Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2006.04.18 0 0 481
-Ha biztos vagy a dologban, olthatsz rá nemes fajtát.
Előzmény: apacsvezer (479)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.04.18 0 0 480
Értéktelen termése van a vadnak; nem érdemes meghagyni. De beoltani (átoltani nemessel -> szomszéd tökéről akár) célszerű lehet; nem veszted el az erős gyökérrendszert. (alanyból egyébként sokféle van, ha nem is annyi mint nemesfajtából)  
Előzmény: apacsvezer (479)
apacsvezer Creative Commons License 2006.04.18 0 0 479

Üdv Mindenkinek!

 

Lenne egy érdekes kérdésem.

A filoxéra járvány óta a tőkéket vadalanyra óltják azthiszem Teleki55 .

Mit kell tennem ha úgytünik hogy a tőkém elszáradt de viszont ez a vadalany kihajtott. Ki kell írtanom vagy hagyhatom hogy beérjen?

 

lalá Creative Commons License 2006.04.18 0 0 478

"must kerül a palackba"- De így találták fel a pezsgő készítést. Borkészítésre macerás.

Előzmény: macmelon (477)
macmelon Creative Commons License 2006.04.18 0 0 477
Azt akartam írni, hogy picit hasonlóan a hagyományos pezsgőkészítéshez. (Tudom, hogy ott nem must kerül a palackba. De ott is van erjedés a palackban, csak erre gondoltam.)
Előzmény: kisszszoros (476)
kisszszoros Creative Commons License 2006.04.18 0 0 476

Előbb a pezsgőkészítést tanulmányozd, azután kérdezz:

A palackerjesztésű pezsgőhöz, először készítenek bort (tartályban, sokat, jó savasat) :-) aztán azt szűrik, és palackozzák, majd palackonként mustot, esetleg cukros levet adnak hozzá és újra indítják az erjesztést immáron palackban, ahol nem engedik ki a cokettőt.

 

Elméletileg lehet palackban is bort erjeszteni, de a bor kezelése kicsit macerás, és főleg nem lesz homogén minőségű, nehéz lesz a ként adagolni, és még nehezebb az minőség ellenőrzése...

Előzmény: macmelon (475)
macmelon Creative Commons License 2006.04.18 0 0 475
Sziasztok!

Egy kis hülye kérdés:

Egy ismerősömmel beszélgetve merült föl, hogy lehet-e palackban bort készíteni. Azaz fogod a mustot beletöltöd egy üvegbe, valahogy gondoskodsz a CO2 távozzon (mondjuk időnként kinyitod, vagy szelep stb.), ha kell átszűröd egy másik üvegbe.

(Hasonlóan a hagyományos pezsgőkészítéshez, csak nem cél a CO2 megtartása.)

(Van olyan bor, amit üvegballonban érlelnek, de nem tudom, hogy van-e olyan, ahol az elejétől abban van.)
lalá Creative Commons License 2006.04.18 0 0 474
-Pántlika? Nagy Imi?
Előzmény: RAMBO (467)
lalá Creative Commons License 2006.04.18 0 0 473
-Nehéz távdiagnózist adni. Ahhoz a konkrét esetet testközelből kell vizsgálni. Rambónak kell eldönteni kell-e, illik-e a borba a sur lie. Egy bor semmiféleképpen ne legyen "főtt"-ízű. Ebben pedig:"A kénezést ÉN jobb megoldásnak tartom, mert az gyakorlatilag nem befolyásolja az ízt,..." nem győztél meg, mert...
Előzmény: kisszszoros (472)
kisszszoros Creative Commons License 2006.04.18 0 0 472
Az élesztőgombákat el kell pusztítani. A steril szűrés nem jó, mert az élesztőgombák egy részének bomlásakor még íz és illatanyagok keletkeznek, a pasztőrözés meg "főtt" ízt ad a bornak, ami nem feltétlenül rossz. A kénezést ÉN jobb megoldásnak tartom, mert az gyakorlatilag nem befolyásolja az ízt, és előbb-utóbb mindenképp meg kell kénezni a bort.
Előzmény: lalá (471)
lalá Creative Commons License 2006.04.18 0 0 471
-Gondolom a hőkezelés (pasztőrözés, hűtés) Rambónál nem megoldható. Pedig ez a módszer lenne jó. Esetleg szűrés ügyben kellene körülnézni.  A pötyörgésben lévő borhoz ként adni pedig nem javallanám.
Előzmény: kisszszoros (469)
csite Creative Commons License 2006.04.18 0 0 470

már kivetted a hordóból?

 

Előzmény: RAMBO (468)
kisszszoros Creative Commons License 2006.04.18 0 0 469

Az erjedés megakasztásának két módját ismerem. Az egyik, sterilezés hővel (pasztörizálás) ez nem túl kíméletes, a másik a kénezés. Ez utóbbi úgy műkszik, hogy amikor a maradék cukrot jónak ítéled kóstoláskor, akkor gyorsan megkénezed a bort és egy-két hét múlva, amikor a seprő már leülepedett, lefejted.

Előzmény: RAMBO (467)
RAMBO Creative Commons License 2006.04.18 0 0 468
Ja, és van 35 liter, azt kézileg lepalackozom, persze, adok.
Előzmény: csite (466)
RAMBO Creative Commons License 2006.04.18 0 0 467
Sírni volna kedvem, komolyan. A fa mögött egy olyan bor van, amilyen rizlinget még nem ittam. Nem fáradt, hanem üde, de testes, amíg el nem lett nyomva egy finom bodzaillat kísérte, egészen enyhén, csoda keserűmandula utóíz...

A legjobban az bánt, hogy a legeslegvégén basztam el ennyire.

MÁS:

Tudja valaki, hogy hol tudok utána nézni az erjesztés megakasztásának? A muskotály borban egy cseppet több cukrot szeretnék hagyni, ezt olyan kontyalávalónak szánom, ezért alacsonyabb alkoholfokkal, de félédesre hagynám. (Az intenzív muskotályillat nálam nem passzol az élénk savú száraz borhoz.) Gyors sterilre szűrés, és palackozás a terv.

MEGINT MÁS:

Megrendeltem az oltványokat. A jövő hét után meg is veszem, akkor adok képeket is az oltványozóról a blogomban. (szolo.blogspot.com) Most a tőkeleltárat lehet ott megcsodálni.
Előzmény: csite (466)
csite Creative Commons License 2006.04.18 0 0 466

azért a fától a bort még megnézném! :)

hátha látom

Előzmény: RAMBO (465)
RAMBO Creative Commons License 2006.04.17 0 0 465
Némi egyeztetés után mindenkit szívesen látok, ha éppen ott vagyok.
Az idei borom vacak lett (fás íz elnyom mindent) de a "látnivalókat" megmutatom.
lalá Creative Commons License 2006.04.16 0 0 464
-Vicceltem! De az nem vicc, hogy minden nyáron, már vagy húsz éve, két hetet töltök Balatonakaliban. Az idén is így lesz, ha a felettünklévő is úgy akarja.
Előzmény: RAMBO (459)
lalá Creative Commons License 2006.04.14 0 0 463
-Vraiment.
Előzmény: csite (460)
lalá Creative Commons License 2006.04.14 0 0 462
-Pas mal.  Je pense que, il peut écrire en hongrois.  N' est ce pas?
Előzmény: RAMBO (459)
csite Creative Commons License 2006.04.14 0 0 460

tök jó!

kicsit a bal oldali rész lehetne keskenyebbb

Előzmény: RAMBO (459)
RAMBO Creative Commons License 2006.04.14 0 0 459
Izé, csináltam egy blogot.
Tudom, vérciki, hogy szánalmas éltem nyomorúságos momentumait az interneten teszem közzé, de hátha érdekel valakit.
Ide kattintva lehet elérni
lalá Creative Commons License 2006.04.07 0 0 458
-Nedvesítőszerekről soha nem feledkezem meg. A káliszappan önmagában is repellens.
RAMBO Creative Commons License 2006.04.07 0 0 457
Nekem elég sokféle oltvány van a szőlőmben, még azonos fajtából is. Ez azt jelenti, hogy elképesztően eltérő vegetációs periódusban tudnak lenni, az egyiken már 2-3 levél is van, a másikon még zártak a rügyek.

A múlt hétvégén néhány tőke már gyapjasodott, szóval jókor volt a lemosó.

Egyébként rügypattanás után is lehet lisztharmat ellen permetezni, csak szolídabb dózisban, és árnyékos időben, főleg olyan év után, mint amilyen nálunk volt a tavalyi. Nálunk csak enyhe atkafertőzés volt, tavaly is elegendő volt a kézzel irtás. Minden permetezés előtt végigjárom a szőlőt, olyankor csinálom, meg zöldmunkakor, természetesen.
Előzmény: Cirfandlia (452)
Zalancelot Creative Commons License 2006.04.07 0 0 456
Egyet értünk, szerintem is még korai a lemosó, meret az valóban közvetlenül rügyfakadás előtt a leghatásosabb.
Apám mikor még élt és nyugdíjasként a fél életét a szőlőhegyen töltötte, ilyenkor a tőkék törzsét is letakarította, ledrótkefézte, hogy a lemosó a kéreg alatt áttelelő kártevőket is jobban gyérítse.
Abban is egyet értünk hogy a korai permetezések egyik legfontosabb összetevője az atkaölöszer, (én a Neoronra esküszök)mert több kárt tudnak tenni a bimbózó hajtásokban, mint az összes kártevő együtt.
Aztán május végére már kinő a lomb a szájából.
Előzmény: Cirfandlia (452)
lalá Creative Commons License 2006.04.06 0 0 455
-Hát igen. Kutyák, macskák, katicabogarak, feketerigók. Meg unokák. Csipike tavaly nyáron - most két éves - a papa, mama után a szőlőt mondta ki érthetően. (hihi)
Előzmény: Törölt nick (454)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.04.05 0 0 452

Viszont azt meg csak akkor érdemes (a liszharmat elleni lemosót) amikor már gyapasodik a rügy (tavaly kérdezted a növvéd. topikban, hogy miaz) mert a lisztharmat; főleg ilyen kemény hosszú télen döntő részben a rügyekben telel.  Ezért értelmetlen sztem amikor bőszen lemosóznak még totál zárt rügypikkelyek mellett.

Atka néhány borvidéken (szerencsére felénk nem) eléggé inváziós tud lenni; ott lehet, hogy érdemes; de vannak már olyan szerek -ha jól tudom- amik kímélik a ragadozó atkákat.

Előzmény: RAMBO (451)
RAMBO Creative Commons License 2006.04.05 0 0 451
Ne haragudj, nekem más a véleményem.

Lisztharmat ellen kellene lemosó permetezést adni (Nevikén vagy Tiosol). A kéntartalmú szerek ritkítják az atkákat is. A szőlőlevélatka kártétele leggtöbbször annyira csekély mértékű, hogy kézzel le lehet tépkedni a fertőzött leveleket. Az atkaölő szerek használatával (hacsak tényleg nincs nagyon komoly fertőzés) érdemes óvatosan bánni, mert elöli a ragadozó atkákat is, amelyek az előbbieket tartják féken.
Előzmény: Törölt nick (447)
lalá Creative Commons License 2006.04.05 0 0 450
-Nekem is a "nemtudomokkal" szokott bajom lenni.
Előzmény: BZoltan (449)
BZoltan Creative Commons License 2006.04.05 0 0 449
Én is ezt hittem... aztán két éve rácsodálkoztunk, hogy egy idő után a fa íze elkezdett visszavonulni. Hogy ez hogyan és miért történt én nem tudom.. de tényleg ez volt. Azért is írtam.

z
Előzmény: Törölt nick (446)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!