Keresés

Részletes keresés

Zalancelot Creative Commons License 2006.05.11 0 0 556
Hol van még a virágzás?
Antal napig legkeveseb 2 permetezés aktuális, a lemosót nem számítva.
A virágzás időszakára valóban indokolt a felszívódó permetszer, és a fertőzésveszélyes junius vége juliusi időszakra a kombináció!
A kontakt szereket a fürtök védelmére a viaszérés időszakára ajánlják, mivel a felszívódó permetek többsége a fürtök július végi viaszréregén át kevésbé képes felszívódni, így inkább csak a lombot védi, amikor leginkább a fürtöket kellene.
Előzmény: Törölt nick (555)
kozak26 Creative Commons License 2006.05.10 0 0 554
Sziasztok!

Lassan raszanom magam, hogy egy quadris kurat tartsak a szolomben, viszont mikor kerdeztem a helyi gazdaboltban, a holgy csak furcsan nezett ram.
Ha netalantan ismernetek olyan online helyet, ahol ez a szer megrendelheto, az nagy segitseg lenne.
A gazdabolt online-on a sima quadris-bol 200ml a legkisebb 4230-ert, viszont a quadris maxbol csak az egy literes van, 6700-ert.
A termek 2. kategorias, rendelheto ez kiskonyv nelkul?
Ha mas nem, valaki megszanhatna ugy 50 ml-el... :)
lalá Creative Commons License 2006.05.10 0 0 553
-Cabrio-hoz:http://www.hnt.hu/news.php?id=280
Előzmény: Zalancelot (552)
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.10 0 0 552
A Quadrisnak van egy lightosabb változata is a Quadris Max.
Ebben az eredeti hatóanyag kisebb %-ban található, ellenben Folpetet is tartalmaz.
Ez szintén kapható 2dl-es kiszerelésben, ráadásul majd fele az ára!
Én tavaly használtam, és bevált, pedig elég erős lisztharmatfertőzéses év volt.
Igaz a kritikus időkben Karatánnal turbóztam.
Maradt belől (igaz én literes kiszereléssel dolgozom), és arra szánom, hogy az idei főcsapást nyújtó Cabrio Top 2. permetezése utáni szükséges szünetébe iktatom be.

A fecskendő a kis mennyiségű folyadékok kimérésére tökéletes megoldás.
Előzmény: RAMBO (549)
napalm. Creative Commons License 2006.05.10 0 0 551

köszi szépen!

ridomil, thiovit --> ezek szabadforgalmú szerek? keverhetőek egymással?

tudom a shavit II-es,  de azt szereztem be párat....

nem vészes a kultúra, 3 rövid sornyi, egy permetező anyag elég is rá (10-12 liter).

még1x köszönöm.

Előzmény: RAMBO (547)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.05.10 0 0 550

Vagy kisebbet :) mi is ezzel operálunk. A kis kiszerelésű egységcsomagon rajta szokott lenni nemcsak a ha-ra vonatkozó szermennyiség, de a kisebb mennyiségű permetlé keverési aránya is.

Én megosztottam a szert haverral; így már nem egy évtizedre csak 3-5 évre van elegendő :).  Azért a felszívódókkal vigyázni, nem nyakra főre permetezni velük; pláne a vegetáció elején felesleges még.

Előzmény: RAMBO (549)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.10 0 0 549
Igen, a Quadris kurvára tömény, nekem is ugyanez a problémám vele.

A legokosabb, ha veszel egy nagyobb (100-200 ml-es) fecskendőt bármelyik patikában, és azzal méred ki a szert. Ott 2 ml-es osztatok vannak, azzal nagyon jól lehet bánni.

A Qudris lisztharmat ellen nem 10 pontos, tegyél mellé valami kénes szert is: Karathane, Thiovit.
Előzmény: kozak26 (548)
kozak26 Creative Commons License 2006.05.10 0 0 548
Sziasztok.

Koszi a tanacsokat, de lenne tovabbi problemam is.
Egy viszonylag kis kertem van, kb 60 szolotokevel, nemelyik lugasban, a tobbi kordonban.
A quadris-rol mar olvastam regebben is, hogy nagyon hatekony szer, viszony a legkisebb kaphato kiszereles (2dl) 4300 ft.
A leirasban csak az szerepel, hogy 1l/ha a szukseges permetle mennyiseg, ezt kellene atszamolni az en kertemre (nekem nem igazan megy)
En egy permetezeskor 10l vizet szoktam kipermetezni, de a szerek, amiket hasznalok, azok 10l vizmennyiseghez vannak.
A neten talaltam olyat, hogy 1l/ha higitasu anyagot 800l vizhez kell hozzatenni.
Ha ez igaz, akkor en 80x permetezhetnek a szerrel?
Mivel az eltarthatosaga 3 ev, igy maximum 9x tudnek vele permetezni, ami kb 400ft/permetezes lenne.
Gondolom a szer tulzott adagolasa sem egeszseges, letezik valami egyszeru modszer ilyen kis mennyisegu szer kimeresere?
Előzmény: RAMBO (544)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.10 0 0 547
Ha Shavittal permetezel, annak két komponense a következő védelmet nyújtja:
folpet: kontakt (nem felszívódó) hatású szer PERENOSZPÓRA ellen
triadimezol: szisztemetikus (felszívódó) hatású szer LISZTHARMAT ellen

Ha a Sygneta növényvédelmi technológiát használod, akkor a javaslat:
ridomil: felszívódó szer PERENOSZPÓRA ellen
thiovit: kontakt szer LISZTHARMAT ellen

Ha ezt a két kombót váltogatod, akkor a gonosz gombáknak nem lesz módjuk hozzászokni egyikhez sem. Ugyankkor érdemes a környékbeli fertőzéshez igazgatni a védekezést.

Ugyancsak érdemes megfontolni a felszívódó szerek hatását kiegészítő kontakt szereket, pl. ha a környékben erős a lisztharmat fertőzés akkor a Karathane, ha erős a perenoszpóra, akkor a Rézgálic, (Cineb, Maneb, Mankoceb, stb nezézfémtartalmú szereket). De ezek csak az első védvonal, ha a levélre kerül a spóra, gyorsan megölik. Ha már fertőzött a növény, akkor felszívódó szer kell.

Minden további információ a Növényvédelem topicban, ahol Antisystem osztja az észt, szerintem elképesztően nagytudású figura.
Előzmény: napalm. (546)
napalm. Creative Commons License 2006.05.10 0 0 546

és mi lenne ha kapásból shavit-tal kezdeném a kúrát?

és azzal is folytatnám olyan 10-14 naponként?

Előzmény: RAMBO (517)
lalá Creative Commons License 2006.05.10 0 0 545
-Ejnye-bejnye. De például:http://www.syngenta.hu/index.php?akt_menu=52
Előzmény: kozak26 (543)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.10 0 0 544
Olvasd el az 517-es hozzászólást!
Előzmény: kozak26 (543)
kozak26 Creative Commons License 2006.05.09 0 0 543
Sziasztok!

Mivel erdemes a szolot permetezni viragzas elott?
Iden meg nem permeteztem semmivel...
lalá Creative Commons License 2006.05.09 0 0 542

"A szőlő és a bor városa vagyunk," -Mi is. Csak az Alföldön.

Előzmény: Flanell (539)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.08 0 0 541
Köszi!
Előzmény: Hatvani Szabolcs (538)
Flanell Creative Commons License 2006.05.08 0 0 540

Ez természetesen vicc volt.

Nem akarok nekiállni nemesítgetni, csak mindig szokott kikelni magról, és most egy ismeretlen fajtájú, finom muskotály mellett vettem észre egy tavalyi magoncot, innen jött fel a téma. Hátha érdemes volna meghagyni, ha nem kell 15 évet várni rá.

Őszibaracknál is köpött magból néha különb termésű és ellenállóbb fa lesz, mint a bolti oltványból.

Előzmény: RAMBO (534)
Flanell Creative Commons License 2006.05.08 0 1 539

Köszi az ötletet és a címet, majd megnézem a könyvtárban. A szőlő és a bor városa vagyunk, biztos sok szakkönyv van.

Régen még komolyabban vették a dolgokat, a ´60-as években még a gimnáziumban is volt szőlészet-borászat fakultás.

Előzmény: lalá (536)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2006.05.08 0 0 538

Kedves RAMBO!

Gregor Mendelnek hívták az urat.

Előzmény: RAMBO (534)
Amphenol Creative Commons License 2006.05.08 0 0 537
Szia !

Nem értesz .

Nem a szabályokat akarom kikerülni , de nem akarok rosszabb
szabályokat , mint az únió többi országában . Nálunk az meg únió-ra
való hivatkozással százszor jobban megnehezítik a dolgot ...

Mivel ez a beszélgetés elhajolt a fórumtól elnézést kérek , a későbbiekben
megpróbálok ON maradni ...

Az önvulkanizáló gumiszalag villanyszerelési boltokban kapható
földkábelek , antenna kábelek vizhatlan toldásakor használatos stb ...

Ha jól tudom pár ezer Ft tekercsenként , de 10-15 centi elég belőle darabonként .
Nyújtva kell tekerni ( legalább 3x -osan ) , csak akkor vulkanizálódik össze ...

AMp

Előzmény: lalá (535)
lalá Creative Commons License 2006.05.08 0 0 536
-Én sem akarom a kedved elvenni, de nagyon nyűgös a dolog. Viszont van egy elég régi kis könyvem: Horváth Sándor- Szőlő a házikertben, amiben az egyik fejezet címe a következő: "Csináljunk új szőlőfajtát!" A könyv 1975-ös kiadású de én még sokszor belenézek.
Előzmény: Flanell (531)
lalá Creative Commons License 2006.05.08 0 0 535
-Szia! Csak ismételni tudnám magam. A kertben mindenki azt termel amit szeret. Tudod lehet szél ellen pisilni, csak befőttesüvegbe.(hihi) A befolyó adóról az állam nem mondhat le. Ahogy a ciginél sem. Én nem főzöm ugyan, de van forrásom. A sógorokat csak annak példájára hozom, hogy ott is vannak szabályok, csak nekik talán nem esik (annyira) nehezükre betartani.
Előzmény: Amphenol (532)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.08 0 0 534
Figyusz, azért nem véletlenül oltják a vesszőket! Magról kelesztett szőlőnek a gyökere is európai lesz, ami érzékeny a filoxérára.

Szerintem - ha nem vagy nemesítő - felejtsd el ezt a magról keltetés dolgot, mert sokkal többet ér, ha hagyományosan gondozod a szőlődet, mintha fajtakisérleti intézetet rendezel be. Ráadásul semmi esélyed olyankkal versenyezni, akik génmanipulációs trechnikákkal viszik be a rezisztencia faktorokat (pl. gombabetegségre) míg te egymás mellé ülteted a furmintot meg a rizlinget, aztán majdcsak lesz valami.

A TV-t se otthon szereljük össze, hanem megvesszük. Egy új fajta előállítása ma már legalább ilyen technológiát igényel. Az öreg petúnikartertész pap (sajnos nem jut eszembe a neve, biológia tananyag, gimnázium, 2. osztály, 22 évvel ezelőtt) ideje már lejárt.
Előzmény: Flanell (531)
kisszszoros Creative Commons License 2006.05.08 0 0 533
Hol lehet kapni ilyen szalagot?
Előzmény: Amphenol (525)
Amphenol Creative Commons License 2006.05.08 0 0 532
Szia !

Nem dicshimnusz , csak mondja meg végre valaki , miért kell " törvényileg"
tiltani ??!! Ha valaki "gyenge" minőségű bort akar inni , miért kell
megakadályozni benne ??

Off :

Magyarországon , a magánszemély által hivatalosan főzetett pálinka sem
eladható , sem elajándékozható ... ha étteremben ilyet találnak az jobban
teszi ha becsuk .. ( persze ha nincs "ismerőse" , aki elintézi ..) .

Pedig egy vendéglátásban dolgozó ismerősöm szerint keresik a turisták , de
csak a tuti vendégeket merik ellátni ilyen "illegális" áruval .

Magam is rendszeresen főzetek , nagyon sok gyümöcsfám van .

Három megoldás létezik : szinte ingyen eladom a termést kereskedőnek , aki
fikázza , nem fizeti , megszedi magát ..... ha egyáltalán megveszi a hullott
gyümölcsöt valaki ...

ebek harmincadjára hagyom a megtermett terméket , a sok munkával
előállított gyümölcs rothadjon ahol van .

vagy kifőzetem és utána törvénysértek ...

Ennél még a 60-as évek feles főzése is demokratikusabbnak tűnik .

AMp
Előzmény: lalá (530)
Flanell Creative Commons License 2006.05.07 0 0 531

Ezeket tudom. De hátha jó fajta lesz? (Aztán törzskönyvezem, díjakat nyerek vele, aztán a licencdíjból meggazdulok.)

Mit lehet tudni.

De egy próbát talán megérne, ha nem kell 15 évet várni a termésre.

Ásóm akkor is lesz.

Előzmény: kozak26 (529)
lalá Creative Commons License 2006.05.06 0 0 530
-Még mielőtt több dicshimnuszt zengenénk a direkttermőkről, megjegyezném: -A direkttermők a filoxéravész után megtették amit lehetett. Volt valami szőlő. A homoktalajokon nem terjedt el, mert ott ugye megmaradt a nemes. Étkezési szőlőként sokan kedvelik. Én is. De borként az más!

A pálinkához, ami ugye magyar és egy kicsit burgenlandi: "Ausztriában a gyümölcspárlatok készítésének szintén nagy hagyománya van. A nyugati szomszédunknál termelt alkoholok (Spirituosen) több, mint fele tiszta gyümölcspárlat (Qualitatsbrand), a többi 50 százalékban vagy annál nagyobb mértékben vágott – azaz finomszesz hozzáadásával készült – termék. Ausztriában a kereskedelmi fôzdék mellett a piacra kerülô párlatok jelentôs részét a gazdasági fôzdék állítják elô. Ezeket gyümölcstermelô gazdák üzemeltetik, akik berendezéssel nem, de engedéllyel rendelkezô más gazdák számára szintén végezhetnek bérfôzést. A gazdasági fôzdéknek két típusa van: az egyik évi 500, a másik évi 1000 litert fôzhet. Az elsô 100 liter után adókedvezmény jár. Minden termelô értékesítheti termékét, de az értékesítési jogosultságok eltérôek: a gazdasági fôzdék csak saját maguk árulhatják a terméket vagy éttermeknek értékesíthetik. "
Előzmény: Amphenol (516)
kozak26 Creative Commons License 2006.05.05 0 0 529
Sok baj van a magrol kelt szolovel.
Ha nem te porzod be a szolot, amibol kesobb nyered ki a magot, nem lehetsz biztos a tulajdonsagaiban.
Valahol olvastam mar, de nem emlekszem ra pontosan mennyi ido mulva terem, de az biztos, hogy nem 1-2 even bellul..
Előzmény: Flanell (528)
Flanell Creative Commons License 2006.05.05 0 0 528

Próbálkozott már valaki magról kelt szőlővel?

Hány év múlva terem?

Zalancelot Creative Commons License 2006.05.05 0 0 527
Az én pótlásaim is éledeznek már.

Ez mondjuk iskolából való, de az idén vett oltványok is már szépen elindultak.
Előzmény: RAMBO (526)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.04 0 0 526
Szépen megcsináltad, majd légyszi számolj be róla, hogy megeredt-e.

Egy dolgot talán érdemes megfontolni: az egyik képen láttam, hogy két szemet is hagytál. Nem tudom, hogy milyen művelésű a szőlőd, de ha magasműveléssel dolgozol, akkor szerintem csak egy szemet hagyj, hiszen az első két évben tőketörzset kell nevelni. A második szemnek ilyenkor nincs értelme, mert csak elveszi az erőt az első szemtől. Ha minden sikerül, akkor már idén fel fog érni a vezető (teherhordó) szálig a hajtás, és lesz rajta annyi levél, hogy a gyökérzet tartalékolni is tud télire. Ha láthatóan megindultak a szemek, szerintem metszd le az a felsőt, és csak az alsót, a tőkefejhez közelit hagyd növekedni.

Alacsony művelésnél maradhat a két szem.

Szerintem van arra is esély, hogy az oltás alatti rész kihajt, ezt gondosan le kell fattyazni a fent leírt okok miatt.
Előzmény: Amphenol (524)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!