..igen, de vigyázat! itt sokkal többről van szó mint egy normál keyboardon akár hatalmas számú akkordot megtalálni, nem is arra van kialakítva, hanem a normál félhangok közé rengeteg tőredék- (micro-pitch)- hangokat behozni a zenébe - és kezelni a játékban!... -az egész dolog itt mérvadóan kifejtve, ismertetve:
Néztem ennek a hölgynek másik videóját. (a link a videó végén jelenik meg) Simán megkockáztatnám, hogy a fiamnak letöltött 500 akkordot meg lehetne szólaltatni ezen a hangszeren gond nélkül. Pedig az már nem lenne semmi! :-)
OK, off,..de hamár: némi magyarázat, ami a videóból kiderül: alapjában agy harmonium, de: alapban TISZTA hangolás, de hogy mégis lehesse tisztán transzponálni is, megtöbbszörözték a billentyüzetet, a különböző hangnemek egyedi kompromisszummentes kiszolgálásához. Bonyolult, de vájtfülüeknek való kihívás....
...a harmonikásoknak adaptált keyboardok (van ilyen, ha Hammondost eleve nem is érdekelhet- a civil életben ilyesféleképp néznek ki ...olaszoknál népszerüek, (és drágák!) pl. a Ketron gyárt ilyeneket...igy egy harmonikás beszabadulhat az e-billentyüsök fenntartott területére...
..amúgy a Farfisa pl. eredetileg harmonika-gyár volt... -V.
Ha amerikai feszültségű, nem kell hozzá nagy trafó, kis teljesítményigényű a hangszer. De ha van benne egyéb elektronika mint zengető, EQ, lezlivezérlés, azok további trafót igényelnek. Ebben az esetben könnyen lehet egy új trafóval mind ellátni, aminek nem árt ha messzebb van a billentyűzettől. Egy frekiváltó régebben tenyérnyi volt. Most családi gyufa alapterületű. Annak mindenhol van hely, nem kicsi az az orgonadoboz.
Más. Most épp Earl Grant megy. Hatalmas előadó volt:
RE: a látványos Hammond kábelezéshez: - "az egész trafó dolgot lehelyezték a basszedálsorra," - nem tudom mit takar az "egész trafo dolog" kifejezés,-a B3 saját hálózati trafóját nincs értelme kitelepíteni az orgonából..+)...nekem az a GYANUM, hogy talán egy USA-B3-ason játszik, és a plusz doboz alul vszinüleg egy extra feszültség-frekvencia -konvertert rejthet...
..,+) -bár erre is van példa: anno eccer a setupomban a (Crumar)-orgona szorosan ráfeküdt a D6 Calvinetre és megszórta azt a trafójával - igy kiépítettem azt és külőn
dobozban eltávolítottam messzebre - külön plusszmunka kezelhetően megépíteni...és nem otthon felejteni pakoláskor... -V.
Balra van egy sima műszeraljzat mint minden nem adapteres szintetizátoron a nagyfesznek. Mellette a szokásos Amphenol aljzat a lezlinek. Van még egy kábel le, úgy látom, az egész trafó dolgot lehelyezték a basszedálsorra. Jobbra meg a három szürke sokeres vezeték a 84 db lábbassz kontakt felvitele a TG-re.
Ha műszakilag látványos is, esztétikumra inkább a B3 játszóasztal aljába tettem volna a csatlakozókat. Mondjuk így meg kényelmesebb, nem kell aláfeküdni. Kissé sajnálom azt a kései B3 szekrényt, hogy ennyire alávetették a hordozhatóságnak, de működik és Wressnig sokat koncertezik, az az első, hogy számára legyen a legkezelhetőbb.
Ezek ilyen sokkéses csatik, de tapasztalatból írom, hogy az ilyen csatlakozók sohasem voltak hiba nélküliek. A seregben aranyozott kivitelben voltak a csatlakozók a tábori telefon vezetékeknél, de ott is minden gyakorlatnál volt süket vonal.
Tegnap a Metró/Vortex klubban volt Wressnig. Ma délután is lesz, javaslom! Karácsonyi műsort állított össze Soulful Christma with a Funky Twist néven. Az énekesnő nagyon megdobta a műsort.
Érdekes volt a kettészedhető B3-asa. Ez most más cucc, mint korábban ismertünk. Régebben B3 formájú egyedi dobozban a játszóasztal és 22H lezli volt. Most egy kései B3 dán 122-es lezlivel volt. Az orgona hangzása számunkra kissé furcsa volt. Sok mély, magas, kis középhiánnyal, enyhén furcsa doppler effektussal. Megvizsgálva kiderült az oka, a Memphis style-t alkalmazta. Kihúzta a dobrotor motorjait, tehát az állt, ellenben a tölcsér éxíja a legalsó, leggyorsabb horonyba volt fektetve. Lehettek volna többen. A ráadás blokkban Pribolyszki Mátyás is felurott egy blues erejéig. Laza, jó műsor volt, semmi világmegváltás. Egy karácsony előtti extra munkanap estéjére pont jó.