LISTA ON
2024
Miután nehezen tudtam sorrendet állítani, most az alapján (is) döntöttem, hogy mit vennék meg szívesen eredetiben, ilyet még úgyse csináltam. Kb. a 10-15.-ig talán be is gyűjteném mindet, ha helyhiány miatt nem hagynék fel lassan az állóeszköz-felhalmozással.
1 Henrik Palm - Nerd Icon
Ezt hallgattam az idén a legtöbbet, márpedig ha ez így van, akkor minden bizonnyal ez a kedvencem ebből az évből, és amúgy tényleg ez a lemez nyújtja a legnagyobb, legkomplexebb élményt (9)
2 Ulcerate - Cutting The Throat Of God
Mint alkonyatkor magas hegy ormáról belenézni a szakadékba, mint teljes reményvesztettségben szembesülni a lélek sötét titkaival - death metal még soha nem szólt így hozzám, el vagyok ámulva, le vagyok nyűgözve (9)
3 Pallbearer - Mind Burns Alive
A doom rock/metal, a posztrock és a prog. rock eggyé válásából létrejövő, selymes mézként csordogáló szépséges harmóniák (9)
4 Pomme - Saisons
Himnusz a természethez, a kamarazene, a pop és a sanzon tökéletes egybeolvasztásával gyönyörű hangokba foglalva a tavaszi éledést, a nyári ezerszínt, az őszi lassulást és a téli álomvilágot (9)
5 Von Hertzen Brothers - In Murmuration
Egyrészt meghökkentően rákenroll (a dob mögött: Sami Kuoppamäki - Kingston Wall!), másrészt benne van a rock aranykorának szemérmetlen dallamossága, amivel a szokásosnál nehezebben ugyan, de megint sikerült levenniük a lábamról (9)
6 Caligula’s Horse - Charcoal Grace
A lemez, amit a Pain Of Salvation már nem akarna, a Leprous pedig már nem tudna megírni (9)
7 Bruce Dickinson - The Mandrake Project
A két nagy brit öreg idei albuma közül Dickinsoné tetszik jobban, ő ki mert lépni a komfortzónájából (8)
8 Hauntologist - Hollow
Nagyon jót tett egy kis friss vér pumpálása a Mgłába (8)
9 Beth Gibbons - Lives Outgrown
Stílusokon átívelő zene, mágikus realista énekhanggal (8)
10 Forndom - Moþir
Az északi népek évszázados bölcsessége, az ősi tájak évezredes festőisége (8)
11 The Cure - Songs Of A Lost World
Méltóságteljes szembenézés az elmúlással (8)
12 Mikko Joensuu - Long Ark
Ideális zene téli begubózáshoz, hosszas szőnyegminta-bámulásokhoz (8)
13 Foxing - Foxing
Komplett elmebaj, a beteg csendes és őrjöngő időszakaival együtt (8)
14 North Sea Echoes - Really Good Terrible Things
Ray Alder szomorú-szép dallamai metálmentes környezetben is hatásosak (8)
15 Marketa Irglova - Where You Belong
Marketa is keresztülment a pandémia tisztítótüzén, és így megszületett az eddigi legjobb lemeze (8)
16 Hail Spirit Noir - Fossil Gardens
Az Oi Magoi óta más utakon jártunk, váratlan és jóleső meglepetés, hogy ismét összefutottunk (8)
17 Savage Oath - Divine Battle
Nyers, mint a korai Manowar, heroikus, mint a legjobb Jag Panzer, erőtől duzzad, mint a fénykori Vicious Rumors, modern történelemkönyv a US metalról (8)
18 Lord Goblin - Lord Goblin
Nincs több hozzáfűznivalóm, ez tényleg metálünnep (8)
19 Warlord - Free Spirit Soar
Ez is US metal, csak nem power, hanem heavy, kellemes békebeli, kazettakorszakos hangulattal (8)
20 Jerry Cantrell - I Want Blood
Annyira tipikus JC, hogy az már-már bosszantó, persze amúgy tetszik, hiszen tipikus JC (8)
További tíz említendő, sorrend nélkül (7-8 pont):
Demon Bitch - Master Of The Games
Drifting Sun - Veil
Doedsmaghird - Omniverse Consciousness
Judas Priest - Invincible Shield
Marilyn Manson - One Assassination Under God - Chapter 1
Motorpsycho - Neigh!!
Riley’s L. A. Guns - The Dark Horse
Sólstafir - Hin Helga Kvöl
Thy Catafalque - XII: A gyönyörű álmok ezután jönnek
Ulver - Liminal Animals
EP-k: