Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
nézz körül ezeken a linkeken,de ha már te magad is tudod,hogy a magas talajviz a gondd akkor talán felesleges is.viszont milyen jó neked!furathatsz kutat biztos lesz vized.-persze csak ebből a szempontból jó.bár ha jobban meggondolom,hogy mi csak itt életben tartjuk a növényeinket az öntözéssel neked meg saját mocsarad van:))vanak persze csodálatos mocsaras vizes területet kedvelő növények,pl a mocsármályva.akár 3 m magasra is megnő itt nálunk sásdon egy háznál láttam 5 m magasat is a virágai átmérője 30 cm körül van.keresek képet a gugliban neked.
A szüleimnél hasonló a helyzet. Ott annyira magasa talajvíz, hogy a gyümölcsfák nagy része megfullad. Lehet, hogy nálatok se a savasság-lúgosság a probléma, hanem ez. Viszont (pláne, ha savanyú is a talajod, vagy ha savanyítod), sok olyan növényt találhatsz, amelyik élvezni fogja ezeket a viszonyokat.
Hát, ha sok pénzt akarsz kiadni, biztos találsz céget aki csinálja. Én a helyedben az erre szánt pénzen vennék 1-2 jó kertészeti könyvet, szerintem tudunk ajánlani majd, ha kell, és a kert savasságát otthon is megnézheted tesztcsíkkal, vagy az "ecetet csöpögtetünk rá" módszerrel. Ha pezseg, felejtsd el a savanyú növényeket, vagy a környezetükben cseréld ki a földet. És látogass el még néhány kerti topikba, érdemes, sok segítőkész embert találsz aki megosztja tudását, tapasztalatait veled. Kérdezz bátran! Isten hozott közénk. (Én sem bántam meg, hogy pár hete figyelemmel kisérem a külömböző kerti témákat!)
Szerintetek van-e olyan hely, intézmény, ember, stb., akivel meg lehet vizsgáltatni egy kert talaját abból a szempontból, hogy milyen gyümölcsfákat ill. dísznövényeket érdemes oda telepíteni? A mi kertünk végén túl egy nádas van, ebből adódóan viszonylag magas szinten van a talajvíz és sajna a kis gyümölcsfáink (cseresznye, őszibarack, körte, alma, szilva) a szakszerű, tápanyagdús telepítés és gondozás, permetezés ellenére egyátalán nem nőttek semmit ezért 3 évig tartó senyvedés után megsajnáltam és kivettem őket. Csakúgy nem fejlődik pl. a tuja vagy a szőlő sem, viszont pl. a kert végében a fűzfák imádják a talajt, mert úgy nőnek, mint a gomba.
Ha valaki tud ilyen talajvizsgáló embert, intézményt aki a vizsgálaton túl tanácsot is tudni arra, hogy oda - komoly talajcsere nélkül - milyen növényeket érdemes telepíteni azt megköszönném. Én nem vagyok se kertész, se mezőgazdász, de hallottam a savas meg lúgos talajokról, lehet, hogy itt van a kutya elásva, nem tudom... Előre is köszi
Én a kútfúrós topikban szereztem egy számot.27.500.- ft az első tíz méter,aztán 1000 Ft/m.Nem tudom nálatok válal e,de egy telefont megér szerintem.Ha a mail címed publikus elküldöm,ha nem az akkor írd le ide légyszi.
és te merrefelé lax?ez amit mondasz nagyon jó ár!esetleg meg tudod adni a mesterember elérhetőségét?köszönöm!jah és régen csináltattátok?mert ha 15 éve volt 50 ezer akkor:)))
A kút fúrás ára elsősorban a talaj adottságaitól függ: nem mindegy, hogy homokos kavicsba vagy sziklába kell mélyíteni. Hegyvidéken jó esély van a sziklás talajra.
jaj ne is mondd,hozzánk-sásdra-pécstől 20 km végig a héten árnyékban mond 41 fokot.a férjemmel épp kút furatásán gondolkodunk.ha ilyen mértékben emelkedik a nyári hőmérséklet akkor csapvizzel locsolni egy vagyon lesz pár év mulva.csak nem tudom mennyibe fog kerülni.állitólag 25 m mély 200.000.ft körül van.
az jó lehet,én még nem voltam egyiptomban,de szivesen megnézném egyszer a piramisokat.gigantikus látvány lehet.tunéziában voltunk egyszer a férjemmel ,de nem tetszett az arab mentalitás.a város és a tenger szép volt millió szökőkút rengeteg virág.ahoz képest,hogy a sivatagban van hát elég durva növényzet volt.
Mi ilyen "okoskodás" miatt szúrtuk el majdnem a két évvel ezelőtti nyaralásunkat. A Zuram pont ugyanígy "kiokoskodta", hogy ha a miénk jó, akkor nyilván a gyerekeké is, és nekem már aszonta, minden oké. A horvát határon derült ki, hogy a legkisebb lányunké lejárt, mert ugye öt év alatti gyereknek csak két évre adnak útlevelet. Vissza is fordítottak szépen. : ( Aztán kerültünk egyet Szlovénián át, és szerencsére az ottani határőrök nem foglalkoztak velünk. Izgi volt.