Pedig szedni kell, de figyelj oda, hogy a termő és nevelő részek egyensúlyban legyenek! Ha szabadjára engeded, egy dzsungelt nevelsz...
Én tegnap sokszázat leszedtem...
Egyébként ennek az egyensúlynak a kialakítása nagy tapasztalatot és fajta ismeretet feltételez...én csak a LugasF1-est ismerem ebből a szempontból alaposan.
Az autónink rendszámán a számok megegyeznek. hihihi
Van kicsi paprikáim, kb. egy-két cm-esek, a paradicsomaim kb. 1 cm-es átmérőjű, alig nőtt a termés egy hét alatt, igaz, maga a növény óriásít nőtt. Nincs szívem letördelni a fattyakat, azon is paradicsom lesz, csak később.
Pontos adatokat nem tudok, de szívesen lemérem neked. Nagyon bejött a dolog, mert a paradicsomjaim a 4x-esére nőttek viszonylag rövig idő alatt, jól megerősödtek, és nem sokára hozzák a virágokat is.
Mortisia, mekkora ez a kis fóliaházad alapterületre? Én is gondolkodom vmi hasonlón jövőre.... Még mindig benn tartod a paradicsomokat? Így hamarabb teremnek?
Bár, ha belegondolok, Olaszországban is hatalmas üvegházakban termelik a paradicsomot, még az állandó 30 fok fölötti hőmérsékletben is....
Szerintem igen. Az ablakban tartott paradicsomot is kell, mert az üveg is és a fólia szürt fényt ended át. Ha egyszerre kiteszed, szerintem megég a növény.
Holnap reggel rohanok lugasparadicsom-palántát venni! :-) A hétvégén megint beújítottam néhányat a kelenföldi mdf-piacon, de pont lugast nem vettem. GOndoltam, annak lugast kell építeni, abban meg nem vagyok túl ügyes... De ha ilyen jó eredménnyel kecsegtet, akkor nem maradhatok le róla. :-) Vettem sárga koktélparadicsomot, K3-at, meg még két tő korait a meglévők mellé. Olyan szép vastag sötétzöld szára, erős levelei voltak, hogy nem tudtam otthagyni. :-) A korábban vett koraikon már nálam is van 3-4 cseresznye nagyságú paradicsom.
Én a csoffadttat nem ismertem, de a csüntül ezek szerint mást jelent.
Nyugodtan, rendes kapával, jó mélyen a paradicsom környékét körbekapálod. A lényeg, a szárát el ne találd. Nem érdekes, ha "lebeg" a földdel együtt a növény. Figyeld meg, milyen növekedésbe csap át.
Öntözni meg közelről,lassan, hogy a viz befolyjon a tövébe, de ne tömörítse össze a földet. Kapálás után.
Ha betömörödik egyszerre kapálni, mert laáll a növkedésben (megcsüntül). Amikor már nagy a növény, akkor már nem annyira érdekes a kapálás.
Nekem 4 Vilmám van. Hétfőn ültettem át őket nagyobb cserépbe, addig ilyen kaktuszos féle kicsi cserépben növekedtek, abba vetettem, és az ablak mögött voltak. 4 lombnlevelesek voltak hétfőn, bent a szobában nagyon lassan nőttek. Hétfő óta eszméletlen módon megindultak!
Valóban, a fitoftóra ellen tényleg megelőző védekezést kell folytatni!
Anzika, köszi a magyrázatot a megcsüntülre. Már használom is :-), a nemrég kiültetett bazsalikomjaimra pl. abszolút találó.
A csoffadtat ismertem, én azt hittem, hogy pesti szleng. Olyan fonnyadt, csüggedt - már ha növényről van szó.
Hogy lehet úgy mélyen kapálni, hogy ne sértsem meg a gyökerét? Én épp-hogy-csak kapirgálni merem, olyan kis mini kézi gereblyével... Na persze 10 tő esetén ez nem olyan nagy gond.
A paradicsom növényvédelme preventív jellegű, tehát meg kell előzni a bajt, mert ha jelentkeznek pl. a fitoftóra tünetei, akkor már késő !!!
Ahogy felszárad a növény, alapos, szinte lemosó permetezést fogok elkövetni, vmi réztartalmú szerrel, amit nektek is melegen ajánlok + étkes burgonyabogarak ellen is kell vmi a permetezőgépbe...
Mivel permetezel? Nekem nem szokot gondom lenni a paradicsommal, igaz, rendszeresen permetezek réz és kén származékokkal. A paradicsomaim ősszel úgy szoktak elfagyni, soha semmilye betegség nem vitte még el. Amikor mások panaszkodnak, nekem mindig egészségesek a növényeim.
Én a csoffadt szót nem ismertem tegnapig. Egy másik topicban érdeklődtem, hogy ők ismerik-e a csüntül szót és ott írta valaki. Felénk a nyugati hatászélen elterjedt szó a csüntül.
Különben az a palánta is megcsüntül, amelyiknél betömörödik a föld, nem kapálják meg jó mélyen. Ezért mindig jó mélyen megkapálom, öntözni is úgy öntözöm, hogy csak a palánta körül a földnek csak az egyi felét öntözöm jó közelrőé, akkor nem tömörödik be a föld és jól fejlődik a palánta. Kap levegőt a gyökérzet. Ez nagyon fontos.
csüntül - érdekes. Én a "csoffadt" elnevezést ismerem, amit általánosan használnak itt-ott ha a növénynek a normálistól eltérő tünetei vannak, pl. lassan nő, lóg a levele, valamitől beteg, stb.
De ha a palánta csüntül az lehet a normális palántákhoz képest csoffadt is. :-)
Hú, te jó ég! Én ezekből egyedül a Marmande-ot meg a Lugas F1-et ismerem. Rendeltem néhányat postán, de nagyon elkéstem, még csak most kelnek és nagyon kíváncsi leszek, hogy novemberre lesz-e belőlük paradicsom. Igaz, hogy apósom szabadföldbe szokta vetni a paradicsom magokat és befőzés idejére dugig van a kertje. A következőket vetettem: Japán paradicsomfa Early Cropping "Super Marmande" Lila óriás lugasparadicsom Marhabélszín paradicsom (Beefsteak Tomato Tenderosa Red) Sárga gömbölyű óriásparadicsom Brazíliai "csodaparadicsom" ("De Berao") - állítólag 4 m magasra is megnő. Ha azt írják, hogy pl. a 85. napon már érik azt mikortól kell számítani?
Én is ültettem sérga paradicsomot. Nem tudom a nevét, de nagy és narancssárga. Még régen lett külföldről behozva, azóta van tovább szaporítva. Le akartam cserélni, de nem láttam a boltban magot. Szerinten nagyon finom, édesebb, nincs akkora savtartalma. Árulnak itthon is ilyen magot?