Keresés

Részletes keresés

kisszszoros Creative Commons License 2006.04.20 0 0 491

Láttam már sokféle koracél tartályt, kicsit is és nagyot is.

 

Meggyőző tud lenni, ha a gazda a két hónapja a törkölyön tartott friss vörösbort (kékfrankos) kínálja egyenesen a tartályból, és az kitűnő óbor jegyeket mutat.. tanninok és csersavak az égben, almasav szinte sehol... aztán beszélgettünk a dologról, hogy mi hogyan meg miként. A tartály hondoskodik a hermetikus zárásról, ha megáll a forrás, akkor nincs esélye az ecetsavbaktériumnak, mert nincs szabad oxigén a rendszerben. Gyakorlatilag az erjesztési tecnológia megegyezik az igen régi lesározásos módszerrel, csak épp sokkal, de sokkal tisztább...

Aztán ez a bor kerül a tölgyfahordókba negyede barikba a többi normálba, és 3 évre ászkolódik (összesen négy hordóval van neki minden évben). Nem eladásra termel, csak a családnak a nyugdíjas nagypapa, és gyakorlatilag a család finanszírozza a technológiát, támogatja munkávala a szőlőtermelést, a nagyapó meg a minőségre felügyel. Fél hektáron termelnek, gyakorlatilag a termés felét kidobják, szüretkor szinte kézzel válogatják ki az egész termést, kézzel bogyóznak..... Nekem mázlim volt, az egyik barátom a "család" tagja, így befogadtak szüretre és kóstolhattam a borokból, de kereken megmondták, hogy bort max 1 palackot kaphatok ajándékba, felejtsem el, hogy vásárolnék, mert nincs az a pénz... de szívesen látnak ha arra járok.

Nekem sajnos nincs ilyen összetartó és nagy családom, hogy egy ilyen mini, de maximalista pincészetet létrehozzak... a bor felejthetetlen, a cél egyelőre elérhetetlen....

 

Na ennyi kikívánkozott a koracél tartállyal kapcsolatban. Bocs.

Előzmény: Zalancelot (488)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.04.20 0 0 490

Nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen alig látogatott fórumon (<500 hsz) valaki pláne egy pántlika vadul figyelné, hogy jót, vagy rosszat írnak borairól; a boros fórumon eléggé éles kritikák jelennek meg néha, de ott még senki sem panaszkodott erre.

Lehet vmi malőr történt; írd be mégegyszer, akkor kiderül véletlen volt e! :) (engem ráadásul érdekel is! mondjuk nyáron néha dörgicse felé bringázva eléggé elhanyagolt állapotú szőlőket látok)

Előzmény: RAMBO (489)
RAMBO Creative Commons License 2006.04.19 0 0 489
Ezt én tudom, mert véletlenül a gyerekkori "nagylány a szomszédból, akivel elengedett a nagyi a Balcsira fürdeni" mesélte, hogy milyen szőlőt adott le.

Engem csak az háborított fel, hogy kitörölték az erre vonatkozó hozzászólásomat.
Előzmény: Zalancelot (487)
Zalancelot Creative Commons License 2006.04.19 0 0 488
Van a piacon kimondottan nyomásálló kor. tartály, de nem annyira erjesztésre, mint a bor frissen tartására használják, direkt széndioxid hozzáadagolásával.
Előzmény: kisszszoros (484)
Zalancelot Creative Commons License 2006.04.19 0 0 487
Nem értem miért csodálkozol.
Aki nem tud a prémium kategóriában bort előállítani, az hasznot csak úgy tud a borból csinálni, hogy az alapanyagot mindenféle bizonytalan helyekről bagóért vásárolja.
Az egyik hegyi szomszédom, mivel gyengébb termése volt a vörös szőlőkből vásárolt Bogláron a sajátja mellé.
Mivel ők leghalábba piacon kialakult árat hajlandók voltak megfizetni, kiválogathatták és első osztályú alapanyagot hoztak csak, míg a maradékot vitték XY jó nevú pincészetébe és abból készült a "minőségi" balatoni vörös bor.
:-))))
Előzmény: RAMBO (482)
kisszszoros Creative Commons License 2006.04.19 0 0 486
A művelt alkeszek kissé profitorientáltak, valszleg a nevezett pincészet dellázik rendesen, hogy a vinkójukat felértékeljék. :-)
Előzmény: RAMBO (482)
csite Creative Commons License 2006.04.19 0 0 485

szerintem nem szent tehén a Pántlika!

vésd csak le a kritikákat, nem hinném, hogy direkte lettél törölve

vagy mégis? :)

 

amúgy a 16-18-as cukkerral "nem is lenne baj", mert sajnos sokan még ez alatt is dolgoznak a nevesebb, nagyobb pincék közül

Előzmény: RAMBO (482)
kisszszoros Creative Commons License 2006.04.19 0 0 484

Tudod, nagy különbség az, hogy a teljes cukortatrtalmat akarod-e kierjeszteni egy palackban, vagy csak a hozzáadottat, hogy buborékok legyenek a lébe....

nagy a különbség a seprő képződés és a co2 termelődés terén is.

Ha viszont nem kishordóban akarsz erjeszteni, lehet kapni üvegballont is 50-60 L-ig illetve koracél tartályt is kis méretben és természetesen vannak a műanyagok is, amik szintén kiállják a próbát.

 

A kimondottan palackos erjesztést próbáld ki, és kíváncsi vagyok az eredményre :-)

Előzmény: macmelon (477)
RAMBO Creative Commons License 2006.04.19 0 0 483
A palackban azért macerás a borkészítés, mert:
- kifut, ugyanis folyamatosan kell biztosítani a CO2 távozását, tehát kotyogót kéne tenned rá,
- minden palackot egyenként kellene lefejtened.

Szerintem inkább vegyél egy üvegballont (kishordót), abban lehet bort kierjeszteni, sokkal kevesebb bajjal jár.
Előzmény: macmelon (475)
RAMBO Creative Commons License 2006.04.19 0 0 482
Sziasztok!

Valamit nem értek. A múltkor írtam a Művelt Alkeszra, ahonnan simán kitörölték a hozzászólásomat, amelyben a Pántlika pincészet borait kritizáltam.

Most erről a fórumról tűnt el egy olyan hozzászólásom, amelyben leírtam, hogy tudom milyen szőlőt vásárolnak, ezért nem sokra értékelem a boraikat. Ugyancsak tudom, milyen szőlőt vesz Nagy Imre, kitől, valamint azt, hogy lehetetlen volt meginnom azt az egy üveg borát, amit megvettem.

Van valami olyan szabály, amiről nem tudok, miszerint a Pántlika vagy Nagy Imre szent tehén lenne, akit nem szabad bántani? Tényleg el kell fogadnom, hogy a Balaton felvidéken ma 16-18-as rizlingből készül a bor? Tényleg az a híg, savanyú lőre kell meggyökerezzen idehaza rizling borként, amit ők maszatolnak? Tényleg még mindíg a szovjet piacra beállított mennyiségi szőlőtermesztést kell favorizálnunk? Tényleg terméskorlátozásnak hívjuk azt, amikor az ugyanazon vesszőn lévő 3. fürtöt ledobják, így egy tőkéről 24-30 fürtöt szüretelnek?

Legyen szíves válaszoljon az a moderátor, aki szerint valami helytelent követtem el, és kurvára legyen szíves megindokolni, hogy miért törölte ki a hozzászólásomat, mert ez így a nihilizmus körbebástyázása.
lalá Creative Commons License 2006.04.18 0 0 481
-Ha biztos vagy a dologban, olthatsz rá nemes fajtát.
Előzmény: apacsvezer (479)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.04.18 0 0 480
Értéktelen termése van a vadnak; nem érdemes meghagyni. De beoltani (átoltani nemessel -> szomszéd tökéről akár) célszerű lehet; nem veszted el az erős gyökérrendszert. (alanyból egyébként sokféle van, ha nem is annyi mint nemesfajtából)  
Előzmény: apacsvezer (479)
apacsvezer Creative Commons License 2006.04.18 0 0 479

Üdv Mindenkinek!

 

Lenne egy érdekes kérdésem.

A filoxéra járvány óta a tőkéket vadalanyra óltják azthiszem Teleki55 .

Mit kell tennem ha úgytünik hogy a tőkém elszáradt de viszont ez a vadalany kihajtott. Ki kell írtanom vagy hagyhatom hogy beérjen?

 

lalá Creative Commons License 2006.04.18 0 0 478

"must kerül a palackba"- De így találták fel a pezsgő készítést. Borkészítésre macerás.

Előzmény: macmelon (477)
macmelon Creative Commons License 2006.04.18 0 0 477
Azt akartam írni, hogy picit hasonlóan a hagyományos pezsgőkészítéshez. (Tudom, hogy ott nem must kerül a palackba. De ott is van erjedés a palackban, csak erre gondoltam.)
Előzmény: kisszszoros (476)
kisszszoros Creative Commons License 2006.04.18 0 0 476

Előbb a pezsgőkészítést tanulmányozd, azután kérdezz:

A palackerjesztésű pezsgőhöz, először készítenek bort (tartályban, sokat, jó savasat) :-) aztán azt szűrik, és palackozzák, majd palackonként mustot, esetleg cukros levet adnak hozzá és újra indítják az erjesztést immáron palackban, ahol nem engedik ki a cokettőt.

 

Elméletileg lehet palackban is bort erjeszteni, de a bor kezelése kicsit macerás, és főleg nem lesz homogén minőségű, nehéz lesz a ként adagolni, és még nehezebb az minőség ellenőrzése...

Előzmény: macmelon (475)
macmelon Creative Commons License 2006.04.18 0 0 475
Sziasztok!

Egy kis hülye kérdés:

Egy ismerősömmel beszélgetve merült föl, hogy lehet-e palackban bort készíteni. Azaz fogod a mustot beletöltöd egy üvegbe, valahogy gondoskodsz a CO2 távozzon (mondjuk időnként kinyitod, vagy szelep stb.), ha kell átszűröd egy másik üvegbe.

(Hasonlóan a hagyományos pezsgőkészítéshez, csak nem cél a CO2 megtartása.)

(Van olyan bor, amit üvegballonban érlelnek, de nem tudom, hogy van-e olyan, ahol az elejétől abban van.)
lalá Creative Commons License 2006.04.18 0 0 474
-Pántlika? Nagy Imi?
Előzmény: RAMBO (467)
lalá Creative Commons License 2006.04.18 0 0 473
-Nehéz távdiagnózist adni. Ahhoz a konkrét esetet testközelből kell vizsgálni. Rambónak kell eldönteni kell-e, illik-e a borba a sur lie. Egy bor semmiféleképpen ne legyen "főtt"-ízű. Ebben pedig:"A kénezést ÉN jobb megoldásnak tartom, mert az gyakorlatilag nem befolyásolja az ízt,..." nem győztél meg, mert...
Előzmény: kisszszoros (472)
kisszszoros Creative Commons License 2006.04.18 0 0 472
Az élesztőgombákat el kell pusztítani. A steril szűrés nem jó, mert az élesztőgombák egy részének bomlásakor még íz és illatanyagok keletkeznek, a pasztőrözés meg "főtt" ízt ad a bornak, ami nem feltétlenül rossz. A kénezést ÉN jobb megoldásnak tartom, mert az gyakorlatilag nem befolyásolja az ízt, és előbb-utóbb mindenképp meg kell kénezni a bort.
Előzmény: lalá (471)
lalá Creative Commons License 2006.04.18 0 0 471
-Gondolom a hőkezelés (pasztőrözés, hűtés) Rambónál nem megoldható. Pedig ez a módszer lenne jó. Esetleg szűrés ügyben kellene körülnézni.  A pötyörgésben lévő borhoz ként adni pedig nem javallanám.
Előzmény: kisszszoros (469)
csite Creative Commons License 2006.04.18 0 0 470

már kivetted a hordóból?

 

Előzmény: RAMBO (468)
kisszszoros Creative Commons License 2006.04.18 0 0 469

Az erjedés megakasztásának két módját ismerem. Az egyik, sterilezés hővel (pasztörizálás) ez nem túl kíméletes, a másik a kénezés. Ez utóbbi úgy műkszik, hogy amikor a maradék cukrot jónak ítéled kóstoláskor, akkor gyorsan megkénezed a bort és egy-két hét múlva, amikor a seprő már leülepedett, lefejted.

Előzmény: RAMBO (467)
RAMBO Creative Commons License 2006.04.18 0 0 468
Ja, és van 35 liter, azt kézileg lepalackozom, persze, adok.
Előzmény: csite (466)
RAMBO Creative Commons License 2006.04.18 0 0 467
Sírni volna kedvem, komolyan. A fa mögött egy olyan bor van, amilyen rizlinget még nem ittam. Nem fáradt, hanem üde, de testes, amíg el nem lett nyomva egy finom bodzaillat kísérte, egészen enyhén, csoda keserűmandula utóíz...

A legjobban az bánt, hogy a legeslegvégén basztam el ennyire.

MÁS:

Tudja valaki, hogy hol tudok utána nézni az erjesztés megakasztásának? A muskotály borban egy cseppet több cukrot szeretnék hagyni, ezt olyan kontyalávalónak szánom, ezért alacsonyabb alkoholfokkal, de félédesre hagynám. (Az intenzív muskotályillat nálam nem passzol az élénk savú száraz borhoz.) Gyors sterilre szűrés, és palackozás a terv.

MEGINT MÁS:

Megrendeltem az oltványokat. A jövő hét után meg is veszem, akkor adok képeket is az oltványozóról a blogomban. (szolo.blogspot.com) Most a tőkeleltárat lehet ott megcsodálni.
Előzmény: csite (466)
csite Creative Commons License 2006.04.18 0 0 466

azért a fától a bort még megnézném! :)

hátha látom

Előzmény: RAMBO (465)
RAMBO Creative Commons License 2006.04.17 0 0 465
Némi egyeztetés után mindenkit szívesen látok, ha éppen ott vagyok.
Az idei borom vacak lett (fás íz elnyom mindent) de a "látnivalókat" megmutatom.
lalá Creative Commons License 2006.04.16 0 0 464
-Vicceltem! De az nem vicc, hogy minden nyáron, már vagy húsz éve, két hetet töltök Balatonakaliban. Az idén is így lesz, ha a felettünklévő is úgy akarja.
Előzmény: RAMBO (459)
lalá Creative Commons License 2006.04.14 0 0 463
-Vraiment.
Előzmény: csite (460)
lalá Creative Commons License 2006.04.14 0 0 462
-Pas mal.  Je pense que, il peut écrire en hongrois.  N' est ce pas?
Előzmény: RAMBO (459)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!