Lekvár sűrítő szerintem pektin . A barack benne mi lehet ? A Champion őszibarackból szoktunk csinálni az finom lesz az annak való barack és félretten amikor már van pár értett barack a fán akkor kell leszedni . A puha nem jó befőttnek csak a kemény . A puhásakat le szoktuk fagyasztani mag nélkül 4 felé vágva azok a puha részek nem kerülnek a befőttbe .
Ha már bolti barack konzerv. Az valami isteni! A házi barackbefőtt nekem sosem sikerül.
Viszont nem értem a bolti befőtt szirupja mitől sűrű? Nem a cukortól, mert csak kevés van benne. Valami sűrítőanyag lehet, de az összetevőknél semmi ilyesmit nem sorolnak fel. Ha lenne benne, akkor kötelező lenne ráírni gondolom. Szóval rejtély.
Igazából nem tudom pl a bolti konzervekbe miféle barackot használnak az sárga husú . A befőttek nálunk a nyerők ,volt hogy a 96 liternyi nem volt elég és ez csak az őszibarack befőtt volt .
Nálam a június 5-10-ig érő cseresznyék kukacmentesek, a későbbieket mind permetezni kell. Viszont a felmelegedés miatt minden hamarabb kezdődik már, idén pl. 2-3 héttel. Lehet, hogy pár év múlva már csak május 31-ig lesz kukacmentes a cseresznye. (Permetezés nélkül.)
Néhány évvel ezelőtt vettem szomolyait, aminek 95%-a kukacos volt. Pedig ez a fajta nem szokott az lenni. De ha csak pár nappal tovább hagyják a fán, hogy jó feketére érjen, akkor már ebbe is belemehet.
Dixiredet vegyél erre a célra. Mi a maradékot félbevágva évek óta eltesszük a mélyhűtőbe. Megőrzi a rá jellemző ízeket. Ha oltani vagy szemezni akarsz, tudok vesszőt adni. Írjál privátba. Van még Genadix 4 és Napsugár, bár ezek is finomak, de csak rövid ideig tárolhatok, friss fogyasztásra valók.
A junius végeik már kukacosak lesznek . A bigerau a vízválasztó ,ezzel egy időben vagy ez előtt . De érdekes a régi fakó cseresznyék nem voltak kukacosak errefelé . Láttam az egyiknél olyat is üveg cseresznye néven talán . Az alanyokról viszont semmit sem irnak ez sokkalta nagyobb baj .
Azt azért sokan elfelejtik manapság, hogy régen egy-egy fajtának megvolt a felhasználási területe.
Friss fogyasztásra, télre Karácsonyra, télre újév utánra, rétesnek (jó ez inkább alma), befőzésre, pálinkának, stb.
És ami az egyik célra nem volt jó, az a másikra ideális, és fordítva.
Pl hiába akarsz jóízűt falatozni egy inkább pálinkának felhasznált fajtából, ha az nyersen fanyar, kemény, rostos, vagy más olyan "hibája" van, ami miatt nem jó enni.
A nyersen puha, illatos, omlós, meg nem megy át jó pálinkának.
Tűzre biztosan :) - nekem 1 van belőle azt sem akartam..... Mint látod termés akkora mint egy pingponglabda, az íze borzalmas és fanyar volt, (lehet nem is az) pedig addig fán hagytam még le nem esett. A xénia klapp vagy vilmos fényévekkel jobb tőle. Tavaszra csak egy ágat hagyok eredetinek (hátha) a többit átoltom xéniára és klappra, vilmosra, ha az sem működik megy tűzre, de lehet inkább veszek valamit helyette. Idén kitaláltuk azt hogy egy hűtőszekrényt körtének szentelünk mert a klapp és a vilmos 1-2 alatt leérik aug-szeptemberben), (pálinkát sem iszunk) és rekeszekben elpakoltuk, hetente kidobáltuk a "kakukktojásokat". Most fogytak el az utolsó szemek, mind szépen beérett és egész jól elállt. A xénia pár szem pedig az almára rakva beérett 2 hét alatt.
Tesco parkolóba hozta el több ember netes rendelésével együtt. Csak az a bajom hogy évek teltek el mire kiderült.....- Amúgy egy hitvány beteges fa lett. Az igazi xénia 3. éven már hozott termést és szép egészséges fa lett. Még annyi hogy 3500 volt a hamiskörte 2019 ben, az igazi pedig 4490 a csodakertésztől 2021-ben.
Hol lehetne biztonságosan vásárolni mert az életem sajnos véges és jelenleg 3 fát kéne vegyek de ha megint nem az a fajta lesz akkor semmi értelme nincs a vásárlásnak . Alanyom lenne már csak egy nemes fa kéne amiről tudnék oltani .
Nekem olyan xénia körtét küldött aminek a termése téli esperes lett. Írtam nekik küldtem képet számlát, megrendelőt visszaigazolást, még válaszra sem méltattak.....
Hát olyan rész kevés van ! Itt hirtelen sár lesz de ma megpróbáltam ásni a fogókat ,hát sikerült is 50cm szélesen és 2 méter hosszan felfeszgetni a földet ,leginkább a borozdába löködni ! Már csont száraz a föld és kemény mint a szikla .!