apró sörétszerű (bors méret) és igen madárkás (ritka) fürt; nem kevés metilalkoholt adó borral. De persze sokféle lehet, mert sokféle alany létezik. A Noah nem ua. mint az alany; bár azokhoz a fajtákoz, fajokhoz állhat közelebb; a termése egész méretes. (nem igazán tudjuk milyen az alanyok termése -kivéve az alanytermesztőket- mert egy oltványon ugye nem látszik.)
Ha szimpatikus méretű és ízű fürtöket terem a tőkéd akkor hagyd meg; szüreteld le és nézd meg milyen bort ad. (a Met.alk. sem tragédia; van aki egész életében ilyet iszik)
Mit jelent az hogy értéktelen a termése. Lehet hogyha nem tűnik "értéktelennek" akkor az mégsem a vadalany? Kinézetre és ízre is tökéletesnek tűnik a termés.
És ugye az sem képzelhető el hogy ezek a vad alanyok termései noah szerűek és esetlegesen több metilalkoholt tartalmaznak a belölük készült bor.
Nem állítok semmi mást, mint azt, hogy a helyi termelők bizony nem állnak a minőségi borszőlő termesztésben a minőség oldalán. Általában egyáltalán nem terméskorlátoznak, legalább 12-15 szemre metszenek.
Csak a saját példámat tudom hozni: akitől vettem a szőlőt, Feri bácsi, egyébként kiválóan ért a szőlőhöz, de a paraszti vér nem engedi meg neki, hogy egyetlen fürtöt is ledobjon. Amikor megvettem a szőlőt, helyenként a normál, traktorral művelhető sorok közé is telepített egy új sort. Sok tőke volt "dupla", azaz a karók oldalán jobbról és balról is egy-egy tőke, amely így a tenyészidényre egy áthatolhatatlan, átláthatatlan dzsungelt alkotott. A 15 sorból 2 sor valami bőtermő fajta volt, gyenge cukorfokú, savszegény izé, amely két sorról annyi jött le, mint a rizlingsorokból négyről. Szüretkor ez a két sor a konténer közepére kerül - szó nincs arról, hogy törődésmentesen szüretelnének -, ha nem érkezik időben az új konténer, a szőlőt megtapossák. Így a must melegebb napokon már a konténerben erjedni kezd. Természetesen szó nincs szemenkénti válogatásról, lisztharmatos, szürkerothadásos egyaránt megy a konténerbe. Persze az egészet "rizlingnek veszik át".
A szőlőt kilóra adták le, tavaly a Mocsár dűlőből mindenkitől 45 forintért vették a szőlő kilóját, Feri bácsitól, aki legalább rendben tartotta a maga szőlőjét, megadták az 50 forintot - de azt sem a magasabb cukorfok miatt, hanem szemre jobban nézett ki. Könnyen belátható, hogy ez legfeljebb egy 10%-os terméskorlátozást jelenthetne, amit minőségi prémiumként megfizetnek, ezért senki egy fürtöt nem dob le. Becce dűlőből 34 forint volt egy kiló szőlő, ahyogy tudom, ott minőségi prémium se volt.
Próbáltam rábeszélni egy-két embert arra, hogy átveszem a szőlőjüket, kétszeres áron, ha úgy korlátoznak, szüretelnek, ahogy mondom, Sanyi bácsi, aki elismert bortermelő a faluban annyit mondott: "Hej, druszám, ilyesmivel itt felesleges próbálkoznod, mert legelsőként a saját szomszédod csap be".
Láttam már sokféle koracél tartályt, kicsit is és nagyot is.
Meggyőző tud lenni, ha a gazda a két hónapja a törkölyön tartott friss vörösbort (kékfrankos) kínálja egyenesen a tartályból, és az kitűnő óbor jegyeket mutat.. tanninok és csersavak az égben, almasav szinte sehol... aztán beszélgettünk a dologról, hogy mi hogyan meg miként. A tartály hondoskodik a hermetikus zárásról, ha megáll a forrás, akkor nincs esélye az ecetsavbaktériumnak, mert nincs szabad oxigén a rendszerben. Gyakorlatilag az erjesztési tecnológia megegyezik az igen régi lesározásos módszerrel, csak épp sokkal, de sokkal tisztább...
Aztán ez a bor kerül a tölgyfahordókba negyede barikba a többi normálba, és 3 évre ászkolódik (összesen négy hordóval van neki minden évben). Nem eladásra termel, csak a családnak a nyugdíjas nagypapa, és gyakorlatilag a család finanszírozza a technológiát, támogatja munkávala a szőlőtermelést, a nagyapó meg a minőségre felügyel. Fél hektáron termelnek, gyakorlatilag a termés felét kidobják, szüretkor szinte kézzel válogatják ki az egész termést, kézzel bogyóznak..... Nekem mázlim volt, az egyik barátom a "család" tagja, így befogadtak szüretre és kóstolhattam a borokból, de kereken megmondták, hogy bort max 1 palackot kaphatok ajándékba, felejtsem el, hogy vásárolnék, mert nincs az a pénz... de szívesen látnak ha arra járok.
Nekem sajnos nincs ilyen összetartó és nagy családom, hogy egy ilyen mini, de maximalista pincészetet létrehozzak... a bor felejthetetlen, a cél egyelőre elérhetetlen....
Na ennyi kikívánkozott a koracél tartállyal kapcsolatban. Bocs.
Nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen alig látogatott fórumon (<500 hsz) valaki pláne egy pántlika vadul figyelné, hogy jót, vagy rosszat írnak borairól; a boros fórumon eléggé éles kritikák jelennek meg néha, de ott még senki sem panaszkodott erre.
Lehet vmi malőr történt; írd be mégegyszer, akkor kiderül véletlen volt e! :) (engem ráadásul érdekel is! mondjuk nyáron néha dörgicse felé bringázva eléggé elhanyagolt állapotú szőlőket látok)
Ezt én tudom, mert véletlenül a gyerekkori "nagylány a szomszédból, akivel elengedett a nagyi a Balcsira fürdeni" mesélte, hogy milyen szőlőt adott le.
Engem csak az háborított fel, hogy kitörölték az erre vonatkozó hozzászólásomat.
Van a piacon kimondottan nyomásálló kor. tartály, de nem annyira erjesztésre, mint a bor frissen tartására használják, direkt széndioxid hozzáadagolásával.
Nem értem miért csodálkozol. Aki nem tud a prémium kategóriában bort előállítani, az hasznot csak úgy tud a borból csinálni, hogy az alapanyagot mindenféle bizonytalan helyekről bagóért vásárolja. Az egyik hegyi szomszédom, mivel gyengébb termése volt a vörös szőlőkből vásárolt Bogláron a sajátja mellé. Mivel ők leghalábba piacon kialakult árat hajlandók voltak megfizetni, kiválogathatták és első osztályú alapanyagot hoztak csak, míg a maradékot vitték XY jó nevú pincészetébe és abból készült a "minőségi" balatoni vörös bor. :-))))
Tudod, nagy különbség az, hogy a teljes cukortatrtalmat akarod-e kierjeszteni egy palackban, vagy csak a hozzáadottat, hogy buborékok legyenek a lébe....
nagy a különbség a seprő képződés és a co2 termelődés terén is.
Ha viszont nem kishordóban akarsz erjeszteni, lehet kapni üvegballont is 50-60 L-ig illetve koracél tartályt is kis méretben és természetesen vannak a műanyagok is, amik szintén kiállják a próbát.
A kimondottan palackos erjesztést próbáld ki, és kíváncsi vagyok az eredményre :-)
A palackban azért macerás a borkészítés, mert: - kifut, ugyanis folyamatosan kell biztosítani a CO2 távozását, tehát kotyogót kéne tenned rá, - minden palackot egyenként kellene lefejtened.
Szerintem inkább vegyél egy üvegballont (kishordót), abban lehet bort kierjeszteni, sokkal kevesebb bajjal jár.
Valamit nem értek. A múltkor írtam a Művelt Alkeszra, ahonnan simán kitörölték a hozzászólásomat, amelyben a Pántlika pincészet borait kritizáltam.
Most erről a fórumról tűnt el egy olyan hozzászólásom, amelyben leírtam, hogy tudom milyen szőlőt vásárolnak, ezért nem sokra értékelem a boraikat. Ugyancsak tudom, milyen szőlőt vesz Nagy Imre, kitől, valamint azt, hogy lehetetlen volt meginnom azt az egy üveg borát, amit megvettem.
Van valami olyan szabály, amiről nem tudok, miszerint a Pántlika vagy Nagy Imre szent tehén lenne, akit nem szabad bántani? Tényleg el kell fogadnom, hogy a Balaton felvidéken ma 16-18-as rizlingből készül a bor? Tényleg az a híg, savanyú lőre kell meggyökerezzen idehaza rizling borként, amit ők maszatolnak? Tényleg még mindíg a szovjet piacra beállított mennyiségi szőlőtermesztést kell favorizálnunk? Tényleg terméskorlátozásnak hívjuk azt, amikor az ugyanazon vesszőn lévő 3. fürtöt ledobják, így egy tőkéről 24-30 fürtöt szüretelnek?
Legyen szíves válaszoljon az a moderátor, aki szerint valami helytelent követtem el, és kurvára legyen szíves megindokolni, hogy miért törölte ki a hozzászólásomat, mert ez így a nihilizmus körbebástyázása.
Értéktelen termése van a vadnak; nem érdemes meghagyni. De beoltani (átoltani nemessel -> szomszéd tökéről akár) célszerű lehet; nem veszted el az erős gyökérrendszert. (alanyból egyébként sokféle van, ha nem is annyi mint nemesfajtából)
Azt akartam írni, hogy picit hasonlóan a hagyományos pezsgőkészítéshez. (Tudom, hogy ott nem must kerül a palackba. De ott is van erjedés a palackban, csak erre gondoltam.)
Előbb a pezsgőkészítést tanulmányozd, azután kérdezz:
A palackerjesztésű pezsgőhöz, először készítenek bort (tartályban, sokat, jó savasat) :-) aztán azt szűrik, és palackozzák, majd palackonként mustot, esetleg cukros levet adnak hozzá és újra indítják az erjesztést immáron palackban, ahol nem engedik ki a cokettőt.
Elméletileg lehet palackban is bort erjeszteni, de a bor kezelése kicsit macerás, és főleg nem lesz homogén minőségű, nehéz lesz a ként adagolni, és még nehezebb az minőség ellenőrzése...
Egy ismerősömmel beszélgetve merült föl, hogy lehet-e palackban bort készíteni. Azaz fogod a mustot beletöltöd egy üvegbe, valahogy gondoskodsz a CO2 távozzon (mondjuk időnként kinyitod, vagy szelep stb.), ha kell átszűröd egy másik üvegbe.
(Hasonlóan a hagyományos pezsgőkészítéshez, csak nem cél a CO2 megtartása.)
(Van olyan bor, amit üvegballonban érlelnek, de nem tudom, hogy van-e olyan, ahol az elejétől abban van.)
-Nehéz távdiagnózist adni. Ahhoz a konkrét esetet testközelből kell vizsgálni. Rambónak kell eldönteni kell-e, illik-e a borba a sur lie. Egy bor semmiféleképpen ne legyen "főtt"-ízű. Ebben pedig:"A kénezést ÉN jobb megoldásnak tartom, mert az gyakorlatilag nem befolyásolja az ízt,..." nem győztél meg, mert...
Az élesztőgombákat el kell pusztítani. A steril szűrés nem jó, mert az élesztőgombák egy részének bomlásakor még íz és illatanyagok keletkeznek, a pasztőrözés meg "főtt" ízt ad a bornak, ami nem feltétlenül rossz. A kénezést ÉN jobb megoldásnak tartom, mert az gyakorlatilag nem befolyásolja az ízt, és előbb-utóbb mindenképp meg kell kénezni a bort.
-Gondolom a hőkezelés (pasztőrözés, hűtés) Rambónál nem megoldható. Pedig ez a módszer lenne jó. Esetleg szűrés ügyben kellene körülnézni. A pötyörgésben lévő borhoz ként adni pedig nem javallanám.
Az erjedés megakasztásának két módját ismerem. Az egyik, sterilezés hővel (pasztörizálás) ez nem túl kíméletes, a másik a kénezés. Ez utóbbi úgy műkszik, hogy amikor a maradék cukrot jónak ítéled kóstoláskor, akkor gyorsan megkénezed a bort és egy-két hét múlva, amikor a seprő már leülepedett, lefejted.
Sírni volna kedvem, komolyan. A fa mögött egy olyan bor van, amilyen rizlinget még nem ittam. Nem fáradt, hanem üde, de testes, amíg el nem lett nyomva egy finom bodzaillat kísérte, egészen enyhén, csoda keserűmandula utóíz...
A legjobban az bánt, hogy a legeslegvégén basztam el ennyire.
MÁS:
Tudja valaki, hogy hol tudok utána nézni az erjesztés megakasztásának? A muskotály borban egy cseppet több cukrot szeretnék hagyni, ezt olyan kontyalávalónak szánom, ezért alacsonyabb alkoholfokkal, de félédesre hagynám. (Az intenzív muskotályillat nálam nem passzol az élénk savú száraz borhoz.) Gyors sterilre szűrés, és palackozás a terv.
MEGINT MÁS:
Megrendeltem az oltványokat. A jövő hét után meg is veszem, akkor adok képeket is az oltványozóról a blogomban. (szolo.blogspot.com) Most a tőkeleltárat lehet ott megcsodálni.