Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Lassan már a magyar trafós gépekben is minden alkatrész kínai: kondik,mágneskapcsoló,segédtrafó,ventilátor,egyenirányító, van amelyikben már az előtolószerkezet, meg a motor is. Ami magyar, az a vezérlőkártya, meg a főtrafó tekercselése,(ritkán a segédtrafó, előtoló szerkezet), meg persze a gépház.
Először is hegesztettem mindkét géppel kipróbálás szintjén a Varstrojt Szlovéniába gyártják ahol én lakom Zalában hozzám elég közel is van gyáruk de a kis egyfázisú gépeik elég szarok mivel kinai cuccokból építik őket össze. Ezt csak azért csinálják hogy legyen olcsó kis egyfázisú gépeik is, de ők valójában a nagy ipari gépekre és robottechnológiára vannak ráállva, abban viszont élen járnak. Az alfaweld gépek olyanok mint az orosz rulett, ezek a gépek a kínaiak között is a legolcsóbbak.
Az én véleményem az ha jó egyfázisú co-t akarsz akkor Weldi Mig, Formig, B-max. Használtan is lehet nagyon jókat kifogni, ha szerencséd van még palackal, reduktorral, huzallal mindenestül is megkapod 150-ért.
Egyre szarabbak a gépek.Ott volt az Einhell turbó 160-as gépem több mint 15 évig használtam hibamentesen.2 éve odaadtam a haveromnak aki azóta is használja.Vettem egy formig gépet ami tökéletes volt, csak jött egy kis lé és lecseréltem.Vettem egy Esab Caddy 160i gépet amit egy hét mulva kicseréltek az előtoló sírása miatt.A hibátlan Ergus 160-as gépemet csak a kora miatt adtam el mert elmult 10 éves és fostam hogy baja lesz és akkor mélyre kell nyulni a bukszába.
Egy Merkle egyszerűbb gépre esett a választás aminek a mobi változatával sokat dolgoztam. Tökéletes és nagyon finom gép volt.Megvettem a nagyobb változatát a LiteArc-ot.Szinte egy évig nem is használtam, most derült ki hogy kis ampernál (60A) alatt nem jól működik.Most kint van a németeknél, vizsgálják és valszeg cserés lesz.A magyar Merkle képviselet nagyon korrekt volt, felajánlottak csere gépet a kieső időre.
Most van egy Fidaty 1600-os gépem ami 10 éves, de úgy néz ki mint egy új és tökéletesen működik.
Volt a Varstrojhoz hasonló kis gépem, igazán akkor örültem mikor elvitték. A kasznit csak pöttyözni lehetett vele a 2mm falu zártszelvényt még úgy ahogy mert az előtolást nem lehetett lelassítani az áramerősséghez 0,6mm dróttal sem. Hamar kikapcsolta a hővédelem. Az adatlapja szerint 45A- tud 100%- on. A trafós géppel Gusztinak igaza van, de ez a kis gép tényleg kicsi mert a vasat otthon is ugyan úgy össze kell olvasztani. A beépített munkakábel sem előny mert rövid, és nem lehet helyette hosszabbat feltenni mert nem euró csatlakozós.
Barkács munkához az Alfaweldet ajánlom, hiszen három hegesztési eljárást is tud.Viszont tudjuk az hogy mennyire instabilak.Lehet hogy kifogol olyat ami akár 10évig is hibamentes,lehet hogy nem.
A Vastroj csak egy hegesztési eljárást tud a fogyógázast (co2) viszont mivel trafós szinte örök élet.
Reduktort több helyen is (skatt, mester iparcikk, piac mögött a Lets'do it, Bárdival szemben a Tryblex...és még tuti van pár hely).. a palack kérdés a necces téma, ha visszaolvasol a kiderül miért. Általában a szolgáltatóké a palack, tölteni vagy töltik vagy nem (többnyire igen) 2-5 kg palack nem gazdaságos, 10-20 kg palacktest meg drága (ott is ahol nézted az első gépet, ráadásul nem olyan szépet kapsz mint a fotón, esélyes hogy lejárt a nyomáspróbája stb) Ennek ellenére a palackot is meg lehet kérdezni a Messer, vagy a Linde telephelyen hátha épp van eladó, de egy normális állapotú 20kg-s töltött palack félig hivatalosan is 30-35.0000 Ft
Ehhez palack és reduktor kell,tökéletesen működik, akár most is kipróbálhatod (Salgótarján)! A garancia ha annyira fontos, akkor újat kell venni, itt találsz. http://www.argep.hu/product_715616.html
Itt az enyém, 45 e az ára palack és reduktor nélkül! A zártszelvényt 8-as fokozatban képes teljesen szétégetni, én az autóm karosszériáját hegesztettem vele (persze nem 8-asban). Itt látsz a márkáról tesztet! https://www.youtube.com/watch?v=XJE13W3Jl9U
Egyébként tudtok ajánlani olyan olcsóbb kategóriás huzalos gépet ami otthoni munkákra hobby szinten megfelel,és megbízható(zártszelvényekhez főként)?
Co-val az előző munkahelyemen hegesztgettem.Magamhoz képest nem is volt rossz.Apósomnak van egy "orosz" inverterese.Azzal hol sikerül a varrat,hol nem,de inkább az utóbbi.
Porbeles huzalosat még nem próbáltam.Azzal is kb olyan a hegesztés mint a co-val?
Nagy általánosságban elmondható, hogy minél ismeretlenebb, minél kevésbé lekövethető származású a gép, annál nagyobbat hazudnak a teljesítményadatokkal kapcsolatban. Láttunk már apró egyfázisú ukrán/orosz (valójában kínai) gépet 250 amperesnek hirdetve. Tapasztalatom szerint egy megbízható egyfázisú MMA inverter 160 A körüli teljesítménnyel minden háztáji munkára elég. A bekapcsolási idővel ekkora teljesítménynél nem nagyon kell foglalkozni. Nem folyamatos termelésre használnád. Nálam 10A-ről is simán elment a 160-as MMA inverter. Jelenleg egy lomha C16-os kismegszakítóról mennek a 200-as gépeim minden gond nélkül, annak ellenére, hogy a Jasic MIG 200-asnál 20 vagy 22A-t írnak elő. Sohasem csapta le sem ez, sem a 200A-es Ergus awi sem.
Jasic, Rilon egy jó márkának mondható, a legtöbb modelljük ipari szinten is megállja a helyét. A többi felsorolt márka esetében nincs nagy különbség. Gyakorlatilag minden gépük megtalálható más színben, más névvel. Ezek nem önálló márkák, nincs termékfejlesztés, csak kereskedelmi brand. Maximum a szervizháttérben, ügyfélszolgálatban van különbség. Egy gyárból származnak a gépeik. Ez nem jelenti azt, rosszak lennének, csak igazán különbség nincs közöttük.
Olvasgattam lejjebb, és úgy vélem, hogy nekem az MMA (pálcás) típus kellene vagy esetleg MMA-AWI funkciós.
Az alábbi kérdésekkel még nem vagyok teljesen tisztában:
- Mekkora "amperes" inverteres gép kell, hogy szögvasat, zártszelvényt, betonvasat, hasonlókat tudjak leállásmentesen, a gép "erőlködése" nélkül hegeszteni. A technikát most hagyjuk :)
- Egyes gépeknél írják, hogy szükséges biztosíték 16-20A. .. A 16-ost esetleg lecsapja?
- igaz, hogy a gép jóságát a márkán kívül az adott amperhez tartozó bekapcsolási idő határozza meg?
Egy hasonló Alfaweld vagy Iweld sokkal jobb értékeket ad meg.
- Ukrajnából be lehet szerezni a számtalan ukrán, orosz gépen (amik milyenek lehetnek?) kívül Rilont is (mert az jó azt mondjátok) 50000 alatt. SŐT: 35ezerért van noname MIG készülék is!
Vajon ugyanaz, amit itthon lehet kapni? .. mert más a színe. Rilon ARC 160 Mini
Látszik, hogy a 250A inkább 140-160. Amúgy ezt is dícsérik.. a piacos "importőr":)
Tehát akkor valami tartósnak mondott márkából válasszak olyat ami jó bekapcsolási idővel rendelkezik, 16mm-es kábelt adnak hozzá, ARC-Force, Hot-Start, Anti-Sticket tudja, esetleg plusz AWI funkció. Meg kijelző se kell rá... Mire figyeljek még?