Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Én vas levéltrágyát vettem egy gazdaboltban, ezt nem lehet annyira eltolni, túladagolni, rá van írva az adagolás és rá kell a levélzetre locsolni, permetezni.
Itt is megkérdezem, hogy a vashiányos növényeimen hogyan segíthetnék? A vasgálicos oldatot olcsóbbnak és hatékonyabbnak gondolom, mint a Substral+vasat. Csak azt nem tudom mennyit tegyek 1 kannába? Ti hogy szoktátok ezt megoldani?
Hhát nem tudom, nincs tapasztalatom, az biztos, hogy Pesten a Füvészkertben sok év ota megmarad, simán gyékénytakarással, hatalmas telep őszre 3 m-nél is nagyobb lesz, de ott nagyon védett helyen van.
Zombán is megmarad Rappaiéknál és még itt-ott hallottam néhány példányról.
Nem tudom az enyém miért pont idén halt ki, annyival nem volt hidegebb a télen, lehet hogy a sok csapadék, vagy túl sokáig volt hideg és nagyon átfagyott a föld, azért védett helyen érdemes próbálkozni vele.
3 évet 2 telet kibírt, első télen teljesen tövig elfagyott, de gyökérről újrahajtott májusban, 2. télen a legvastagabb törzs kibírta és április végén hajtani kezdett, bár elég nehezen tért magához. Idén még semmi, kirohadt, túl hideg, túl nedves volt a tél, pedig nagyon takartam.
Keszthely1: A 3 citromból 2-nek leszáradtak a leveli, a 3. teljesen ép. Ez normális,helyre fognak jönni? Óvatosan ültettem el őket,ugyhogy nem tudom miért történik ez!
Nemcsak takácsatka lehet, hanem vörösatka is. Ezek száraz levegőn támadnak, ha a növény legyengült. Segít a növény leöblítése, ha nem tűnik betegnek ez elég is de ha nagyon eldurvult a helyzet, akkor permetezni kell, a gazdaboltokban tudnak ajánlani vmit.
A takácsatkákra már én is gyanakodtam, mert találtam olyan pókháló szerű izéket is a levelek között... Akkor mit kell tennem? Valami vegyszer, vagy káliszappan, vagy mit javasoltok? Esetleg az nem használna, ha lezuhanyoztatnám a citromfát? Nem hiszem, hogy nagy gondja lenne, lehet hogy az ilyen "soft" módszerek is segítenének, nem???
Nemrég vettem egy könyvet, az a címe, hogy Citruskert teraszon, balkonon. 2 ezer Ft volt, de egy határ szart sem ér... Mindenről csak általánosságban ír, semmi konkrétumot, pedig direkt a citromfához vettem...
A citromfámat a Compo által forgalmazott citrusföldbe szándékozom átültetni, az biztos jó hozzá, nem?
Köszönöm az infot, hogy valóban egy évig érik a citrom, na látjátok, ezt sem írta az a méregdrága citruskönyvecske...
Köszi az infot! Napos helyen tartsd (nyáron semmiképp se szobában, hanem erkélyen, teraszon, kertben!), lágy vízzel (esővíz) öntözd rendszeresen, de mérsékelten (ne legyen túl száraz, de pangóvíz se legyen az alátétjében). Ha átülteted savanyú földet (azt, amelyiket rhododendronokhoz, begóniákhoz, páfrányhoz, szobafenyőhöz is javasolják) vegyél neki. A citrustáp elég, de pontosan tarsd be az adagolást, mert ha sokkal többet adsz neki, akkor kidöglik.
Teleltetni napos (ablak mellett), hűvös, fagymentes helyen kell.
Vagy megnézheted a spéci citrustápok összetételét is. Bár nincs sok különbség a többi növényhez képest, csak picit más az N:P:K arány, és a citrusoknak 2-szer annyi vasat szokás adni, mint általában.
Nyugodj meg, ez 100 %. Bárhol olvasol a citromról, mindenhol irják, hogy folyamatosan virágzik és egyszerre van rajta virág, meg termés. A folyamatos nálam úgy működik, hogy évente kb 3 hullámban virágzik, azaz 3 generációnyi citrom van különböző fejlettségi állapotban rajta.
Oh, szóval 1 év alatt fejlődik ki a termés??? Ez meglepő... Tehát jövő ilyenkorra lesz belőle citrom??? Dehát addig még át is kell telelnie... Nem úgy hallottam, hogy a citromok termésekkel együtt telelnek... Vagy mégis? Ez 100%????
Ha tud valaki, légyszi, segítsen nekem, mert ma észrevettem egy- két kóros elváltozást a citromfámon :( Az egyik levele lehullott, és nézzétek meg, hogy milyen, csatolom... :( Mitől lehet ez? A leveleken nincsen semmi, egyiken sem, mindet átnéztem. Semmi kártevőt nem fedeztem fel. Pedig ez a levél valami olyasmire vall. Egy virágján viszont találtam vagy 4- 5 nagyon pici, rózsaszínű, tetvekhez hasonlító állatokat. De nem mozogtak, tök könnyen eltávolítottam onnan őket. De másutt nem voltak, csak ez a 4-5 darab a virágokon. Mi lehet ez? Szerintetek mit tegyek? Nem szeretném, ha az újonnan vett citromfám odalenne :( A földje pedig enyhén penészes lett, ezt is csatolom. Ugye jól selytem, hogy át kell ültetnem? Azt olvastam egy könyvben, hogy nem szabad hagyni kiszáradni a közeget, viszont a pangó vizet is kerülni kell. Na, én pont így csináltam, mégis miért penészesedik a közeg???
Légyszi, ha tud valaki, segítsen nekem! Nagyon megköszönném!!!
A banánpalátnám ma van nálam 2 hete, ez a legfrissebb fotó, csatolom, ez legalább gyönyörű!!! :))
Azt tudja valaki, hogy a citromfa termése kb. mennyi idő alatt fejlődik ki? Nálam elég lassan megy a dolog, lehet, hogy csak a rossz idő okozza, de még csak ici- pici termés kezdemények vannak csak a rég elhullott virágok helyén... :( Vagy valamit rosszul csinálok??? A citromfám még új, most vettem, így nem tudom, mire számítsak... Tud valaki segíteni?