Keresés

Részletes keresés

Mortisia Creative Commons License 2005.08.08 0 0 772

Egy amcsi oldalról rendeltem a magokat. Ők voltak a legnormálisabbak ár-fajta-leírás+kép-megbízhatóság tekintetében.

www.tomatogrowers.com

A manó magot pedig szinte minden paradicsom magot áruló boltban megkapod.

(Bocsi, ezt tegnap elfelejtettem leírni.)

Előzmény: Zitka (771)
Zitka Creative Commons License 2005.08.08 0 0 771

Mortisia, a különleges fajták magjait hol vetted? Neten rendelted?

Ilyen albínó :-) paradicsomot még nem is láttam. Padlizsánt már vettem 1x fehéret, de paradicsomot még nem. A manóparadicsom mag fellelhetősége is érdekelne.

Előzmény: Mortisia (770)
Mortisia Creative Commons License 2005.08.07 0 0 770

Ezek a legfrissebb képek a tegnapi szüretből. (Végre beindult az érés:) )

A képeken a nagy sárga pari: Azoyka. A kisebbik sárga: Plum lemon. A gömbölyű pirosak: Isis candy (Ő egyébként nem úgy néz ki, mint amit vártam a képek alapján tőle). A hosszúkás piros: anyu házi paradicsoma. A barna színű: Black. A nagy fehér az utolsó képen a tál szélén: White Beauty.

(Azért raktam fel a két virágos képet, mert az eltérő fényviszonyok miatt a parik színe más-más)

 

 

  
Mortisia Creative Commons License 2005.08.07 0 0 769
Lehet is magot kapni. Törpe paradicsom egyébként, és a termése valóban nem nagy. Egyébként a növény maga sem.  A termés valóban ízletes, és viszonylag folyton terem. Nekem tavaly voltak, és 100%-an meg voltam velük elégedve. Idén sajnos nem volt belőlük, mert a magok többszöri újravetés után sem keltek ki.
Előzmény: Zitka (768)
Zitka Creative Commons License 2005.08.07 0 0 768
Ja, még egy szakmai kérdés: tegnap piacra menet az autóban hallgattam a rádiót, és egy bio-gazdával volt riport. Ő említette, hogy egy régi magyar fajtát termeszt, aminek az a neve, hogy manóparadicsom. Ismeri valamelyikőtök? Vajon hol lehet ilyen magot kapni? Azt mesélte, hogy a hibridekkel szemben nem túl nagy szemek, talán nem is olyan bőtermésű, de az íze....  Erre kaptam fel a fejemet, és gondoltam, jövőre kipróbálnám.
Zitka Creative Commons License 2005.08.07 0 0 767

Én is csináltam ma néhány képet, ha már a szőlőt kártevő ügyben :-((( kellett lefotóznom (lsd. szaktopik).

 

Nem tudom, ki hogy járt az esős napok után, de nekem szinte újra kellett karóznom az összes paradicsomot. Volt, ahol csak hosszabb karókat kellett betenni, vagy a régieket megtoldani :-), plusz még segédkarókat :-) beiktatni a lefeküdt szárak feltámasztására. Legalább 2 órát dolgoztam tegnap ezzel. Így jár, aki nem töri le időben a fölösleges szárakat...  Elég sok tő levelei alulról sárgulnak, pöttyösödnek. Egyelőre levagdostam ezeket a száradásnak indult ágacskákat - nem tudom, "hivatalosan" mit kéne velük tenni.

Na és akkor itt vannak a képek.

 

1. érésnek indultak a San Marzanoim. :-)

2. a sárga koktélparadicsom is jó bőven terem

3. ez a lugasparadicsom, egyetlen tő, de rengeteg van rajta. Az éretteket már tegnap megettük. :-)

4. Ezeket az óriásokat pedig a szomszéd nénitől kaptam, csak a méret szemléltetésére tettem mellé egy átlagos méretű zöldparadicsomot, ami nálam tegnap lepottyant.

 

 

san_marzanosarga_koktellugasparadicsomoriasparadicsomok
Előzmény: Fülöpmami (766)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.08.06 0 0 766
fantasztikus!!! napi 2-3 kilo parit szuretelek...a paradicsomfan kilos furtokben ernek!!!
holnap, ha szep ido lesz csinalok kepeket
VDD001 Creative Commons License 2005.08.05 0 0 765
levéltrágya helyett... http://www.juva.hu/pdf/okomuszhu.pdf
Előzmény: bundyfiu (759)
Anzika Creative Commons License 2005.08.05 0 0 764

Mi is álmodozunk...... napfény, meleg, vizpart.

Majdnem minden megvan, csak a napfény meg a meleg hiányzik.

Előzmény: ZsuR (763)
ZsuR Creative Commons License 2005.08.05 0 0 763
Egy kicsit almodozok. . .hideg konyha. . .jajj de jo is lenne. . .

Meg mindig nincs lehules. Holnaptol kicsivel huvosebbet igernek - nemi viharral. . .
Előzmény: Anzika (762)
Anzika Creative Commons License 2005.08.05 0 0 762
Ha tthon élnél, akkor főzhetnél egész nap, mert különben hólyaghurutod lenne a hideg konyhában, akkor legalább nem fáznál.:))
Előzmény: ZsuR (761)
ZsuR Creative Commons License 2005.08.05 0 0 761
Ma hatalmas sikere volt a pardicsomonak.
Meglatogatott a baratnom, es "munkaebed"-unk volt (surgos es komoly trecseles - naprakeszre hoztuk az informaciokat).
Szendvicset csinaltam - mert ki akar ilyen hosegben fozni (43 fokC)?

Szoval gyengen megpiritott kenyerszeleteket megkentem vekonyan majonezzel, sajt szelet, sonka szelet - es a fenypont! - zamatosra erett paradicsomszeletek - sarga-prios - es a sikere hatalmas volt!!! Ilyen zamatos paradicsomot nem is tudom mikor ettem utoljara.
A szine. . .hat azt nem lehet elmondani. Volt meg egy a boltbol - hat kistestvere sem lehet.

A sarga paradicsomrol alkotott korabbi velemenyemet ezennel unnepelyesen visszavonom :))



Fülöpmami Creative Commons License 2005.08.04 0 0 760
sziasztok!

jaj de jo hogy idetevedtem!
en is paradicsomimado vagyok
masodik eve van szerencsem paradicsomot (is) termeszteni.
tavaly nagyon rafaragtam, pont eres elott elkaptam egy esos idot, es rohadt sajnos az egesz...
iden 10 torpe-t illetve 5 paradicsomfat ultettem. mar 3 hete paradicsomot paradicsommal eszunk es meg hol van a vege!! ezt nem panasznak szantam. remelem ez a folyamatos eso nem rohasztja el megint, mert nagyon fogom sajnalni
bundyfiu Creative Commons License 2005.08.04 0 0 759

Köszönöm a válaszokat! akkor megnyugodtam. mert attol féltem hogy egytőlröl sokkal több jön le. De akkor remek.

 

Sajnos nagyon későn ültettem ki őket. jűni közepén. de nagyon szépen megnőttek. nagyobbak mint a szomszédé. most kapálom rendesen. meg talán egy kis levéltrágyát adok nekik. remélem lesz termésem rendesen. Nektek sok tápanyagot kívánok.

Anzika Creative Commons License 2005.08.04 0 0 758

Egyszer valahol olvastam, hogy 4kg körül terem egy tő, ahol igen értenek hozzá és ezzel foglalkozbak.

Szerintem ilyen dilettánsok, mint mi, nekünk is terem 3kg tövenként, ha beleadunk mindent.

Előzmény: bundyfiu (756)
Zitka Creative Commons License 2005.08.04 0 0 757
Ezt még egy látnok se tudná megmondani. :-) Ki kell várni. Nálam pl. a korai fajta már szinte leérett, nincs rajta több virág, vagy zöld apróbb termés. A sárga koktélparadicsom bokron viszont minden stádium megtalálható: bimbó, virág, apró zöld, közepes zöld, halványsárga teljesméret, narancssárgás teljesméret. Az, hogy mennyi jön le egy bokorról, függ a paradicsom fajtájától, az öntözéstől, a talaj minőségétől, attól, hogy tápoldatoztál-e,..... stb. stb.
Előzmény: bundyfiu (756)
bundyfiu Creative Commons License 2005.08.04 0 0 756
De most komolyan. Nekem van egy csomó nagy bogyó még zölden, meg tele vannak virággal. most ezekből lesz még valami ? télleg nagyon érdekelne hogy mennyinek kell egy tőröl lejönni?
Előzmény: bundyfiu (750)
Anzika Creative Commons License 2005.08.03 0 0 755

Nekem is van sárga paradicsomom, de az narancssárga, sokkal édesebb, mint a piros paradicsom, nem savas annyira. Ha lehet, akkor én azt eszem.

Sokkal finomabb, mint a citromsárga. Én nem ismerem a neveiket.

A citromsárga nagyon hamar bepuhul, a másik nem. Már nem is ültetek citromsárgát.

ZsuR Creative Commons License 2005.08.03 0 0 754
Ja ez az egy - eddig.
Előzmény: Zitka (752)
ZsuR Creative Commons License 2005.08.03 0 0 753
Hasonloan erzek en is. A piros paradicsom a kedvenc - szep a sarga, jo a sarga, de nem az igazi :))
Előzmény: Zitka (752)
Zitka Creative Commons License 2005.08.03 0 0 752
:-))))))))))))))))))   Csak ez az egy lett ilyen? :-)  Nálunk most épp a sárga koktélparadicsomok indultak be, nagyon finom az íze. De még mindig nehéz megszokni a színét. Ránézek, és egyből a ringlóra asszociálok (régen volt sárga ringló fánk). Aztán beleharapok, és persze paradicsom ízű... :-)
Előzmény: ZsuR (751)
ZsuR Creative Commons License 2005.08.02 0 0 751
Ferjem kedvence: alig varja, hogy beleharapjon :))
bundyfiu Creative Commons License 2005.08.02 0 0 750
Egy tőröl kb mennyi az átlagos termés? egy átlagos paradicsom fajtáról van szó. És csak annyi lesz rejta amennyi bogyója most van vagy ez késöbb is hoz meg ujakat?
Zitka Creative Commons License 2005.08.02 0 0 749

>A legnehezebb azt megvárni, amig az első valóban beérik.

 

Hát bizony ez így van. A koraiakból már jócskán ettünk kb. két hete is, de a többi persze mikor kezdjen el pirulni, mint a nyaralás kezdetén. Murphy.... :-)  Amit lehetett leszedtem, és elvittük magunkkal a Balatonra, de ebben a múlt heti hőségben aztán jól beindultak. Mondtam a szomszéd néninek, hogy nyugodtan jöjjön át, és szedje le, ami érik, de azt mondta, hogy Isten ments, ő sem tud mit kezdeni a sajátjaival. :-) Vele akartam üzenni a másik szomszédnak, hogy akkor ők garázdálkodjanak, de a néni közölte, hogy szomszédok az ő "felségterülete", és akkor _ő_ nem tudja majd hová tenni a fölös termését. :-)  Na mindegy, tegnap hazaérkeztünk, és nem is volt annyira vészes a helyzet. A sárga koktélparadicsom is beindult, de a többiről is leszedtem vagy 2-3 kilót. A fürtös lugasparadicsom viszont még éppcsak sárgászöld. A San Marzanok is hízóban :-) vannak még, ezek későbbi érésűek.

OFF: a többi növény kibírta a távollétünket, a cukkinik már a gyepre is kimásztak :-)), egy 53 cm-es darabot sikerült tegnap learatni. :-) ON

 

Előzmény: Anzika (744)
ZsuR Creative Commons License 2005.07.31 0 0 748
Majd jol kupanvag a serpenyovel az asszony - aztan leteszel a szandekodrol :))

Inkabb tanulj meg te befozni.

Ket fiam van - na ok sem foznek be, de fozni foznek, igaz befozni ok sem :))
Előzmény: Anzika (746)
Anzika Creative Commons License 2005.07.31 0 0 747
Most látom, préselni meg én is tudok. Megpróbálom.
Előzmény: Kajka (745)
Anzika Creative Commons License 2005.07.31 0 0 746

Én himnemű vagyok, nem főztem be még soha. A feleségem meg nem akarja.

Le kellene cserélnem, valami háziassabb nőt kellene találnom.

Előzmény: Kajka (745)
Kajka Creative Commons License 2005.07.30 0 0 745
Miért nem főzöd be? Vagy levét kipréselve főzés nélkül a a mélyhűtőbe zacskóban vagy műanyagpalackaban? Téle jól jön.
Előzmény: Anzika (744)
Anzika Creative Commons License 2005.07.30 0 0 744

Nálam a 13 tőkén kb. 41q fog teremni:)))

Már egy hete folyamatosan eszem, még a kutya is azt eszi:)))

 

A legnehezebb azt megvárni, amig az első valóban beérik. Akkor igazán édes csak, a majdnem érett nekem savanykás. Most egy hétig nem fogom látni a paradicsomomat, biztosan be fog érni, csak sok lesz, nem tudok vele majd mit csinálni. Elosztogatom a szomszédoknak.

Előzmény: ZsuR (743)
ZsuR Creative Commons License 2005.07.29 0 0 743
Kezdenek pirulni! Jajj de orulok! Rengeteg lesz!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!