Holnap reggel rohanok lugasparadicsom-palántát venni! :-) A hétvégén megint beújítottam néhányat a kelenföldi mdf-piacon, de pont lugast nem vettem. GOndoltam, annak lugast kell építeni, abban meg nem vagyok túl ügyes... De ha ilyen jó eredménnyel kecsegtet, akkor nem maradhatok le róla. :-) Vettem sárga koktélparadicsomot, K3-at, meg még két tő korait a meglévők mellé. Olyan szép vastag sötétzöld szára, erős levelei voltak, hogy nem tudtam otthagyni. :-) A korábban vett koraikon már nálam is van 3-4 cseresznye nagyságú paradicsom.
Én a csoffadttat nem ismertem, de a csüntül ezek szerint mást jelent.
Nyugodtan, rendes kapával, jó mélyen a paradicsom környékét körbekapálod. A lényeg, a szárát el ne találd. Nem érdekes, ha "lebeg" a földdel együtt a növény. Figyeld meg, milyen növekedésbe csap át.
Öntözni meg közelről,lassan, hogy a viz befolyjon a tövébe, de ne tömörítse össze a földet. Kapálás után.
Ha betömörödik egyszerre kapálni, mert laáll a növkedésben (megcsüntül). Amikor már nagy a növény, akkor már nem annyira érdekes a kapálás.
Nekem 4 Vilmám van. Hétfőn ültettem át őket nagyobb cserépbe, addig ilyen kaktuszos féle kicsi cserépben növekedtek, abba vetettem, és az ablak mögött voltak. 4 lombnlevelesek voltak hétfőn, bent a szobában nagyon lassan nőttek. Hétfő óta eszméletlen módon megindultak!
Valóban, a fitoftóra ellen tényleg megelőző védekezést kell folytatni!
Anzika, köszi a magyrázatot a megcsüntülre. Már használom is :-), a nemrég kiültetett bazsalikomjaimra pl. abszolút találó.
A csoffadtat ismertem, én azt hittem, hogy pesti szleng. Olyan fonnyadt, csüggedt - már ha növényről van szó.
Hogy lehet úgy mélyen kapálni, hogy ne sértsem meg a gyökerét? Én épp-hogy-csak kapirgálni merem, olyan kis mini kézi gereblyével... Na persze 10 tő esetén ez nem olyan nagy gond.
A paradicsom növényvédelme preventív jellegű, tehát meg kell előzni a bajt, mert ha jelentkeznek pl. a fitoftóra tünetei, akkor már késő !!!
Ahogy felszárad a növény, alapos, szinte lemosó permetezést fogok elkövetni, vmi réztartalmú szerrel, amit nektek is melegen ajánlok + étkes burgonyabogarak ellen is kell vmi a permetezőgépbe...
Mivel permetezel? Nekem nem szokot gondom lenni a paradicsommal, igaz, rendszeresen permetezek réz és kén származékokkal. A paradicsomaim ősszel úgy szoktak elfagyni, soha semmilye betegség nem vitte még el. Amikor mások panaszkodnak, nekem mindig egészségesek a növényeim.
Én a csoffadt szót nem ismertem tegnapig. Egy másik topicban érdeklődtem, hogy ők ismerik-e a csüntül szót és ott írta valaki. Felénk a nyugati hatászélen elterjedt szó a csüntül.
Különben az a palánta is megcsüntül, amelyiknél betömörödik a föld, nem kapálják meg jó mélyen. Ezért mindig jó mélyen megkapálom, öntözni is úgy öntözöm, hogy csak a palánta körül a földnek csak az egyi felét öntözöm jó közelrőé, akkor nem tömörödik be a föld és jól fejlődik a palánta. Kap levegőt a gyökérzet. Ez nagyon fontos.
csüntül - érdekes. Én a "csoffadt" elnevezést ismerem, amit általánosan használnak itt-ott ha a növénynek a normálistól eltérő tünetei vannak, pl. lassan nő, lóg a levele, valamitől beteg, stb.
De ha a palánta csüntül az lehet a normális palántákhoz képest csoffadt is. :-)
Hú, te jó ég! Én ezekből egyedül a Marmande-ot meg a Lugas F1-et ismerem. Rendeltem néhányat postán, de nagyon elkéstem, még csak most kelnek és nagyon kíváncsi leszek, hogy novemberre lesz-e belőlük paradicsom. Igaz, hogy apósom szabadföldbe szokta vetni a paradicsom magokat és befőzés idejére dugig van a kertje. A következőket vetettem: Japán paradicsomfa Early Cropping "Super Marmande" Lila óriás lugasparadicsom Marhabélszín paradicsom (Beefsteak Tomato Tenderosa Red) Sárga gömbölyű óriásparadicsom Brazíliai "csodaparadicsom" ("De Berao") - állítólag 4 m magasra is megnő. Ha azt írják, hogy pl. a 85. napon már érik azt mikortól kell számítani?
Én is ültettem sérga paradicsomot. Nem tudom a nevét, de nagy és narancssárga. Még régen lett külföldről behozva, azóta van tovább szaporítva. Le akartam cserélni, de nem láttam a boltban magot. Szerinten nagyon finom, édesebb, nincs akkora savtartalma. Árulnak itthon is ilyen magot?
Te vagy a második, aki megkérdezi, mit jelent? Most magát a csünt szót nem ismeritek? Mert akkor tájjellegű. Én ezt a szót használom, ha valami nem a korának megfelelő nagyságú.
A sziklevélen túl lehet ültetni a paradicsomot. Én az első levelekig le szoktam ültetni. A nagy palánt kiültetem, alig áll ki a földből. Ott is gyökeret növeszt és több tápanyagot tud felvenni.
Últesd ki a palántákat, mert kevés neki a föld, nem tud rendesen fejlődni és megcsüntül a palánta, nehezen indul újra, nagy az időveszteség, későn fog teremni.
Tiz virág van két paradicsomomon. Még nem száradt le, igy ici-pici paradomom az még nincs.
Az én tapasztalataim szerint a paradicsom BÁRHOL képes gyökeret növeszteni, ahol elég nedvesség éri tartósan. Nekem tavaly az ablakok közé rakott palánták a föld fölötti szárrészen is hoztak. Most meg a viharos szél ráborította a kerítést a palántáimra, és úgy tűnik, hogy a letörött szárak-levelek, amiket azonnal földbedugtam, teljes lelki nyugalommal nőnek tovább, úgyhogy meggyökeresedtek. De para-fan jól mondta: mélyen már hideg a talaj, úgyhogy a nagyon mélyre ültetés helyett lehet a hosszú szárrészt ferdén elföldelni, és akkor akár kétszeresére is megnövelketed a gyökérfelületét!
Egy eső-után-köpönyeg jellegű kérdés. :-) Amikor elültetjük a palántákat, akkor mennyivel lehet mélyebbre ültetni, mint eredetileg? A sziklevélig, vagy az első rendes levélig? Én csak a sziklevélig mertem... Egyszer vhol azt olvastam, hogy azon a szárrészen még fejleszt gyökereket a növény. Ez urban legend,vagy igaz?
Másik problémám: Maradt még cserépben néhány palánta, de úgy tűnik, hogy megálltak a fejlődésben. :-O Nem hervadnak, szépen virulnak, de mintha nem nőnének... Kiültessem azért őket?
A bazsalikommal is vannak hasonló problémáim, de azt mindjárt a szaktopikba írom. :-)
Azért 10-15cm-nél mélyebbre nem érdemes ültetni, akkor inkább ferdén, elfektetve kell betemetni úgyis felegyenesedik a föld feletti rész. Egy puha női kéz természetesen messze ideálisabb ilyen kényes műveletre ;)
Nem tudok erről véleményt mondani. Eddig csak fólia alatt hozott normális termést. Valószínűleg a melegigényessége miatt. Szabadföldön negyedakkora volt csak, bogyó-levél-magasság tekintetében egyöntetűen. Bár jó fekvésben, rendszeres öntözéssel és némi trágyával ez biztos másként is lehet. Nagyon sokáig ( 6-8hétig mindenképpen) eltartható szedés után. Sőt, a lilának kifejezetten kell is némi utóérlelés, hogy szép padlizsánlilára szineződjön.
Para-fan! Ha már szóba hoztad a tomatillot: ültethetem szabad földbe, vagy - ahogy néhol tanácsolták - ládába, mert úgy állítólag "kevesebb levelet meg gyökeret hoz, és több termést"?
Én még nagyobbakat is átpalántáztam, bár az alsó levelek áldozatul estek... Van egy optimális állapot, biztosan, de tapasztalatom szerint a kinti időjárás a döntő. Ha ilyen esőbe hajló, párás-nedves idő van, akár fél méteres (!) növény is áttehető. Már csináltam ilyet, de nagyon reszkír...nem ajánlom senkinek.
A kinti hideget egészen jól viselték, semmi problémát nem láttam, a paprika holnap kerül ki, remélem Pongrác és Bonifác nem "kavar" be.