Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
szerintem nem önbeporzó... Én azt tapasztaltam, hogy csak abból lesz valami, amit zümmögve beecsetelek. :) Lehet, hogy kevés a profi "repülő hadtest" a teraszon...
Tavaly ennek ellenére igen sok beporzott leesett, lehet, hogy a széltől... Végül is a sok virágnak kb. az egyharmadából/negyedéből lett gyümölcs. Így is maradt rajta 10 gyümölcs, amelyből végül 1 Lime lett. :) (nem volt hajlandó besárgulni.)
A banánomról "sorban" törnek le a levelek... Az előbb kettő szinte egyszerre tört le, és még egy harmadik is "bepróbálkozott", de azt megakadályoztam(kikötöttem). Mi lehet a gond? Eddig is csinált néha ilyet, de nem egyszerre többet... És ráadásul zöld egészséges levelek törnek le, a törés helyén meg levedzik...
Szóval, kettő kis citromka lett rajta, de mégcsak most kezdi igazán a virágzást, de még ki sem nyílik már ledobja, ha van termője ha nincs. Nem tápozom gyakran a kettőt egyben szoktam heti 1* fele mennyiséggel.
hat citrusfélém van, március óta kint a szabadban egészséges lombozattal, bár nem olyan sötétzöld de azért nem látom őket csúnyának, majd hozok képet.
Kettő virágzik az egyiken még téli kettő termés is van és még így volt rajta 16 bimbó , ami mára már csak három, ami megkötött az meg elsárgul és lehullik róla....semmivel sincs rosszabb dolguk mint korábban.
Hol vannak a fáid? Figyeled-e, hogy van-e bibéje is, vagy csak porzója?
Amelyen csak porzók vannak (fiú virág) simán lehull, termést ne várj! A másik, ha zárt térben vannak, neked kell beporozni a bibés virágokat egy kis ecset segítségével - bár nálam ilyenkor a szabadban vannak, de ettől függetlenül rásegítek a beporzásra az ecsettel, nem bízom csak a bogarakra.
És még egy: ebben a stádiumban ha csak egy kicsit is szárazabb a földjük, egyből eldobnak bimbót, kis citromot, szóval imádják a vizet, de nem a cserép alátétben a pangó vizet!
Nekem is több év kellett, mire kezdtem kiismerni az igényeiket, nyűgjeiket!
A levelei normálisak? (Méret, szin) Nálam most fejezi be lassan a citromfa a virágzást, iszonyú tömeg virág volt, és annyi citromka, hogy nem tudom megszámolni. Nem túlzás a trópusi táp és a citrustáp is? A virágokat figyelted? kötöttek? Voltak porzós és termős virágok is?
Nagyon szrethet nálad, nálunk elvirágoznak és eldobálják a bimbót, tizenhatból márcsak három négy maradt, én meg trópusizom is meg citrusos tápozom is.
Valószínüleg ezt fogom tenne, csak sajnálom, olyan szépen és illatosan virágzik. A másik citromom, ez egy sima közönséges citrom, virágzik, terem és közben nő is.
Eddig Wuxalt és általános tápot (emelt vas tartalommal) kapott mindkettő, de lehet hogy adok neki fűtápot abban sok a nitrogén, de még várok egy kicsit, esténként betölti a teraszt a virág illata.
Nagyon szép a banánod(1875+1900-as hozzászólás), az enyém nem ennyire gyorsan növő :( Habár az új sarj ma második napos, és már kb öt-hat centi nagy:))))
Meg a "nagyon" még sajnos látszanak a karácsonyi sarjhozás negatív következményei...Remélem a mostani nem fogja annyira megviselni, igyekszem kompenzálni mindenféle jóval(pl tegnap délután "csak" másfél liter vizet kapott, és mára meg is itta az egészet:-) )
Örülök, hogy normális dolog, csak olyan fura volt, hogy eddig inkább csak nőtt, és csupán ilyen "öregen" (6-7év kb) jött elő az "anyai ösztön". Nagyon örülök az új sarjnak (bár csak pár hétig fogom csodálni). Kiültetni nem merem a banánokat, egyrészt nem akarom, hogy megégjenek a levelek, másrészt a nagy elég nehéz, harmadrészt meg eddig is egész jól elvoltak a szobámban(déli fekvés, rengeteg napfény+meleg). Azért szívesen látom az új sarjakat is, bár több banánfát már nem szeretnék(elég lesz a karácsonyi sarj), ha még majd hoz, elajándékozom vkinek...
Az 1900 és az 1875. hozzászólásomban tettem fel képet a banánomról, amin jól látszik, hogy bebokrosodott, pedig tavasszal, csak egy központ tő nőtt ki, őszre körülötte a sarjak.
Ez teljesen normális, egészséges jól táplált banán hozza a sarjakat rendületlenül, de azért a központi törzse is nő. Korábban tettem fel képet a kiültett Musa banjoo-ról, őszre kb. 4 nagy és 6 kicsi sajkezdeménye lett.
Évek óta nevel egy órás citromot (Pomelo ha jól tudom) kb. 60-70 cm nagy és gyakorlatilag nem nő, vagy alig, viszont egyfolytában virágzik és terem, metszeni sem nagyon tudom, mert akkor kisebb lesz. Ez tök jó, de ez normális? Szeretném ha nőne is egy kicsit, adjak neki nitrogént?
Nem tudom, valaki tud-e segíteni? Van két banánfám, amit kaptam és nem tudtam a fajtáját beazonosítani az elérhető leírások alapján. A kisebb fa állítólag terem, a nagyobbik állítólag télálló, de a Rappai kertészetben azt mondták az elmondásomra, hogy ez nem az. Egyszer kint hagytam letakarva és kifagyott (lehet, ohgy nem jó volt a letakarás). Néhány fényképet kiraktam ide:
Szerintem magadnak is nevelj néhány sarjat / attól függ mennyi helyed van /, mert az "öregek" nem örök életűek. :-( Fajtától függ hány évet élnek. Az enyém egy-két évet szokott megélni, de minden évben tavasszal kihajtott valamelyik és aztán jöttek a sarjak. :-)
Nekem még nincs szívem levágni a sarjat, mert ez még csak a második tőle... Inkább örülök, hogy hoz, mert egyik ismerősnek már régebb óta be volt ígérve:)
Meg igazándiból elég nehezen vette rá magát az "öreg", hogy elkezdje magát klónozni, már 6-7év körül van, és karácsonykor hozta az elsőt, mára meg a másodikat
Mikor már mindenhova banánt ültettem, azután már le szoktam vágni a sarjakat, hogy az "öreg" nőjön minél hatalmasabbra. Nálam ez eddig minden évben bevált. :-) Jelenleg kettő "öreg" van és hat sarj. :-)
Csak sajnálom ilyenkor szegényt, mert az összes energiáját a picibe nyomja, magát meg "elhanyagolja"... De azért igyekszem majd tápsóval kompenzálni. Amúgy nemrég kérdezte vki, hogy honnan tudna banánfát szerezni: Dunakeszi Auchanba érkezett egy pár
Sztem ha felmész a www.gazdabolt.hu -ra vagy a www.geocities.com -ra, mindkét helyen van szaktanácsadás, viszonylag hamar válaszolnak. Nekem is egy csomót segítettek már, biztos neked is tudnak