Szerintem RIADÓ !!!! Szóval lehet kifelé a kertekbe is palántálni, nem hiszem, hogy komolyabb lehűlés érkezne. Én a hétvégén már megindultam, közel 100 tő már kint "lakik". Frint
Szia! Fényképem nincs, de szerintem nem is kell: amikor még csak palántád van, szép egyenes szál, igaz? Aztán elkezd burjánzani: a levelek tövénél, a "hónaljában" (igaz, neki felfele néz a hónalja:)) új ágak bújnak ki. Ha ezeket meghagyod, annyira sűrű lesz, hogy mindenféle betegségekre jobban hajalamossá válik, mert nem szellőzik, és a termései is kisebbek. Amikor picik a hónaljhajtások, szépen elbillented, és lepattan. Esetleg hagyhatsz meg egyet alul, és akkor két főszálra nevelheted - ennél többet nem szoktak javasolni. Ha netán sajnálod a sok letördelt paradicsomnövényt, íme az én reciklikálási receptem: Fogod a hónaljhajtásokat, belevágod a gyümölcscentrifugába, ami lé kijön, felhigítod haványzöldre, és azzal spricnized a paradicsomjaidat(a sürüje meg mehet a komposztra). Garantáltan azok a hatóanyagok vannak benne, amire szüksége van. Nekem bejött.
A hétvégén megnéztem, mi lett a paprika palántáimmal. Semmi bajuk nincs, szépen állnak, pedig szombat reggel, amikor indultam a telekre, az autó ablakáról úgy kapartam le a jeget. 120 km-re van a telek.
Viszont 3 db paradicsomomat tönkretettem. Talán tanulságként másoknak.... Vettem a boltban érett istáló trágyát zacskóban. Jól betrágyáztam a paradicsom tövét, mert igen rossz a talaj. Tulajdonképpen abba ültettem a paradicsomot. Semmi trágya külleme nincs, földként használtam. A paprikát is így ültettem, de annak semmi baja nem lett.
Ez egy folytonos növekedésű paradicsom, karó kell melléje, és ha szerencséd van sok paradicsommal fog megajándékozni. Az alsó hónaljhajtásokat csípjed ki, csak egy főszáron neveld! Frint
Szia!
Erkélyen nevelek paradicsomot, ez lesz a második év. Tavaly is olvastam erről a "hónaljhajtások lecsípéséről", de nem igazán tudtam mit kezdeni vele, mert nem tudom mik azok :-)
Ösztönösen ápolgattam, kiváló eredménnyel.
De szeretnék áttérni kissé tudományosabb módszerre, ezért ha tudsz valami képet, ahol láthatók ezek a hajtások, azt nagyon megköszönném.
(hogy tudjam, mit is kell igazából lecsípni)
Egyébként tavaly ilyen volt a paradicsomom az erkélyen, minden kertészeti ismeret nélkül (mondjuk hosszú ideje foglalkozom ezoterikával, és az élővilág szeretete úgy látszik meghozta az eredményt) neveltem és egy sima márkát felfuttattam 2,5 m magasra :-)
Köszönöm! Akkor így teszek majd. Milyen magasra fog várhatóan megnőni? Talán butuska a kérdés, de ha vödörnyi méretű edénybe ültetem, van esély arra, hogy a lakásban vilűgos helyen átteleltethetem? Csinált már ilyet valaki?
Ez egy folytonos növekedésű paradicsom, karó kell melléje, és ha szerencséd van sok paradicsommal fog megajándékozni. Az alsó hónaljhajtásokat csípjed ki, csak egy főszáron neveld! Frint
A kert. egyetemen ma vettem egy paradicsomfa nevű paripalántát. Van ezzel kapcsolatban valakinek infója? Edénybe lehet-e, mekkorába? Támasz stb. Köszönöm!
A hétvégén elültettem a paradicsomot és a paprikát is. A paradicsommal szerintem nem lesz baj, de a paprikám gallyra mehet, minuszokat mondanak éjszakára.
Most néztem meg az oldalt ahonan rendeltem. Ők is azt írták, hogy burgonya levelű. Beefsteak parinak vettem:) Azt írja még, hogy a brandywine-hoz hasonlít, de koraibb. A méretük szerinted megfelelő a kiültetéshez?A képek elég nyomik, mert telefonnal készültek, de azért talán a lényeg látszódik.
Burgonyalevelűnek tűnik a a kép alapján. Finom, nagyra ( 120 g feletti ) növő paradicsom, vékony héja van, tapasztalatom szerint rosszul tárolható, könnyen rothad. Akiknek a gyomrát bántja a paradicsom, ők általában ezt bírják.
Olvastam, hogy a paradicsom szereti, ha csalánlével öntözik. Most éppen nincs a kertemben egy szál csalán sem, van viszont rengeteg árvacsalán (lila virágú izé, és nem csip). Néhány palántát már kiraktam, mert a poharukban csak kornyadoztak, valoszinűleg rossz volt a földjük. Kérdésem, hátha tud valaki válaszolni: az árvacsalán lé is hasznos a paradicsomoknak?
Itt a neten is olvastam róla, de termelők is mondták, hogy a folytonos és a féldet. fajták hatalmas termésre képesek gúlás elrendezésben.
A klasszkus gúla esetén egy karót levernek és annak a csúcsából indul 4 felé a 4 zsinór.
Én csavarok egyet a dolgon: én 4 karót helyezek el 70*70es négyzet sarkaira és fent összehozom őket egy csomóba. (kispiramis) Stabil, szellős, és tartják egymást - ez a fontos. Kacsazás, permetezés megoldható.
110 karó áll készenlétbe. :)
Egyébként a kiültetés abszolút időjárás és talajhőmérséklet függő, és az sem mindegy, hogy mekkora a palántád. Talán nem lesznek kései fagyok...
Van infótok a balkoparadicsomról? A New Gardenben vettem egy zacsival, de mivel egyedül vagyok nem vetettem sokat. A 4 magból három kikelt. Azt írja, hogy ezt lehet cserépbe, balkonba is ültetni.
Van valakinek infója erről a módszerről? A fotón úgy látom, hogy vmi determinált vagy féldeterminált fajta lehet, de mindenesetre elég jól mutat abban a balkonládában. A fajta neve: Vilma
Akkor te azt ajánlod, hogy május közepe előtt ne is ültessem ki a palántákat? Ami fóliát ajánlottál azt, hogy lehet használni. Kell neki egy keretet készíteni? Akkor nem fogok neki. Viszont szerettem volna minél hamarabb kint látni a paradicsomokat. Már alig várom a saját termést.
Nálunk csak 16 féle növekszik a két ablak között:)) Viszont ezzel kapcsolatban megkérdezném, hogy láttál-e már olyan paradicsomot, aminek nem az a "szokásos" szeldelt levele van, hanem sima , és kész. Nagyon megijedtem, hogy lehet, hogy nem is paradicsom lesz belőle:(
A gúlás rendszerhez annyit, hogy mi a párom szüleitől az ívelt rózsafuttatójukat fogjuk elkérni:)
Meg van még egy kérdésem. Én ápr. végével ültetem ki a szabadba a növényeket. Megvédi őket a fagyoktól , ha rájuk rakok egy kutyaház kinézetű mobil fóliasátracskát?
Nem, kell a hely a paprikáknak...Még kb egy hónapig lesznek bent, aztán edzés és irány kifelé.
Idén olyan lesz a kertem, mint letarolt erdő, 110 hengeres fakaró ( egyenként 2m-esek) lesz négyesével, gúla alakban letűzve... Izgalmas látvány lesz. Most fogom kipróbálni a gúlás termesztési módot.
Én már vasárnap óta szoktatom a szabad levegőhöz a palántáimat. Kint vannak az erkélyen. Mértem a hőmérsékletet, 10oC van éjszaka is. Szerintem a paradicsom elég jól viseli a hideget, -3-4oC-ig nem fagy meg. A hétvégén megy a földbe ki. Meglátjuk, mi lesz az eredménye. Igaz, nagy meglepetés nem érhet, mert minden évben ki szoktam rakni öket ápr. közepén és még soha nem fagyott el. Nekem nem sok palántám van, mert keveset ültettem, de akinek sok van, az kisérlet képpen kitehet párat és beszámolhat majd később, mennyivel termett előbb, vagy később az ilyenkor kitett paradicsom. Kiváncsi lennék rá. Maj beszámolunk egymásnak, ki szedte az első szem piros paradicsomot, vagy sárgát.
Én mindig egy magot ültetek egy pohárba, így nem kell szétültetni, nem esik vissza a növény átültetéskor. Régen mindig kikelt minden szem mag, az idén viszont pontosan 25%-a nem kelt ki.