Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2006.05.07 0 0 531

Ezeket tudom. De hátha jó fajta lesz? (Aztán törzskönyvezem, díjakat nyerek vele, aztán a licencdíjból meggazdulok.)

Mit lehet tudni.

De egy próbát talán megérne, ha nem kell 15 évet várni a termésre.

Ásóm akkor is lesz.

Előzmény: kozak26 (529)
lalá Creative Commons License 2006.05.06 0 0 530
-Még mielőtt több dicshimnuszt zengenénk a direkttermőkről, megjegyezném: -A direkttermők a filoxéravész után megtették amit lehetett. Volt valami szőlő. A homoktalajokon nem terjedt el, mert ott ugye megmaradt a nemes. Étkezési szőlőként sokan kedvelik. Én is. De borként az más!

A pálinkához, ami ugye magyar és egy kicsit burgenlandi: "Ausztriában a gyümölcspárlatok készítésének szintén nagy hagyománya van. A nyugati szomszédunknál termelt alkoholok (Spirituosen) több, mint fele tiszta gyümölcspárlat (Qualitatsbrand), a többi 50 százalékban vagy annál nagyobb mértékben vágott – azaz finomszesz hozzáadásával készült – termék. Ausztriában a kereskedelmi fôzdék mellett a piacra kerülô párlatok jelentôs részét a gazdasági fôzdék állítják elô. Ezeket gyümölcstermelô gazdák üzemeltetik, akik berendezéssel nem, de engedéllyel rendelkezô más gazdák számára szintén végezhetnek bérfôzést. A gazdasági fôzdéknek két típusa van: az egyik évi 500, a másik évi 1000 litert fôzhet. Az elsô 100 liter után adókedvezmény jár. Minden termelô értékesítheti termékét, de az értékesítési jogosultságok eltérôek: a gazdasági fôzdék csak saját maguk árulhatják a terméket vagy éttermeknek értékesíthetik. "
Előzmény: Amphenol (516)
kozak26 Creative Commons License 2006.05.05 0 0 529
Sok baj van a magrol kelt szolovel.
Ha nem te porzod be a szolot, amibol kesobb nyered ki a magot, nem lehetsz biztos a tulajdonsagaiban.
Valahol olvastam mar, de nem emlekszem ra pontosan mennyi ido mulva terem, de az biztos, hogy nem 1-2 even bellul..
Előzmény: Flanell (528)
Flanell Creative Commons License 2006.05.05 0 0 528

Próbálkozott már valaki magról kelt szőlővel?

Hány év múlva terem?

Zalancelot Creative Commons License 2006.05.05 0 0 527
Az én pótlásaim is éledeznek már.


Ez mondjuk iskolából való, de az idén vett oltványok is már szépen elindultak.
Előzmény: RAMBO (526)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.04 0 0 526
Szépen megcsináltad, majd légyszi számolj be róla, hogy megeredt-e.

Egy dolgot talán érdemes megfontolni: az egyik képen láttam, hogy két szemet is hagytál. Nem tudom, hogy milyen művelésű a szőlőd, de ha magasműveléssel dolgozol, akkor szerintem csak egy szemet hagyj, hiszen az első két évben tőketörzset kell nevelni. A második szemnek ilyenkor nincs értelme, mert csak elveszi az erőt az első szemtől. Ha minden sikerül, akkor már idén fel fog érni a vezető (teherhordó) szálig a hajtás, és lesz rajta annyi levél, hogy a gyökérzet tartalékolni is tud télire. Ha láthatóan megindultak a szemek, szerintem metszd le az a felsőt, és csak az alsót, a tőkefejhez közelit hagyd növekedni.

Alacsony művelésnél maradhat a két szem.

Szerintem van arra is esély, hogy az oltás alatti rész kihajt, ezt gondosan le kell fattyazni a fent leírt okok miatt.
Előzmény: Amphenol (524)
Amphenol Creative Commons License 2006.05.04 0 0 525
Ja igen az oltáshoz önvulkanizáló gumiszalagot használtam
a második és a harmadik képen jól látható , hogy a szőlő
nedvei felfújták . Biztosan nem szárad ki , de nem tudom , hogy
nem-e árt neki .. Gyümölcsfáknál bevállt , nem vág bele
az oltásba .

AMp
Előzmény: Amphenol (524)
Amphenol Creative Commons License 2006.05.04 0 0 524
Szia !

Nem tudom , hogy találkoztunk-e már .

Más fórumokon is előfordulok , fizikailag GYSM megyében keringek .


Na az igért tőkenyak oltások ( mivel csak kísérlet , emiatt oltottam
öregbe , fiatalba , földszínére , alacsonyra , magasra )


Előzmény: zmrzlina (520)
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.03 0 0 523
Jó tipp a Thiovit Jet, mert a lisztharmatölő hatásán kívül atkagyérítő hatása is van.
Elsősorban a levélzet állapota, ami nálam elsődlegesen meghatározza a csapás irányát
Előzmény: RAMBO (517)
lalá Creative Commons License 2006.05.03 0 0 522
-Szép.
A kénporos vizet kicsit meg kell savanyítani, hogy a kéndioxid felszabaduljon.
Előzmény: RAMBO (519)
zmrzlina Creative Commons License 2006.05.03 0 0 521
Szép munka, le a kalappal mert ha nem, hát úgyis lerepul.
Előzmény: RAMBO (519)
zmrzlina Creative Commons License 2006.05.03 0 0 520
Magvas gondolatok egy csatlakozótól, azonos frekin rezonálunk. Amúgy én is villamos vagyok, nem találkoztunk valahol?
Előzmény: Amphenol (516)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.03 0 0 519
A hétvégi ültetési hadművelet képes beszámolója itt olvasható: http://szolo.blogspot.com/
kisszszoros Creative Commons License 2006.05.03 0 0 518
Még korrigálhatsz!!! Vedd ki az akácot, ültess mást, valami olyat, aminek nem terjed a töve!!
Előzmény: Amphenol (516)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.03 0 0 517
Amikor pár leveles a szőlőd (mostanság), érdemes lehet Thiovit Jet -tel permetezni, 70g/10 liter töménységben (virágzás előtt!!!), lisztharmat ellen. Akkor próbáld meg a permetezést, ha nem megy a levegő hőmérséklete 20C fok fölé, de legalábbis nem tűz erősen a nap. Bár a Thiovit a legkevésbé perzselő kéntartalmú szer, mégis jobb vele vigyázni.

Javaslom, NE permetezz rovarölővel, atkaölővel, amíg kárküszöb feletti kártételt nem tapasztalsz (esetleg egy Bacillus Thurengiensis készítménnyel, ami biológiai rovarölő, de megelőzésképpen ezt sem javaslom).

Amúgy valóban, fontos a hozzáértő HELYI szakember, mert tájegységenként nagyon eltérő lehet a szőlő fejlettsége, illetve a veszélyeztető fertőzések.
Előzmény: apacsvezer (512)
Amphenol Creative Commons License 2006.05.03 0 0 516
Szia !

Látod pont ez a bajom :

Miért nem bizták a piacra ? Ha rossz izű akkor úgy sem lehet
eladni ... :-)

Miért kell az államnak kiírtatni ?

Ha mérhetően káros akkor OK , de homályos legendák miatt ,
vagy lobby csoportok nyomása miat ne tegyenek ilyet .

Egyébként az Othelloról annyit : ha tisztán , higiénikusan
készül ( nálam csak üvegballonban ) , olyan friss , üde illata
ize van , amit az EU kompatibilis BOLDOG NÉVNAPOT tipusú
Egrinek mondott bikavér erősen alulról közelít ...

A törvénynek inkább ezzel kellene foglalkozni , betartatni ...

Sok termelő örülne , ha annyiért tudná a kékfrankosát eladni
amennyiért tőlem megvették a rossz , egér ízű szőlőmet . :-)

( Pedig szégyelltem a cukorfokát )

Egyébként csináltam tisztán Nova ( noha ) bort is , én
nem értek hozzá , mert a fehér borokat alapból nem szeretem
( túl fiatal vagyok hozzájuk :-) ) , de most a tavalyi borba
( pocsék évjárat ) beleszagolva a must illata keveredik a
banánéval , sógorom mióta kóstolta rendszeresen kér
belőle ( nem alkesz )

Szerintem a direkttermők baja : fahordóban gyorsan elöregszenek ,
felveszik a hordó izét , de zárt , színig töltött üvegballonban
sokáig megörzik az üdeséget .

A noha szőlőt mindenkinek ajánlom frissen sütött kenyérrel megkóstolni .
Helyi öregektől láttam , kipróbáltam ... csoda jó ...

OFF

Az Eu csatlakozási hibákra tudnék a valós életből példákat felsorolni :

- HACCP -re hivatkozással tönkretették a városi piacokat
az őstermelők helyett gagyi árusok lepték el a placcot

közben az EU több országában nem is ismerik a HACCP
kifejezést

- Az EU legtöbb országában szabadon főzhető házilag pálinka ,
míg nálunk felnégyelés jár érte ... :-) , de még a hatóságilag
hivatalosan főzhető mennyiséget is korlátozták ez EU előtti
mennyiség töredékére , pedig komoly pénzt szed belőle be az
állam ... igyunk inkább tisztaszeszből kevert "alkoholos italt "
amit a nagyüzemi lobby állít elő ... Kosszuth rádión riportban
szakemberek szájából nyiltan elhangzott , hogy ez a nagy gyártók
nyomására történt .

kivácsi leszek mi lesz Schengen után , ha Szlovénia felé
megszűnik a határellenőrzés ( ott ugyanis a mezgaz. boltokban
szabadon vehető főző )

- Az EU -ra hivatkozva csináltak egy olyan rádióamatőr törvényt
aminek bizonyos pontjai a világ két országban voltak csak egyformák :

Magyarország és Észak Korea

( ezt a rendeletet most korrigálják közfelháborodás miatt )


Folytathatnám , de nincs értelme ...

ON

Más szépen megilledtek a tőkenyakba oltott medina vesszők ,
ha időm engedi megosztom veletek az örömöt ..teszek fel róla
képet ..

Egyébként ez az amiért érdemes csinálni , nekem ezek az apró
örömök jelentik az élet egyik értelmét :

megilledtek a szőlő hajtások , zöldellik a frissen ültetett akác
szépen virágoznak a gyümölcsfák ... öröm kimenni a kertbe .


AMp



Előzmény: sfnx (513)
lalá Creative Commons License 2006.05.02 0 0 515
-Először is tudni kéne, hogy mit akarsz permetezni. (azon felül, hogy gondolom szőlőt) Nem lerázásként -nem szeretek távdiagnózist adni - de biztosan van a környékeden egy jó gazdabolt, benne egy növényvédős (szakmérnök). Nekem szerencsém van ebből a szempontból. Ha nincs ilyen, érdemes csomagot venni. (szőlő, alma, dísznövény stb)
Előzmény: apacsvezer (512)
lalá Creative Commons License 2006.05.02 0 0 514
-Így van. Az egérízzel csak példálództam. A tiszta, jó othelló meg labruszkaízű, nem szeretem, de meg kell kóstolni, sőt inni, hogy tudjam, hogy mit nem szeretek.
Előzmény: BZoltan (511)
sfnx Creative Commons License 2006.05.02 0 0 513
nemcsak Zalában hívják nohának, amennyire tudom a telepítése már évtizedek óta tilos nálunk, talán nem is baj, hogy kiirttaták az EUra hivatkozva
amit az osztrákok csináltak az felháborító, vannak, akik képesek azzal a megnyugvással inni, hogy BIO!
Előzmény: Zalancelot (508)
apacsvezer Creative Commons License 2006.05.02 0 0 512

Kedves Fórumtársak!

 

Milyen permetező szereket ajánlotok, most így tavasz idején.

Válaszotokat előre is köszönöm.

BZoltan Creative Commons License 2006.05.02 0 0 511
Én ittam már kimondottan tiszta és jó Ottellót és szerintem a rágcsálószag az leginkább rossz vagy szennyezett hordóra utal és kevésbé a fajtajellegre. De lehet, hogy félreértettelek.

z
Előzmény: lalá (509)
zmrzlina Creative Commons License 2006.05.01 0 0 510

Magyarán a direkt termők bora hányásízű és gyomorsavat tartalmaz.

 

Más: korábban említettem, hogy a vásárolt fajták között idegeneket is találtam. Idén életemben először próbáltam meg átoltani ezeket és büszkén jelenthetem, hogy mind a négy megeredt. A többi topiclakónak ez talán teljesen természetes, én azonban leírhatatlan örömöt éreztem, amikor tegnap megláttam a kikandikáló hajtásokat.

Előzmény: lalá (509)
lalá Creative Commons License 2006.04.29 0 0 509
-Próbálom elmagyarázni. Valószínű pézsmázni sem pézsmáztál még, de azt nehezen képzelem el, hogy rókáz... (hihi) Az egeret sem kell megkóstolni, hogy azt mondjuk, ez "egéríz", mert az egérvizelet szagát már mindenki felismeri. Hát innen kell egy kicsit elvonatkoztatni. Komolyra: meg kell kóstolni - többször - a direkttermők borait és hozzámondani: -Ez a labruszka íz. Majd rögződik. Valamikor voltak önfeláldozó kóstolók, borászok szőlészek, akiknek el kell hinnünk.
Előzmény: zmrzlina (507)
Zalancelot Creative Commons License 2006.04.29 0 0 508
Az a vicc, hogy az Eu-ra hivatkozva Mo.-n kiirtatták a Noah (zalaiasan Noha) szinte utolsó tőkéjét is, amig az Osztrákok meg felmentést kértek rá, és bio-bor gyanánt árulják a levét!!! :-))))
Előzmény: Amphenol (502)
zmrzlina Creative Commons License 2006.04.29 0 0 507
Milyen íze van a rókának vagy a pézsmának? Még egyikhez sem volt szerencsém fogyasztani.
Előzmény: lalá (506)
lalá Creative Commons License 2006.04.28 0 0 506
-A direkttermő szőlőknél nem a metilalkohol-tartalom a legnagyobb gond, mint az már az előzőekből is kiderült, hanem a labruszka-(róka, pézsma)-íz. Az othelló szőlőt szeretem, de a borát inni, azt nem.
Előzmény: zmrzlina (501)
Amphenol Creative Commons License 2006.04.28 0 0 505
Jelentem dolgozom a dolgon :-)

Kb 20 tőkét oltottam át medinára a múlt hetekben
( tőkenyakba , teljesen visszametszett tőke )

Csak kísérletileg ...

Kb 3-4 éve a Szépasszonyvölgyben ittam olyan vörösbort
ami még nejemnek is izlett pedig Ő a borokat abszolút nem
tartja jónak ..

AMp
Előzmény: kisszszoros (504)
kisszszoros Creative Commons License 2006.04.28 0 0 504
Az átmeneti fajták termelhetők, teljesen legális ültetvények is vannak: medina, zalagyöngye és még sok másik. Nem vagyok benne biztos, hogy azokból nem lehetne az átlagnál jobb bort készíteni, csak épp a technológiát kellene valakinek kikísérletezni.
Előzmény: Amphenol (502)
zmrzlina Creative Commons License 2006.04.28 0 0 503
Egy huron pendulunk...
Előzmény: Amphenol (502)
Amphenol Creative Commons License 2006.04.28 0 0 502
OFF

A pálinkafőzés legnagyobb veszélye :

A rézelejét meginni szigorúan tilos !

A pálinkás fórumból ( is ) lehet tudni , hogy a főzéskor az
elején jön az úgynevezett rézeleje . Ez a szó a rézcsőből
kioldodó anyagokra utal ( ha a főző egy ideje állt ) , de a
lényeg : az eltérő forráspont miatt a metilalkohol indul meg
először a főzőből , majd pár "fokkal" később indul az
etilalkohol ....

Az elejét meginni nagyon nem ajánlott !

ON

Nem akarok kiállni a direkttermő szőlők szóvivőjeként , de
nem értek azzal sem egyet , hogy pl. a bortörvény
szigorúan megtiltja a termesztésüket . Gyakorlatilag anélkül ,
hogy leírnák miért tilos .

( illetve hivatkoznak az EU-ra , mint minden más törvény )

Bár , ha a legújabb bortörvényt elemezzük abba bármit
bele lehet magyarázni . Pl. : a tiltás csak az árutermő szőlőkre
vonatkozik ? Vagy csak a borvidékekre ?

Ugyanakkor az EU több országában kísérleteznek azzal , hogy
az átmeneti fajták termesztésével mennyi vegyszert lehet
megtakarítani ...( pénz + környezetvédelem )

Én ugyan nem vagyok nagy borfogyasztó ( max 4-5 liter/év ) ,
de az a pár liter ne kénből , rézből , meg egyéb általam ismeretlen
hatású növényvédő szerből legyen kikeverve .

Van olyan uborkatermesztő ismerősöm aki a családnak külön tart
uborkát , ők nem azt eszik amit másnak eladnak ....

Borászban is van ilyen ?

AMp
Előzmény: zmrzlina (501)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!