-Még mielőtt több dicshimnuszt zengenénk a direkttermőkről, megjegyezném: -A direkttermők a filoxéravész után megtették amit lehetett. Volt valami szőlő. A homoktalajokon nem terjedt el, mert ott ugye megmaradt a nemes. Étkezési szőlőként sokan kedvelik. Én is. De borként az más!
A pálinkához, ami ugye magyar és egy kicsit burgenlandi: "Ausztriában a gyümölcspárlatok készítésének szintén nagy hagyománya van. A nyugati szomszédunknál termelt alkoholok (Spirituosen) több, mint fele tiszta gyümölcspárlat (Qualitatsbrand), a többi 50 százalékban vagy annál nagyobb mértékben vágott azaz finomszesz hozzáadásával készült termék. Ausztriában a kereskedelmi fôzdék mellett a piacra kerülô párlatok jelentôs részét a gazdasági fôzdék állítják elô. Ezeket gyümölcstermelô gazdák üzemeltetik, akik berendezéssel nem, de engedéllyel rendelkezô más gazdák számára szintén végezhetnek bérfôzést. A gazdasági fôzdéknek két típusa van: az egyik évi 500, a másik évi 1000 litert fôzhet. Az elsô 100 liter után adókedvezmény jár. Minden termelô értékesítheti termékét, de az értékesítési jogosultságok eltérôek: a gazdasági fôzdék csak saját maguk árulhatják a terméket vagy éttermeknek értékesíthetik. "
Sok baj van a magrol kelt szolovel. Ha nem te porzod be a szolot, amibol kesobb nyered ki a magot, nem lehetsz biztos a tulajdonsagaiban. Valahol olvastam mar, de nem emlekszem ra pontosan mennyi ido mulva terem, de az biztos, hogy nem 1-2 even bellul..
Szépen megcsináltad, majd légyszi számolj be róla, hogy megeredt-e.
Egy dolgot talán érdemes megfontolni: az egyik képen láttam, hogy két szemet is hagytál. Nem tudom, hogy milyen művelésű a szőlőd, de ha magasműveléssel dolgozol, akkor szerintem csak egy szemet hagyj, hiszen az első két évben tőketörzset kell nevelni. A második szemnek ilyenkor nincs értelme, mert csak elveszi az erőt az első szemtől. Ha minden sikerül, akkor már idén fel fog érni a vezető (teherhordó) szálig a hajtás, és lesz rajta annyi levél, hogy a gyökérzet tartalékolni is tud télire. Ha láthatóan megindultak a szemek, szerintem metszd le az a felsőt, és csak az alsót, a tőkefejhez közelit hagyd növekedni.
Alacsony művelésnél maradhat a két szem.
Szerintem van arra is esély, hogy az oltás alatti rész kihajt, ezt gondosan le kell fattyazni a fent leírt okok miatt.
Ja igen az oltáshoz önvulkanizáló gumiszalagot használtam a második és a harmadik képen jól látható , hogy a szőlő nedvei felfújták . Biztosan nem szárad ki , de nem tudom , hogy nem-e árt neki .. Gyümölcsfáknál bevállt , nem vág bele az oltásba .
Jó tipp a Thiovit Jet, mert a lisztharmatölő hatásán kívül atkagyérítő hatása is van. Elsősorban a levélzet állapota, ami nálam elsődlegesen meghatározza a csapás irányát
Amikor pár leveles a szőlőd (mostanság), érdemes lehet Thiovit Jet -tel permetezni, 70g/10 liter töménységben (virágzás előtt!!!), lisztharmat ellen. Akkor próbáld meg a permetezést, ha nem megy a levegő hőmérséklete 20C fok fölé, de legalábbis nem tűz erősen a nap. Bár a Thiovit a legkevésbé perzselő kéntartalmú szer, mégis jobb vele vigyázni.
Javaslom, NE permetezz rovarölővel, atkaölővel, amíg kárküszöb feletti kártételt nem tapasztalsz (esetleg egy Bacillus Thurengiensis készítménnyel, ami biológiai rovarölő, de megelőzésképpen ezt sem javaslom).
Amúgy valóban, fontos a hozzáértő HELYI szakember, mert tájegységenként nagyon eltérő lehet a szőlő fejlettsége, illetve a veszélyeztető fertőzések.
Miért nem bizták a piacra ? Ha rossz izű akkor úgy sem lehet eladni ... :-)
Miért kell az államnak kiírtatni ?
Ha mérhetően káros akkor OK , de homályos legendák miatt , vagy lobby csoportok nyomása miat ne tegyenek ilyet .
Egyébként az Othelloról annyit : ha tisztán , higiénikusan készül ( nálam csak üvegballonban ) , olyan friss , üde illata ize van , amit az EU kompatibilis BOLDOG NÉVNAPOT tipusú Egrinek mondott bikavér erősen alulról közelít ...
A törvénynek inkább ezzel kellene foglalkozni , betartatni ...
Sok termelő örülne , ha annyiért tudná a kékfrankosát eladni amennyiért tőlem megvették a rossz , egér ízű szőlőmet . :-)
( Pedig szégyelltem a cukorfokát )
Egyébként csináltam tisztán Nova ( noha ) bort is , én nem értek hozzá , mert a fehér borokat alapból nem szeretem ( túl fiatal vagyok hozzájuk :-) ) , de most a tavalyi borba ( pocsék évjárat ) beleszagolva a must illata keveredik a banánéval , sógorom mióta kóstolta rendszeresen kér belőle ( nem alkesz )
Szerintem a direkttermők baja : fahordóban gyorsan elöregszenek , felveszik a hordó izét , de zárt , színig töltött üvegballonban sokáig megörzik az üdeséget .
A noha szőlőt mindenkinek ajánlom frissen sütött kenyérrel megkóstolni . Helyi öregektől láttam , kipróbáltam ... csoda jó ...
OFF
Az Eu csatlakozási hibákra tudnék a valós életből példákat felsorolni :
- HACCP -re hivatkozással tönkretették a városi piacokat az őstermelők helyett gagyi árusok lepték el a placcot
közben az EU több országában nem is ismerik a HACCP kifejezést
- Az EU legtöbb országában szabadon főzhető házilag pálinka , míg nálunk felnégyelés jár érte ... :-) , de még a hatóságilag hivatalosan főzhető mennyiséget is korlátozták ez EU előtti mennyiség töredékére , pedig komoly pénzt szed belőle be az állam ... igyunk inkább tisztaszeszből kevert "alkoholos italt " amit a nagyüzemi lobby állít elő ... Kosszuth rádión riportban szakemberek szájából nyiltan elhangzott , hogy ez a nagy gyártók nyomására történt .
kivácsi leszek mi lesz Schengen után , ha Szlovénia felé megszűnik a határellenőrzés ( ott ugyanis a mezgaz. boltokban szabadon vehető főző )
- Az EU -ra hivatkozva csináltak egy olyan rádióamatőr törvényt aminek bizonyos pontjai a világ két országban voltak csak egyformák :
Magyarország és Észak Korea
( ezt a rendeletet most korrigálják közfelháborodás miatt )
Folytathatnám , de nincs értelme ...
ON
Más szépen megilledtek a tőkenyakba oltott medina vesszők , ha időm engedi megosztom veletek az örömöt ..teszek fel róla képet ..
Egyébként ez az amiért érdemes csinálni , nekem ezek az apró örömök jelentik az élet egyik értelmét :
megilledtek a szőlő hajtások , zöldellik a frissen ültetett akác szépen virágoznak a gyümölcsfák ... öröm kimenni a kertbe .
-Először is tudni kéne, hogy mit akarsz permetezni. (azon felül, hogy gondolom szőlőt) Nem lerázásként -nem szeretek távdiagnózist adni - de biztosan van a környékeden egy jó gazdabolt, benne egy növényvédős (szakmérnök). Nekem szerencsém van ebből a szempontból. Ha nincs ilyen, érdemes csomagot venni. (szőlő, alma, dísznövény stb)
-Így van. Az egérízzel csak példálództam. A tiszta, jó othelló meg labruszkaízű, nem szeretem, de meg kell kóstolni, sőt inni, hogy tudjam, hogy mit nem szeretek.
nemcsak Zalában hívják nohának, amennyire tudom a telepítése már évtizedek óta tilos nálunk, talán nem is baj, hogy kiirttaták az EUra hivatkozva amit az osztrákok csináltak az felháborító, vannak, akik képesek azzal a megnyugvással inni, hogy BIO!
Én ittam már kimondottan tiszta és jó Ottellót és szerintem a rágcsálószag az leginkább rossz vagy szennyezett hordóra utal és kevésbé a fajtajellegre. De lehet, hogy félreértettelek.
Magyarán a direkt termők bora hányásízű és gyomorsavat tartalmaz.
Más: korábban említettem, hogy a vásárolt fajták között idegeneket is találtam. Idén életemben először próbáltam meg átoltani ezeket és büszkén jelenthetem, hogy mind a négy megeredt. A többi topiclakónak ez talán teljesen természetes, én azonban leírhatatlan örömöt éreztem, amikor tegnap megláttam a kikandikáló hajtásokat.
-Próbálom elmagyarázni. Valószínű pézsmázni sem pézsmáztál még, de azt nehezen képzelem el, hogy rókáz... (hihi) Az egeret sem kell megkóstolni, hogy azt mondjuk, ez "egéríz", mert az egérvizelet szagát már mindenki felismeri. Hát innen kell egy kicsit elvonatkoztatni. Komolyra: meg kell kóstolni - többször - a direkttermők borait és hozzámondani: -Ez a labruszka íz. Majd rögződik. Valamikor voltak önfeláldozó kóstolók, borászok szőlészek, akiknek el kell hinnünk.
Az a vicc, hogy az Eu-ra hivatkozva Mo.-n kiirtatták a Noah (zalaiasan Noha) szinte utolsó tőkéjét is, amig az Osztrákok meg felmentést kértek rá, és bio-bor gyanánt árulják a levét!!!
:-))))
-A direkttermő szőlőknél nem a metilalkohol-tartalom a legnagyobb gond, mint az már az előzőekből is kiderült, hanem a labruszka-(róka, pézsma)-íz. Az othelló szőlőt szeretem, de a borát inni, azt nem.
Az átmeneti fajták termelhetők, teljesen legális ültetvények is vannak: medina, zalagyöngye és még sok másik. Nem vagyok benne biztos, hogy azokból nem lehetne az átlagnál jobb bort készíteni, csak épp a technológiát kellene valakinek kikísérletezni.
A pálinkás fórumból ( is ) lehet tudni , hogy a főzéskor az elején jön az úgynevezett rézeleje . Ez a szó a rézcsőből kioldodó anyagokra utal ( ha a főző egy ideje állt ) , de a lényeg : az eltérő forráspont miatt a metilalkohol indul meg először a főzőből , majd pár "fokkal" később indul az etilalkohol ....
Az elejét meginni nagyon nem ajánlott !
ON
Nem akarok kiállni a direkttermő szőlők szóvivőjeként , de nem értek azzal sem egyet , hogy pl. a bortörvény szigorúan megtiltja a termesztésüket . Gyakorlatilag anélkül , hogy leírnák miért tilos .
( illetve hivatkoznak az EU-ra , mint minden más törvény )
Bár , ha a legújabb bortörvényt elemezzük abba bármit bele lehet magyarázni . Pl. : a tiltás csak az árutermő szőlőkre vonatkozik ? Vagy csak a borvidékekre ?
Ugyanakkor az EU több országában kísérleteznek azzal , hogy az átmeneti fajták termesztésével mennyi vegyszert lehet megtakarítani ...( pénz + környezetvédelem )
Én ugyan nem vagyok nagy borfogyasztó ( max 4-5 liter/év ) , de az a pár liter ne kénből , rézből , meg egyéb általam ismeretlen hatású növényvédő szerből legyen kikeverve .
Van olyan uborkatermesztő ismerősöm aki a családnak külön tart uborkát , ők nem azt eszik amit másnak eladnak ....