Keresés

Részletes keresés

Frint Creative Commons License 2005.05.31 0 0 662

Pedig szedni kell, de figyelj oda, hogy a termő és nevelő részek egyensúlyban legyenek! Ha szabadjára engeded, egy dzsungelt nevelsz...

Én tegnap sokszázat leszedtem...

Egyébként ennek az egyensúlynak a kialakítása nagy tapasztalatot és fajta ismeretet feltételez...én csak a LugasF1-est ismerem ebből a szempontból alaposan.

Előzmény: Mortisia (661)
Mortisia Creative Commons License 2005.05.31 0 0 661
Én is nézegettem tegnap a fattyúhajtásokat, de nem volt szivem leszedni őket.
Előzmény: Anzika (660)
Anzika Creative Commons License 2005.05.30 0 0 660

Az autónink rendszámán a számok megegyeznek. hihihi

Van kicsi paprikáim, kb. egy-két cm-esek, a paradicsomaim kb. 1 cm-es átmérőjű, alig nőtt a termés egy hét alatt, igaz, maga a növény óriásít nőtt. Nincs szívem letördelni a fattyakat, azon is paradicsom lesz, csak később.

Előzmény: Mortisia (659)
Mortisia Creative Commons License 2005.05.30 0 0 659
Pontos adatokat nem tudok, de szívesen lemérem neked. Nagyon bejött a dolog, mert a paradicsomjaim a 4x-esére nőttek viszonylag rövig idő alatt, jól megerősödtek, és nem sokára hozzák a virágokat is.
Előzmény: Zitka (658)
Zitka Creative Commons License 2005.05.29 0 0 658

Mortisia, mekkora ez a kis fóliaházad alapterületre? Én is gondolkodom vmi hasonlón jövőre....  Még mindig benn tartod a paradicsomokat? Így hamarabb teremnek?

Bár, ha belegondolok, Olaszországban is hatalmas üvegházakban termelik a paradicsomot, még az állandó 30 fok fölötti hőmérsékletben is....

Előzmény: Mortisia (657)
Mortisia Creative Commons License 2005.05.29 0 0 657

Sziasztok!

Megmutatom, nálam hogy néz ki a paradicsomnevelde, meg egy kicsit off a paprikáimról egy friss kép:

kozak26 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 656
Ma megjelentek az idei elso szabadfoldi paradicsomaim. Meg csak fel cm-esek, remelem nem varnak sokaig a novessel-eressel....
Anzika Creative Commons License 2005.05.25 0 0 655
Tegyél!
Előzmény: Heuro (654)
Heuro Creative Commons License 2005.05.25 0 0 654

Köszönöm a hónaljhajtásra érkezett választ!

Gyanús volt nekem is, de én inkább vállhajtásnak nevezném a fizikai léte miatt.

Más.

Képzeljétek, vettem valahol úgynevezett "rózsatáp" -ot.

Tavalyról meg maradt valami zöldes színű porom, amit a paradicsomhoz vettem tápként.

Na most a kettőt mértékkel/felváltva kombinálva olyan dolog történt, hogy feleségem

a másik erkélyről kinézett (csak balkonkertész vagyok) és azt mondta, hogy tegnap óta láthatóan nőtt a paradicsom.

Ez volt 2 hete, azóta tényleg naponta láthatóan nő.

Már bogyózik, és az egyiknél nem csíptem le a hónalj(váll)hajtásokat, és azok is virágoznak, és még az azokból kihajtó hónaljak is!

:-)

Még magam is elámulok, pedig tisztában vagyok a növényekre ható képességeimmel.

Tegyek fel képet?

Üdv, Heuro

Anzika Creative Commons License 2005.05.24 0 0 653
Szerintem igen. Az ablakban tartott paradicsomot is kell, mert az üveg is és a fólia szürt fényt ended át. Ha egyszerre kiteszed, szerintem megég a növény.
Előzmény: Mortisia (652)
Mortisia Creative Commons License 2005.05.24 0 0 652

Frint! Vagy bárki

Ha leveszem a fóliasátrat a paradicsomjaim fölül hozzá kell őket szoktatni a napsütéshez?

Mortisia Creative Commons License 2005.05.24 0 0 651
Jó nektek. nekem sikerült úgy beválogatni a parikat, hogy szinte az összes késői ill.  egy-kettő közép.:(
Előzmény: Zitka (650)
Zitka Creative Commons License 2005.05.23 0 0 650
Holnap reggel rohanok lugasparadicsom-palántát venni! :-) A hétvégén megint beújítottam néhányat a kelenföldi mdf-piacon, de pont lugast nem vettem. GOndoltam, annak lugast kell építeni, abban meg nem vagyok túl ügyes... De ha ilyen jó eredménnyel kecsegtet, akkor nem maradhatok le róla. :-) Vettem sárga koktélparadicsomot, K3-at, meg még két tő korait a meglévők mellé. Olyan szép vastag sötétzöld szára, erős levelei voltak, hogy nem tudtam otthagyni. :-) A korábban vett koraikon már nálam is van 3-4 cseresznye nagyságú paradicsom.
Előzmény: Anzika (649)
Anzika Creative Commons License 2005.05.23 0 0 649

Voltam a barátomnál.

Én a paradicsomot március elején vetettem, ő a végén. Mindig hülyitettem, hogy mikor akar paradicsomot enni?

A lényeg, 5cm átmérőjű paradicsoma van. Az egész növényen nincs 3 levél, de termés van. Azt mondta, hogy lugas-paradicsom.

Az én palántáimon most kezdenek az első virágok leszáradni, talán 2mm átmérőjű kicsi paradicsomok vannak benne.

A paprikám meg virágzik, mint fene.(fűszerpaprika)

Anzika Creative Commons License 2005.05.20 0 0 648

Én a csoffadttat nem ismertem, de a csüntül ezek szerint mást jelent.

Nyugodtan, rendes kapával, jó mélyen a paradicsom környékét körbekapálod. A lényeg, a szárát el ne találd. Nem érdekes, ha "lebeg" a földdel együtt a növény. Figyeld meg, milyen növekedésbe csap át.

Öntözni meg közelről,lassan, hogy a viz befolyjon a tövébe, de ne tömörítse össze a földet. Kapálás után.

Ha betömörödik egyszerre kapálni, mert laáll a növkedésben (megcsüntül). Amikor már nagy a növény, akkor már nem annyira érdekes a kapálás.

Előzmény: Zitka (643)
papri Creative Commons License 2005.05.20 0 0 647
mennyi ezeknek az érési ideje? és azt mikortól kell számolni?
Előzmény: TTAMAS (646)
TTAMAS Creative Commons License 2005.05.20 0 0 646

Jobb későn, mint soha. :))

Még vethetsz, de később fog teremni, mint egyébként.

Előzmény: papri (645)
papri Creative Commons License 2005.05.20 0 0 645

me vettem piacon "korántermő törpe" paradicsom palántát. első paradicsom a háznál :) van valakinek ezzel a falytával tapasztalata?

amúgy koktélt szerettem volna,de olyat sehol nem kaptam. magról vetni késő már?

kertészboy Creative Commons License 2005.05.19 0 0 644

Nekem 4 Vilmám van. Hétfőn ültettem át őket nagyobb cserépbe, addig ilyen kaktuszos féle kicsi cserépben növekedtek, abba vetettem, és az ablak mögött voltak. 4 lombnlevelesek voltak hétfőn, bent a szobában nagyon lassan nőttek. Hétfő óta eszméletlen módon megindultak!

Valóban, a fitoftóra ellen tényleg megelőző védekezést kell folytatni!

Zitka Creative Commons License 2005.05.19 0 0 643

Anzika, köszi a magyrázatot a megcsüntülre. Már használom is :-), a nemrég kiültetett bazsalikomjaimra pl. abszolút találó.

A csoffadtat ismertem, én azt hittem, hogy pesti szleng. Olyan fonnyadt, csüggedt - már ha növényről van szó.

Hogy lehet úgy mélyen kapálni, hogy ne sértsem meg a gyökerét? Én épp-hogy-csak kapirgálni merem, olyan kis mini kézi gereblyével...  Na persze 10 tő esetén ez nem olyan nagy gond.

Előzmény: Anzika (639)
TTAMAS Creative Commons License 2005.05.19 0 0 642

Vilma nem igazán remekel. Van vagy 7-8 centi magas. :((

A kortárs koktélparadicsom már virágzik.

Előzmény: kertészboy (582)
Frint Creative Commons License 2005.05.19 0 0 641

Nem nehogy: FELTÉTLENÜL !!!

A paradicsom növényvédelme preventív jellegű, tehát meg kell előzni a bajt, mert ha jelentkeznek pl. a fitoftóra tünetei, akkor már késő !!!

Ahogy felszárad a növény, alapos, szinte lemosó permetezést fogok elkövetni, vmi réztartalmú szerrel, amit nektek is melegen ajánlok + étkes burgonyabogarak ellen is kell vmi a permetezőgépbe...

Frint

Előzmény: kertészboy (638)
Anzika Creative Commons License 2005.05.19 0 0 640
Mivel permetezel? Nekem nem szokot gondom lenni a paradicsommal, igaz, rendszeresen permetezek réz és kén származékokkal. A paradicsomaim ősszel úgy szoktak elfagyni, soha semmilye betegség nem vitte még el. Amikor mások panaszkodnak, nekem mindig egészségesek a növényeim.
Előzmény: kertészboy (638)
Anzika Creative Commons License 2005.05.19 0 0 639

Én a csoffadt szót nem ismertem tegnapig. Egy másik topicban érdeklődtem, hogy ők ismerik-e a csüntül szót és ott írta valaki. Felénk a nyugati hatászélen elterjedt szó a csüntül.

Különben az a palánta is megcsüntül, amelyiknél betömörödik a föld, nem kapálják meg jó mélyen. Ezért mindig jó mélyen megkapálom, öntözni is úgy öntözöm, hogy csak a palánta körül a földnek csak az egyi felét öntözöm jó közelrőé, akkor nem tömörödik be a föld és jól fejlődik a palánta. Kap levegőt a gyökérzet. Ez nagyon fontos.

Előzmény: kertészboy (637)
kertészboy Creative Commons License 2005.05.18 0 0 638
Nehogy eztuán a sok eső után a paradicsomvész (fitoftóra) ellen legyen szüséges permeteznünk!
kertészboy Creative Commons License 2005.05.18 0 0 637

csüntül - érdekes. Én a "csoffadt" elnevezést ismerem, amit általánosan használnak itt-ott ha a növénynek a normálistól eltérő tünetei vannak, pl. lassan nő, lóg a levele, valamitől beteg, stb.

De ha a palánta csüntül az lehet a normális palántákhoz képest csoffadt is. :-)

Előzmény: Anzika (632)
Nonamekata Creative Commons License 2005.05.18 0 0 636
Hú, te jó ég! Én ezekből egyedül a Marmande-ot meg a Lugas F1-et ismerem. Rendeltem néhányat postán, de nagyon elkéstem, még csak most kelnek és nagyon kíváncsi leszek, hogy novemberre lesz-e belőlük paradicsom. Igaz, hogy apósom szabadföldbe szokta vetni a paradicsom magokat és befőzés idejére dugig van a kertje.
A következőket vetettem:
Japán paradicsomfa
Early Cropping "Super Marmande"
Lila óriás lugasparadicsom
Marhabélszín paradicsom (Beefsteak Tomato Tenderosa Red)
Sárga gömbölyű óriásparadicsom
Brazíliai "csodaparadicsom" ("De Berao") - állítólag 4 m magasra is megnő.
Ha azt írják, hogy pl. a 85. napon már érik azt mikortól kell számítani?
Előzmény: Frint (634)
Anzika Creative Commons License 2005.05.18 0 0 635

Én is ültettem sérga paradicsomot. Nem tudom a nevét, de nagy és narancssárga. Még  régen lett külföldről behozva, azóta van tovább szaporítva. Le akartam cserélni, de nem láttam a boltban magot. Szerinten nagyon finom, édesebb, nincs akkora savtartalma. Árulnak itthon is ilyen magot?

Előzmény: Frint (634)
Frint Creative Commons License 2005.05.18 0 0 634

Hol is kezdjem?

Flavorino,

Sweet100,

Sárga óriás(több helyről is),

Marmande,

Paprika formájú,

Lugas F1,

Purple Prince,

Amish_paste,

Angora,

Black_plum,

Dél_amerikai óriás,

Eva's_purple_ball,

Gardener's_delight,

Giant_Belgium,

Golden_egg,

Green_zebra,

Mammoth_german_gold,

Pantano_romanesco,

Principe_Borghese,

Scotia,

Tessalonike_greek,

Trip_L_crop_ita_tomato_tree,

Whitemate_giant,

Marla's Early,

Amish Paste , ...

...és még néhány biztos kimaradt, ha jól számoltam 29 fajta van kiültetve eddig...

DE MÁR ELFOGYOTT MINDEN HELYEM A KERTBEN :(

Frint

Előzmény: Nonamekata (633)
Nonamekata Creative Commons License 2005.05.17 0 0 633
Frint!
Milyen paradicsomokat ültettél? Felsorolnál néhányat az érdekesebbekből?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!