"meg a sziklák sem engedik, hogy lezúdoljon a víz."
Köszönöm a választ! Viszont a sziklákkal mi a helyzet? Az ember azt gondolná, hogy a súlyuk miatt belesüllyednek a felázott földbe! Ha benőtte a gyökérzet, akkor o.k., de mi a helyzet egy friss feltöltés esetén?
Szia! Eddig olyan faléces dolog fogta, tudod, amit tekercsben lehet kapni. Mikor kiszedtük mert elrohadt, meg átépítjük azt a részt. én is azt hittem ki fog dőlni, de nem. Szerintem már annyira megfogta a gyökérzet a földet, meg tömörödött a sok év alatt, hogy nem dől ki, pedig volt már azóta dög nagy zuhi is. meg a sziklák sem engedik, hogy lezúdoljon a víz. De nem hagyom majd így, kőlapokat fogok körberakni. Egyébként nem ajánlom a falécet nem hosszútávú megoldás, és szélnyírózni kell mellette a füvet.
Szia!Hol és mennyiért vetted a kerti tavat?Esetleg meg tudnád írni,h milyen mély? Igazából én madáritatásra+madárfürdőzésre használnám,de eddig még nem találtam semmi hasznavehetőt-mindegyik túl nagy.Köszi
Az 1462-ben küldött képeid közül a 2. az, amely a mi ízlésünk szerinti növény-kő arány arányú. Nekünk is egy hasonló rézsűt kell beépíteni. A képed alapján viszont nem értem, hogy mi gátolja meg az eróziót, mi stabilizálja a rézsűdet?
Bocsánat, biztosan már tárgyaltátok ezt a kérdést, de az 1568-ban látható meredekségű sziklakertben mi támasztja alá a sziklákat? Igaz, nem csak úgy rá vannak téve a földre?
Elkezdtem a teleltetésről felfrissíteni az ismereteimet,és közben rábukkantam a Jegecske nevű növénykére.Nekem van,én szobanövényként használom,és most meglepetésként ért,mert rábukkantam végre a tudományos nevére is:Aptenia cordifolia,és a kristályvirágfélék családjába tartozik!:)
A kő zúzalék és a fenyőkéreg egyaránt jó. Sztem azt tedd amelyik van:-) A fenyőkéreg sem fogja zavarni a sziklakerti növényeket, ellenkezőleg.
A fenyőkéregből előírás szerint vagy 6-10 centi vastag kell, és évente pótolni-frissíteni illik az elmállás-földbe keveredés miatt. Szóval úgy már nem is olyan olcsó mulatság. Annyiért zúzalék is van szerintem.
Én a sziklákkal azonos kő zúzalékot részesítem előnyben. Azt tapasztaltam nagyon életszerű tud lenni ha a sziklakertben a nagy szikláktől a közepes-kis köveken át az egészen finom szemcsékig folyamatosan van kő. És a csupasz föld nem látszik ki sehol. A sziklás hegyekben is kb. így van ez ha megnézzük.
Továbbá nálam sok a feketerigó, a fenyőkérget nagyon szeretik szétkaparni, a kavicsot nem.
Amint látom nálad mészkő sziklák vannak. Fehér zúzott követ sztem lehet vásárolni az országban általában. Apróbb szemű akár a tüzépről műkő alapanyagként is szóba jöhet, az zsákos kiszerelésben van, könnyen kezelhető. Nagyobb darabok meg a sziklákból kialakíthatók ötkilós kalapács által:-)))
Nekem is többféle Hebe van,két sziklakertbe,egyik szeles nyitott részen ott a télen ki is fagyott,egy ágacskája maradt,a másik védett napos helyen van ott nagyon szépen fejlődnek!Talajra szerintem nem kényes,bár nálunk elég jó nem homokos de nem is kötött.
Köszi! Már van némi előre haladás, de már nem vagyok szabin és még más munkák is vannak a ház körül. A növények alá murvát vagy fenyőkérget tegyek? Már kaptam arra választ, hogy a fenyőkérget szeretik a növények, de szaporodni is tudnak, nem folytja el őket ugyanúgy, mint a gyomokat?
Megírnád a neveket az acre@vipmail.hu címemre? Nekem is van néhány féle belőlük, a nevek alapján látnám, hogy mit tudnánk cserélni. (nekem is van ez a narancsos is, de sajnos név nélkül)
Szép kőlépcső lett. Jól illik majd a sziklakerthez.
A Hebe fajok milyen környezetet kívánank? Mast beszereztem vagy hatfélét, de az eddigiek nem voltak valami sikeresek, inkább pusztultak mint fejlődtek.
Igen!Jó úgy ha letörsz belőle!Csak ha kérhetek kettőt,biztos ami biztos! Szívesen küldök érte több félét is! A piros sajnos nem télálló,igaz én egyiket sem hagyom kint! A sárgáról be tennéd a képet mert több van és így nem tudom melyikre gondolsz! A címedet hol találom meg?Vagy hol tudok itt privit írni? Kezdő netes lévén nem igazán igazodok még el!
Adok belőle szívesen, csak mondd meg, hogy jó- e úgy, ha letörök belőle egy ágat, és azt meggyökerezteted, vagy valami más szaporítási eljárás???
Megnéztem az albumodat, nagyon szépek a növényeid. Tényleg sokféle kristályvirágod van. Esetleg, ha citromsárgát, vagy pirosat küldenél, azt megköszönném, de igazából mindegy, hogy melyikből, mert nekem ezen a narancsszínűn kívűl csak az a liás van, az a szokványos. Mailban küldd el a címedet.
Ebben egyetértünk, csak az anyagi lehetőségeim erősen korlátosak. A mi kis városunkban van homokbánya, kőbánya pedig sajnos nincs. Végül megoldottam, a lépcső kőből lett. Nem lett sokkal mesterségesebb, mint a kert, mert nincs benne se derékszög, se vízszint. :) Ráment két napom. Elsőre talán nem lett rosz, mégha nem is olyan, mintha mester csinálta volna.