Keresés

Részletes keresés

Nonamekata Creative Commons License 2005.06.20 0 0 698
Javaslom a spirál alakú paradicsomkarót, nálam nagyon jól bevált. Az OBI-ban vettem. Csak beletekered a szárát és kész.
Előzmény: Zitka (696)
Anzika Creative Commons License 2005.06.20 0 0 697

Szereti a napot, egypár nappal később terem.

Sajnos az enyémet hosszabb ideig nem éri nap, mert a szomszéd fája árnyékot vet.

Kötözd fel a paradicsomot, légy óvatos, el ne törd, elötte ne öntözd meg, mert akkor könnyebben törik. A karó hosszú legyen, a folyton növők nálam 2m felett szoktak lenni. Már most van 1,5m.

Előzmény: Zitka (696)
Zitka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 696

Köszi, Anzika. :-) Megyek és karózok. Ki kell találni a módját, mert van a szárukban egy S-kanyar. :-) Na jó, nem S, de ahogy igyekeztek egymástól minél távolabb kerülni, nem lehet a hagyományos módon karózni. Igazából nem bánom, ha nem lesz nagy a termés. Inkább a kíváncsiság miatt hoztam a magot Olaszországból, hogy vajon az itteni klíma- és talajviszonyok között milyen termést fog hozni.

Még egy kérdés: a benapozás milyen hatással van az érlelésre? Most néztem, hogy a szélső négy növényt kb. du. 3-4 óra után már beárnyékolja a szőlő.

Előzmény: Anzika (694)
kozak26 Creative Commons License 2005.06.20 0 0 695
Nalam mar elfekudt karozas nelkul, pedig meg nincs is sok paradicsom rajta. Ha meg elfekszik, utanna tovabb akar noni, es tesz egy erdekes 90 fokos kanyart felfele. Ezt utanna (majdnem) hiaba karozhatod.
Jobb a karozast fiatalon elkezdeni nagy karoval, en pl akaratlanul is derekba tortem paradicsomom karrierjet, mikozben a kicsi karokat csereltem nagyobbakra. Ha meg surun ultetsz, akkor is ez a praktikusabb, mert utanna mar nem fogsz hozzaferni az aljahoz.
A folytonnovo szara sztem egyszeruen alkalmatlan a paradicsommennyiseg megtartasara, igaz nalam mar a determinalt is karozott. Tavaly nalam a folytonnovo kb. 150 cm-esre verekedte fel magat.
Anzika Creative Commons License 2005.06.20 0 0 694

Ezelőtt pár éve volt, hogy ilyenkor már volt érett paradicsomom.

Ha súrún van ültetve a paradicsom, akkor hamarabb lesz érett paradicsomod, mert a túlélésre hajt, magot hoz, ehhez viszont be kell érnie. Szokta pár tővel ezt csinálni, hogy korábban teremjen. Természetesen ilyenkor kisebb a termés.

Három paradicsom azét együtt igen sok. Karózd fel a paradocsomot, mert ha  a földre leér, akkor minden betegséget összeszed, nem tud szellőzni a lombozat.

Anzika Creative Commons License 2005.06.20 0 0 693
El fog feküdni és a termés leér a földre. Én megkaróznám.
Előzmény: Zitka (692)
Zitka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 692

Anzika, nekem sem pirosodik még egyetlen paradicsomom sem. A korain, meg a K3-on már rengeteg a gyümölcs (talán túlzottan is sok), de még jóindulattal is csak sárgászöldnek mondanám. :-)  A sárga koktélparadicsom erősen virágzásnak indult, és már néhány San Marzano-n is van virág.  Azt hiszem, kicsit sűrűre sikerült az ültetés, mert most már egybefüggő paradicsomerdőm van néhány m2-en. :-) A S.M.-t ráadásul javarészt hármasával ültettem ki, mert a pikírozás után egy cserépbe hármat tettem, aztán mire kiültetésre került a sor, annyira összenőttek a gyökereik, hogy féltem széttépkedni őket.

Lehet, hogy amatőr kérdés következik, de talán nem nevettek ki. :-) Ha nem karózom a paradicsomot, akkor nem nő olyan magasra, de vastagabbra fejleszti a szárát? Szóval "érzi", hogy mekkorára nőhet, hogy elbírja a termést?

Anzika Creative Commons License 2005.06.20 0 0 691

Szerintem, csaak az a baj, hogy későn ültetted ki. Majd lassan rendbe fog jönni.

Inkább érett marhatrágyát vegyél és fejtrágyázd meg. 40 l egy zsák, az ár viszont 600-1200Ft-ig mehet. attól függ, hol veszed meg.

Vettem permetszert, tényleg rajt van a zsacskón, hogy felszívódó. Én a permetszerek leírását tartalmazó könyvet olvastam, de abban sehol nem volt feltüntetve. Ismertem a permetszerek esetében a szisztematikus szó jelentését, de a könyvben az sem szerepelt.

Nagyon sok paradicsomom van már, de még egy sem piros. Ami érdekes, a korai fajta magasabb, mint a futó paradicsomom. Tele van 5cm-es termésekkel, igen szép. Megpermeteztem Biomit-tal, alig kaptam, egy csomó gazdabolt-ban voltam, de nem is ismerték.

Csak érdekességként írom, hogy megszoktam termelni a saját fűszerpaprika szükségletünket 4m2-en. Két hét múlva már lesz érett fűszerpaprikám.

Előzmény: bundyfiu (690)
bundyfiu Creative Commons License 2005.06.17 0 0 690

Hello!

Segítséget szeretnék kérni. Csak nem olyan rég tudtam kiültetni a paradicsomot. És az átültetés után elkezdtek sárgulni a levelek. Minden nap locsoltam.

Mit tegyek?

Vagyek valamilyen mütrágyát a földre, milyet?

TTAMAS Creative Commons License 2005.06.16 0 0 689
Ha olyant látsz, hogy szisztemikus, az is azt jelenti.
Előzmény: Anzika (687)
Zitka Creative Commons License 2005.06.15 0 0 688
Pl. a Fundazol csomagolására rá is van írva, de a Vetőmagboltban nyugodtan kérdezz rá. Nem fognak átverni.
Előzmény: Anzika (687)
Anzika Creative Commons License 2005.06.15 0 0 687
Az a baj, hogy ezt a "FELSZIVÓDÓ" szót nem látom a leírásokban.
Előzmény: Zitka (686)
Zitka Creative Commons License 2005.06.14 0 0 686

Igazán nem akarok szakértőként tetszelegni, mert már van egy kerek éve is :-)))), hogy kertészkedem. Az a felszívódó, amire rá van írva, hogy felszívódó. :-)  Nincs összefüggésben a várakozási idővel, ez a Ridomil, amit tegnap vettem 0 nap. A kontakt szerek csak "bevonják" a levelet (amíg le nem mossa az eső), így akadályozzák meg a kártevők megtelepedését. A felszívódó szerek pedig ellenállóvá teszik a növényt, mert felszívódnak a "szervezetébe", így hosszabb ideig hatnak.

Remélem, Frint kijavít, ha túl sok lököttséget ;-) írtam volna....

Előzmény: Anzika (685)
Anzika Creative Commons License 2005.06.14 0 0 685

Zitka!

Nekem az a gondom, hogy miről tudom meg, hogy felszívódó a permetszer, vagy nem? Az a felszívódó szer, amelyiknek hosszú az élelmezési várakozási ideje?

Előzmény: Zitka (684)
Zitka Creative Commons License 2005.06.13 0 0 684
Anzika, pár perce jöttem meg a Vetőmagboltból. A szőlőt kapta el a gubacs-atka, meg peronoszpóra ellen is kellett venni valamit. Ahogy a tapasztaltabbaktól megtudtam, ebben a nedves-esős időben csakis a felszívódó szerek hatásosak. A boltban egy Ridomil Plus nevű permetszert ajánlottak. Ez felszívódó. Itthon olvastam el a hátulján, hogy épp paradicsom fitoftóra ellen is hatásos. 40g-os csomag 495 ft (nem olcsó...) De 0,2%-os töménységben kell alkalmazni  fitoftóra esetében, ami azt jelenti, hogy 20 liternyi oldat lesz belőle.
Előzmény: Anzika (683)
Anzika Creative Commons License 2005.06.13 0 0 683

Hello Frint!

Milyen felszívódó szert használsz?

Nekem olyan gondjaim vannak, nem tudom, melyek a felszívódó szerek? Hol van feltüntetve a permetszeren, Most olvastam (nézegettem) egy 2005-ös permetszerekről és táptalajokról, trágyákról két vastag kötetet és sehol nem találom a felszívódó ill. szisztematikus szót.

Előzmény: Frint (681)
Zitka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 682
Bevallom őszintén, hogy nem. Tavaly se használtam semmit, hátha bejön idén is... Arra a 10-15 tőre... Ha nem, azért fogok bosszankodni. :-)
Előzmény: Frint (681)
Frint Creative Commons License 2005.06.10 0 0 681
Halkan kérdezem: ugye a mostani idő beállta előtt mindenki permetezett felszívódó szerrel a fitoftóra megelőzésére ???
Frint Creative Commons License 2005.06.10 0 0 680

Több éven át használtam, most épp ki vagyok fogyva, de rövidesen veszek 1 litert.

Csak jót tudok mondani róla, főleg paprikánál vált be.

Locsolni is lehet vele, de figyelj a töménységre, és csak a növény tövéhez öntsél belőle. A 200 literes hordóba a 200 liter vízhez 4 dl-t keverek.Ebből az oldatból én fél liter/tő szoktam adagolni, egy befőtteskupával :)

Jól fel kell rázni, mert kiülepedik belőle a lényeg !!!

Frint 

Idekopizom a biomit ajánlását:

PARADICSOM, PAPRIKA, UBORKA

A paradicsom-, a paprika- és az uborkatermesztésben a kalciumnak van különösen fontos szerepe, mivel a szénhidrát- és a nitrogén-anyagcsere zavartalanságát biztosítja. A másik lényeges szerepe a pektin - anyagcserében van, s ilyen értelemben a bogyók keménységét befolyásolja, ami növeli a termés szállíthatóságát. Közismert élettani betegség a bogyók csúcsrothadása, amelynek oka éppen a kalcium hiánya.

JAVASOLT KIJUTTATÁSI IDOPONTOK ÉS MENNYISÉGEK:

Palántanevelés: hetente 3-szor öntözni 0,2%-os, kéthetente permetezni 1%-os BIOMIT PLUSSZ® oldattal.
Állandó helyre vetett paradicsom, paprika, uborka: 4 alkalommal (2-szer aktív növekedéskor, virágzás kezdetekor és terméskötés-termésnövekedéskor) permetezni, esetenként 2-5 1/ha dózisban.
Fólia alatt, üvegházban: 4 alkalommal (palánta kiültetés utáni 6-8. napon, aktív növekedéskor, virágzás kezdetekor, terméskötés-termésnövekedéskor), vagy folyamatosan 2 hetente permetezni, esetenként 5-6 dl/1000 m2 dózisban.
A BIOMIT PLUSSZ® használata elosegíti a paradicsom, a paprika és az uborka fürtök kötodését és a. éréslefutás felgyorsulását, ami cc~;t jelenti, hogy az áru korábban kerül piacra. Emeli a termés tápértékét (növeli az ásványi anyagok tartalmát) és ízesebbé teszi azt (javuja a sav-cukor aránytj. A szer magas kalciumtartalma megakadályozza a paradicsom és a paprika csúcsrothadását.
Folyamatos permetezéssel csökkentjük a paradicsom, a paprika és aa uborka gomba- és baktériumbetegségeinek a megjelenését. Gazdasági elonnyel is lehet saámolni, mivel minél hamarabb kerül piacra a primoráru, annál magasabb az ára.

Előzmény: Zitka (670)
Nonamekata Creative Commons License 2005.06.09 0 0 679
Itt az oldaluk:
http://www.okogazdabolt.hu/
Előzmény: Mortisia (676)
Mortisia Creative Commons License 2005.06.09 0 0 678
A kispesti elég kicsi OBI. Akkor felkeresek majd egy nagyobbat:)
Előzmény: Zitka (677)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 677
Mortisia, tegnap jártam a Savoya Parkban lévő OBI-ban, és volt Biomit Plussz. 1 l-es flakon 1499 ft. OFF Lehet kapni szobanövényekhez valót is, az 1599. ON
Előzmény: Mortisia (676)
Mortisia Creative Commons License 2005.06.09 0 0 676

Azt sejtettem. És hol van ilyen bolt Bp-en?

Tegnap nézelődtem az ObI-ban de nekik nincs ilyenjük.:(

Előzmény: Nonamekata (675)
Nonamekata Creative Commons License 2005.06.08 0 0 675
Ha jól emlékszem én az ökogazdaboltban vettem.
Előzmény: Mortisia (672)
Anzika Creative Commons License 2005.06.08 0 0 674
Szépek a növényeid és a termésük is. Az én paradicsomaim csak 2-3 cm-sek.
Előzmény: kozak26 (667)
Zitka Creative Commons License 2005.06.07 0 0 673
Sajnos még nem vettem, de szeretnék. :-) Tegnap ajánlották nekem, állítólag a barkácsáruházakban (OBI, Prakti, Brico, stb.) lehet kapni.  A héten megnézem itt az albertfalvai OBI-ban, bár a múltkor nem tűnt fel. Igaz, akkor még nem is tudtam, mit keressek. Gyorsan vettem egy 10 dekás csomag Agriplant-ot, azzal már 2x tápoldatoztam. Ezzel van tapasztalatotok? Jó sok kálium van benne.
Előzmény: Mortisia (672)
Mortisia Creative Commons License 2005.06.07 0 0 672
Hol vettél ilyet?
Nonamekata Creative Commons License 2005.06.06 0 0 671
Én most permeteztem vele először pár napja. Lehet locsolni is vele, de akkor kisebb koncentrációban kell alkalmazni. Végigpermeteztem vele egy csomó mindent, fákat, palántákat, virágokat és kíváncsian várom a hatást. Kb. 10 naponként meg akarom ismételni.
Zitka Creative Commons License 2005.06.06 0 0 670

Használ-e valamelyikőtök Biomit Plussz lombtrágyát? Pozitív tapasztalat?

http://www.biomitplussz.hu/magyar/index.htm

Lehet locsolóvízbe is tenni, vagy muszáj kipermetezni a levélre?

Nonamekata Creative Commons License 2005.06.06 0 0 669
Nyolcas alakban. A karó előtt megtekered és úgy kötöd meg.
Előzmény: Kajka (668)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!