A holnapi induláshoz egy jó tanács: bár kedden még nem lesz gond, szerdán egész napos és folyamatos esőzés várható Milánóban, ezért feltétlenül készülj esőkabáttal, ill. zárt programok tervezésével is..
Holnap indulunk Milánóba. Olvastam a fórumot sokat, de még mindig várok jótanácsokat és jó időt.... Esetleg valaki tudja, hogy mikor és hol van piac? Meddig tartanak?
Szeretnék érdeklődni a http://www.bikemi.com , városi kerékpárkölcsönző hálózattal kapcsolatban..
Nem tudjátok véletlenül, hogyha heti bérlésre regisztrálok a hitelkártyámmal, akkor levon automatikusan kauciót, vagy kizárólag a 6eurót vonja le, amibe a heti szolgáltatás kerül? Azt látom, hogy 24 órán túli használat esetén 150euró büntetést von le a kártyáról, ami rendben is van, be kell tartani a szabályokat.. Azonban ezt elvileg -én úgy értelmeztem- csak akkor vonja le, ha nem viszi valaki vissza a biciklit valamelyik központi lerakatba..
Azért lenne lényeges tudnom, mert kb. csupán 100 eurónyi összeg van a kártyámon és ha előre "biztonsági kaucióként" vonja a rendszer a 150 eurót , majd később visszatölti, ha minden rendben ment, akkor meg sem próbálom a regisztrálást.
Nagyon köszönöm előre is a segítséget!! Üdv: Attila
Én már rendeltem jegyet a Trenitaliától, az idén nyáron, igaz, nem Milánóból, hanem Riminiből Ravennába és Modenába. Nagyon egyszerű, mert ahogy kifizettem, a jegyet ki tudtam nyomtatni. Sehol nem problémáztak a kalauzok a nyomtatott jeggyel, minden járaton elfogadták.
Nem baj, ha nem beszélsz angolul. Hidd el az olaszok is inkább saját anyanyelvükön beszélnek inkább De elég az ha néhány szót mondasz nemzetközi konyhanyelven és közben a pénztárosnak megmutatod a bérletedet. Olaszul valahogy így kérj jegyet.-Vorrei due biglietti da Piacenza a Modena in?- Azt bizonyára tudod, hogy az olasz vasúton érvényesíteni kell felszállás előtt a megvásárolt jegyeket.
Viszont nyáron Riminiben nyaraltunk és mi is elmentünk Maranelloba a Ferrari múzeumba. Riminből Modenáig kb.2.5 óra volt az út vonattal, pedig egy tartományban vannak ( Emilia-Romagna) . Onnan még kb.30 perc busszal Maranello. Szerintem Nektek Milánóból nagyon messze lesz Modena! Egyébként HATALMAS élmény volt a gyerekemnek a múzeum!!!
Modenában, ha leszálltok a vonatról, onnan még kb.10-15 perc séta a buszpályaudvar, onnan indulnak a maranelloi buszok. A pályaudvartól jobbra kell indulni, útba fog esni a modenai stadion is, onnan balra fog esni a buszpályaudvar.
Köszönöm, hogy írtál. Valóban ebből nem derül ki a jegy érvényessége. Úgy tudom, hogy a milánói napi jegyek 24 órás évényességüek, így ez a kombijegy is. Nem lennék meglepve, ha ott erről mást mondtak volna neked
Az Autogrill valóban jó helyen található, a Dóm jobb oldalán. Közvetlenül a Galéria mellett. Valóban láttam én is olcsóbb tészta ételeket, de annyi pénzért inkább egy hatalmas pizzát ettünk egy olcsó pizzériában.
Üdv! Az io viaggio bérletet 1,2,és 3 napos változatban veheted meg. Javaslom a 3 naposat 30€-ért. Ez egymást követő napokon érvényes-0-tól 24-ig. Comóban jó a brunatei siklóra, de a comói tavi hajójáratokra nem használható. Hajó helyett javaslom a buszjáratokat a comói tó körül. Pl Comó-Bellagio kirándulás a bérlettel. Modenába meg a regionale vonatra érvényes Piacenza-ig a bérlet, s onnét kiegészítő jegyet vegyetek, ami 9,20€-ba kerül. A vonatjegy Olaszországban nem drága. Inkább Modena van messze
Remélem nem késtem el nagyon a válasszal: a napijegyen nem találtam semmi információt az érvényességi időről. Pontosan csak ennyi van ráírva: "Ordinario interurbano con validita' oraria sulla rete urbana. Vale sulle linee SITAM e a Milano. Consente un solo accesso in MEtropolitana e sulle tratte urbane di Trenord. Il possessore del biglietto e' responsabile dell'integrita' del titolo di viaggio e della sua conservazione."
Az Autogrillben pedig tésztáztunk meg salátáztunk. Mi nem nagyon eszünk húst, valószínűleg ezért úszhattuk meg olcsóbban. :)
Mindenképp elmegyünk Maranelloba is, ez a párom meglepije lesz.
A Trenitalia-n néztem vonatokat, árban oda-vissza kettőnknek 60 EUR körül találtam.
Tudnátok abban segíteni, hogy nincs esetleg buszközlekedés Milánó-Modena között? Hátha jobb árat találnék.
Megerősítést szeretnék kérni Tőletek az itt olvasott Io Viaggio-val kapcsolatban.
Szombaton utazunk a hajnali Ryanair géppel, kedden jövünk haza a késő estivel.
Első nap Milánó, második nap Maranello, harmadik nap Como, negyedik nap Milánó a terv.
Jól értelmezem, hogy ezt 1 és 3 naposban tudom megvenni, de jó a milánói tömegközlekedésre, el tudunk menni vele Como-ba vonattal és busszal is, Como-ban jó a hajókra és a siklóra?
Sajnos a napokat már nem tudom megvariálni, a Ferrari múzeum belépőjegyét már megvettem.
Köszönöm előre is a segítséget, már eddig is nagyon sok jó tippet találtam itt olvasgatás közben.
Az elmúlt hétvégét Milánóban töltöttük alapvetően a Milano-Boston Celtics meccs miatt, de számos egyéb fakultatív program ( Milan-Inter, NBA FAN Zone a Dóm téren, comói kirándulás) színesítette és sűritette ezt a 2 és fél napot.
Szia, nem csak az említett vonalakon, hanem Lombardia tartományon belül az összes regionale jelzésű vonatra, siklókra, tömegközlekedésre, néhol még hajóra is...és ami számomra is új volt buszra, kösz ezt az infót.
Ez a fotó veletek szemben, az Inter tábor alatt, a legalsó gyűrűben készült, érdemes jobban megnézni, mennyire vegyesen, nem egy helyen közvetlenül egymás mellett ülnek Inter és Milan mezes szurkolók a legnagyobb békében :)
Képzeljük el ugyanezt nálunk, egy Újpest-Fradin. Igaz nálunk nincs 80 ezer néző... talán még 2-3 fordulóban összesen sem...
Bergámóból, és Bergamóba eddig mindig busszal jöttünk és mentünk, így az arra járó vonatok kérdésébe nem vakkantanék bele.
Viszont a Malpensa - Milánó utat a Trenord Malpensa expresszével pár napja tettük meg oda-vissza.
4. Ha leszállsz Malpensan, nagyon hamar meg fogod találni a vasútállomást, még a terminálból sem kell kimenned, egyszerűen lemész a repülőtér és a terminál -1 szintjére (gyakorlatilag alagsor) és ott a vasútállomás. Hidd el nem fogod eltéveszteni, rengeteg tábla és iránymutató jelzi angol és olasz nyelven a vasútállomás(Trenord, Malpensa Express) irányát. Pár perc csak gyalog, mozgólépcsőn az érkezési termináltól.
1. Jegyet a Malpensa Expresszre a ugyanott, az állomáson lévő Trenord tágas jegyirodáiban tudtok venni. Ezt sem fogod eltéveszteni annyira egyértelmű és jól látható helyen van. Egy a milánói metrójegyhez teljesen hasonló, csak zöld színű jegyet fogtok kapni, ilyet:
Fontos Nektek a Centralera menni odafelé? Csak azért kérdezem mert Malpensa expressz megy Cadorna pályaudvarra is, ami sokkal közelebb van a belvároshoz, a Dóm-térhez. Mi is oda érkeztünk és onnan mentünk, a Cadorna pályaudvar a Sforza-kastélytól csak pár száz méterre található, gyalog úgy 10 percre van a Dóm-tértől. Szerintem ha nincs dolgod a Centralen, vagy környékén, ide inkább érdemes érkezni.
Egyébként a Malpensa expressz megdöbbentően tiszta, kényelmes és gyors megoldás (elvileg 28-29 perc a hivatalos menetidő Cadornara és ezt szinte másodpercre tartja), nem zsúfolt, fél óránként jár, ráadásul olyan extra szolgáltatásai is vannak mint az hogy minden ülésnél ott a hálozati csatlakozó, így tud az ember telefont vagy laptopot is tölteni, csak ajánlani tudom.
itt egy rövid saját készítésű, hétfői, videó ahogy hazafelé tartva megérkezünk Milánóból Malpensara és kiszállunk a repülőtér vasútállomásán , ez a Malpensa expressz:
Üdv! Tulajdonképpen létezik az io viaggio bérletnek egy családi változata is. -Io viaggio in famiglia- a neve. Nem igazán a turistáknak szól. Kicsit macerás a kiváltása. Szerintem inkább a hosszabb tartózkodásra berendezkedőknek éri meg vele foglalkozni. Mindenesetre tanulmányozd át a felhasználás részleteit a honlapon. Egyébként a Trenord vonatokon 4-14 éves kor között 50%-os jegy váltható. A milánói tömegközlekedésben pedig 10 éves korig felnőtt kiséretében ingyen utazhat a gyermek.
Visszaolvastam de nem találtam egyértelmű választ: ha jól értelmezem az Io Viaggio érvényes Milánóban az összes tömegközlekedési eszközre, de a Como tóhoz induló vanatjáratokra is érvényes?
Illetve a bergamoi vonalra is?
Azt esetleg tudjátok hány éves kortól kell megváltani vagy erre is vonatkozik a 10 év alatt ingyen ha szülőkkel utazik? Köszi!
Köszi az élménybeszámolót, szuper túra volt akkor.
Mikor először voltam a derby-n, akkor én is csak néztem, hogy milyen békésen elvannak egymás mellett a szurlokók, de még most is megfogott ez az egész, hogy lehet ezt normálisan is csinálni. Persze meccs közben megy a zrika, meg minden ami kell és benne van a meccsben. Mi a Milan B közép felett ültünk, de itt is voltak interesek is és a gólnál fel is pattantak jó páran, de senki nem szólt egy rossz szót sem, a wc-ben is ki kék mezben, ki pirosban... Szombaton mi is voltunk a téren, bár én sem ismertem volna fel egy NBA sztárt sem, állhatott volna akár mellettem is :).
A körgyűrűn meg én úgy vettem észre, hogy nem nagyon érdekli őket a sebességkorlátozás, megy mindenki ahogy a forgalom engedi, gondolom ott nem áll minden sarkon rendőr trafival a kezében.
Gratulálok ezen túrához,mindkét esemény kiemelkedő lehetett.
Nagyon jó volt látni, hogy a legkisebb konfliktus és probléma nélkül hogy tudtak inter és milan mezes-sálas szurkolók egymás mellett vegyesen ülve szurkolni egy Milan-Interen...
Na látod az itt olvasott emberkék meg milyen érdekesek fotelszurkolóként?
programjain vettünk részt, NBA világsztárok sokaságával volt alkalmunk találkozni, akár egészen véletlenül, akár szervezetten. A milánói belváros legkülönbözőbb pontjain tüntek fel olyan Boston Celtics csillagok mint Paul Pierce, Rajon Rondo vagy Kevin Garnett. Döbbenetes volt hogy például Paul Piercet, először fel sem ismerték az olaszok, olyan természteséggel sétálgatott egyedül a Dóm előtt:
Szombat kora este, egyik utitársunk olasz cimborája és munkakapcsolata, elvitt minket Comoba. Mario , aki amúgy hatalmas Milan szurkoló, ott él. Egy igazi nyílt szívű, végtelenül segítőkész, több nyelven is kifogástalanul beszélő színes egyéniség. Como, a város, és a tó környéke is egy csoda, kár hogy rövid ideig láttunk csak.
Vasárnap délelőtt mászkáltunk ide oda, még a San Sirohoz is kiszagoltunk, ahol épp az ultrák készítették elő az esti koreográfiát:
Mario révén már volt jegyünk az esti derbire is, de még akár szombaton, akár vasárnap délelőtt is vehettünk volna, mert nyitva voltak a pénztárak. A Milano-Boston Celtics meccset úgy a negyedik negyed közepén ott kellett hagynunk (akkor már majd 30-mal ment a Celtics) és még így is kevesebb mint fél óránk volt át érni a San Siroba. Ez sem ment volna ha nincs Mario, de csinált egy 19 perces Mediolanum Forum - San Siro menetet... igaz 140-150-el mentünk a körgyűrűn... Pont a kezdésre estünk be a helyeinkre (legalsó gyűrű, zöld szektor), ezek a szektorok már elvileg milanos helyek lettek volna, de ezek szerintem úgy 90%-át interesek vásárolták fel. Nagyon jó volt látni, hogy a legkisebb konfliktus és probléma nélkül hogy tudtak inter és milan mezes-sálas szurkolók egymás mellett vegyesen ülve szurkolni egy Milan-Interen...
Nagy élmény volt, és nemcsak azért mert nyertünk. :)