Ja, igen, elfelejtettem megemlíteni, hgoy nálunk elég agyagos a talaj - ez egyedül a karó nem-kidőlésnek jó. :-))) De így is elég mélyre szoktam szúrni, úgy jobban tart. Kötözésre tavasszal vettem az Auchan akcióban többszörhasználatos műanyag állíthatós pántokat, de remekül beválnak a csíkokra felszabdalt elasztikus nejlonharisnyák is. :-)
Én is raktam le bambuszrúdat, de a paradicsom súlya alatt eldöl, ezért gondoltam arra, hogy a spirál is kidöl.
Én a spirált tavaly láttam 2800Ft-ért 10db-t, lülönben 400 volt darabja a veszprémi OBI-ban.
Mindig új madzagot rakok rá, a régi marad. A madzag az nálam géz, régen katéter rögzítésére használták, kb 1cm széles igy nem nagyon sérül a paradicsom.
Épp a hétvégén néztem meg közelebbről ezt a spirál-karót az OBI-ban. 349 ft darabja. Mivel nekem elég sok kellett volna, inkább vettem bambuszrudat 99-ért. :-) Azon is elgondolkodtam, hogy vajon a már megnőtt, normál karóhoz kötözött paradicsomokat utólag bele lehet-e "tekerni" ebbe.... Egy amatőr kérdés: ahogy növekszik a paradicsom, ti mindig új madzaggal/rögzítővel/stb-vel kötözitek, vagy a meglévőt pár cm-rel följebb teszitek?
Anzika! Bocs, hogy csak most válaszolok. Nálunk elég kötött a talaj, de érdekes, mert a fakaró, ha nem verem le elég mélyre, kidől, de ez, ha leszúrom az egyenes részét, nem.
Kezd el tárgyalni valamelyik hipermarkettel, beszállítói pozícióért. :-) Szerintem napokon belül el kezdenek majd színesedni, meglátod. Nálam is csak a legelőször vett "korai" kettőn van néhány színesedő. Ez már csak ilyen. Akkor terem az ember saját paradicsomja, mikor már a piacon is 100 ft alatt van. De azért mennyivel finomabb a saját!!!! :-) Én még tegnapelőtt kiültettem vagy 6-8 palántát, amit a múltkor lusta voltam, és még tejfölösdobozban senyvedtek. Ki akartam dobni, de megsajnáltam... Majd novemberben mirelit paradicsomot szüretelek. :-)
Képzeljétek el, rájöttem, honnan tetvesek a paradicsomaim. Érdekes módon csak a kert egyik oldalán lévő sor volt tetves, de soha nem néztem fölfelé. Ezek a tövek egy kis szilvafa alatt vannak (vmi muskotályos szilva féleség), és tegnap láttam, hogy annak a levelei ragacsosak, meg azon is vannak apró fehér "valamik". Valszeg onnan költöztek le a tetvek.... :-( Most azon agyalok, hogyan lehetne a fa korona aljára valami lepedőt, vagy egyéb sűrű szövésű valamit felerősíteni, hogy ne hulljanak le ezek a garázdák a San Marzanoimra. Persze lepermeteztem, de nem tudom, lesz-e eredménye...
A korai fajtákon már nálam is van néhány halványpiros, de a sárga koktél- meg a lugasparadicsom még csak virágzik.
Segitséget, tanácsot kérek kedves paradicsombarátok. Van néhány tő paradicsomom, még egyik sem érik. A korai fajtán vettem észre, hogy az alsó leveleiken kénsárga foltok jelennek meg némi barnás beütéssel. Mostanáig dajkáltam a nyavalyásokat, kéthetente permeteztem rézzel, öntöztem csalánlével, szedtem a hónaljhajtásaikat, de most mi ez a sárgaság, illetve mit csináljak velük? Azon kivül, hogy lecibálom a beteg leveleket. Vagy nem is betegek? Köszönöm előre is a válaszokat.
Sziasztok! Nálatok volt már tetves a paradicsom? Tegnap csak késő este értem haza, ma meg már viszonylag korán elmentem, tehát alig több, mint 24 órát nem néztem a kertre. Erre mit látok ma? Vagy három paradicsomtövem telistele van fehér tetűvel. :-((((((((((( Honnan a fenéből jöhettek ilyen rövid idő leforgása alatt? Volt bekeverve egy kis Zolone, azzal megspricceltem a szárakat. Van rá jobb szer?
Én is kacérkodtam vele, de lemondtam róla. Gömbvasból, betonvasból is lehet házilag készíteni, ráadásul olcsóbban és méretre. Az egy szálon futó növényt remekül kezeli, de egy burjánzó paradidcsommal vajon mit kezd? Persze karóként akkor is működik... Egy biztos: nagyon látványos.
Én is láttam tavaly a veszprémi OBI-ban. 10db 2800Ft volt. Csak az a kérdésem, nem rövid egy kicsit, nem melegszik fel nagyon, mert fémből van. Láttam babot dróton, de nem tetszett neki.
Sajnos az enyémet hosszabb ideig nem éri nap, mert a szomszéd fája árnyékot vet.
Kötözd fel a paradicsomot, légy óvatos, el ne törd, elötte ne öntözd meg, mert akkor könnyebben törik. A karó hosszú legyen, a folyton növők nálam 2m felett szoktak lenni. Már most van 1,5m.
Köszi, Anzika. :-) Megyek és karózok. Ki kell találni a módját, mert van a szárukban egy S-kanyar. :-) Na jó, nem S, de ahogy igyekeztek egymástól minél távolabb kerülni, nem lehet a hagyományos módon karózni. Igazából nem bánom, ha nem lesz nagy a termés. Inkább a kíváncsiság miatt hoztam a magot Olaszországból, hogy vajon az itteni klíma- és talajviszonyok között milyen termést fog hozni.
Még egy kérdés: a benapozás milyen hatással van az érlelésre? Most néztem, hogy a szélső négy növényt kb. du. 3-4 óra után már beárnyékolja a szőlő.
Nalam mar elfekudt karozas nelkul, pedig meg nincs is sok paradicsom rajta. Ha meg elfekszik, utanna tovabb akar noni, es tesz egy erdekes 90 fokos kanyart felfele. Ezt utanna (majdnem) hiaba karozhatod. Jobb a karozast fiatalon elkezdeni nagy karoval, en pl akaratlanul is derekba tortem paradicsomom karrierjet, mikozben a kicsi karokat csereltem nagyobbakra. Ha meg surun ultetsz, akkor is ez a praktikusabb, mert utanna mar nem fogsz hozzaferni az aljahoz. A folytonnovo szara sztem egyszeruen alkalmatlan a paradicsommennyiseg megtartasara, igaz nalam mar a determinalt is karozott. Tavaly nalam a folytonnovo kb. 150 cm-esre verekedte fel magat.
Ezelőtt pár éve volt, hogy ilyenkor már volt érett paradicsomom.
Ha súrún van ültetve a paradicsom, akkor hamarabb lesz érett paradicsomod, mert a túlélésre hajt, magot hoz, ehhez viszont be kell érnie. Szokta pár tővel ezt csinálni, hogy korábban teremjen. Természetesen ilyenkor kisebb a termés.
Három paradicsom azét együtt igen sok. Karózd fel a paradocsomot, mert ha a földre leér, akkor minden betegséget összeszed, nem tud szellőzni a lombozat.