Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Van moly ellenes szer is, gazdaboltban kérdezd meg és ott kapsz is.
Holnapra meg tudom nézni a nevét, amit én használtam (bár nem teljes sikerrel)
Az elpusztult gyapjas és pajzstevek hulla állapotban is a növényen maradnak és ragacsosak, mosd le a növényt, nyomj szét 1-2 dögöt és rögtön látod, hogy élő-e, vagy csak múmia.
Szia, sajnos nem látom jó, de nekem úgy tűnik, hogy gyapjastetú. A gyapjastetű, olyan mint egy kicsi ragacsos vatta, mérete néhány mm-el, fél cm, nem nagyon mozog. Ha üvegházi moly, akkor kb 1 mm-es repkedő fehér lepkéket látsz tömegesen, főleg a levelek fonákját szeretik. Ezek aktívak repkednek, ha megmozdítod a leveleket felröppennek. Lehet még pajzstetű is, akkor pár mm-es sima fehéres pajzsokat látsz, ezek sem mozognak.
Az általános tetű elleni szer nem biztos, hogy jó a gyapjas, vagy a pajzstetűre, ezek általában levéltevek ellen jó, melyekre ráfújva kinyiffannak, de előzőeket védi a pajzsuk.
Nehéz ügy! Én is küzdök velük, szobában elég nehéz a védekezés, legjobb kivinni kertbe teraszra és lepermetezni valamivel, de csak több-kevesebb a siker. Ha erős a növény maga is védekezik, de télen legyengül és akkor jönnek a dögök. Az üvegházi moly száraz zár környzetben szaporodik, a szabadban tartott nöüvényt kevésbé támadja. A legjobb lenne, ha elvinnél egy levelet egy gazda, vagy magboltba, ahol van tanácsadás és megmutatnád, ott javasolnak valamit.
Sztem nincs rajta pajzstetű, a héten lett megpermetezve vmi univerzális tetű elleni szerrel(amivel a többi kerti növény is meg lett permetezve). Meg nem nagyon láttam rajta, de vmelyik nap átvizslatom, de sztem nincs rajta. Ez a csúnyaság van/volt "csak", bár ez is elég... És ezt a molyt hogy lehetne kiiktatni? Van ellene vmi szer?
Sziasztok, sztetek mi lehet ez a csúfság? Ha vki tudja légyszi írja meg! Mondjuk már eltávolítottam, de ez már a második, amit találok a citromfámon:( Ja belül vmi narancssárga porszerű vmi van benne, és a külső része ragad is:( Köszi
Lehet, hogy nem ez a hivatalos, de én általános virágföldbe szoktam ültetni. Pontosabban, 1/3 rész kerti földet teszek hozzá, mivel szerintem a legtöbb virágföld túl laza.
A citrusoknak sok vasra van szükségük, különben fellép a vasklorózis nevű hiánybetegség (tünet: a levelek világosak, az erek zöldek). A lényege, hogy vas hiányában nem tudja felvenni a nitrogént.
Tehát vagy normál tápoldatot teszel rá, és vízoldható vassal még pluszban beöntözöl vagy virágsprickolóval permetezel, vagy veszel eleve citrusoknak készült tápoldatot.
No elültettem két termő narancs és egy citrom hajtását, viragfoldbe (sajna csak ez volt otthon), a leveleket felbe vagtam, illetve a szarakat porra zuzzott faszenbe tettem, meglocsoltam sima eső vizzel és rajuk huztam egy nylon zacsit. Remelem megmaradnak orulnek neki. A citromon a kerteszetben oklomnyi citromok logtak!
Tápoldatozni az aktív vegetációs időszakban (kb. márciustól októberig) szabad.
Ha most friss, tápanyag-gazdag (trágyás) földbe ültetted, akkor 1-2 hónapig tényleg ne adj neki tápoldatot, ha osmocote-ot is kevertél a földjébe, akkor az 3-6 hónapig is elég tápanyag lehet (típustól függően).
Én egyszerűen általános virágföldbe ültettem a citrom féléket, ez a B típusu gondolom, igaz tettem hozzá egy kevés savanyú tőzeget (novobalt). Viszont a citromfélék eléggé vasigényűek ezért olyan táppal locsolom, amiben sok a vas. Nincs velük baj, sokat teremnek, csak a pajzstetvekkel küzdök.
80% Novobalt 20% Perlit 1 evőkanál osmocote vagy 40% Novobalt/tőzeg/ 40% Marhatrágya 20% Folyami homok 1 evőkanál osmocote vagy nézz be a www.rappaikertészet.hu-ra , ott sok mindent megtudsz!
Szia, van külön avokádó-s topik, ott részletezik, hogy kell avokádót csiráztatni. Még várhatsz vele, eddig jó, de vizbe szokták tenni, akkor látod, mikor hajt gyökeret meg levelet. Elég hossú idő. Márciusban raktam vizbe 2 magot, szép gyökere van, de felül még csak 1 cm.