Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nemcsak takácsatka lehet, hanem vörösatka is. Ezek száraz levegőn támadnak, ha a növény legyengült. Segít a növény leöblítése, ha nem tűnik betegnek ez elég is de ha nagyon eldurvult a helyzet, akkor permetezni kell, a gazdaboltokban tudnak ajánlani vmit.
A takácsatkákra már én is gyanakodtam, mert találtam olyan pókháló szerű izéket is a levelek között... Akkor mit kell tennem? Valami vegyszer, vagy káliszappan, vagy mit javasoltok? Esetleg az nem használna, ha lezuhanyoztatnám a citromfát? Nem hiszem, hogy nagy gondja lenne, lehet hogy az ilyen "soft" módszerek is segítenének, nem???
Nemrég vettem egy könyvet, az a címe, hogy Citruskert teraszon, balkonon. 2 ezer Ft volt, de egy határ szart sem ér... Mindenről csak általánosságban ír, semmi konkrétumot, pedig direkt a citromfához vettem...
A citromfámat a Compo által forgalmazott citrusföldbe szándékozom átültetni, az biztos jó hozzá, nem?
Köszönöm az infot, hogy valóban egy évig érik a citrom, na látjátok, ezt sem írta az a méregdrága citruskönyvecske...
Köszi az infot! Napos helyen tartsd (nyáron semmiképp se szobában, hanem erkélyen, teraszon, kertben!), lágy vízzel (esővíz) öntözd rendszeresen, de mérsékelten (ne legyen túl száraz, de pangóvíz se legyen az alátétjében). Ha átülteted savanyú földet (azt, amelyiket rhododendronokhoz, begóniákhoz, páfrányhoz, szobafenyőhöz is javasolják) vegyél neki. A citrustáp elég, de pontosan tarsd be az adagolást, mert ha sokkal többet adsz neki, akkor kidöglik.
Teleltetni napos (ablak mellett), hűvös, fagymentes helyen kell.
Vagy megnézheted a spéci citrustápok összetételét is. Bár nincs sok különbség a többi növényhez képest, csak picit más az N:P:K arány, és a citrusoknak 2-szer annyi vasat szokás adni, mint általában.
Nyugodj meg, ez 100 %. Bárhol olvasol a citromról, mindenhol irják, hogy folyamatosan virágzik és egyszerre van rajta virág, meg termés. A folyamatos nálam úgy működik, hogy évente kb 3 hullámban virágzik, azaz 3 generációnyi citrom van különböző fejlettségi állapotban rajta.
Oh, szóval 1 év alatt fejlődik ki a termés??? Ez meglepő... Tehát jövő ilyenkorra lesz belőle citrom??? Dehát addig még át is kell telelnie... Nem úgy hallottam, hogy a citromok termésekkel együtt telelnek... Vagy mégis? Ez 100%????
Ha tud valaki, légyszi, segítsen nekem, mert ma észrevettem egy- két kóros elváltozást a citromfámon :( Az egyik levele lehullott, és nézzétek meg, hogy milyen, csatolom... :( Mitől lehet ez? A leveleken nincsen semmi, egyiken sem, mindet átnéztem. Semmi kártevőt nem fedeztem fel. Pedig ez a levél valami olyasmire vall. Egy virágján viszont találtam vagy 4- 5 nagyon pici, rózsaszínű, tetvekhez hasonlító állatokat. De nem mozogtak, tök könnyen eltávolítottam onnan őket. De másutt nem voltak, csak ez a 4-5 darab a virágokon. Mi lehet ez? Szerintetek mit tegyek? Nem szeretném, ha az újonnan vett citromfám odalenne :( A földje pedig enyhén penészes lett, ezt is csatolom. Ugye jól selytem, hogy át kell ültetnem? Azt olvastam egy könyvben, hogy nem szabad hagyni kiszáradni a közeget, viszont a pangó vizet is kerülni kell. Na, én pont így csináltam, mégis miért penészesedik a közeg???
Légyszi, ha tud valaki, segítsen nekem! Nagyon megköszönném!!!
A banánpalátnám ma van nálam 2 hete, ez a legfrissebb fotó, csatolom, ez legalább gyönyörű!!! :))
Azt tudja valaki, hogy a citromfa termése kb. mennyi idő alatt fejlődik ki? Nálam elég lassan megy a dolog, lehet, hogy csak a rossz idő okozza, de még csak ici- pici termés kezdemények vannak csak a rég elhullott virágok helyén... :( Vagy valamit rosszul csinálok??? A citromfám még új, most vettem, így nem tudom, mire számítsak... Tud valaki segíteni?
Most megpróbálom megint feltölteni a havasi banánpalánta és a fóliasátor fotóját. Bár ez már majdnem egy hetes fotó, azóta van még 1 levele! :)
Szerintetek jó lehet hozzá az a tápoldat is, amit "zöld levéldísznövényekhez és pálmákhoz" ajánlanak? Én a Compo tápoldatait jobban szeretem, a citromfámat is azzal locsolom, nem szívesen vennék más márkát...
Halihó. Ha valaki nem tudná, de érdekli a téma: a Váci úti B...xban mandarinok vannak féláron, vagyis 2.500-ért. Ennyit azért úgy gondolom, hogy megér, bár nyilván megvan a veszélye, hogy esetleg betegség, vagy egyéb megkeseríti az életünket. Én mindenesetre vettem egyet, amely nagyon tetszik. Ha valakinek van tapasztalata az ilyen, nem kertészetben vett fákkal kapcsolatban, akkor megköszönném, ha megosztaná velem. Egyenlőre csak egy alapos zuhanyt kapott, aztán holnap úgy tervezem, hogy kap egy Biola permetezést. Van javaslat, hogy esetleg valamivel szükséges lenne permetezni? Van Fito citrus tápsóm is, úgy gondolom, hogy ezzel tápozom majd. Elég lesz ez, vagy más is szükséges hozzá? Vannak rajta apró, kisebb borsónyi terméskezdemények is. Remélem beérnek. Minden alkotó jellegű hozzászólást szívesen fogadok. Ha esetleg sikerül, teszek egy képet is :)
Van egy kisebb citromfánk otthon, kb 2m magas és ugyanilyen széles a koronája is majdnem, és kedvezni szeretnék neki. Tavasszal annyira telekötötte magát, hogy félelmetes, 8as fürtökben kötötte meg a virágokat, és vagy 200-at, nem kell megritkítani a fürtöket? Azt hitem majd magától lerúgja, mint pl. az uborka, ha túl sokat köt, de nem.
Érdeklődni szeretnék, hogy nemrégiben vettem olaszországban egy citromfát. Gyöjnyörű citromokat terem, de mostanában az a baj hogy némej citrom helyenként barna foltok keletkeznek rajta. Ez mitől lehet? Ha tud valaki segítsen. Előre is köszönöm Neo.
Tudna nekem valaki egy kis leírást adni a citrusfélék tápanyagigényéről (citrom és mandarin)? Mindenféle monoműtrágyám van (20 kg-os zsákokban állnak szüleimnél, még a mikroelemek is 5 kg-os kiszerelésben vannak). Szóval, komplex műtrágyák nem nagyon érdekelnek. Annyit tudok, hogy szeretik a vasat. Ha valaki tudna segíteni, hogy milyen arányban kapjon (N, Mg, Fe, P, K, Ca stb...), megköszönném. Annyit sejtek, hogy mint minden más növénynél, éréskor több káliumra van szüksége, csak az a ciki, hogy folytonérő :-)