Sajnos még nem vettem, de szeretnék. :-) Tegnap ajánlották nekem, állítólag a barkácsáruházakban (OBI, Prakti, Brico, stb.) lehet kapni. A héten megnézem itt az albertfalvai OBI-ban, bár a múltkor nem tűnt fel. Igaz, akkor még nem is tudtam, mit keressek. Gyorsan vettem egy 10 dekás csomag Agriplant-ot, azzal már 2x tápoldatoztam. Ezzel van tapasztalatotok? Jó sok kálium van benne.
Én most permeteztem vele először pár napja. Lehet locsolni is vele, de akkor kisebb koncentrációban kell alkalmazni. Végigpermeteztem vele egy csomó mindent, fákat, palántákat, virágokat és kíváncsian várom a hatást. Kb. 10 naponként meg akarom ismételni.
Hogyan kell szakszerűen kötözni a paradicsomot? Amig kicsi és egyenes, addig nincs baj, de mikor súlyos fürtök vannak már rajta, akkor nekem mindig lecsúszik, letörik, szóval ennek is van valami trükkje?
Jobb későn, mint soha :-).... én is rájöttem, mik ezek a hónaljhajtások. Kedves Frint, mindet ki kell csípni, vagy csak módjával? Egy ilyen kezdő, mint én, nehezen tudja értelmezni, hogy "egyensúlyban legyen". :-( Inkább alul csipkedjem ki, vagy éppen felül, a (még) gyengébb száraknál? Ahogy Mortisia, én is úúúúgy sajnálom azokat a szép erős kis hajtásokat...
Pedig szedni kell, de figyelj oda, hogy a termő és nevelő részek egyensúlyban legyenek! Ha szabadjára engeded, egy dzsungelt nevelsz...
Én tegnap sokszázat leszedtem...
Egyébként ennek az egyensúlynak a kialakítása nagy tapasztalatot és fajta ismeretet feltételez...én csak a LugasF1-est ismerem ebből a szempontból alaposan.
Az autónink rendszámán a számok megegyeznek. hihihi
Van kicsi paprikáim, kb. egy-két cm-esek, a paradicsomaim kb. 1 cm-es átmérőjű, alig nőtt a termés egy hét alatt, igaz, maga a növény óriásít nőtt. Nincs szívem letördelni a fattyakat, azon is paradicsom lesz, csak később.
Pontos adatokat nem tudok, de szívesen lemérem neked. Nagyon bejött a dolog, mert a paradicsomjaim a 4x-esére nőttek viszonylag rövig idő alatt, jól megerősödtek, és nem sokára hozzák a virágokat is.
Mortisia, mekkora ez a kis fóliaházad alapterületre? Én is gondolkodom vmi hasonlón jövőre.... Még mindig benn tartod a paradicsomokat? Így hamarabb teremnek?
Bár, ha belegondolok, Olaszországban is hatalmas üvegházakban termelik a paradicsomot, még az állandó 30 fok fölötti hőmérsékletben is....
Szerintem igen. Az ablakban tartott paradicsomot is kell, mert az üveg is és a fólia szürt fényt ended át. Ha egyszerre kiteszed, szerintem megég a növény.
Holnap reggel rohanok lugasparadicsom-palántát venni! :-) A hétvégén megint beújítottam néhányat a kelenföldi mdf-piacon, de pont lugast nem vettem. GOndoltam, annak lugast kell építeni, abban meg nem vagyok túl ügyes... De ha ilyen jó eredménnyel kecsegtet, akkor nem maradhatok le róla. :-) Vettem sárga koktélparadicsomot, K3-at, meg még két tő korait a meglévők mellé. Olyan szép vastag sötétzöld szára, erős levelei voltak, hogy nem tudtam otthagyni. :-) A korábban vett koraikon már nálam is van 3-4 cseresznye nagyságú paradicsom.
Én a csoffadttat nem ismertem, de a csüntül ezek szerint mást jelent.
Nyugodtan, rendes kapával, jó mélyen a paradicsom környékét körbekapálod. A lényeg, a szárát el ne találd. Nem érdekes, ha "lebeg" a földdel együtt a növény. Figyeld meg, milyen növekedésbe csap át.
Öntözni meg közelről,lassan, hogy a viz befolyjon a tövébe, de ne tömörítse össze a földet. Kapálás után.
Ha betömörödik egyszerre kapálni, mert laáll a növkedésben (megcsüntül). Amikor már nagy a növény, akkor már nem annyira érdekes a kapálás.