől azt érzi az ember, hogy már megint lehúzták?
vasarhely, bandula vendelgol. anno a 90-es evek elejen ez meg egy olajpdalos kiskocsma volt, ahova naponta jartunk ebedeli. mara kikupalodott. a batyus leves nagyon bejott. ez egy zoldsegleves husos derelyevel. a baranycsuloknek egy nagy problemaja volt, kiszaradt.
Igen. Ez nem lehetet rossz ötlet, bár az ázsiaiak már régen kitaláltak hasonlót. Az asztalon rotyog a fűszeres lé, alatta ég a tűz, na meg ebben a lében lehet különféle tengeri herkentyűket, halat, rákot megfőzni, ott az asztalnál.
Én csak 12+ éve járogatok oda. Vagy több is? Nekem közel van, pontosabban ez a legközelebbi hasonló színvonalú hely.
Szinte állandóan változik az étel, csak egy dolog nem változik, a minőség.
Lehet beszélni róla, hogy egyik-másik ételük miért jó, miért nem, de egyetlen dolog biztos: minőségi alapanyagokból, jól készített ételekre számítson, aki betér.
És Eger legjobb boraira, a tulajdonosi kör miatt, ha jól tudom.
Ilyen finom rántott borjúlábat régen ettem! Sajnos a tárkonyos húsleves egy csalódás volt, mert tele volt rántással, zöldbabbal és krumpligombóccal, de a borjúláb miatt megbocsátottam. A petrezselymes krumpli kemény és ízetlen. Férj halfatányérosa finom, előétel rántott velő szintén nagyon finom. Vendéglátó báránycsülke jól nézett ki.
igy utolag belegondolva, az etelekrol pici velemeny. a hal nem igazan jon ossze a gombaval. bar finom volt, de egy pisztrangot nem biztos, hogy varganyaval eresztenek ossze. a masik a veres hurka. ugyan, csak ket kis krokettnek csomagolt gomboc volt a baranycsulok melle, de szerintem nem illenek ossze. fel sem bontottam. a zasszony elkert egyet, de amint meglatta a belso veres anyagot, vissza is adta. igy en egy felet kostoltam, de nem ide valo. illetve a gombat sem igazan eroltetnem a barany melle. najo, rokagombat mar en is csomagoltam baranycomb melle :)
macok bisztro, eger. a kkovetkezo menusort ettem. a tobbiek is meg voltak elegedve az etelekkel (marhahusleves, roze kacsamell, rantott mangalicakaraj, supreme csirkemell, madartej, turogomboc).
Vargányás vadmalacleves szalonnás áfonyával. Na itt mar kezdtem jolakni :)
Báránycsülök véres hurkakrokettel, tavaszi zöldségekkel (spárga, svédrépa, zöldborsó, gomba). Ezt talan egy picit sosnak ereztem, de tudni kell, ogy en alapvetoen sotlanul eszem. szerintem betomenyedhettek az izek a suteskori redukciotol. ettol fuggetlenul finom volt.
Szerintem afrikai harcsa volt, mivel az étlapon nem volt megemlítve, hogy melyikről van szó. A helyi halászcsárdában évek óta nem jártunk, amikot utoljára voltunk, akkor azt mondták, hogy csak afrikai harcsájuk van. Szürkeharcsát tavaly ettem Baján a Sobriban.
...Lehet, hogy összefügg azzal, hogy éppen szakácsot keresnek...
Az is lehet, bár a halászlén kívül (amihez nyilván megvan a bejáratott receptjük) sok tudomány nem kell a halak korrekt elkészítéséhez. Mostanában nem néztem az étlapjukat, folyami harcsa van?
(egyébként a dunabogdányi Forgó évek óta keres szakácsot, legalább is a liftreklámon mindig kint van a hirdetésük)
Százhalombatta, Harcsa Csárda. A szokásos kiváló minőség, tisztességes adagok és kedves kiszolgálás. Az étlapjuk viszont rüvidebb lett, legalábbis halas ételekből biztosan. Lehet, hogy összefügg azzal, hogy éppen szakácsot keresnek ... (?)