Keresés

Részletes keresés

VDD001 Creative Commons License 2005.05.10 0 0 616
Anzika Creative Commons License 2005.05.10 0 0 615
Az ilyen nagy palántákat mennyire viseli meg a kiültetés?
Frint Creative Commons License 2005.05.09 0 0 614
Kérek még 60 jó napot, és fotózom a termést is... :)
Csak ne olyan időjárással mint a mai :(
Frint
Előzmény: Anzika (612)
Mortisia Creative Commons License 2005.05.09 0 0 613
Nagyon csinik:)
Előzmény: Frint (611)
Anzika Creative Commons License 2005.05.09 0 0 612
Szépek a paradicsomaid, de nem zöldet kell termelni, hanem gyümölcsöt!. :)))
Előzmény: Frint (611)
Frint Creative Commons License 2005.05.09 0 0 611

A paradicsom-szanatórium:

közel 300 növény...

Anzika Creative Commons License 2005.05.09 0 0 610

A palántadölés egészen fiatalon szokott jelentkezni, legaláábbis nálam. Akkor szokott lenni, amikor meg csak sziklevele van a növénynek. Később soha nem szokott előfordulni nálam, de attól még akár lehet az is.

Most láttam a paradicsomaimat, amit már egy hónapja kiültettem. Két növényen 2-2 db virág van. Összesen 10 futóparadicsomot ültettem és 3 db korai fajtát. Ezekből virágzik 2. A kiültetett paradicsomokat kiültetés után mindig megpermetezem rézoxid-kloriddal. Attól megvastagodnak a levelek és nem lesz olyan könnyen beteg a növény.

A paprika palántáimon is látszanak a virág kezdemények.

Előzmény: Kajka (608)
ppmoni Creative Commons License 2005.05.08 0 0 609
Nem tudom, mennyire lesz ez "eső után köpönyeg", de:
- szerintem is palántadőlés
- Fundazollal locsold be meg permetezd le őket
- ha nagyon értékes/ritka parik voltak, megpróbálkozhatsz vele, hogy hurkapálcához vagy nagyobb karóhoz puha fonallal finoman hozzárögzíted. Nekem már volt, amelyikbe sikerült így lelket lehelni. De az is igaz, hogy az a tő soha nem lesz olyan vitális, mint előtte, és az elvékonyodási gyűrű mindig meg fog látszani...
Előzmény: Kajka (608)
Kajka Creative Commons License 2005.05.08 0 0 608
Segitség, nem tudom, mi baja van a paradicsomomnak, mert ilyet még nem láttam. Szóval kb 1 hete kiültettem vagy 15 tövet, szép , erős, vastag szárú növénykék voltak. Három napig nem volt érkezésem rájuk nézni, csak ma, és azt láttam, hogy kettő is fekszik a földön. A száruk a föld felett el van vékonyodva kb. 1 cm hosszan, a növény meg úgy néz ki, mintha életében nem kapott volna vizet. Lehet hogy ezt hivják palánta dőlésnek? és ha igen, akkor mi a teendő? és ha nem, akkor tud valaki tanácsot adni? Előre is köszönöm.
ppmoni Creative Commons License 2005.05.04 0 0 607
Hááát... a fagyosszentek akkor is csak most jönnek, és én inkább nem rizikózom. Mindig meg szoktam várni Szervác-Pongrác-Bonifác-Zsófia elmúltát, biztos, ami biztos.
Előzmény: Anzika (606)
Anzika Creative Commons License 2005.05.04 0 0 606

Hol laksz? Felénk már V. hónap van.

A paradicsomot már nem nagyon érheti fagykár, esetleg, ha valami rendkivüli esemény történik.

Előzmény: para-fan (605)
para-fan Creative Commons License 2005.05.04 0 0 605
A fagyosszentek IV.12-14. még csak most jön! Nehogy sírás-rívás legyen ;)
Mortisia Creative Commons License 2005.05.04 0 0 604
Már az enyémek is kint laknak:)
Előzmény: Frint (603)
Frint Creative Commons License 2005.05.03 0 0 603

Sziasztok paradicsomosok !

Szerintem RIADÓ !!!! Szóval lehet kifelé a kertekbe is palántálni, nem hiszem, hogy komolyabb lehűlés érkezne. Én a hétvégén már megindultam, közel 100 tő már kint "lakik". Frint

ppmoni Creative Commons License 2005.04.29 0 0 602
Szia!
Fényképem nincs, de szerintem nem is kell: amikor még csak palántád van, szép egyenes szál, igaz?
Aztán elkezd burjánzani: a levelek tövénél, a "hónaljában" (igaz, neki felfele néz a hónalja:))
új ágak bújnak ki.
Ha ezeket meghagyod, annyira sűrű lesz, hogy mindenféle betegségekre jobban hajalamossá válik, mert nem szellőzik, és a termései is kisebbek. Amikor picik a hónaljhajtások, szépen elbillented, és lepattan. Esetleg hagyhatsz meg egyet alul, és akkor két főszálra nevelheted - ennél többet nem szoktak javasolni.
Ha netán sajnálod a sok letördelt paradicsomnövényt, íme az én reciklikálási receptem:
Fogod a hónaljhajtásokat, belevágod a gyümölcscentrifugába, ami lé kijön, felhigítod haványzöldre, és azzal spricnized a paradicsomjaidat(a sürüje meg mehet a komposztra). Garantáltan azok a hatóanyagok vannak benne, amire szüksége van. Nekem bejött.
Előzmény: Heuro (600)
Anzika Creative Commons License 2005.04.25 0 0 601

Sziasztok!

A hétvégén megnéztem, mi lett a paprika palántáimmal. Semmi bajuk nincs, szépen állnak, pedig szombat reggel, amikor indultam a telekre, az autó ablakáról úgy kapartam le a jeget. 120 km-re van a telek.

Viszont 3 db paradicsomomat tönkretettem. Talán tanulságként másoknak.... Vettem a boltban érett istáló trágyát zacskóban. Jól betrágyáztam a paradicsom tövét, mert igen rossz a talaj. Tulajdonképpen abba ültettem a paradicsomot. Semmi trágya külleme nincs, földként használtam. A paprikát is így ültettem, de annak semmi baja nem lett.

Heuro Creative Commons License 2005.04.24 0 0 600

Ez egy folytonos növekedésű paradicsom, karó kell melléje, és ha szerencséd van sok paradicsommal fog megajándékozni. Az alsó hónaljhajtásokat csípjed ki, csak egy főszáron neveld! Frint

Szia!

Erkélyen nevelek paradicsomot, ez lesz a második év. Tavaly is olvastam erről a "hónaljhajtások lecsípéséről", de nem igazán tudtam mit kezdeni vele, mert nem tudom mik azok :-)

Ösztönösen ápolgattam, kiváló eredménnyel.

De szeretnék áttérni kissé tudományosabb módszerre, ezért ha tudsz valami képet, ahol láthatók ezek a hajtások, azt nagyon megköszönném.

(hogy tudjam, mit is kell igazából lecsípni)

Egyébként tavaly ilyen volt a paradicsomom az erkélyen, minden kertészeti ismeret nélkül (mondjuk hosszú ideje foglalkozom ezoterikával, és az élővilág szeretete úgy látszik meghozta az eredményt) neveltem és egy sima márkát felfuttattam 2,5 m magasra :-)

A kép:

colospari
Előzmény: Frint (598)
kertészboy Creative Commons License 2005.04.23 0 0 599
Köszönöm! Akkor így teszek majd. Milyen magasra fog várhatóan megnőni? Talán butuska a kérdés, de ha vödörnyi méretű edénybe ültetem, van esély arra, hogy a lakásban vilűgos helyen átteleltethetem? Csinált már ilyet valaki?
Előzmény: Frint (598)
Frint Creative Commons License 2005.04.23 0 0 598
Ez egy folytonos növekedésű paradicsom, karó kell melléje, és ha szerencséd van sok paradicsommal fog megajándékozni. Az alsó hónaljhajtásokat csípjed ki, csak egy főszáron neveld! Frint
Előzmény: kertészboy (597)
kertészboy Creative Commons License 2005.04.23 0 0 597

Sziasztok!

A kert. egyetemen ma vettem egy paradicsomfa nevű paripalántát. Van ezzel kapcsolatban valakinek infója? Edénybe lehet-e, mekkorába? Támasz stb. Köszönöm!

Frint Creative Commons License 2005.04.22 0 0 596
Remélem ebben a hidegben nem károsodtak...+2 fok volt nálunk reggel. Én még a fóliasátorban lévő növényekért is aggódom...
Előzmény: Anzika (595)
Anzika Creative Commons License 2005.04.20 0 0 595
Nincs mivel várni, már elültettem szombaton.
Előzmény: Frint (594)
Frint Creative Commons License 2005.04.20 0 0 594
Szerintem még várj vele, tartsd 18 fokon, kevés vízzel.
Anzika Creative Commons License 2005.04.20 0 0 593

Most ugrik a majom a vízbe.

A hétvégén elültettem a paradicsomot és a paprikát is. A paradicsommal szerintem nem lesz baj, de a paprikám gallyra mehet, minuszokat mondanak éjszakára.

TTAMAS Creative Commons License 2005.04.18 0 0 592

A lila "virágú izé és nem csíp" valószínűleg pettyegetett tüdőfű.

Előzmény: Kajka (588)
Mortisia Creative Commons License 2005.04.18 0 0 591

Most néztem meg az oldalt ahonan rendeltem. Ők is azt írták, hogy burgonya levelű. Beefsteak parinak vettem:) Azt írja még, hogy a brandywine-hoz hasonlít, de koraibb. A méretük szerinted megfelelő a kiültetéshez?A képek elég nyomik, mert telefonnal készültek, de azért talán a lényeg látszódik.

Előzmény: Frint (590)
Frint Creative Commons License 2005.04.17 0 0 590

Burgonyalevelűnek tűnik a a kép alapján. Finom, nagyra ( 120 g feletti ) növő paradicsom, vékony héja van, tapasztalatom szerint rosszul tárolható, könnyen rothad. Akiknek a gyomrát bántja a paradicsom, ők általában ezt bírják.

Én is bírom :)

Előzmény: Mortisia (587)
Frint Creative Commons License 2005.04.17 0 0 589

Szerintem az árvacsalán biostimulátorként nem működik, arra csak az igazi csalán jó.  A biokertész könyvem sem sorolja fel a növényi levek között.

Szerintem az árvacsalánt kaszáld le, mint én ma, és tedd a komposztba. :)

Előzmény: Kajka (588)
Kajka Creative Commons License 2005.04.17 0 0 588
Olvastam, hogy a paradicsom szereti, ha csalánlével öntözik. Most éppen nincs a kertemben egy szál csalán sem, van viszont rengeteg árvacsalán (lila virágú izé, és nem csip). Néhány palántát már kiraktam, mert a poharukban csak kornyadoztak, valoszinűleg rossz volt a földjük. Kérdésem, hátha tud valaki válaszolni: az árvacsalán lé is hasznos a paradicsomoknak?
Mortisia Creative Commons License 2005.04.15 0 0 587

Itt a kép a simalevelű pariról:

Előzmény: Frint (578)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!