Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 692

Anzika, nekem sem pirosodik még egyetlen paradicsomom sem. A korain, meg a K3-on már rengeteg a gyümölcs (talán túlzottan is sok), de még jóindulattal is csak sárgászöldnek mondanám. :-)  A sárga koktélparadicsom erősen virágzásnak indult, és már néhány San Marzano-n is van virág.  Azt hiszem, kicsit sűrűre sikerült az ültetés, mert most már egybefüggő paradicsomerdőm van néhány m2-en. :-) A S.M.-t ráadásul javarészt hármasával ültettem ki, mert a pikírozás után egy cserépbe hármat tettem, aztán mire kiültetésre került a sor, annyira összenőttek a gyökereik, hogy féltem széttépkedni őket.

Lehet, hogy amatőr kérdés következik, de talán nem nevettek ki. :-) Ha nem karózom a paradicsomot, akkor nem nő olyan magasra, de vastagabbra fejleszti a szárát? Szóval "érzi", hogy mekkorára nőhet, hogy elbírja a termést?

Anzika Creative Commons License 2005.06.20 0 0 691

Szerintem, csaak az a baj, hogy későn ültetted ki. Majd lassan rendbe fog jönni.

Inkább érett marhatrágyát vegyél és fejtrágyázd meg. 40 l egy zsák, az ár viszont 600-1200Ft-ig mehet. attól függ, hol veszed meg.

Vettem permetszert, tényleg rajt van a zsacskón, hogy felszívódó. Én a permetszerek leírását tartalmazó könyvet olvastam, de abban sehol nem volt feltüntetve. Ismertem a permetszerek esetében a szisztematikus szó jelentését, de a könyvben az sem szerepelt.

Nagyon sok paradicsomom van már, de még egy sem piros. Ami érdekes, a korai fajta magasabb, mint a futó paradicsomom. Tele van 5cm-es termésekkel, igen szép. Megpermeteztem Biomit-tal, alig kaptam, egy csomó gazdabolt-ban voltam, de nem is ismerték.

Csak érdekességként írom, hogy megszoktam termelni a saját fűszerpaprika szükségletünket 4m2-en. Két hét múlva már lesz érett fűszerpaprikám.

Előzmény: bundyfiu (690)
bundyfiu Creative Commons License 2005.06.17 0 0 690

Hello!

Segítséget szeretnék kérni. Csak nem olyan rég tudtam kiültetni a paradicsomot. És az átültetés után elkezdtek sárgulni a levelek. Minden nap locsoltam.

Mit tegyek?

Vagyek valamilyen mütrágyát a földre, milyet?

TTAMAS Creative Commons License 2005.06.16 0 0 689
Ha olyant látsz, hogy szisztemikus, az is azt jelenti.
Előzmény: Anzika (687)
Zitka Creative Commons License 2005.06.15 0 0 688
Pl. a Fundazol csomagolására rá is van írva, de a Vetőmagboltban nyugodtan kérdezz rá. Nem fognak átverni.
Előzmény: Anzika (687)
Anzika Creative Commons License 2005.06.15 0 0 687
Az a baj, hogy ezt a "FELSZIVÓDÓ" szót nem látom a leírásokban.
Előzmény: Zitka (686)
Zitka Creative Commons License 2005.06.14 0 0 686

Igazán nem akarok szakértőként tetszelegni, mert már van egy kerek éve is :-)))), hogy kertészkedem. Az a felszívódó, amire rá van írva, hogy felszívódó. :-)  Nincs összefüggésben a várakozási idővel, ez a Ridomil, amit tegnap vettem 0 nap. A kontakt szerek csak "bevonják" a levelet (amíg le nem mossa az eső), így akadályozzák meg a kártevők megtelepedését. A felszívódó szerek pedig ellenállóvá teszik a növényt, mert felszívódnak a "szervezetébe", így hosszabb ideig hatnak.

Remélem, Frint kijavít, ha túl sok lököttséget ;-) írtam volna....

Előzmény: Anzika (685)
Anzika Creative Commons License 2005.06.14 0 0 685

Zitka!

Nekem az a gondom, hogy miről tudom meg, hogy felszívódó a permetszer, vagy nem? Az a felszívódó szer, amelyiknek hosszú az élelmezési várakozási ideje?

Előzmény: Zitka (684)
Zitka Creative Commons License 2005.06.13 0 0 684
Anzika, pár perce jöttem meg a Vetőmagboltból. A szőlőt kapta el a gubacs-atka, meg peronoszpóra ellen is kellett venni valamit. Ahogy a tapasztaltabbaktól megtudtam, ebben a nedves-esős időben csakis a felszívódó szerek hatásosak. A boltban egy Ridomil Plus nevű permetszert ajánlottak. Ez felszívódó. Itthon olvastam el a hátulján, hogy épp paradicsom fitoftóra ellen is hatásos. 40g-os csomag 495 ft (nem olcsó...) De 0,2%-os töménységben kell alkalmazni  fitoftóra esetében, ami azt jelenti, hogy 20 liternyi oldat lesz belőle.
Előzmény: Anzika (683)
Anzika Creative Commons License 2005.06.13 0 0 683

Hello Frint!

Milyen felszívódó szert használsz?

Nekem olyan gondjaim vannak, nem tudom, melyek a felszívódó szerek? Hol van feltüntetve a permetszeren, Most olvastam (nézegettem) egy 2005-ös permetszerekről és táptalajokról, trágyákról két vastag kötetet és sehol nem találom a felszívódó ill. szisztematikus szót.

Előzmény: Frint (681)
Zitka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 682
Bevallom őszintén, hogy nem. Tavaly se használtam semmit, hátha bejön idén is... Arra a 10-15 tőre... Ha nem, azért fogok bosszankodni. :-)
Előzmény: Frint (681)
Frint Creative Commons License 2005.06.10 0 0 681
Halkan kérdezem: ugye a mostani idő beállta előtt mindenki permetezett felszívódó szerrel a fitoftóra megelőzésére ???
Frint Creative Commons License 2005.06.10 0 0 680

Több éven át használtam, most épp ki vagyok fogyva, de rövidesen veszek 1 litert.

Csak jót tudok mondani róla, főleg paprikánál vált be.

Locsolni is lehet vele, de figyelj a töménységre, és csak a növény tövéhez öntsél belőle. A 200 literes hordóba a 200 liter vízhez 4 dl-t keverek.Ebből az oldatból én fél liter/tő szoktam adagolni, egy befőtteskupával :)

Jól fel kell rázni, mert kiülepedik belőle a lényeg !!!

Frint 

Idekopizom a biomit ajánlását:

PARADICSOM, PAPRIKA, UBORKA

A paradicsom-, a paprika- és az uborkatermesztésben a kalciumnak van különösen fontos szerepe, mivel a szénhidrát- és a nitrogén-anyagcsere zavartalanságát biztosítja. A másik lényeges szerepe a pektin - anyagcserében van, s ilyen értelemben a bogyók keménységét befolyásolja, ami növeli a termés szállíthatóságát. Közismert élettani betegség a bogyók csúcsrothadása, amelynek oka éppen a kalcium hiánya.

JAVASOLT KIJUTTATÁSI IDOPONTOK ÉS MENNYISÉGEK:

Palántanevelés: hetente 3-szor öntözni 0,2%-os, kéthetente permetezni 1%-os BIOMIT PLUSSZ® oldattal.
Állandó helyre vetett paradicsom, paprika, uborka: 4 alkalommal (2-szer aktív növekedéskor, virágzás kezdetekor és terméskötés-termésnövekedéskor) permetezni, esetenként 2-5 1/ha dózisban.
Fólia alatt, üvegházban: 4 alkalommal (palánta kiültetés utáni 6-8. napon, aktív növekedéskor, virágzás kezdetekor, terméskötés-termésnövekedéskor), vagy folyamatosan 2 hetente permetezni, esetenként 5-6 dl/1000 m2 dózisban.
A BIOMIT PLUSSZ® használata elosegíti a paradicsom, a paprika és az uborka fürtök kötodését és a. éréslefutás felgyorsulását, ami cc~;t jelenti, hogy az áru korábban kerül piacra. Emeli a termés tápértékét (növeli az ásványi anyagok tartalmát) és ízesebbé teszi azt (javuja a sav-cukor aránytj. A szer magas kalciumtartalma megakadályozza a paradicsom és a paprika csúcsrothadását.
Folyamatos permetezéssel csökkentjük a paradicsom, a paprika és aa uborka gomba- és baktériumbetegségeinek a megjelenését. Gazdasági elonnyel is lehet saámolni, mivel minél hamarabb kerül piacra a primoráru, annál magasabb az ára.

Előzmény: Zitka (670)
Nonamekata Creative Commons License 2005.06.09 0 0 679
Itt az oldaluk:
http://www.okogazdabolt.hu/
Előzmény: Mortisia (676)
Mortisia Creative Commons License 2005.06.09 0 0 678
A kispesti elég kicsi OBI. Akkor felkeresek majd egy nagyobbat:)
Előzmény: Zitka (677)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 677
Mortisia, tegnap jártam a Savoya Parkban lévő OBI-ban, és volt Biomit Plussz. 1 l-es flakon 1499 ft. OFF Lehet kapni szobanövényekhez valót is, az 1599. ON
Előzmény: Mortisia (676)
Mortisia Creative Commons License 2005.06.09 0 0 676

Azt sejtettem. És hol van ilyen bolt Bp-en?

Tegnap nézelődtem az ObI-ban de nekik nincs ilyenjük.:(

Előzmény: Nonamekata (675)
Nonamekata Creative Commons License 2005.06.08 0 0 675
Ha jól emlékszem én az ökogazdaboltban vettem.
Előzmény: Mortisia (672)
Anzika Creative Commons License 2005.06.08 0 0 674
Szépek a növényeid és a termésük is. Az én paradicsomaim csak 2-3 cm-sek.
Előzmény: kozak26 (667)
Zitka Creative Commons License 2005.06.07 0 0 673
Sajnos még nem vettem, de szeretnék. :-) Tegnap ajánlották nekem, állítólag a barkácsáruházakban (OBI, Prakti, Brico, stb.) lehet kapni.  A héten megnézem itt az albertfalvai OBI-ban, bár a múltkor nem tűnt fel. Igaz, akkor még nem is tudtam, mit keressek. Gyorsan vettem egy 10 dekás csomag Agriplant-ot, azzal már 2x tápoldatoztam. Ezzel van tapasztalatotok? Jó sok kálium van benne.
Előzmény: Mortisia (672)
Mortisia Creative Commons License 2005.06.07 0 0 672
Hol vettél ilyet?
Nonamekata Creative Commons License 2005.06.06 0 0 671
Én most permeteztem vele először pár napja. Lehet locsolni is vele, de akkor kisebb koncentrációban kell alkalmazni. Végigpermeteztem vele egy csomó mindent, fákat, palántákat, virágokat és kíváncsian várom a hatást. Kb. 10 naponként meg akarom ismételni.
Zitka Creative Commons License 2005.06.06 0 0 670

Használ-e valamelyikőtök Biomit Plussz lombtrágyát? Pozitív tapasztalat?

http://www.biomitplussz.hu/magyar/index.htm

Lehet locsolóvízbe is tenni, vagy muszáj kipermetezni a levélre?

Nonamekata Creative Commons License 2005.06.06 0 0 669
Nyolcas alakban. A karó előtt megtekered és úgy kötöd meg.
Előzmény: Kajka (668)
Kajka Creative Commons License 2005.06.06 0 0 668
Hogyan kell szakszerűen kötözni a paradicsomot? Amig kicsi és egyenes, addig nincs baj, de mikor súlyos fürtök vannak már rajta, akkor nekem mindig lecsúszik, letörik, szóval ennek is van valami trükkje?
kozak26 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 667
Ma kinnt jartam a kertben, es ezt talaltam:

Kicsit off, de ezt is:

Nonamekata Creative Commons License 2005.06.01 0 0 666
A paradicsomtermesztők mindet ki szokták törni, és folyamatosan ahogy megjelennek.
Előzmény: Zitka (665)
Zitka Creative Commons License 2005.06.01 0 0 665
Jobb későn, mint soha :-)....  én is rájöttem, mik ezek a hónaljhajtások. Kedves Frint, mindet ki kell csípni, vagy csak módjával? Egy ilyen kezdő, mint én, nehezen tudja értelmezni, hogy "egyensúlyban legyen". :-( Inkább alul csipkedjem ki, vagy éppen felül, a (még) gyengébb száraknál?  Ahogy Mortisia, én is úúúúgy sajnálom azokat a szép erős kis hajtásokat...
Előzmény: Frint (662)
ppmoni Creative Commons License 2005.06.01 0 0 664
Pedig pont ezt akartam én is kérdezni:

Tudja valaki, hogy a determinált pariknál mi a helyzet a hónaljhajtásokkal? Hányat szabad meghagyni mondjuk a Marmandén? És a nem F1-es lugaspariknál?
Mortisia Creative Commons License 2005.05.31 0 0 663
Juj. Akkor még inkább nem nyúlok hozzá:)
Előzmény: Frint (662)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!