Csak halkan kérdem, hogy lesz-e holnap pletykaparty???
Ferreo, Gavriel, Mumu????????????????????
Ugy mint "szervezett, beigert, szamithatunk rá" pletykaparty nem lesz. Azt feladtam, latvan hogy nincs igazi erdeklodes. Ebbol a kis tarsasagbol tobben nem voltak elerhetok, minden magyarazat nelkul. Nem hibaztatok SENKIT, hiszen ez nem kotelezo, senki nem igerte meg, ez kizarolag az en otletem volt es nyilvanvaloan tobben nem tartottak sem szuksegesnek, sem erdekesnek annyira, hogy reszt vettek volna. Annak meg semmi ertelme, hogy eroltessem az egeszet.
Tehat innen fogva ugy fogom kezelni ezt az egeszet, hogy itteni ido szerint kb delelott 11-kor (CST), ranezek a kepernyore, ha itthon vagyok amugyis, es nekem is eppen kedvem van ra, es elinditok egy csoportos hivast.
Mumu! Kereszteld at a topikot Beteg-e Amerika-ra. State Department megtiltotta a dolgozoinak a Wiki Leaks olvasasat meg otthoni kompjuterrol is. Rakosi welcome!
Oszeesett a jo idovel..A troty Ferenc Jozsef idejevel..a hoszu elorelathato korulmenyekkel..es a tolerans kiegyzes utani torvenykezesel..a felszabaditott zsidoi tokevel amely megjellent a piacon mert nem kellett mar tovabb keszenletbe tartani egy menekulesre hanem letelepedessel befektetese valt.. MO-n kb 10 evvel kesobb mint Ausztriaba alpoztak (Grunder Zeit).
Minden ami tartos 1885 es 1910 kozitt epult..A 2,3 kmeteres Andrassy utat egy szuszra epitettek,igy a korutakat,a gyrakat is...hatalmas munkaja ez egy generacionak. Szeged es Arad egy idoben jutott a penzhez tervekhez vegrehajtashoz... Hogy ez az arviz utan volt ? Igen..
Nem tudom Arad miért épűlt éppen akkor, de Szegednek komoly oka volt rá. Ugyanis teljesen elpusztitotta az árviz. Nagy europai összefogás és adományozás volt akkoriban. Ennek emléke megtalálható a nagyobbik körut elnevezéseiben. Azokról a városokról lett elnevezve, amelyik adott pénzt az ujjáépitésre. Van Berlini, Londoni és Moszkvai körut, emlékezetem szerint.
Nincs fogalmad milyen élet volt ott a háború után. Szinház, Opera, hangversenyek, bá-
lok. Sajnos az utóbbiból ifju koromnál fogva kimaradtam.
Vissza alakitották? Mert egy időben diákszállóként működött. Életem csalódása volt egyébként, mikor nagyon régen (akkor volt ez a szálloda uj) a Hungáriába rendeltem szobát. Nekem az a legszebb, bár a Tiszát ismerem jobban. Szóval megyünk Szegedre keresem a hungáriát. Be van zárva üres. Kezdek érdeklődni, nos kiderült, hogy az uj szállodát hivták akkor Hungáriának.
Tényleg modern, rendes, meg minden, de hol van az a régi (háboru előtti) Hungáriától.
3 eve meg mukodott a Virag. A Tisza szalloval kapcsolatban jo hirrel szolgalhatok, el, ha nem is virul. Ott szalltunk meg. Megvan a nagy tukros lepcso, a szep korlatok. A lobbyban funkciotlan nagykepernyos TV, az ott elhelyezett fotelok egyikebol sem lehet ralatni. Hagyomanyos kulcsos rendszer a szobakhoz. Az emeleti folyosok magas boltivesek, a mennyezetrol kismeretu kristalycsillarok lognak le, aranytalanul kicsik a belmagassaghoz es terhez viszonyitva. De nem ez a legnagyobb bajuk, hanem hogy sporolasi celbol mozgaserzekelore vannak kotve amelyek csak akkor kapcsolnak be ha mar majdnem a csillar ala ersz. Igy aztan gyakorlatilag villogo sotetben kell vegigmenni a folyoson. A szoba kinyitasa kulon muveszet mivel a csillar nem az ajto folott van, hanem kisse arrebb, epp csak annyira, hogy ne gyulladjon fel a feny mikor az ajtohoz ersz. Oda kell allni a csillar ala aztan ravetulni az ajtora mint egy parduc es mar forditani is a kulcsot. Ha a kulcs nem volt elokszitve a kezedben, kezdheted ujra.
A szobak szegenyesek bar celszeruek, furdoszobaval ellatva. A folyosokon meg vannak kozos furdok is, mutatva, hogy nem volt ez mindig igy. Probaltam bemenni egy kozos furdobe - nem volt villany.
Az agyakon vastag, nehez paplan, patyolatfeherre kemenyitett agyhuzattal. A tisztasagra nem lehetett panasz. Parkolas az udvaron lehetseges, nemi buveszmutatvany aran, ugyanis a kapubejaro es az udvar eredetileg a szodas es a jeges keskeny kocsijahoz lett tervezve, nem autokhoz.
A kenyelmetlensegeket a szemelyzet kedvessege teszi feledhetove, a talan mar csak Magyarorszagon letezo ingyenes csomagmegorzo szoba, a keres nelkul is felajanlott kijelentkezes utani parkolasi lehetoseg es a finom svedasztalos reggeli sajt- es felvagottvalasztekkal, cserepkancsoban felszolgalt lekvarokkal, cikoria (igen!) kaveval, meleg tejjel. Persze van aki huzza erre a szajat - en meghatodtam tole. A svedasztalnak semmi koze az amerikai rozsadamentes aceltartalyokban, granitlapos asztalokon kitett reggelikhez, a Tiszaban feher asztalterito, kis rezso a kavenak -tejnek, kosarkaban finom teljesmagos es csaszarzsemlek, sult kolbaszkak es rantotta dukal. Idosebb holgy tolti ujra a talakat, figyelmes, kedves.
A szalloban kozjegyzoi iroda is helyet kapott amit a szalloda kulon szolgaltataskent reklamoz honlapjan. Az odajarok biztosan tudjak mire kell, nekem megfejthetetlen. Ha viszont valaki keson jon, sajnos meg egy szodavizet sem kaphat, a bar koran bezar. Valamiert lementem a portara keso este, epp harom ismeretlen nyelven beszelo vendeget probalt a recepcios kislany angolul kisegiteni. Van valami kulonos erzes abban ahogy a mai generacio tokeletes nyelvtannal de igen eros akcentussal beszeli a british englisht.
A Virág cukrászda egy szomorú történet. Valahogy rosszul magánositották, nem ment, rossz volt. Egyszer már bezárt végleg, a tulaj még a műemlékvédelem alatt álló butorokat is elszálittatta. Azok aztán vissza kerültek, de a hely mikor ujra nyilt se volt jó. Most nem tudom mi van vele, már vagy 3 éve nem voltam Szegeden, de elképzelhető, hogy végleg bezárt.
Ugyanilyen bánatos ügy a régi söröző étterem )nem ugrik be a neve sajnos), ahol régen vasárnap délben ott sörözött a féél város. Valahogy a rendszerváltás után az is tönkrement és zárva volt állandóan.
Nem értem, miért pont ezek a régi patinás helyek nem tudnak megmaradni. Jő példa erre Pesten az Apostolok, ami szintén hol záva van, hol meg nagyon vacak. De Szegeden a két nagyhirű szálloda se működik már ezer éve, a Hungária és a Tisza.:-(((
Este setaltam a Szechenyi ter kornyeken. Kavezok, elegans uzletek. A Fornetti arus zaras elott egy oraval felaron adja a termeket, hosszu sorban allnak az egyetemistak erte. Erdekes, egyedul a Virag cukraszda volt zarva de az nagyon. Azt sem tudom egyaltalan nyitva van-e meg, sotetito fuggonyok osszehuzva az ablakokon, eletnek semmi jele.
A teren eppen virrasztas volt a hajlektalanokert, elozene, kis vasar, szurkos hordoban tuz.
Azért egyirányu utcán szembe hajtani, nem annyira jellemző, de lehetséges. Velem is előfordult már véletlenségból.:-(((
A tömegközlekedés tényleg nagyon jó. Nekünk eszünkbe nem jut a városban autóval közlekedni. Viszont a mai 40-es korosztály pont ugy nem ül fel egy buszra, mint az amerikaiak.
Itt nálunk a falunk környékén fantasztikus jó buszjáratok vannak. Megfigyeltem kik járnak busszal. A feketék. Fehérember nem ül buszra, mert, miért is????
Szeged mindig is egy remek város volt. Ezt el kell ismernem, Pest imádatom ellenére is. Mi a szüleimmel ott éltünk 1941-49 között, a Szechenyi téren laktunk és igazán csak jó emlékeim vannak a városról. Most is csodásan rendben van tartva, legalább is a belváros. A Szechenyi tér gyönyörű, gondolom nem novemberben.
A nemzeti szinház igazgatóját igazán nem szeretem és nem azért amiért a nép nem szereti, hanem amugy. (Na ezt fejtsd meg!) Igaz a szinház maga is felnyomja a vérnyomásom percek alatt.:-(((
A vezetési morál javitásáért még rengeteg büntetést kell majd kiszabni, na meg be is hajtani. Talán javult már mostanra a helyzet. Néhány éve az emberek a büntetéseket simán a szemétbe dobták. Mindenféle személyiségi jogok alapján, képtelenség volt behajtani.
Azért kérdeztelek, hogy hogy láttad a dolgokat, mert én ha otthon vagyok ott élek benne, már elég régóta. nemigen bizom a saját objektivitásomban.
Reméljük összejön még egyszer egy skype és akkor majd még mesélsz. Én meg 2 hét mulva megyek, néhány hétre haza.
Remek megfigyeles de sajnos nem tudom megvalaszolni. Viszont, mint irtam Boszinak minden elkepzelheto forgalom teren. Az utak reg tul vannak terhelve es bar kituno a tomegkozlekedes-halozat, tobb busz kellene, kulonosen a csucsforgalom lebonyolitasahoz.
Boszikam te tobbet tudsz, mint en, hiszen en csak egy pillanatra lattam. Bar e rovid ido alatt sokfele jartunk, es beszelgettunk ismerosokkel. Az en tapasztalataim alapvetoen pozitivak, de a keves negativ tapasztalat aggaszto. Nekem nagyon tetszik ahogy ez a kis orszag kuzd a talponmaradasert. Minden hektar fold meg van muvelve (legalabbis igy lattam a kocsibol az utak menten), annak ellenere, hogy nehezebb eladni a magyar termenyt mint a kulfoldit.
Az emberek udvariasak, legyen az posta vagy benzinkut. Megszuntek a hosszu postai sorbanallasok, egyszeru jegyrendszer bevezetve, kisasszony turelmesen elmagyarazza a kulfoldi csomagkuldes rejtelmeit, vegul kinyomtatja a dijszabast, nem liheg a nyakamba a kovetkezo kuncsaft. Benzinkuton az egvilagon mindent kapni, a legjobb italtol a legjobb csokoladekig, a kaverol pedig csak szuperlativuszokban lehet beszelni. Nekem ujdonsag, hogy sok benzinkut bevezette a melegkonyhat, hurka-kolbasz, sult hus, savanyusaggal, tiszta kiszolgalas, 20 perc es megvan a finom ebed, lehet tovabbmenni.
Szegedi egyetemi eletbe bepillantast nyertem, megtudtam, hogy az altalanos orvoskarrol sajnos sokan hagyjak el az orszagot vegzes utan, viszont a nehany eve nyitott fogorvoskar vegzettjei szinte kivetel nelkul Mgyarorszagon maradnak. Az angol nyelvu oktatas pedig egyre nepszerubb a kulfoldi diakok kozott. Az mondjuk megdobbento volt, hogy a politiakilag kinevezett rektor keptelen egy szot is elmondani papir nekull, ez sajnos a politikai elit szinvonalat jelzi.
Arany/gyemant diploma atadason voltam, jo erzes volt latni, hogy a kituntetettek szinte mindegyike vezeto pozicioban van illetve volt, ez a tanitas szinvonalat jelzi.
Szegeden a legnagyobb eletet lattam, a varos el, vibral.
Nagy meglepetes szamomra az orszagutak jo minosege es a rengeteg kisebb-nagyobb uj uzlet orszagszerte. Olyan aruboseg van, hogy nehez valasztani es Magyarorszag egy nappal sincs lemaradva a parizsi divattol.
A vezetsi moral sajnos nem valtozott, dacara a halistennek igen magas buntetesi teteleknek, ismeros meselte, hogy egy het alatt ketszer buntettek meg gyorshajtasert, osszesen 110 ezer forintra. Ezzel egyutt, a forgalom kaotikus.
Elveztuk a radioadasokat, eloszor persze zeneert kapcsoltuk be ut kozben, aztan ott ragadtunk a szinhazi kritikusok beszelgetesenel vagy a neprajzkutato cigany identitas elemzesenel.
Politikailag szamomra sok erthetetlen dolog van, a Nemzeti Szinhaz kituno igazgato-rendezoje roman nemzeti unnepre adja ki a szinhazat a roman nagykovetsegnek ami ha jol ertettem epp a Trianont unnepelte, jobboldalnak kituno csemeget es monnyon le-t kinalva.
Tankotelezettseget 17 evre csokkentik miutan nagy nehezen eljutottak a 18 evre, sok-sok munkanelkuli tanar es -fiatalember varhato. Ugyanakkor valamely erthetetlen okbol a gimnaziumban 4 nyelvet tennenek kotelezove egyszerre. Hogy ennek mi ertelme, nem sikerult megfejtenem. A magannyugdijpenztarak kirablasarol nem is szolok, ez olyan lepes amit jogallam sosem tehetne meg.
Sok mindenrol tudnek meg beszelni talan egy Skype soran egyszerubb lesz.