Egy ismerősöm mesélte, hogy egy vidéki középiskola ballagásán, amikor a ballagó osztályok végigvonultak az osztályokon, az Ilyenek voltunk dal szólt!! (Nekem ez új info volt, mármint, hogy ilyen nemes ünnepélyek is felfedezték maguknak e dalt)
Nem csoda, hisz' igazi Himnuszról van szó!!...és a lényeg, ettől nem válik kommerszé a dal, inkább kuriózumnak tartom a dolgot.
A tegnapi HÍR TV-s interjú nagyon jó volt, nagyon tartalmas; igazi mélyinterjú. Az utóbbi időben (érthetően) inkább rövidebb promo beszélgetéseket láthattunk Ákostól - aranyos, hogy az érthetőség kedvéért minden fontos időpontot, dátumot e rövid beszélgetések során többször elismétel.:)
Sz'al a tegnapi interjúban igazán mélyrehatóan, terjedelmesebb formában beszélt a világnézetéről, a konzervativizmusról és a politikamentességéről. Hallhattuk tőle, hogy nem ő szövi bele a politikát a szövegeibe, hanem bizonyos médiák hangoztatják csak ezt, láttatják ezt az arra hajlamos rajongókkal....
Ő a világnézetéről énekel, ami jóval tágabb, 'ősibb' jellegű 'témakör', mint a politika.
Az új dalban is inkább a családja áll a centrumban.....
Természetesen szóba jött még az Andante is; Ákos a sikerességét állította szembe az őt támadó újságírókkal és jelezte, hogy az ominózus cikkek (melyek sokszor voltak itt is vita tárgyai) nem értek/érnek célba!
Természetesen a beszélgetés első 2-3 percében az élcelődés sem maradhatott ki a repertoárból.:)
Érdemes megnézni az ismétlést annak, aki tegnap este nem látta!
"Na itt buktál le: te olyan hallgató vagy, aki eleve valamilyen szándékkal hallgatja a dalt. No comment. "
NEM! (rosszul fogalmaztam, lehet)
tiszta fejjel, nagy várakozással ünneplem, ha találkozom egy új dallal. legtöbbször megérint, kevés esetben félreteszem.
ennyi.
Nekem nagyon fontos dal az alig hitted, mert számomra arról szól, hogy reménykedni és küzdeni kell. Az ember ha az életét sikerül megváltoztatnia akkor egy boldogabb élet vár rá.
Klubozashoz valoban nem, csak a jogvedoknek kell csengetni nemi dellat. A plakaton az arckep felhasznalasahoz, na ahhoz mar imho igen :) De nem kukacoskodom, inkabb csak szamolom a napokat a szombati koncertig ;))))
Hell'
Nem kell Ákos engedélye (egyébként annak idején felhívtuk és mondtuk neki, hogy csinálnánk egy Ákos klubot - örült neki ....stb)
Hanem az Artisjusnak kell befizetni az adott összeget bulik után.
Elméletileg kéne Ákos engedélye. Úgy tudom, hogy a szerzői jogok erre is vonatkoznak. Pláne ha van belépti díj is.
Régebben rajta volt minden kazin, hogy nyílvánosan játszani(és ezért gondolom pénzt kérni) csak a szerző engedélyével lehet...
így történt:
-te ákos
-no?
-milyen a sör?
-hát lehetne hidegebb is
-szóval
-igen?
-kéne csinálni valamit a koncert után, hogy annak a sok szegény vidéki rajongónak ne kelljen csövezni a koncert után
-ja. van ebben valami. én meg adok még egy koncertet a koncert előtt - úgyis van rá igény (igy jött létre az 5 órai koncert)
-de hol kéne csinálni?
-tudod mit? csináld a Rocktogonban!
-tényleg. és hánykor kezdődjön?
-hááát. mondjuk 22 órakor
-tegyek reklámot a topikba is - tudod az indexen?
-mindenképpen!
-és ha valaki zúgolódni fog, hogy én a te bőrödön akarok pénzt keresni?
-hát akkor annak írd be ezt a párbeszédet.
-ok
-na csá, megyek, mert még próbálnom kell pár számot
-csőváz
Valahogy a te véleményedet éreztem magamhoz a legközelebb, a 'két tábor' között van.
Nekem is az a véleményem, hogy Ákos nem kifejezetten politikai indíttatásból fogalmazta meg a dalait, hanem jóval tágabb halmazról, a társadalomról, az Ákost ért hatások(k)-ról van szó.
Ha vki ebben politikát vél felfedezni tegye, ha vki nem találja, annak is igaza lehet....
Pont ez a jó Ákos szövegeiben, hogy így is lehet értelmezni, úgy is. Elgondolkodtató. Ez emelte őt ilyen magasra(és most nem tömjénezésből írom), hogy dalai nemcsak fizikailag képesek megmozgatni az embert(mint a magyar előadók 90%-a!) , hanem szellemileg is.
Két kedvencem a lemezről a szövegét tekintve: Ölelj meg újra és a Majom a ketrecben. Két ellentétes pólusú dal. Talán pont ezért szeretem ezt az albumot, mert iszonyatosan változatos lett mind zeneileg, mind szövegvilágát tekintve.
Na igen, ennek az idézetnek a hangulatában én is éltem egy ideig, amikor kijött a maxi.
És akkor itt megkaptam pár embertől, hogy mekkora hülye vagyok, hogy én ebben a szerelmet láttam és nem a politikát.
A Hűség minden dalából tudok kiemelni, de még az Ikon általam kevésbé kedvelt dalaiból is. Az Új Törvény ebből a szempontból számomra kellemetlen újdonsággal szolgált, úgy érzem, hogy gyökeresen megújult a szövegvilág. (a szerelmes dalok is kb. olyanok, mint az Exciter szerelmes számia a többi DM album tükrében :-) )
Arra szeretném kérni azokat, akik eddig is tettek be értelmes dolgokat (pl.: képek, koncertbeszámolók, média-info, stb...), hogy ezeket a jövőben is rakják be, mert sokan olvassák ezt a topicot. Nem mindenki kiváncsi a kicsinyes személyeskedőkre. Ezeket az embereket egyszerűen békén kell hagyni. Veszélytelenek.
Úgy gondolom, hogy a korábbi albumokon (mint pl. az általad oly kiemelkedőnek tartott Hűség-en:) is vannak olyan dalok, melyből nem tudtál kiemelni ilyen dalszövegrészeket, legfeljebb nem a politikai mivoltuk miatt, hanem egyéb okokból.
Persze, hogy vannak, de jóval kevesebb, mint eddig. Csak az általam idézett számokban nem tudok kiemelni ilyen szöveget, és ezek közül a dalok közül is tetszik némelyik (Új törvény, Élj a mában). Nem temettem az albumot, kedves MarK, az Ikon sokkal rosszabb szerintem ;-) :-P, és az Ikon után is jött egy briliáns album (Hűség :-) )
BBEA, az én kedvenc idézetem az Új törvényről olyasmi, ami nagyon illeszkedik a mostani gondolataimhoz, lelkivilágomhoz:
"Zajlik a sok kis játszma
Mindenki őrülten játssza
Azt, hogy szeret, vagy nem szeret,
Vagy hogy mennyiért éri meg,
DE HA VOLTÁL NÉHA EGY KICSIT IS BOLDOG
HÁT NE SZÉGYELLD A SZERENCSÉT
HISZ ALIG HITTED,
HOGY EZ IS ELJÖHET MÉG"
De a többi, általam nem említett dalban is vannak jó idézetek, csak valahogy kevésnek érzem őket.
"Na, már megint én lettem Ákos... Pedig nemrég még azt magyaráztad, hogy te ilyet sose mondtál."
Még mindig nem mondta konkrétan, hogy te lennél Ákos... :-)
Az azért mindenesetre gyanús, amikor szóról szóra ugyanazon kifejezéseket használod, mint Ákos egy, a bejegyzésed után 3 nappal megjelent újságban levő interjúban. (Ugyanis volt erre példa pár hónappal ezelőtt. Ne kérdezd, hogy melyiki hozzászólásodban, mert nekem nincs meg az elmúlt hónapokban megjelent cikkek nagyrésze, és különben is, nem ér annyit az egész, hogy elkezdjek visszakeresni.)
Ejj, ezek nekem is a kedvenc idézeteim, bár én sose mondhattam az aktuális szerelmemnek, hogy "Mit szeretnél jobban, angyal legyek vagy férfi?":))))
Amúgy meg én is hiányolom azokat a gyönyörű verssorokat az új lemezről, amik megérinthetnének, amiket idézhetnék egy-egy szituációban.
De a Virrasztó mindenképp pótolja ezt a hiányt.
"Végtelen ébrenlét,
Velem hallgass még,
Velem virrassz át
Minden éjszakát.
Örök készenlét,
Csak hallgass meg velem még,
Velem virassz át
Minden éjszakát."
Na, azért néhány politikai nézetbeli utalás miatt (megjegyzem, inkább a társadalomra vonatkozó megállapításokból van több) azért ne temessük az egész albumot. Sztem az Új Törvény anyagán is vannak általad keresendő/kiemelendő idézetek.
Jópár hónappal ezelőtt létrehoztam egy Ákos és a politika című topicot, hogy ez a topic megszabaduljon a felesleges és (mindegyik oldal felől) ocsmány politikai bejegyzésektől. Tisztán ez volt a szándékom. Valaki kedvesen a fejemhez vágta, hogy biztos azért csináltam, hogy újabb támadási frontot nyissak Ákos ellen. Hát akkor csak csináljátok barátaim itt, offoljátok szét a topicot ezerrel, úgy látszik csak ehhez értenek jópáran.
Pontosan hangado! Nekem is ez a problémám Ákos újkori szövegeivel. Egyszer megcsináltam azt, hogy minden Ákos-dalból kigyűjtöttem a kedvenc idézetemet. Minden dalból könnyen találtam, sokból vacillálnom kellett, hogy melyik legyen, az, hogy "Leszek Neked az égbolt, leszek Neked bármi, ha a lehúnyt szemed engedi a testedet csodálni", vagy mondjuk "Mit szeretnél jobban, angyal legyek vagy férfi, szavak nélkül szólok hozzád, a szíved biztos érti".
Ám az Új Törvény dalszövegeiből mi ilyen örök érvényű, ilyen átérezhető, ilyen mindig szívhez szóló? Új törvény, Majom a ketrecben, Bosszú népe, Conquistador, Élj a mában - mind megannyi dal, amiből nem tudnék ilyen idézetet kiemelni, ha belegebednék sem. Pedig nagyon szeretnék.
rajmunder: olyan szánalmas vagy!ki vagy te?A Jóisten?Mindenkinek lehet saját véleménye és mindenki el is mondhatja.Persze te is mindenkit lefikázhatsz, de ez már tényleg kezd egy kicsit unalmassá válni.
Jól gatyába kéne téged rázni!:))
köze nincs senkinek hozzá kire szavaztam legutóbb, de
- először nem mentem el, mert nem tudtam melyik oldal lop többet.
- másodszor elmentem, hogy mert nem szeretem a vöröst színt.
tehát tévedtél. és utálom a politikát.
és azt is utálom hogy Ákos sokszor "állást foglal".
mert ő dalokat ír. nekem, és még sok embernek... néha sírni tudnék rajtuk, néha boldoggá tesz. élettel vannak tele. ezért hallgatom.
(de a fentiek miatt nem veszek elő bizonyos új dalokat. "soha többé")
Na, már megint én lettem Ákos... Pedig nemrég még azt magyaráztad, hogy te ilyet sose mondtál. Én is érvelek ám, csak neked az a hörcsögizé... vagy oroszlán...
Nem tudom, milyen kérdéseidre nem válaszoltam, de ez fórum, társalgás, hozzászólásgyűjtemény, arra válaszol az ember, amire kedve van.
A roamer nevű hozzászólóval értek egyet: "mindenesetre úgy gondolom ez már itt inkább Ákost fikázó ego híradó néven kéne hogy megjelenjen", és azért próbálok tenni, hogy ne Ákosfika Egohiradó legyenez a topik. Tök nem értem, hogy amikor van egy ilyen nagyszerű koncert, mindenki ünnepel, akkor ezeknek az elfogulatlan, abszolút független hangadóknak miért kell beleszarnia mindenki örömébe.
Persze lehet, hogy roamer is én vagyok, mert szegénynek ez volt az egyetlen hozzászólása...
Ákos maga mondja mindig, hogy legyünk kritikusak, de ez itt nem kritika, hanem orrtúrás ezerrel.