Keresés

Részletes keresés

kertészboy Creative Commons License 2005.05.18 0 0 638
Nehogy eztuán a sok eső után a paradicsomvész (fitoftóra) ellen legyen szüséges permeteznünk!
kertészboy Creative Commons License 2005.05.18 0 0 637

csüntül - érdekes. Én a "csoffadt" elnevezést ismerem, amit általánosan használnak itt-ott ha a növénynek a normálistól eltérő tünetei vannak, pl. lassan nő, lóg a levele, valamitől beteg, stb.

De ha a palánta csüntül az lehet a normális palántákhoz képest csoffadt is. :-)

Előzmény: Anzika (632)
Nonamekata Creative Commons License 2005.05.18 0 0 636
Hú, te jó ég! Én ezekből egyedül a Marmande-ot meg a Lugas F1-et ismerem. Rendeltem néhányat postán, de nagyon elkéstem, még csak most kelnek és nagyon kíváncsi leszek, hogy novemberre lesz-e belőlük paradicsom. Igaz, hogy apósom szabadföldbe szokta vetni a paradicsom magokat és befőzés idejére dugig van a kertje.
A következőket vetettem:
Japán paradicsomfa
Early Cropping "Super Marmande"
Lila óriás lugasparadicsom
Marhabélszín paradicsom (Beefsteak Tomato Tenderosa Red)
Sárga gömbölyű óriásparadicsom
Brazíliai "csodaparadicsom" ("De Berao") - állítólag 4 m magasra is megnő.
Ha azt írják, hogy pl. a 85. napon már érik azt mikortól kell számítani?
Előzmény: Frint (634)
Anzika Creative Commons License 2005.05.18 0 0 635

Én is ültettem sérga paradicsomot. Nem tudom a nevét, de nagy és narancssárga. Még  régen lett külföldről behozva, azóta van tovább szaporítva. Le akartam cserélni, de nem láttam a boltban magot. Szerinten nagyon finom, édesebb, nincs akkora savtartalma. Árulnak itthon is ilyen magot?

Előzmény: Frint (634)
Frint Creative Commons License 2005.05.18 0 0 634

Hol is kezdjem?

Flavorino,

Sweet100,

Sárga óriás(több helyről is),

Marmande,

Paprika formájú,

Lugas F1,

Purple Prince,

Amish_paste,

Angora,

Black_plum,

Dél_amerikai óriás,

Eva's_purple_ball,

Gardener's_delight,

Giant_Belgium,

Golden_egg,

Green_zebra,

Mammoth_german_gold,

Pantano_romanesco,

Principe_Borghese,

Scotia,

Tessalonike_greek,

Trip_L_crop_ita_tomato_tree,

Whitemate_giant,

Marla's Early,

Amish Paste , ...

...és még néhány biztos kimaradt, ha jól számoltam 29 fajta van kiültetve eddig...

DE MÁR ELFOGYOTT MINDEN HELYEM A KERTBEN :(

Frint

Előzmény: Nonamekata (633)
Nonamekata Creative Commons License 2005.05.17 0 0 633
Frint!
Milyen paradicsomokat ültettél? Felsorolnál néhányat az érdekesebbekből?
Anzika Creative Commons License 2005.05.17 0 0 632
Te vagy a második, aki megkérdezi, mit jelent? Most magát a csünt szót nem ismeritek? Mert akkor tájjellegű. Én ezt a szót használom, ha valami nem a korának megfelelő nagyságú.
Előzmény: Zitka (631)
Zitka Creative Commons License 2005.05.17 0 0 631

Köszi, Anzika, majd a vett palántákkal már így teszek.

Ez a "megcsüntül" pontosan mit jelent? Valami tájjellegű szó, vagy házi alkotás? :-) Nagyon tetszik, szeretem az ilyen ritka kifejezéseket.

Előzmény: Anzika (630)
Anzika Creative Commons License 2005.05.17 0 0 630

A sziklevélen túl lehet ültetni a paradicsomot. Én az első levelekig le szoktam ültetni. A nagy palánt kiültetem, alig áll ki a földből. Ott is gyökeret növeszt és több tápanyagot tud felvenni.

Últesd ki a palántákat, mert kevés neki a föld, nem tud rendesen fejlődni és megcsüntül a palánta, nehezen indul újra, nagy az időveszteség, későn fog teremni.

Tiz virág van két paradicsomomon. Még nem száradt le, igy ici-pici paradomom az még nincs.

Előzmény: Zitka (628)
ppmoni Creative Commons License 2005.05.12 0 0 629
Az én tapasztalataim szerint a paradicsom BÁRHOL képes gyökeret növeszteni, ahol elég nedvesség éri tartósan. Nekem tavaly az ablakok közé rakott palánták a föld fölötti szárrészen is hoztak. Most meg a viharos szél ráborította a kerítést a palántáimra, és úgy tűnik, hogy a letörött szárak-levelek, amiket azonnal földbedugtam, teljes lelki nyugalommal nőnek tovább, úgyhogy meggyökeresedtek.
De para-fan jól mondta: mélyen már hideg a talaj, úgyhogy a nagyon mélyre ültetés helyett lehet a hosszú szárrészt ferdén elföldelni, és akkor akár kétszeresére is megnövelketed a gyökérfelületét!
Előzmény: Zitka (628)
Zitka Creative Commons License 2005.05.12 0 0 628

Egy eső-után-köpönyeg jellegű kérdés. :-)  Amikor elültetjük a palántákat, akkor mennyivel lehet mélyebbre ültetni, mint eredetileg? A sziklevélig, vagy az első rendes levélig? Én csak a sziklevélig mertem... Egyszer vhol azt olvastam, hogy azon a szárrészen még fejleszt gyökereket a növény. Ez urban legend,vagy igaz?

Másik problémám: Maradt még cserépben néhány palánta, de úgy tűnik, hogy megálltak a fejlődésben. :-O Nem hervadnak, szépen virulnak, de mintha nem nőnének... Kiültessem azért őket?

A bazsalikommal is vannak hasonló problémáim, de azt mindjárt a szaktopikba írom. :-)

para-fan Creative Commons License 2005.05.12 0 0 627
Azért 10-15cm-nél mélyebbre nem érdemes ültetni, akkor inkább ferdén, elfektetve kell betemetni úgyis felegyenesedik a föld feletti rész. Egy puha női kéz természetesen messze ideálisabb ilyen kényes műveletre ;)
Előzmény: ppmoni (624)
para-fan Creative Commons License 2005.05.12 0 0 626
Nem tudok erről véleményt mondani. Eddig csak fólia alatt hozott normális termést. Valószínűleg a melegigényessége miatt. Szabadföldön negyedakkora volt csak, bogyó-levél-magasság tekintetében egyöntetűen. Bár jó fekvésben, rendszeres öntözéssel és némi trágyával ez biztos másként is lehet. Nagyon sokáig ( 6-8hétig mindenképpen) eltartható szedés után. Sőt, a lilának kifejezetten kell is némi utóérlelés, hogy szép padlizsánlilára szineződjön.
Előzmény: ppmoni (625)
ppmoni Creative Commons License 2005.05.11 0 0 625
Para-fan!
Ha már szóba hoztad a tomatillot: ültethetem szabad földbe, vagy - ahogy néhol tanácsolták - ládába, mert úgy állítólag "kevesebb levelet meg gyökeret hoz, és több termést"?
Előzmény: para-fan (621)
ppmoni Creative Commons License 2005.05.11 0 0 624
Nekem tavaly nagyon megnyúltak, a fél méteres átültetséi nagyság volt az átlagos. Talán elég finom kézzel csináltam, de nem volt velük semmi gond.
Előzmény: Frint (623)
Frint Creative Commons License 2005.05.11 0 0 623

Szia :)

Én még nagyobbakat is átpalántáztam, bár az alsó levelek áldozatul estek... Van egy optimális állapot, biztosan, de tapasztalatom szerint a kinti időjárás a döntő. Ha ilyen esőbe hajló, párás-nedves idő van, akár fél méteres (!) növény is áttehető. Már csináltam ilyet, de nagyon reszkír...nem ajánlom senkinek.

A kinti hideget egészen jól viselték, semmi problémát nem láttam, a paprika holnap kerül ki, remélem Pongrác és Bonifác nem "kavar" be.

Frint

Előzmény: para-fan (620)
Kajka Creative Commons License 2005.05.11 0 0 622
Kösz a palántadőlés tanácsokat. Para-fan! A lótetű kizárható, néhány évvel ezelőtt drasztikusan kiirtottam őket, azóta csak elvétve akad egy egy mikor fölássuk a kertet.
Előzmény: para-fan (620)
para-fan Creative Commons License 2005.05.11 0 0 621
Jut eszembe, egyetlen ilyennel találkoztam, bár az csak félig-meddig nevezhető paradicsomnak. A tomatillo (Physalis ixocarpa) fólia alatt annyira gyorsan fejlődött, hogy a tavasszal (március közepe) vetett magokból fejlődött tövek nyár derekára termést érleltek, majd az azokból kikelő palánták őszre már újra dúsan virágoztak és egy-két termés is növekedésnek indult. Azért ez nem rossz tempó...A növekedési képességei sem összemérhetőek egy paradicsoméval, képes 3 méter magasra nőni, akár 1m átmérőjű bokrot formálva.
Előzmény: ppmoni (617)
para-fan Creative Commons License 2005.05.11 0 0 620
Semennyire. Ha gyökeres akkor szinte semmit nem vesz észre a deportálásból. Sőt, ha a május végére kb. 8-10 mm-es átmérőjű hónaljhajtásokat ledugdosod és 3-4 napig ügyelsz arra, hogy ne száradjanak ki akkor új töveid lesznek amik még termést fognak érlelni. Folytonnövő vs. korai.... egen, jó a megérzés, a determinált fajták tenyészideje valóban lényegesen rövidebb mint a folyamatosan növekedő fajoké. (valamit valamiért) Ha az energia egy része a zöldtömeg kialakítására fordítódik logikusan lassabban alakulnak ki a bogyók. Persze ez szvsz nem gond. Ültetni kell ilyet is meg olyat is. Attól azonban óvnék mindenkit, hogy ezeket a nemesített hibrideket nevelgesse. Legalábbis ha nem ipari mennyiségű termésre törekszik. Ezeket a fajtákat nem az ízre optimalizálták, hanem egyéb, a termelés szempontjából fontosabb szempontok figyelembevételével. Szépek, egyenletes bogyóméretűek, néhány betegséggel szemben toleránsak, de ízben messze elmaradnak a régi hagyományos fajtáktól. Gondolom senkit nem hoz lázba, hogy a vásárolt paradicsomja 1cm-el kisebb ízközzel büszkélkedhet mint a konkurens vetőmagtermelő cég hasonló hibridje ;) (arról nem is beszélve, hogy ezekből a paradicsomokból saját szaporítóanyagot max. egyszer tud a termelő begyűjteni és akkor is valószínűleg már megfigyelhető lesz a hasadás az utódok közöt. ) Frint!!! Fantasztikusan néznek ki a palántáid. A kintlévők hogyan viselték a reggeli lehűléseket? Úgy tűnik csütörtökkel vége a dermesztő reggeleknek. (a leveledet most találtam meg, eddig anyóslátogatóban voltam és náluk netmentes mikroklíma uralkodik. ) Kajka! Palántadőlés... lótetű (lótücsök) kizárható?
Előzmény: Anzika (615)
TTAMAS Creative Commons License 2005.05.11 0 0 619
Azt hiszem, ezt nem paradicsomhoz szokták használni. :))
Előzmény: Growmaster (618)
Growmaster Creative Commons License 2005.05.10 0 0 618
Hy mindenki!

Eladó 1db hps 250w lámpa+előtét, és 1db mh 400w lámpa+előtét kizárólag beltéri termesztőknek. Minda két szett kb 1 napot volt beüzemelve szóval szinte nem is volt használva. akit érdekel joeskaonerocker@freemail.hu -n lehet érdeklődni

ui: elég olcsón adom szóval kicsit több mint a bolti ár fele
1 ébként nem azért ilyen olcsó mert szar vagy ilyesmi hanem azért mert mindenből 2 db ot rendeltem be véletlenül.
ppmoni Creative Commons License 2005.05.10 0 0 617
Az a folytonnövő és korai érdekelne. Próbált/látott már ilyet valaki? Én amivel eddig találkoztam, az vagy egyik volt, vagy másik.
Előzmény: VDD001 (616)
VDD001 Creative Commons License 2005.05.10 0 0 616
Anzika Creative Commons License 2005.05.10 0 0 615
Az ilyen nagy palántákat mennyire viseli meg a kiültetés?
Frint Creative Commons License 2005.05.09 0 0 614
Kérek még 60 jó napot, és fotózom a termést is... :)
Csak ne olyan időjárással mint a mai :(
Frint
Előzmény: Anzika (612)
Mortisia Creative Commons License 2005.05.09 0 0 613
Nagyon csinik:)
Előzmény: Frint (611)
Anzika Creative Commons License 2005.05.09 0 0 612
Szépek a paradicsomaid, de nem zöldet kell termelni, hanem gyümölcsöt!. :)))
Előzmény: Frint (611)
Frint Creative Commons License 2005.05.09 0 0 611

A paradicsom-szanatórium:

közel 300 növény...

Anzika Creative Commons License 2005.05.09 0 0 610

A palántadölés egészen fiatalon szokott jelentkezni, legaláábbis nálam. Akkor szokott lenni, amikor meg csak sziklevele van a növénynek. Később soha nem szokott előfordulni nálam, de attól még akár lehet az is.

Most láttam a paradicsomaimat, amit már egy hónapja kiültettem. Két növényen 2-2 db virág van. Összesen 10 futóparadicsomot ültettem és 3 db korai fajtát. Ezekből virágzik 2. A kiültetett paradicsomokat kiültetés után mindig megpermetezem rézoxid-kloriddal. Attól megvastagodnak a levelek és nem lesz olyan könnyen beteg a növény.

A paprika palántáimon is látszanak a virág kezdemények.

Előzmény: Kajka (608)
ppmoni Creative Commons License 2005.05.08 0 0 609
Nem tudom, mennyire lesz ez "eső után köpönyeg", de:
- szerintem is palántadőlés
- Fundazollal locsold be meg permetezd le őket
- ha nagyon értékes/ritka parik voltak, megpróbálkozhatsz vele, hogy hurkapálcához vagy nagyobb karóhoz puha fonallal finoman hozzárögzíted. Nekem már volt, amelyikbe sikerült így lelket lehelni. De az is igaz, hogy az a tő soha nem lesz olyan vitális, mint előtte, és az elvékonyodási gyűrű mindig meg fog látszani...
Előzmény: Kajka (608)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!