Kösz a palántadőlés tanácsokat. Para-fan! A lótetű kizárható, néhány évvel ezelőtt drasztikusan kiirtottam őket, azóta csak elvétve akad egy egy mikor fölássuk a kertet.
Jut eszembe, egyetlen ilyennel találkoztam, bár az csak félig-meddig nevezhető paradicsomnak. A tomatillo (Physalis ixocarpa) fólia alatt annyira gyorsan fejlődött, hogy a tavasszal (március közepe) vetett magokból fejlődött tövek nyár derekára termést érleltek, majd az azokból kikelő palánták őszre már újra dúsan virágoztak és egy-két termés is növekedésnek indult. Azért ez nem rossz tempó...A növekedési képességei sem összemérhetőek egy paradicsoméval, képes 3 méter magasra nőni, akár 1m átmérőjű bokrot formálva.
Semennyire. Ha gyökeres akkor szinte semmit nem vesz észre a deportálásból. Sőt, ha a május végére kb. 8-10 mm-es átmérőjű hónaljhajtásokat ledugdosod és 3-4 napig ügyelsz arra, hogy ne száradjanak ki akkor új töveid lesznek amik még termést fognak érlelni.
Folytonnövő vs. korai.... egen, jó a megérzés, a determinált fajták tenyészideje valóban lényegesen rövidebb mint a folyamatosan növekedő fajoké. (valamit valamiért) Ha az energia egy része a zöldtömeg kialakítására fordítódik logikusan lassabban alakulnak ki a bogyók. Persze ez szvsz nem gond. Ültetni kell ilyet is meg olyat is. Attól azonban óvnék mindenkit, hogy ezeket a nemesített hibrideket nevelgesse. Legalábbis ha nem ipari mennyiségű termésre törekszik. Ezeket a fajtákat nem az ízre optimalizálták, hanem egyéb, a termelés szempontjából fontosabb szempontok figyelembevételével. Szépek, egyenletes bogyóméretűek, néhány betegséggel szemben toleránsak, de ízben messze elmaradnak a régi hagyományos fajtáktól. Gondolom senkit nem hoz lázba, hogy a vásárolt paradicsomja 1cm-el kisebb ízközzel büszkélkedhet mint a konkurens vetőmagtermelő cég hasonló hibridje ;)
(arról nem is beszélve, hogy ezekből a paradicsomokból saját szaporítóanyagot max. egyszer tud a termelő begyűjteni és akkor is valószínűleg már megfigyelhető lesz a hasadás az utódok közöt. )
Frint!!! Fantasztikusan néznek ki a palántáid. A kintlévők hogyan viselték a reggeli lehűléseket? Úgy tűnik csütörtökkel vége a dermesztő reggeleknek. (a leveledet most találtam meg, eddig anyóslátogatóban voltam és náluk netmentes mikroklíma uralkodik. )
Kajka!
Palántadőlés... lótetű (lótücsök) kizárható?
Eladó 1db hps 250w lámpa+előtét, és 1db mh 400w lámpa+előtét kizárólag beltéri termesztőknek. Minda két szett kb 1 napot volt beüzemelve szóval szinte nem is volt használva. akit érdekel joeskaonerocker@freemail.hu -n lehet érdeklődni
ui: elég olcsón adom szóval kicsit több mint a bolti ár fele 1 ébként nem azért ilyen olcsó mert szar vagy ilyesmi hanem azért mert mindenből 2 db ot rendeltem be véletlenül.
A palántadölés egészen fiatalon szokott jelentkezni, legaláábbis nálam. Akkor szokott lenni, amikor meg csak sziklevele van a növénynek. Később soha nem szokott előfordulni nálam, de attól még akár lehet az is.
Most láttam a paradicsomaimat, amit már egy hónapja kiültettem. Két növényen 2-2 db virág van. Összesen 10 futóparadicsomot ültettem és 3 db korai fajtát. Ezekből virágzik 2. A kiültetett paradicsomokat kiültetés után mindig megpermetezem rézoxid-kloriddal. Attól megvastagodnak a levelek és nem lesz olyan könnyen beteg a növény.
A paprika palántáimon is látszanak a virág kezdemények.
Nem tudom, mennyire lesz ez "eső után köpönyeg", de: - szerintem is palántadőlés - Fundazollal locsold be meg permetezd le őket - ha nagyon értékes/ritka parik voltak, megpróbálkozhatsz vele, hogy hurkapálcához vagy nagyobb karóhoz puha fonallal finoman hozzárögzíted. Nekem már volt, amelyikbe sikerült így lelket lehelni. De az is igaz, hogy az a tő soha nem lesz olyan vitális, mint előtte, és az elvékonyodási gyűrű mindig meg fog látszani...
Segitség, nem tudom, mi baja van a paradicsomomnak, mert ilyet még nem láttam. Szóval kb 1 hete kiültettem vagy 15 tövet, szép , erős, vastag szárú növénykék voltak. Három napig nem volt érkezésem rájuk nézni, csak ma, és azt láttam, hogy kettő is fekszik a földön. A száruk a föld felett el van vékonyodva kb. 1 cm hosszan, a növény meg úgy néz ki, mintha életében nem kapott volna vizet. Lehet hogy ezt hivják palánta dőlésnek? és ha igen, akkor mi a teendő? és ha nem, akkor tud valaki tanácsot adni? Előre is köszönöm.
Hááát... a fagyosszentek akkor is csak most jönnek, és én inkább nem rizikózom. Mindig meg szoktam várni Szervác-Pongrác-Bonifác-Zsófia elmúltát, biztos, ami biztos.
Szerintem RIADÓ !!!! Szóval lehet kifelé a kertekbe is palántálni, nem hiszem, hogy komolyabb lehűlés érkezne. Én a hétvégén már megindultam, közel 100 tő már kint "lakik". Frint
Szia! Fényképem nincs, de szerintem nem is kell: amikor még csak palántád van, szép egyenes szál, igaz? Aztán elkezd burjánzani: a levelek tövénél, a "hónaljában" (igaz, neki felfele néz a hónalja:)) új ágak bújnak ki. Ha ezeket meghagyod, annyira sűrű lesz, hogy mindenféle betegségekre jobban hajalamossá válik, mert nem szellőzik, és a termései is kisebbek. Amikor picik a hónaljhajtások, szépen elbillented, és lepattan. Esetleg hagyhatsz meg egyet alul, és akkor két főszálra nevelheted - ennél többet nem szoktak javasolni. Ha netán sajnálod a sok letördelt paradicsomnövényt, íme az én reciklikálási receptem: Fogod a hónaljhajtásokat, belevágod a gyümölcscentrifugába, ami lé kijön, felhigítod haványzöldre, és azzal spricnized a paradicsomjaidat(a sürüje meg mehet a komposztra). Garantáltan azok a hatóanyagok vannak benne, amire szüksége van. Nekem bejött.
A hétvégén megnéztem, mi lett a paprika palántáimmal. Semmi bajuk nincs, szépen állnak, pedig szombat reggel, amikor indultam a telekre, az autó ablakáról úgy kapartam le a jeget. 120 km-re van a telek.
Viszont 3 db paradicsomomat tönkretettem. Talán tanulságként másoknak.... Vettem a boltban érett istáló trágyát zacskóban. Jól betrágyáztam a paradicsom tövét, mert igen rossz a talaj. Tulajdonképpen abba ültettem a paradicsomot. Semmi trágya külleme nincs, földként használtam. A paprikát is így ültettem, de annak semmi baja nem lett.
Ez egy folytonos növekedésű paradicsom, karó kell melléje, és ha szerencséd van sok paradicsommal fog megajándékozni. Az alsó hónaljhajtásokat csípjed ki, csak egy főszáron neveld! Frint
Szia!
Erkélyen nevelek paradicsomot, ez lesz a második év. Tavaly is olvastam erről a "hónaljhajtások lecsípéséről", de nem igazán tudtam mit kezdeni vele, mert nem tudom mik azok :-)
Ösztönösen ápolgattam, kiváló eredménnyel.
De szeretnék áttérni kissé tudományosabb módszerre, ezért ha tudsz valami képet, ahol láthatók ezek a hajtások, azt nagyon megköszönném.
(hogy tudjam, mit is kell igazából lecsípni)
Egyébként tavaly ilyen volt a paradicsomom az erkélyen, minden kertészeti ismeret nélkül (mondjuk hosszú ideje foglalkozom ezoterikával, és az élővilág szeretete úgy látszik meghozta az eredményt) neveltem és egy sima márkát felfuttattam 2,5 m magasra :-)
Köszönöm! Akkor így teszek majd. Milyen magasra fog várhatóan megnőni? Talán butuska a kérdés, de ha vödörnyi méretű edénybe ültetem, van esély arra, hogy a lakásban vilűgos helyen átteleltethetem? Csinált már ilyet valaki?
Ez egy folytonos növekedésű paradicsom, karó kell melléje, és ha szerencséd van sok paradicsommal fog megajándékozni. Az alsó hónaljhajtásokat csípjed ki, csak egy főszáron neveld! Frint
A kert. egyetemen ma vettem egy paradicsomfa nevű paripalántát. Van ezzel kapcsolatban valakinek infója? Edénybe lehet-e, mekkorába? Támasz stb. Köszönöm!
A hétvégén elültettem a paradicsomot és a paprikát is. A paradicsommal szerintem nem lesz baj, de a paprikám gallyra mehet, minuszokat mondanak éjszakára.