Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Az 1900 és az 1875. hozzászólásomban tettem fel képet a banánomról, amin jól látszik, hogy bebokrosodott, pedig tavasszal, csak egy központ tő nőtt ki, őszre körülötte a sarjak.
Ez teljesen normális, egészséges jól táplált banán hozza a sarjakat rendületlenül, de azért a központi törzse is nő. Korábban tettem fel képet a kiültett Musa banjoo-ról, őszre kb. 4 nagy és 6 kicsi sajkezdeménye lett.
Évek óta nevel egy órás citromot (Pomelo ha jól tudom) kb. 60-70 cm nagy és gyakorlatilag nem nő, vagy alig, viszont egyfolytában virágzik és terem, metszeni sem nagyon tudom, mert akkor kisebb lesz. Ez tök jó, de ez normális? Szeretném ha nőne is egy kicsit, adjak neki nitrogént?
Nem tudom, valaki tud-e segíteni? Van két banánfám, amit kaptam és nem tudtam a fajtáját beazonosítani az elérhető leírások alapján. A kisebb fa állítólag terem, a nagyobbik állítólag télálló, de a Rappai kertészetben azt mondták az elmondásomra, hogy ez nem az. Egyszer kint hagytam letakarva és kifagyott (lehet, ohgy nem jó volt a letakarás). Néhány fényképet kiraktam ide:
Szerintem magadnak is nevelj néhány sarjat / attól függ mennyi helyed van /, mert az "öregek" nem örök életűek. :-( Fajtától függ hány évet élnek. Az enyém egy-két évet szokott megélni, de minden évben tavasszal kihajtott valamelyik és aztán jöttek a sarjak. :-)
Nekem még nincs szívem levágni a sarjat, mert ez még csak a második tőle... Inkább örülök, hogy hoz, mert egyik ismerősnek már régebb óta be volt ígérve:)
Meg igazándiból elég nehezen vette rá magát az "öreg", hogy elkezdje magát klónozni, már 6-7év körül van, és karácsonykor hozta az elsőt, mára meg a másodikat
Mikor már mindenhova banánt ültettem, azután már le szoktam vágni a sarjakat, hogy az "öreg" nőjön minél hatalmasabbra. Nálam ez eddig minden évben bevált. :-) Jelenleg kettő "öreg" van és hat sarj. :-)
Csak sajnálom ilyenkor szegényt, mert az összes energiáját a picibe nyomja, magát meg "elhanyagolja"... De azért igyekszem majd tápsóval kompenzálni. Amúgy nemrég kérdezte vki, hogy honnan tudna banánfát szerezni: Dunakeszi Auchanba érkezett egy pár
Sztem ha felmész a www.gazdabolt.hu -ra vagy a www.geocities.com -ra, mindkét helyen van szaktanácsadás, viszonylag hamar válaszolnak. Nekem is egy csomót segítettek már, biztos neked is tudnak
Sajnos Flanell semmi extra változást nem észleltem a növény körül.
Fedett teraszon tartom, csak kb. 12ó-tól érheti nap, kb. este 6ig.
A sárgulás nagyon gyorsan lezajlik, cirka 2-3 nap és a levél tuti leesik. Főleg azon az ágon jelentkezik, ahol még van gyümölcs rajta. Kisebb és nagyobb levelek is áldozatul estek, x-akta. Állatok nincsenek rajta, víz nem áll meg alul.
Néztem a neten is mindenfelé, de nem akadtam hasonló problémára.
Átültetve nem volt, vizet normális ütemben kapja, mint évek óta. Szépen virágzik is egy hete már, szóval minden rendben is lenne....
A levél sötétzöldje világos zölddé váli először, az erezete gyönyörűen látszik, majd átmegy sárgásba, és még mielőtt besárgulna le is esik. Csak nézek, mint a moziban.
A napsugárzástól semmiképpen, legfeljebb a melegtől, ha pl. üvegházban hőgutát kap. Hol tartod?
Az erős naptól legfeljebb megég, ha hirtelen kerül ki a szabadba. Ilyenkor az idősebb leveleken égésfoltok keletkeznek, ahol merőlegesebben érte a sugárzás, de a levél többi része zöld marad. A fiatal levelek megpirosodnak.
Nincs tippem, de azért pontosíthatnál, hátha valakinek beugrik valami. A hullás fiatal és öreg levelekre is kiterjed? Semmi előzmény nem volt? Nincsenek foltok, állatok vagy egyéb jelenség? Nem tud megállni az edényben mondjuk a csapadékvíz?
Elképzelhetőnek tartjátok, hogy a citromfa levele az elmúlt napok erős napsugárzásától kezd sárgulni és leesni?
2 napja tapasztalom, hogy sárgulnak a fa ágvégeken lévő levelei, komoly nagy, közel tenyérnyi levelei is és hamar le is pottyannak ezután. Tanácstalan vagyok hirtelen. Átolvastam a fórumot, de leginkább csak a barnuló levelekről találtam infot. Ha van ötletetek, lsz osszátok meg velem, köszi!
Annyit tennék még hozzá, hogy a szemzés magasságában min. 4-5 mm vastag alannyal már lehet normálisan boldogulni, és kb. ceruza vastagságtól igazán kényelmes csinálni.
A vastagság a lényeg. Az alany legalább másfélszer, kétszer olyan vastag legyen, mint a szemzőhajtás. Egyforma vastaggal is meg lehet próbálkozni, de bizonytalan. Az alany domborúsága miatt a szem nem tud ráfeküdni a fatestre.
Az alany legyen növekedésben, hogy feladja a héját.