Keresés

Részletes keresés

Magdolnna Creative Commons License 2017.05.19 0 0 1158

Kétszer simán nézhető.

Előzmény: dmmddm (1155)
Magdolnna Creative Commons License 2017.05.19 0 0 1157

Jónak tűnik, fel is jegyeztem a listámra!

A harcosok klubját miután olvastam, megnéztem a filmet, az meg egy egész láncreakciót indított el, oly annyira, hogy végig vettem David Fincher filmjeit, volt amit már láttam, volt amit nem.

Előzmény: Csimpolya (1154)
zsanna Creative Commons License 2017.05.19 0 0 1156

Igen, általában ezt teszik első helyre, de nálam csak második. De csak kicsivel :-) 

Előzmény: dmmddm (1152)
dmmddm Creative Commons License 2017.05.19 0 0 1155

Meg kellene néznem már újra A remény rabjait, mert így most hirtelen nem tudom,mire gondolsz dupla csavarként? Arra, ahogy "átvágja" a börtönigazgatót és sok év munkájával megszökik?

Jó az Állj ki mellettem,egyébként is azt gondolom Kingről, jól tud gyerekjellemeket rajzolni-festeni.

Előzmény: Csimpolya (1154)
Csimpolya Creative Commons License 2017.05.19 0 0 1154

Hogy még egy King adaptációt is szóba hozzak, az Állj ki mellettem! is nagyon jól sikerült.

A Remény rabjaibannagyon jó volt a végére berakott duplacsavar.

Magdolnna Creative Commons License 2017.05.18 0 0 1153

Már láttam, nálam a filmek sorában mindenképpen dobogós!! Amikor elsőre láttam - mert utána többször is - beleültetett rendesen a fotelbe, főleg az emberi kapcsolatokra vonatkoztatva, a csavarokról nem is beszélve.

dmmddm Creative Commons License 2017.05.18 0 0 1152

Szerepeljen A remény rabjai c. film is, szintén King-adaptáció ! :-)  Nekem még jobban is tetszett a film,mint az eredeti novella. Helyenként véres, kemény börtönfilm és mégis... valamiért jó nézni, mert visszaadja a hitet,hogy a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig a büntetését...

Előzmény: Magdolnna (1151)
Magdolnna Creative Commons License 2017.05.18 0 0 1151

A Halálsoron szerepel a filmes listámon ám :)

Előzmény: zsanna (1149)
Magdolnna Creative Commons License 2017.05.18 0 0 1150

Korábban nem tudom miért maradt ki nálam, fogalmam sincs, de egyet sem olvastam, most ami idő marad, abban a kortársakat szeretném jobban előtérbe helyezni, meg a klasszikusok sorában is nagy a rés, van amit mindenképp szeretnék. Nehéz jól gazdálkodni az idővel, és akkor még csak az olvasásról beszélünk :)

Előzmény: Csimpolya (1148)
zsanna Creative Commons License 2017.05.17 0 0 1149

Ha King, akkor nálam könyvben a Holtsáv, filmen pedig a Halálsoron az, ami mindent visz :-) 

Jó lehetett ez a színház....

Előzmény: Magdolnna (1146)
Csimpolya Creative Commons License 2017.05.17 0 0 1148

Általában szívesen olvasom King könyveit, bár mostanában csökkenő lelkesedéssel. Mint oly sok író, hajlamos lett a bőbeszédűségre. Érdemes összehasonlítani például a Ragyogás és az Álomdoktor vagy a Két Rose terjedelmét.

Szerencsére a Tortúra nem tartozik a bő lére eresztett történetek közé. 

A filmet láttam, nem is volt rossz, de gyanítom, hogy színpadon tényleg nehezebb, de hitelesebb a történet visszaadása.

Előzmény: Magdolnna (1146)
Csimpolya Creative Commons License 2017.05.17 0 0 1147

Igen, tényleg szép és tehetséges volt, jó színésznő, és mesterien bánt a csodás hangjával. Úgy emlékszem, bár nem biztos, hogy a Bolond lányban is ő játszotta a címszerepet. A darab (mármint a Bolond lány) ezzel együtt sem tetszett.

Előzmény: Magdolnna (1144)
Magdolnna Creative Commons License 2017.05.17 0 0 1146

Nem olvastam S. Kinget, így a történet kimenetele még izgalmasabb volt előttem, de ha valaki ismeri, akkor is tartogathat sok meglepetést. Színpadon sokkal nehezebb volt egy egy technikai részt megvalósítani (úgy olvastam, hogy filmben pl az ápolónő levágja az író lábát, itt csak péppé veri), viszont a külső hangok, a zene, a tekintet, a mozdulatok stb teremtette atmoszféra akkora feszültséggel teli, hogy többször összerándultam. A végén többen felsikoltottak/szisszentek, szerintem én is csináltam valami hasonlót.

Le a kalappal Balázs Andrea előtt, mert ugye a darabot többnyire ő vitte, az átalakulásai nagyon igénybe vevők, ezt mutathatta sírása a szűnni nem akaró taps alatt.

Kis pihenő után megnézem a filmet is.

Előzmény: dmmddm (1145)
dmmddm Creative Commons License 2017.05.17 0 0 1145

Jaj,de irigyellek ezért, máshol, mástól is hallottam már,hogy nagyon jó....

(Mondjuk én szeretem Stephen King könyveit, és az ebből készült film sem volt rossz, ott ugye Kathy Bates volt a psychopata ápolónő,úgy emlékszem Oscart ért az alakítása.....)

Előzmény: Magdolnna (1143)
Magdolnna Creative Commons License 2017.05.17 0 0 1144

Ó, az tényleg rég volt, 45 éve elköltözött.... Fiatalkoromban sokat emlegették, mert hogy állítólag hasonlítottam rá, szeretem a hangját, játékát nem láttam, de most olvasom, hogy az Üvegcipőben Irmát is játszotta.

Az én szememmel nagyon szép:

Előzmény: Csimpolya (1142)
Magdolnna Creative Commons License 2017.05.17 0 0 1143

Most egy színdarab, Tortúra, Stephen King regényéből készült  és úgy gondolom, egyértelmű volt a 18 karika megjelölése. Hátborzongatóan jól alakította a zavarodott, sőt stabilitását vesztett pszichopata ápolónőt Balázs Andrea (hess kasszás erzsi), illetve Árpa Attila a sikeres írót, akit súlyos baleset ért és ápolásra szorul egy hegyvidéki, külvilágtól elzárt házban. Jaj neki, lassan ismeri fel, hogy szó nincs gyógyító biztonságot adó környezetről, csapdába került, ahonnan reménytelen a kiút... Olyan szépen meneteltek lefelé a tébolyban, rettenetben, különösen az ápolónő, hogy amikor a darab véget ért, sokszor többszöri visszatapsolás után is úgy láttam, nehéz kijönni a szerepből, elképesztő két alakítás volt.

Csimpolya Creative Commons License 2017.05.16 0 0 1142

Még Noé előtt láttam a Madách Színházban, együtt két másik darabbal. A másik kettő az Előjáték a Lear királyhoz, illetve a Marsall volt. Domján Edit és Gábor Miklós volt a két főszereplő az ibolyában, Jó, hogy eszembe juttattad!

Az Előjátékban Cserhalmi György szerepelt, a többire már nem emlékszem.

Előzmény: Magdolnna (1140)
Csimpolya Creative Commons License 2017.05.16 0 0 1141

Érdekesen hangzik már a felsorolás is, érdemes volt megnézni!

Előzmény: Magdolnna (1139)
Magdolnna Creative Commons License 2017.05.15 0 0 1140

És az Ibolya?

Gálvölgyivel :)

Előzmény: Csimpolya (1138)
Magdolnna Creative Commons License 2017.05.15 0 0 1139

Levitáció a szentendrei Művészet Malomban
Igencsak rendhagyó kiállítás egy különleges kialakítású helyen, valamikor malomként üzemelt az épület, ma egy több szintes múzeum/kiállítóhely szerepét tölti be, ahol találkozik a modern a régivel, az új a kopottal, az állandóság a mozgással, és még egy sor kontraszt teszi nem mindennapivá.
Szokatlan hangulatú, kivitelezésű és méretű installációk szerepelnek a tárlaton, csak néhány közülük: egy sötét szűk börtönfolyosó, ahol gyanakvó szempárok lesik a látogatót a kémlelő nyílásokon át (ez annyira valóságos volt, hogy szinte osontam a rabok figyelő tekintete előtt); fentről be lehet kukucskálni (már ez a leskelődő élmény is önmagában bizarr) egy hiányos cserepezésű ház minden napjaiba, ahol a becsurgó esővizet zománcozott lábasokban fogja fel a család, miközben a kiskamasz a tablettet nyomogatja; aztán egy másik teremben fotósorozat ejt ámulatba, ahol ki/megdőlt fák vannak oly módon kiegyenesítve, hogy a horizontot dönti a fotós; levitáló erdő, szobafenyő stb, sok sok gondolkodtató és élettől elvonatkoztatott videó, fotó, tárgy. Ritka egy kiállítás, az biztos.

És hogy kicsit múltba tekintő is legyen a múzeumi nap, a Malomban vásárolt egész napos kombinált jeggyel végig lehetett járni a Ferenczy Múzeum irányításához tartozó többi múzeumot is: Kovács Margit állandó kiállítása kerámiáiból, a szoba berendezése, kemencéje, személyes tárgyai. Ott olvastam, hogy elsőkként kapta meg a Kossuth díjat, kiemelkedő szerepet vállalt a háború utáni helyreállítás népművészetében (nekem ez a korszaka kevésbé tetszett, mint a háborút megelőző). Aztán a  Főtéri Képtárban Korniss Dezső Tücsöklakodalom köré szerveződött kiállítását; a Templom dombon lévő és kívül belül megújult Czóbel kiállítást párizsi, berlini, bergeni és hazai képekkel (ő volt az első művész, akinek még életében múzeumba rendezték képeit) ; illetve a Ferenczy múzeumot, ennek állandó kiállítását már korábban láttam, a most megnézett időszaki kiállítás meg úgy szólván túl volt a befogadás határain. Összességében fantasztikus volt, némi gasztro szolgáltatás igénybevételével simán lejárható.

Csimpolya Creative Commons License 2017.05.13 0 0 1138

A Molnár színdarabok közül az Egy, kettő, három a kedvencem, de a Játék a kastélyban csak az erős második. A harmadik pedig a Testőr.

Előzmény: Magdolnna (1137)
Magdolnna Creative Commons License 2017.05.12 0 0 1137

Sok mindenért megéri megnézi az 1945-t .... a képi megjelenítése döbbenetesen szép, Ragály Elemér volt az operatőr.

Több Molnár darabot láttam, a Játék a kastélyban pl fergeteges volt, előtte elolvastam az írott változatot, szinte együtt mondtam a színészekkel és közben kíváncsian lestem, mit tudnak hozzátenni. Sokat :)

Előzmény: Csimpolya (1136)
Csimpolya Creative Commons License 2017.05.11 0 0 1136

Én is szeretem molnár Ferencet, de az Üvegcipő nem tartozik a kedvenceim közé.

Amit írtál, az kedvet csinált az 1945 megnézéséhez, lehet, hogy sort kerítek rű. Úgyis régen voltam moziban.

Előzmény: Magdolnna (1129)
Csimpolya Creative Commons License 2017.05.11 0 0 1135

Másként el sem képzelhető!

Előzmény: Magdolnna (1130)
Magdolnna Creative Commons License 2017.05.11 0 0 1134

Igen, közben én is utána néztem, nagyon szomorú.

Előzmény: dmmddm (1133)
dmmddm Creative Commons License 2017.05.11 0 0 1133

Köszi a választ, nem azonos a két személy. Az én általam említett Angelus Iván 1967-ben született, mondhatjuk,hogy fiatal volt és önkezével..... sajnos.

Előzmény: Magdolnna (1132)
Magdolnna Creative Commons License 2017.05.11 0 0 1132

Így nézett ki a filmben:

És így élőben:

bölcsész, majd táncos, mármint aki a beszélgetésen jelen volt

(elképesztő a név azonosság)

Előzmény: dmmddm (1131)
dmmddm Creative Commons License 2017.05.11 0 0 1131

Bocsánat,hogy belekontárkodok,de biztosan Angelus Iván volt a producer? Ő tavaly októberben meghalt,viszont az 1945 c. filmet mintha most mutatták volna be nem oly régen. Ettől persze még lehetett ő a producer, szóval semmiképpen nem kötözködni akarok,csak kiváncsi vagyok. (Távoli családtagom osztálytársa volt Angelus Iván,ezért a halálhírét nagyobb figyelemmel követtem.)

Előzmény: Magdolnna (1129)
Magdolnna Creative Commons License 2017.05.11 0 0 1130

dzsentroid típus

ez a szovjet sci-fi hatása? :)

Előzmény: Csimpolya (1128)
Magdolnna Creative Commons License 2017.05.11 0 0 1129

Üvegcipő
Lehet, az volt a baj, hogy túl sokat vártam Molnár Ferenc nagyon kedves darabjától. Igazából az a fény, humor, báj, kellem, kesernye hiányzott, ami jellemzi Molnár írásait, gondolati, verbális világát. A játékos párbeszédek is inkább voltak erőltetve tűnőnek, mind könnyed incselkedő szórakozásnak. Mire a harmadik felvonáshoz értünk, már bőven untam, az sem emelte már nálam a darab élvezhetőségét, hogy epizód szerepekben megjelent jó néhány nagy múltú színész/nő. Csalódás volt, úgy szólván nem hoztam el sok mindent az estéből.

Viszont korábban láttam az 1945 című filmet, ha csak a filmet láttam volna, nem ide írnám, de közönségtalálkozós volt. Réz András mondott fel-bevezetőt, majd a film utáni beszélgetést vezette Török Ferenc rendező és Angelus Iván részvételével. A film úgy ahogy volt, nagyon tetszett (minimum még egyszer megnézem  már csak a részletek miatt is, egy sor dolog elkerülte a figyelmem, ami a beszélgetés során felmerült). A rendező igyekezett a beszélgetést a történelmi háttér tanulmányozása, szereplő válogatás, zene stb irányába vinni, Angelus Iván a művészeti oldalt, a tárgyak, környezet, ruhák, díszletek jelenlétét, perspektívákat, alig dialógusokat hangsúlyozta, míg Réz András a párhuzamokat kereste múlt és jelen között, számomra az első kettő izgalmasabb és érdekesebb volt a film szempontjából.

És ha már film, Enyedi Ildikó aranymedve díjas Testről és lélekről filmjét is még egyszer meg kell néznem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!