Azt hiszem talán, hogy az amerikaiakat talán a saját szintjükön kéne kritizálni.
1.Mert ugye van belőlük vagy 220-250 millió, ugye ez már azt jelenti, hogy minimum 22-25-ször annyi sötét bunkó van mint nálunk.
2.Szerintem Európába főleg Magyarországra olyan embereiket küldik a cégek akiktől meg akarnak szabadulni, vagy már elegük van belőle, de erre a picike piacra még jó / párhuzam: Budapesti kollégát leküldeni Nyíregyházára 4 éves kiküldetésre /
3.Én többször voltam az USA-ban, én speciel jól éreztem magamat, szerintem ott is ugyanolyan emberek laknak mint itt / +- bőrszín /egy részük kedves, egy részük ostoba, egy részük bunkó stb.Lehet, hogy a kedvességük művi, de még mindig jobb ott bemenni a boltba / bármilyenbe /mint nálunk, ahol állandóan vegzálnak, vagy kinéznek, ha csak nézelődsz.
4.Azt is szoktam hallani, hogy az USA a Hamburger országa, hát nem tudom én speciel imádom a távol-keleti konyhát és olyan jó japán, kínai, thai éttermekben voltam, hogy csak na. Egy ismerősöm csoportosan / cca.40 / kint járt tavaly Kaliforniában és azt mondta nekem utána, hogy szörnyű volt mert nem tudtak mit enni és rosszul érezték magukat. Ez is egy nagy baromság annyiféle nép él ott annyiféle konyha található meg mint máshol talán nem is, azt hiszem a magyar ősbunkók és őssznobok egy része aki kimegy / mert nekik van pénzük főleg /imádja fikázni az USA-t és az amerikaiakat mert ott ugyanis őt mindenki leszarja és a 100 milliója csak 400.000 dollár és az azért nem egy nagy truváj.
5.És itt van például New York amit még az amerikaiak sem szeretnek annyira, de például olyan múzeumok vannak mint a Metropolitan, a Guggenheim vagy a Természettudományi amik egyszerűen fantasztikusak.Azt hiszem egész Amerikára igaz az a mondás amit New York-ról mondanak: Vagy nagyon utálni fogod, vagy megszereted, más variáció nincs.
+1.Az amerikai filmek.Mindenki azon siránkozik, hogy az amerikai kultúrmocsok elönt minket és tönkreteszi az európai filmipart. Miért ? Az amerikaiak olyan filmeket gyártanak / jórészt / amelyek a pénzt visszahozzák, ergo az emberek megnézik és bejön a pénz. Ezek egy része rossz, egy része közepes stb., és természetesen egy része zseniális. Tessék megnézni, hogy ma nálunk egy évben hány magyar filmet gyártanak és ebből mennyi nézhető / de, tényleg! /,mert azok a filmek amiket maguknak csinálnak a mi pénzünkből azokkal elmehetnek a sunyiba, az Usa-ban nem az állam finanszírozza a filmgyártást. Az európai filmgyártásra egyébként két nagyon jó példa: Anglia, a Full Monthy / Alul semmi /tartja tavaly óta a legnagyobb filmbevétel rekordját, minden idők legtöbb bevételét hozó francia filmje meg az Ötödik elem / Fifth element /, Bruce Willis, Gary Oldman, Ian Holm urakkal, amit 100%-ig francia pénzből csináltak amerikai szisztéma szerint.
Sok vélemény hangzott már el (pro és kontra), de a legtöbbjükböl hiányoltam annak rövid megemlítését, hogy milyen személyes élményen, tapasztalaton alapulnak.
Én még 1992-ben mosogattam 10 héten át egy nyári táborban, majd 2 hét alatt oda-vissza kocsikáztam a két part között. Személyes konklúzióm az, hogy "amerikai" viselkedés és kultúra nincs. Találkoztam önzö meg önzetlenül segítö emberekkel, olyanokkal akik lenéztek, mert nem vagyok amerikai, meg olyanokkal is akik órákon át faggattak Magyarországról meg a környékéröl.
Más: a "gyarmati szolgáltra" ide vezényelt amerikai fönökök ugyanolyanok, mint a hasonló helyzetben lévö francia, német, angol, holland stb. társaik. Egy részük ostoba, más részük nem.
IMHO, mielött valakinek markáns véleménye lesz Amerikáról, menjen oda, kicsit szagoljon bele az American Way of Life-ba, és amikor kialakult a véleménye, akkor jusson eszébe, hogy milyen kis szeletét is látta csak az egésznek.
Szerettek ítélkezni, mi? Csak azt tudnám, mi abban a jó.
Vannak tipikusan amerikai hülyeségek, mint ahogy vannak tipikusan kelet-európai, posztkommunista, magyar, balkáni hülyeségek is (ez felsorolás volt, nem pedig egyenlőség).
Tulajdonságnak, szokásnak, cselekedetnek a megítélésében nem kellene szerepet játsszon, hogy amerikaiakra jellemző-e vagy inkább miránk.
Szerintem butaság, hogy a silány amerikai kultúra fertőzi meg a magyar fiatalságot. Ez avas duma a 60-as évekből. A helyzet az, hogy az igénytelen tömegkultúrát fogyasztják világszerte az igénytelen tömegek. Amerikában éppúgy, mint minálunk, van lehetősége az embernek igényesnek lenni, sőt, ott talán még több csemegéhez férhet hozzá.
És nem hiszem, hogy ha egy gyerekre elegendő figyelmet fordítanak, ha nem sznobériából, hanem értőn mutatják be neki a kultúra érdekesebb tájait, akkor megelégszik a konzervvel. Csak hát egyszerűbb bekapcsolni neki a rádiót, ott pedig az megy, amit sokan zabálnak. Szóval nem kell mindent Amerikára kenni.
Kicsit úgy látom, hogy Amerika előrébb tart a civilizáció egészének történetében. A javuló tendenciák terén sokkal jobb, de előrébb jár a romlásban is. Figyeljünk rá, tanulságos. Hátha mi levághatunk kanyarokat.
Amerikát én a filmek alpján itélem meg, és szerintem ezzel sokan vannak igy. Nos, ezekből az tűnik ki, hogy van ott pénz, de a jóléti társadalom miatt az emberekből hiányzik valami. Talan a tudás és a hősies felfogás HELYES aránya.
Általánosan elterjedt nézet, miszerint az átlag-amerikai, ha van ilyen, alulművelt. Ennek a másik oldala viszont az, szerintem, hogy a kommunikációs képességük viszont sokkal jobb a mienkénél.
Lehet, hogy ez a sikerük titka?
sajnálatosnak tartom, ha hamburger, meg kóla alapján mondunk ítéletet az Egyesült Államokról, hiszen egyikünknek sem esne jól, ha Magyarországról csak a puszta meg a gulászuppe által beszélnének. Mindkét ország (és a bennük lakó emberek) sokkal több ennél. Ennél a ritka egyszerű általánosításnál.
Az egymás kultúrájára gyakorolt hatásnál persze majdhogynem felesleges kölcsönösségről beszélni, de saját identitásunkat nem üres frázisokkal tesszük kevésbé sebezhetővé. Azt, hogy miként, nem tudom, nem vagyok szupermen.
Nem olyan rég készítettek egy felmérést magyar általános iskolások körében arról, kinek melyik zászló a kedvence.
A legtöbb voksot kapót valószínüleg sejtitek, igen a csillagos-sávos a befutó, a második talán a német, de az biztos, hogy a saját trikolorunk még a dobogóról is leszorult. Szomorú. Ha valamit irigylek odaátról, az a lobogó feltétlen tisztelete, míg idehaza ezt félve tenném meg, hisz utálnám ha melldöngető, magyarkodó, extrahazafinak tartanának és egybemosnának mindenféle "majdnemnácikkal".
Vah úr ugatott
Az elmult fél évszázadból 45 éven át azt verték a fejünkbe / a szó valós és képletes értelmében/ hogy minden rossz amerikától ered. Miatta van annyi baj, ármánykodás.Ne tagadjuk, sokak fejébe bele is ment. Meg néhányszor át is b....k a fejünket amerika nevében. Nem éppen Grál lovagként viselkedett jónéhány kiszakadt hazánkfia sem.
SZVSZ hivatalból gyülölök minden nagyhatalmat, mert a kicsik rovására /ilyen-olyan álarc mögé bujva/ visszaélnek erőfölényükkel.
Ja, és hülyének néznek bennünket.
Ránktelepszenek, ránkerőszakolják életmódjukat, kulturájukat, értékrendjüket, mint egyetlen üdvözitő, járható utat!
Gyerekkoromban szerettem amerikát - mert tiltva volt...
Most kezdem meggyülölni - mert lassan kötelező lesz szeretni....
Egy-két hözöngöt kivéve, nem ellenes itt senki. Mellesleg mire lenne jó széllel szembe brunzolni?
Nézzetek át a Kultúra->Amerikai pop kultúra topicba is.
A mcD-s hamburger vacak, az amerikai filmek sablonosak, csak a látvány és a technika jó bennük, a cola ott szar, ahol van, a wiszkiben pedig a kanadai jó. Azonkívül egyetlen jó költőjük volt: Poe. Persze, tudom, ott is vannak értékes emberek, de:
1 olyan kurva sok emberből lehet is egy pár
2 akik meg viszont bevándorlók.
Egyébként nem vagyok amerika-ellenes, de fölpiszkálja az agyamat, ha valaki meg akarja védeni Amerikát tőlünk. És minket ki véd meg Amerikától? Mert néhány anti-USA magyar személyes véleménye még nem csinál tavaszt, de amit az amerikai tömegkultúra művel a mi fiataljainkal, az katasztrófa.
Persze elismerem, hogy arrafelé is vannak értelmes dolgok, de ezeket már felsorolták itt előttem mások.
Figyelemmel kisértem eddig a jelenlévô - és 1-2 még nem jelenlévô - emberek nevével fémjelzett topicokat.
Nem értem.
Eddig cseszegettek valakit, közben szidjátok az "újakat"- most pedig, hogy Terembura (stb) normálisan viselkedik, és felvet egy tényleg érdekes topicot, az a baj.
Tisztelet a kivételnek, aki pozitívan áll hozzá, és kerüli a qrv@anyázást.
Terembura,
gratula, és kívánom, hogy vidd végig szépen ezt a topicot!
Szerintem nem Amerikaval van baj, hanem a mi hozzaallasunkkal. En szeretem Amerikat, sokat kaptunk tole, de nem istenitem es masnak sem kene ezt tenni. Ott sem minden tokeletes es jo.
Egyebent Terembura, gratulalok a topic valasztashoz, jo tema!
Már megbocsássatok, de nem kellene felülni Amerikába szakadt Bozgor Páviánunknak, még akkor sem, ha most kivételesen nem "kurva anyátok, büdös balkáni ordító egérkék"-be csomagolja a rögeszméjét. (Várjátok ki, mindjárt jön az is.)
Kedves terembura!
Tegyük fel, nem vagy azonos senkivel, csak magaddal. Hogyan magyarázod akkor, hogy minden, az iNteRNeTTo FÓRUM környékén felbukkanó amerikai magyarnak ez az egyetlen témája van, ráadásul mind ugyanazzal a szókinccsel és ugyanazokkal a helyesírási és stilisztikai hibákkal ír? Csak kérdezem, szépen, szelíden.
Kedves Dénes!
Többször megírtam már nekem: Magyarországon NINCS Amerika-ellenesség. Dühödt indulatokat legfeljebb a te szüntelen provokációid váltanak ki. Faszikám.
Naszóval, felemás érzéseim vannak. MaCS írásával tudok nagyon egyetérteni, hasonló tapaszatalatokat tudok mondani a Magyarországon dolgozó amerikaiak jó részérôl - fôleg, ha valamiféle fônök az illetô. De a lényeg itt van: "Amerikától tanulnunk kell, nem importálnunk Amerikát, és különösen nem kritikátlanul majmolni, […]"
Pro és kontra véleményem elég szubjektív. Lehet, hogy másnak belefér a helyi kulturális szokásokba, hogy pl. a karácsonyi ajéndékba szándékosan belekerül az árcédula, hogy a "megajándékozott" tudhassa, mennyi sokat költött rá valaki - nekem nem fér bele. Nem fér bele az sem, hogy úgy érzem, a demokrácia kissé arrogánsan mellveregetô hazájában az utcán a félelem igazgat. Nem fér bele, hogy az egyetemi tanár vacsoráján a vendégek a díványon ülve papírtányérból zabálták a pizzát. Nem fér bele a már megszokottá vált politikai "mindenki azt csinálja, amit mi mondunk!" Felemás érzés a támogatásnak álcázott gyarmatosítás. Viszont nagyon belefér a problémamegoldó képesség, a high-tech, az agyelszívás más országokból, hogy lehetsz "self-made-man", az hogy ha kell, képesek gyorsan cselekedni, i tak dálse (ahogy a túlművelt amerikai mondja). Ösztönösen nem szeretem a jenkiket, de sokmindent tisztelek bennük. Mondom, mindez szubjektív vélemény.
bizalom: azt írod, hogy nehéz lenne megszervezni egy magyarellenes fórumot. Na igen. TUDJÁK, hol van Magyarország? És ha igen, nem köpnek rá nagy ívben? Hiszen az USA a világ közepe, és ami nem, az pedig "rest of the world" - a világ egyéb részei, amúgy ott valahol. Amikor utoljára kint voltam, sokat autóztam (Chicago-Dallas-Chicago), a motelekben, benzinkutaknál, múzeumokban idegen hitelkártyámat látva majd' mindig megkérdezték, honnan jöttem. Mondom Magyarország; és provokatíve visszakérdeztem, tudja-e, hol van az. A majdnem 30 emberbôl 1 tudta (az apja pilóta volt a háborúban), 1 benzinkutas meg azt tudta, hogy valahol Európában. Szevasz.
Erdeklodessel olvastam hozzaszolasod, en eddig meg nem sok ontelt arccal talalkoztam, igaz, nem is egy "reprezentativ minta" cegnel dolgozom. Az nem lehet, hogy aki elmegy dolgozni Kelet-Europaba, eleve ezt a szemleletet viszi magaval? Meg bizonyos vallalattipusoknal az "ontelt arc" embertipus default (van ra egy tizforintosom, hogy vagy audit cegnel vagy multinal dolgozol) (megvan, multi!)(iparag: kozmetika-haztartas?)
off on
Nekem eddig csak egy francia muki szidta a szamviteli trv-t, mintha en tehetnek rola.
Mentsegere szolgaljon merhetetlen sotetsege.
off off
Itt nekem eddig ugy tunt, ha valami be van rendesen csomagolva ahogy kell, azt lenyelik, nincs problema.
Egyebkent amit az ertekezletekrol meg a kreativitasrol irtal, mind igaz. Pozitivan kell felfogni a dolgokat keremalassan, a haromoras ertekezlet kivalo alkalom arra, hogy vegre 5 sornal tobbet irjak a szuleimnek, es meg jo benyomast is teszek a buzgo jegyzetelesemmel.
K. sok penzert k. sok embert importalnak a balkanrol (ertsd: India, K-Europa). Nem olcso embereket, hanem okos embereket.
Egyebkent itt nem sokkal rosszabb es nem sokkal jobb az elet, attol fugg, kinek mi a fontos. En eddig kellemesnek es nyugodtnak talaltam, jok a szolgaltatasok, Europaert azert nem cserelnem el.
Mas.
SZVSZ aki frocsogve szidja az amerikaiakat, meg mindent, ami amerikai, az vagy irigy, vagy buta, vagy valamilyen gyengeseget vagy felelmet probalja leplezni.
Szivesen olvasnek erveket toluk is.
Hogy miért tapasztalhattál az emberekben Amerika ellenességet a törzsasztalon?
Nálam, más nem tudom hogy van ezekkel, ha valamit agyondícsérnek, mer' annyira jó, ez az egyetlen lehetséges, az üdvözítő: természetes reakcióm, hogy szembe helyezkedek vele, bár lehet, hogy egyetértek azzal (részben vagy teljes mértékben), aki istenít. Ha más az álláspontom, akkor nagyobb energiával támadom én is a másikét. Ha pedig az ellenfél gyalázza az enyémet, legszívesebben megfojtanám.. :)
Szerintem Amerika egy borzalmasan látszat ország!Mindenhol és mindenkor csak az játszik főszerepet náluk hogy vajon most mit gondolnak rólam a többiek.Ne haragudjatok de nem tudok szeretni egy olyan országot ahol ha kimegyek az utcára és egy szál fogtömésben végigsétálok az utcán akkor azt mondják ,hogy igen ez egy csodálatosan felszabadult jellem ,pedig szerintem csak egy hülye magamutogató bráner.
A másik ,hogy amit itt a föld védelmében ők itt előadnak az nem más mint egyszerű erőfitogtatás(pl.:Koszovó)Ha annyira békét szeretnének teremteni már rég megtehették volna.
Sajnálni tudom azokat akik azért szeretnek egy országot mert jó a hamburgerük.
Kedves terembura, már nem állhatom meg szó nélkül, mert lámcsak az országokat is úgy kezeled, mint az árucikkeket... Melyik a jobb? A KFC vagy a McDonald's? Kapitálisan bödületes! Nem tudom mi a véleményük erröl ott Etiópiában...
Olvass el néhány könyvet Magyarországról és a magyar népi hagyományokról, ha már ilyen szépen írsz ezen a szép nyelven... Még csak
annyit: Mindenszentekkor, Halottak napján
Mindenszentek meg Halottak napja van Magyarországon, de nem vagyok biztos benne, lehet, hogy olyan milkywayes, cocapepsicolás, kentuckys,(anyám megvert volna, ha ezt eszem a ö rántott-csirkéje helyett), hershey-zéses, Halloween-es banzájok dívnak manapság már, ahol a boszorkányok is hot dogot meg brownie-t ropogtatnak...
Üdv.
Köszönet mindenkinek. Csak szeretném megismételni, hogy Amerika nem egy tökéletes ország, igy a polgárai között is akad tökéletlen. De való igaz, hogy ha lenne egy jobb akkor mindenki azt szídná.
Ez már csak így van.
Talán ide tartozik: Miért van Halloween, Magyuarországon? Milyen hagyománya van? Különösen Halottak Napja meg Mindenszentek táján.
Kedves Terembura!
Bevallom, az Egyesült Államokban még nem jártam, de hárman a legjobb barátaim közül hosszú éveket töltöttek/töltenek ott. Mindhárman igazi közösségi lények, széles körben népszerűek, őszinték, segítőkészek. Odakint azonban csak vergődnek (ezen túl csak jelen időt használok), és arra panaszkodnak, hogy képtelenek kitörni az európai/dél-amerikai/afrikai diákok köréből, mert az amerikaiak között csak a pénz és az érdekek számítanak. Egymástól függetlenül arról számoltak be, hogy az amerikai diákok pld. nyíltan kijelentve csak akkor segítenek mondjuk valamilyen tanulmányi ügyben, ha megfelelő ellenszolgáltatást tudsz nyújtani.
Ez eddig nem vélemény, csak amolyan bevezető, mivel nem személyes véleményen alapul.
Ami viszont már a saját tapasztalataimon nyugszik:
Még egyetemista, külföldi ösztöndíjas koromban összehozott a sors jópár amerikai sráccal. Tanulmányi kapcsolatban nem álltunk ugyan, eszmecserére azonban bőven nyílt alkalmunk.
Az első benyomásom róluk a hihetetlen önteltségük volt. Mi egyenrangú partnernek tekintettük őket, többségük azonban valami alig burkolt felsőbbségi érzéssel nézett le ránk, európaiakra. Egy-két órás beszélgetés során kiderült, hogy én a mezei magyar középiskolai tanulmányaim alapján lényegesen többet tudok az USA történelméről, mint ők! A világ egyéb részéről pedig végzett egyetemista létükre semmi fogalmuk nem volt! 1993-ban nem hallottak az EU-ról! Ennek ellenére halálosan magabiztosak voltak, és határozottan állították, hogy amit ők nem tudnak, az csakis értelmetlen dolog lehet.
A magabiztosságukra jellemző a következő apró eset: volt egy snookerasztal a koleszban. Én már néhány alkalommal ismerkedtem vele, de nagyon béna voltam. Két amerikai srác meglátta az asztalt, és közölték, hogy ők nagyon profik. Ciki is volt a helyzet, mert attól féltem, hogy ha elkezdünk játszani, és lemosnak a színről, szégyent hozok a jó öreg Európára. Ehhez képest kifejezetten játszanom kellett a kétbalkezest, hogy ne alázzam le őket.
Külön érdekes volt, ahogy tanultak. A mi társaságunkban természetes volt egymás segítése. 15 nációból állt a kis csapatunk, és teljesen természetes volt, hogy támogatjuk egymást jegyzettel, magyarázattal, egy-két jó szóval. Ők ezen nemhogy meglepődtek, de fel voltak háborodva! Többször kérdezték: mi csapatmunkát végzünk? Nem? Akkor milyen alapon segítünk egymásnak? Ezzel megszegjük a verseny szent szabályait!!!
És a legkeserűbb lecke, amit meg kellett tőlük tanulnunk, az volt, hogy csak az érdekek számítanak náluk. Mi néhányan természetesnek vettük, hogy mikor először találkoztunk velük a városban, és ők egy napja érkeztek, megmutogattuk nekik a fontos helyeket, elmagyaráztuk a tudnivalókat. Aztán pár nap múlva tőlünk az egyik srác kölcsön akart kérni egyiküktől egy magazint, mert szeretett volna elolvasni benne egy bizonyos cikket. A válasz: Nem hiszem, hogy kölcsön tudnám adni, mert nem tudom, hogy mikor akarok olvasni belőle.
Szakmailag is furcsák voltak. Mintha mindent bevágtak volna, de nem gondolkodtak volna hozzá. Persze az amerikai jog más, lehet, hogy az nem olyan gondolkodós, mint a kontinentális. Az viszon végképp furcsa volt, hogy amíg mi folyamatosan érdeklődtünk az amerikai jog felől, őket cseppet sem érdekelte az európai.
Amúgy viszonylag kevés találkozásunk során jól elvoltunk, csak azt kellett semlegesítenem magamban, hogy bármit mesélek, rögtön egy bezzeg nálunk Amerikában című sztori volt a válasz.
Jelenleg foglalkozásom során meglehetősen sok amerikaival kerülök kapcsolatba, és bizony kísértetiesen hasonló vonásokat vélek sokukban felfedezni, csak nagyban.
Legnehezebben az állandó gyarmatosítási törekvéseiket tudom tolerálni. Teljes mértékben Amerikát akarják ide importálni. Gyakran figyelmen kívül hagyják a helyi szokásokat, sőt, még a törvényeket is. Nem egy olyan frissen amerikai kezekbe került cégről tudok, ahol kishíján bevezették a 10 napos éves szabadságot.
A baj az, hogy gyakran nem csak a jót akarják itt meghonosítani, hanem válogatás nélkül le akarják cserélni a teljes rendszert. Úgy, ahogy az náluk a vállalatvezetési kézikönyvben le van írva. Ha oda az van írva, hogy minden hétfőn 10-kor értekezlet, akkor hétfőn 10-kor értekezlet lesz még akkor is, ha az éppen esedékes döntést egy darab mérnök öt perc alatt tökéletesen meg tudja oldani. Mert ugye a vezetők gondolkozzanak (a meghatározott, megtanult, könyvben szereplő módon), a beosztottak -- különösen, ha csak magyarok -- pedig hajtsanak mindent végre. Vigyorogjunk csak folyamatosan mindenkire, de ha valaki véletlenül egy tényleges problémával fordul hozzánk, engedjük csak el a fülünk mellett. Ha felvetődik valami probléma, rajzoljunk róla az értekezleten hosszasan bonyolult folyamatábrákat, esetleg kérdezzük meg a már több hónapja itt-tartózkodó amerikai tanácsadót, végső esetben forduljunk egy amerikai illetőségű tanácsadó céghez, de a magyar dolgozót meg ne kérdezzük, mert ő csak végrehajthat, még ha amúgy egy kreatív emberke is lenne. És különben is: mi sokkal jobban ismerjük Magyarországot, mint a magyarok!
Ezt látom az egyik legfőbb gondnak: nem tudnak mit kezdeni a kreativitással! Általában pedig sokuk megfeledkezik arról, hogy ő jött át egy másik kultúrába, ahol alapvetően nem az ő törvényei számítanak!
Ennek az egyik legszebb példája az volt, amikor az amerikai tőke egyik vezető képviselője nyílt színen szabályosan kérdőre vonta az egyik vezető magyar társasági jogászt azért, hogy Magyarországon miért kontinetális, német rendszerű társasági jog van, amikor az amerikai jog jobb, és különben is, mi szükség van egyáltalán Kft-re mint társasági formára, mikor olyat az amerikai társasági jog nem ismer.
Félreértés ne essék, nem vagyok Amerikaellenes, igenis rengeteget tudunk tanulni tőlük. Azonban szelektálni kell, nem pedig válogatás nélkül behozni mindent, még azt sem nézve, hogy milyen hagyományos értékeket pusztítunk el vele.
Amerikától tanulnunk kell, nem importálnunk amerikát, és különösen nem kritikátlanul majmolni, ahogy az sajnos különösen a tizenévesek között megy.
Remélem, nem borzoltam fel nagyon a kedélyeket, de hát ez az én véleményem. Amúgy szeretem a kólát, az amerikai filmeket, sőt, az általam kedvelt zene jelentős része is amerikai. Másrészről viszont szeretnék hinni egy olyan jövőben, ahol az emberi érzelmeknek és értékeknek valamint az értelmes gondolkodásnak még komoly szerep jut az anyagi érdekekkel és az egyszerű végrehajtással szemben.
terembura! Gratula a temahoz. EN is mar nagyon sokat gondolkoztam azon hogy miert van ez igy ahogy ...
En azt vettem eszre, hogy amikor itt vagyok itt "reklamozom" az amiknak hogy "tessek menni vilagot latni - EUropa, Azsia, AUsztralia stb. - akarhova ... csak hogy tudjak hogy akarmennyire jo orszag az USA, azert vannak mashol is emberek, szep tajak .. erdekes kulturak. Otthon meg egyfolytaban mentegetoznom kell hogy ide jarok egyetemre - hogy azert itt se farol szakasztom a diplomat (bar ugye azt MINDENKI HANGOZTATJA otthon - hogy "itt sokal konnyebb, alacsonyabb a szinvonal, nem er ugyse semmit .. stb.")
IMHO ez azert van mert sok a szu"k latoko:ru" ember aki nem latja(vagy nem akarja latni), hogy a kenyeret akarmilyen vekonyra is szeled MINDIG! ket oldala lesz. Ezek azok, akik az ilyen Dallas (es tarsai)kaliberu filmekbol itelik el az egesz orszagot es az itteni tarsadalmat. ( Ha elitel valaki valamit vagy valakit akkor legalabb tapasztalatbol beszeljen es ne abbol amit a szomszed neni fia latott-hallott. IMHO)
Leirni hogy "szeretem" az USAt vagy "utalom" nem tudom. En sok olyan lehetoseget kaptam itt ami otthon elkepzelhetetlen volt szamomra. Ismerem a hatranyokat es az elonyoket - tudok valasztani. Aki csak utalni tud annak ez nem adodik meg sajna ...
Szevasztok.
En most eppen abban a szidni valo orszagnak
az egyik megyejeben elek ami maga mar akkora
mint tizszer Magyarorszag.
Eleg nehez megszervezni itt egy Magyar ellenes forumot mert nem nagyon ernek ra az
emberek szidni egy masik orszagot.
Talan ez az oka, hogy egyaltalan van
mit szidni ott,viszont vica-versa eleg kicsinyes lenne.Egyszeruen dolgoznak es elvannak a maguk epitette vilagaban.
Nekem is megvan a magam kritikaja az eletvitelrol vilagszemleletrol stb. de ez
nem jelenti azt hogy a kritikam jelent is valamit. Ha a Tajgan elnek az ottani szokasokat stb. kritizalhatnam.De minek?
Olyan ez mintha azt mondanam egy rakos burjanzasnak hogy nem jol van ez igy ocsi.
Attol az meg terjedni fog.
Lehet teremteni masfajta burjanzast.
Rajta kerem tessek tessek.
A vilagban nem valtozott meg semmi attol hogy
szidtak a mast. Tegyunk valamit,nosza .
Speciel en elvezem az itt letet.
Ami dontoen befolyasolna a nezetet Amerikarol
az az, ha lenne egy gazdagabb orszag Amerikanal. Akkor viszont csak a nev valtozna
akit szidni kell.
Azt a rohadt HOLLYWOODJAT!!!
terembura
soltika /sosemvolt amerikában/
nem issza whiskijét, colát is nagyon ritkán,
de kedvtelve olvassa függetlenségi nyilatkozatát és alkotmányát és mégjobban tetszik neki sokszinűsége/emberei,irói,néha szinészei,stb../de nem szereti erőszakos magamutogatását
/clinton<->konzervativok/és az USA-nak a belső problemáit bombázásokkal akaró megoldásait
soltika + Finci kutya Főunited
Volt már valami ilyesmi... ott mintha azt mondtam volna, hogy az USA nagyon sokszínű, és aki szeret utálni dolgokat, megtalálja benne a neki valót.
Hát ezért.
Az is igaz, hogy aki szeret szeretni dolgokat, az pedig megtalálhatja a szeretnivalót a maga számára - de hát úgy látszik, az utálkozók hangja sokkal harsányabb. De nem biztos, hogy többen vannak.