Keresés

Részletes keresés

Georgethebig Creative Commons License 2006.06.17 0 0 1949

Sajnos Flanell semmi extra változást nem észleltem a növény körül.

Fedett teraszon tartom, csak kb. 12ó-tól érheti nap, kb. este 6ig.

A sárgulás nagyon gyorsan lezajlik, cirka 2-3 nap és a levél tuti leesik. Főleg azon az ágon jelentkezik, ahol még van gyümölcs rajta. Kisebb és nagyobb levelek is áldozatul estek, x-akta. Állatok nincsenek rajta, víz nem áll meg alul.

Néztem a neten is mindenfelé, de nem akadtam hasonló problémára.

Átültetve nem volt, vizet normális ütemben kapja, mint évek óta. Szépen virágzik is egy hete már, szóval minden rendben is lenne....

A levél sötétzöldje világos zölddé váli először, az erezete gyönyörűen látszik, majd átmegy sárgásba, és még mielőtt besárgulna le is esik. Csak nézek, mint a moziban.

Előzmény: Flanell (1946)
cserella Creative Commons License 2006.06.17 0 0 1948
o.k.vettem az adást,dobok neki egy kiskanállal.
Előzmény: Flanell (1943)
Flanell Creative Commons License 2006.06.17 0 0 1947

Jó ötlet, hogy gyökereztetőhöz is használni.

Tulajdonképpen már legalább 2 éve akarok venni, de hát soha nem úgy jönnek össze a dolgok. :)

Már tényleg rá kell szánnom magam.

Előzmény: sjohn (1944)
Flanell Creative Commons License 2006.06.17 0 0 1946

A napsugárzástól semmiképpen, legfeljebb a melegtől, ha pl. üvegházban hőgutát kap. Hol tartod?

Az erős naptól legfeljebb megég, ha hirtelen kerül ki a szabadba. Ilyenkor az idősebb leveleken égésfoltok keletkeznek, ahol merőlegesebben érte a sugárzás, de a levél többi része zöld marad. A fiatal levelek megpirosodnak.

Nincs tippem, de azért pontosíthatnál, hátha valakinek beugrik valami. A hullás fiatal és öreg levelekre is kiterjed? Semmi előzmény nem volt? Nincsenek foltok, állatok vagy egyéb jelenség? Nem tud megállni az edényben mondjuk a csapadékvíz?

Előzmény: Georgethebig (1942)
Keszthely1 Creative Commons License 2006.06.17 0 0 1945

Ha kell valakinek  bíborpletyka  tudok adni   /gratis/

Setcreasea purpurea" ,  "S. pallida", Magyarul bíborpletyka

Előzmény: dzgaux (1926)
sjohn Creative Commons License 2006.06.17 0 0 1944
Keverj a tőzeghez Osmocotet , az nem szerves , és amikor gyökeret erszt akkor ott van neki a táp!
Előzmény: Flanell (1943)
Flanell Creative Commons License 2006.06.17 0 0 1943

Nekem a tőzeggel rossz tapasztalatom van.

Mivel nincs benne semmi tápanyag, a növényke (bármilyen) csak senyved benne, nem fejlődik.

Amikor elkezd hajtani, egyből tápoldatozni kell.

Előzmény: cserella (1941)
Georgethebig Creative Commons License 2006.06.17 0 0 1942

Sziasztok!

Elképzelhetőnek tartjátok, hogy a citromfa levele az elmúlt napok erős napsugárzásától kezd sárgulni és leesni?

2 napja tapasztalom, hogy sárgulnak a fa ágvégeken lévő levelei, komoly nagy, közel tenyérnyi levelei is és hamar le is pottyannak ezután. Tanácstalan vagyok hirtelen. Átolvastam a fórumot, de leginkább csak a barnuló levelekről találtam infot. Ha van ötletetek, lsz osszátok meg velem, köszi!

cserella Creative Commons License 2006.06.17 0 0 1941
De nagyon sokat számított!
Egy dolgot csináltam másképp,csak tőzegbe szúrtam bele.Még annyira kicsi,hogy nem fotogén,de majd rakok be később képet.
Előzmény: Flanell (1938)
dzgaux Creative Commons License 2006.06.17 0 0 1940

Akkor asszem még várok picit:)

Most kb 1mm vastagok a picikék, meg kb másfél hónaposak

Előzmény: Arth_ur (1939)
Arth_ur Creative Commons License 2006.06.17 0 0 1939
Annyit tennék még hozzá, hogy a szemzés magasságában min. 4-5 mm vastag alannyal már lehet normálisan boldogulni, és kb. ceruza vastagságtól igazán kényelmes csinálni.
Előzmény: Flanell (1936)
Flanell Creative Commons License 2006.06.17 0 0 1938
Ó, azért nem a tanács volt a lényeg... :)
Előzmény: cserella (1937)
cserella Creative Commons License 2006.06.16 0 0 1937
Sziasztok!
Szia Flanell! Kösz a tanácsot,virágot hozott a citromdugványom,kösz a tanácsot! :)
Flanell Creative Commons License 2006.06.16 0 0 1936

A vastagság a lényeg. Az alany legalább másfélszer, kétszer olyan vastag legyen, mint a szemzőhajtás. Egyforma vastaggal is meg lehet próbálkozni, de bizonytalan. Az alany domborúsága miatt a szem nem tud ráfeküdni a fatestre.

Az alany legyen növekedésben, hogy feladja a héját.

Előzmény: dzgaux (1933)
Taxus Creative Commons License 2006.06.16 0 0 1935

Nem ismerem őket, csak láttam a honlapjukat, és ezért gondoltam, hogy tőlük vetted, és érdekelt, hogy mik a tapasztalatai.

Sajnos egyelőre elég kevés növényük van.

Előzmény: Barbex (1931)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.16 0 0 1934
2évesen,ha jól tudom.
Előzmény: dzgaux (1933)
dzgaux Creative Commons License 2006.06.16 0 0 1933
Meg tudja mondani vki, hogy magról ültetett citrusokat mikor "illik" beoltatni? A kicsikék most kb 5-8cm magasak
Barbex Creative Commons License 2006.06.15 0 0 1932

Szia!

Válaszoltam e-mailben. Azért töd rossz, hogy itt az Index fórumon nem lehet ún. privát üzenetet írni...

Előzmény: Zotyi75 (1930)
Barbex Creative Commons License 2006.06.15 0 0 1931

Szia Taxus!

Te is ismered "Goldenpalm"- ot? :) Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak Vele kapcsolatosan! Rendkívül segítőkész, kedves!

A havasi banán palántát Tőle vettem, igen. Kb. 7 cm- es volt, mikor vettem, ennek 3 hete múlt tegnap, és már a 3. levelét hozza! :) A kis fóliastárat, amit csináltam neki, már ki is nőtte, szóval nem kétlem, hogy óriásira fog nőni egyszer... :)

Magokat is vettem Tőle, Heliconia és Pink banán magokat, ezeket elvetettem már ennek is 3 hete, de még semmi :( Azt mondta, hogy ha nincsen nekik 30 fok, akkor igencsak lassan fognak kikelni, több hónap is lehet... Remélem, most hogy itt van a jó idő, jelentősen lerövidül majd ez az idő! :)

Üdv

B.

Előzmény: Taxus (1925)
Zotyi75 Creative Commons License 2006.06.14 0 0 1930
Kedves Barbex!

Milyen növényeid vannak és merre laksz?
Ha lehet akkor e-mailbe vélaszolj. Előre is köszi.

Üdv: Zotyi
Előzmény: Barbex (1903)
dzgaux Creative Commons License 2006.06.14 0 0 1929
Köszi a gyors infót
Előzmény: Taxus (1927)
monarda Creative Commons License 2006.06.14 0 0 1928

Szia!

Már voltam vele kettő gazdaboltba, előszőr azon csodálkoztak, hogy citrom aztán meg azon tanakodtak, hogy ennek erre felénk is lehet kórokozója......

Megyek visszametszem, hátha az segít.

Előzmény: Taxus (1924)
Taxus Creative Commons License 2006.06.14 0 0 1927

Szia,

ez a növény egy "Setcreasea purpurea" máshol  "S. pallida" néven olvastam. Magyarul bíborpletyka. Hazája Mexikó, erősen fényigényes, közepes vízigényű kúszónövény. Tavasztól őszig balkonon, kertben tartható. Mint a többi pletykát levágott hajtásról lehet szaporítani.

Előzmény: dzgaux (1926)
dzgaux Creative Commons License 2006.06.14 0 0 1926

Sztetek ez milyen növény lehet? Anyum hozta, egyik kolleganőjétől kapta. Annyit tudunk róla, hogy egyenesen Amerikából jött és vmi futónövény. Aki tudja milyen fajta, írja meg légyszi!

Taxus Creative Commons License 2006.06.14 0 0 1925

Heliconia rostrata-m (rákollóvirág) nincs, utána néztem a havasi banánnak elég jól bírja a hideget, de azért nem lehet kiültetni viszont óriásira nő.

Honnan vetted? Goldenpalm-tól, mik a tapasztalataid?

Előzmény: Barbex (1920)
Taxus Creative Commons License 2006.06.14 0 0 1924

Sajnos nem tudom, de úgy látom a válaszhiányból, hogy más sem, lehet, hogy túl sok vizet kapott. Nálam is volt olyan, hogy az új hajtások vége leszáradt és lehullottak az apró levelek, de azután valahogy rendbe jött. Tehát, vagy gomba, vagy tartási hiba, túl sok víz.

Hátha más okosabb lesz.

Esetleg vigyél el egy levágott, elpusztult hajtást valahova, ahol valaki megnézi, pl. magbolt, vagy gazdabolt.

Előzmény: monarda (1922)
dzgaux Creative Commons License 2006.06.12 0 0 1923

Sikerült kideríteni a 1825-ös hozzászólásomnál a képeken lévő csúfság milétét:" A képeken egy lemezes pajzstetű látható (Ortheziidae), Ön jól tippelt, mivel e kártevő rokona a gyapjas pajzstetveknek. A szakkönyv szerint elég ritka, valószínüleg az üvegházi lemezespajzstetű (Orthezia insignis). Védekezni ellene viszont ugyanúgy kell, mint a gyapjas rokonai ellen, például Actara (hatóanyag = tiametoxam) felszívódó szerrel. Előtte nem árt a növényt vékony vízsugárral lemosni.
Legjobb lesz, ha leszedegeti a tetveket a citromfáról egy kis vattarudacska segítségével."
Köszönet a Brassói növényvédők honlapjának:)))) (http://www.geocities.com/disznovenyek/novenydoktor.htm)

monarda Creative Commons License 2006.06.12 0 0 1922

Kedves Citrom kedvelők!

Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen nevű permetszerrel permetezzem le a citromfáimat....a hajtásvégek befeketednek és elszáradnak a friss levelek is lehullanak és elhal az ág rövid időn belül! Gombára gyanakszom, kint vannak már március vége óta, sok a volt a csapadék.......???????????????

Help!!!!!!!

Barbex Creative Commons License 2006.06.12 0 0 1921

Ha valaki tud segíteni, továbbra is várom a tippeket!

Egy kérdés metszéssel kapcsolatban: az olívafácskám kora tavasszal egekbe nyúló, óriási hajtásokat kezdett növeszteni. Örültem neki nagyon, mert akkor még nem tudtam, amit most tudok... Szóval olvastam valahol, hogy ezek ún. vízhajtások, és le kellett volna metszeni őket már akkor, hogy aztán onnan bokrosodjon. Hát én ezt nem tettem, és most van két olyan nagy hajtása is a fának, mint maga a fa, és annak a legtetején kezd hajtani, bokrosodni... Tud valaki segíteni, hogy mit tegyek? Lemetszem még most, vagy már hagyjam?

Barbex Creative Commons License 2006.06.12 0 0 1920

Szia Taxus!

Hű, ezt nevezem!!! Valóban sokszínű a felhozatal! :)

Heliconiád nincsen? Én most csíráztatok Heliconia rostrata (rákollóvirág) magokat, remélem, kikelnek, mert gyönyörű egzotikus növény szerintem! :)

A havasi banán nem tudom, hogy mennyire télálló, azt mondják, hogy a természetes élőhelyén (India 800- 2700 méter magasban) sincs túl meleg, sőt... De én azt vettem észre, hogy nagyon szereti a sokszor 34 fokot a fóliasátorban! Szóval nem próbálnám ki, hogy mennyire bírja a fagyokat...

Előzmény: Taxus (1909)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!