:-)))))))))))))))))) Csak ez az egy lett ilyen? :-) Nálunk most épp a sárga koktélparadicsomok indultak be, nagyon finom az íze. De még mindig nehéz megszokni a színét. Ránézek, és egyből a ringlóra asszociálok (régen volt sárga ringló fánk). Aztán beleharapok, és persze paradicsom ízű... :-)
Egy tőröl kb mennyi az átlagos termés? egy átlagos paradicsom fajtáról van szó. És csak annyi lesz rejta amennyi bogyója most van vagy ez késöbb is hoz meg ujakat?
>A legnehezebb azt megvárni, amig az első valóban beérik.
Hát bizony ez így van. A koraiakból már jócskán ettünk kb. két hete is, de a többi persze mikor kezdjen el pirulni, mint a nyaralás kezdetén. Murphy.... :-) Amit lehetett leszedtem, és elvittük magunkkal a Balatonra, de ebben a múlt heti hőségben aztán jól beindultak. Mondtam a szomszéd néninek, hogy nyugodtan jöjjön át, és szedje le, ami érik, de azt mondta, hogy Isten ments, ő sem tud mit kezdeni a sajátjaival. :-) Vele akartam üzenni a másik szomszédnak, hogy akkor ők garázdálkodjanak, de a néni közölte, hogy szomszédok az ő "felségterülete", és akkor _ő_ nem tudja majd hová tenni a fölös termését. :-) Na mindegy, tegnap hazaérkeztünk, és nem is volt annyira vészes a helyzet. A sárga koktélparadicsom is beindult, de a többiről is leszedtem vagy 2-3 kilót. A fürtös lugasparadicsom viszont még éppcsak sárgászöld. A San Marzanok is hízóban :-) vannak még, ezek későbbi érésűek.
OFF: a többi növény kibírta a távollétünket, a cukkinik már a gyepre is kimásztak :-)), egy 53 cm-es darabot sikerült tegnap learatni. :-) ON
Már egy hete folyamatosan eszem, még a kutya is azt eszi:)))
A legnehezebb azt megvárni, amig az első valóban beérik. Akkor igazán édes csak, a majdnem érett nekem savanykás. Most egy hétig nem fogom látni a paradicsomomat, biztosan be fog érni, csak sok lesz, nem tudok vele majd mit csinálni. Elosztogatom a szomszédoknak.
A hónaljhajtásokat azért kell kordában tartani, mert akkor a paradicsom ezeknek a növesztésével foglalja el magát, és kevésbé a már meglévő gyümölcsök növesztésével, érlelésével. Meg ha túlságosan elbokrosodik a növény, akkor nem járja eléggé a levegő, könnyebben elkapják a gombák. Ami már nagy, de mondjuk még nincs rajta virág, azokat is nyugodtan lecsipkedheted. Jelzem én is amatőr vagyok, az igazi tudós itt Frint, van erről néhány jegyzete itt, csak sokkal korábban.
Akkor tudom mire gondolsz. De akkor amik most kezdenek hónajhajtások nőni akkor azokat mind ki kell csipkedni? És amik már meg nőttek? Szóval elég nagyok néhány ilyen hajtás, azokat is leszabad törni? Mi történik a hajtásokkal ha rajta marad?
Én itt az amatőr-kategóriát erősítem a topikon :-), de már nagyon sokat tanultam a többiektől. Ha csak az alsó levelek sárgulnak, szerintem nem baj. Nálam is így van némelyik tövön. szerintem nem az "oldalhajtásokat" kell kicsipkedni, hanem a hónaljhajtásokat. A "törzsből" szépen elágaznak az "ágak", és ott, az elágazásnál, kb. szögfelező módjára indulnak pici hajtások. Na ezeket kell kicsipkedni.
Nálunk most kezd beindulni a tömeges érés, pont most, mikor megyünk nyaralni. :-)
Még régen kérdeztem tőletek , hogy mi okozza az átültetés utáni levél sárgulást. Szerencsére semmi baj nincs, minden rendbe jött, és már szép nagyok a növények. De kérdezném, hogy a szárnál az alsó leveleket lekell törni . vagy nem? És mi az hogy kicsipkedni az oldalhajtásokat? Van e valami elérhető dolog a neten, ahol rendes leírás található.
Igen ez egy kórokozó gomba és a beteg maradványokon telel át. Burgonyán is előfordul. A kiirtása reménytelen, viszont lehet és kell ellenne védekezni ha ilyen az időjárás. A növényvédelem olyan mint a tűzoltás, jobb megelőzni mert akkor a kár is elmarad.
A folt az alján vagy a száránál van? Sajnos én sem tudom az okot (kártevőt), de az olasz paradicsomaim alján nálam is indul ilyen száradás-rothadás jellegű "valami". Szerencsére eddig csak egyetlen bokron, de én sem értem. :-O
ZsuR, szerintem se Te vagy a hibás. :-)) Azt hiszem, ezen a topikon láttam képeket arról a külföldi fajtáról, amit valami drótkerítés-szerűség elé ültetnek, és a szezon végére a növény vége sok-sok méterre kerül a gyökerétől. Először függőlegesen ill. ferdén, majd szinte vízszintesen kötözik a támrendszerre, és folyamatosan nő ill. terem. A régebbi topiclakók talán emlékeznek erre.
Azt hiszem beleesett a fitoftóra, nedves felület és 18-22 C az optimuma, ráadásul ha már hervad-barnul akkor késésben vagy a védekezéssel. Ridomil G. MZ-t kell, kellet volna adni neki.
Segitseg!!! A paradicsomom kb ket meter magas. . . .mi a csudat rontottam el??? Van rajta paradicsom is - de miert no ekkorara??? Es meddig fog noni???