Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Bátorság és vágj bele. Anno azt mondták bizonyos szakmákra, hogy 'nem kell hozzá ész, csak egy vödör mész'. Ezzel nem akarok semmiféle szakmát lebecsülni, a vödör mész kicserélhető bármire. Jelen esetben egy jó kis oltókésre vagy dikicsre. Valaha beszemeztem egy keserümandulára 2 féle édesmandulát, ezek voltak az első kisérleteim ilyen téren. Nem eredt meg 100 %-ban, de lettek combvastagságú ágak az általam szemzettekből. Azért azt gondold meg, citromfára oltasz-e kumkvatot. Milyen helyen telelteted a citromfát? Azt hiszem, a kumkvat kicsit melegigényesebb a teleltetésnél, a citromfa meg meleg helyen ledobja a leveleit. Szóval az ne tartson vissza, hogy még nem csináltál ilyet, hanem hogy ez az összeállitás igy praktikus-e.
Szerintem nyugodtan vágj bele! Nem egy nagy"was ist das",nekem gáborke mutatta meg tavasszal a mikéntjét ,azóta két fát oltottam 75%-os sikerrel. Mindkettőre több fajtát oltottam és egész szépen megeredtek. Ha nem sikerül az oltás az sem baj ,mert ahol az alanyt megmetszed rengeteg új hajtást hoz. Oltanék még én is, de most nincsen nyugalomban lévő nemes ágam.
Kösz. A módszer saját találmány, nem volt kéznél ecset... Jól megvezettél... Én meg szó szerint vettem a lime-ot... Egy éve még nem sikerült volna, mert eszembe sem jutott, hogy lime-t neveljek, de a télen vettem boltban néhány gyümölcsöt, és megtetszett. Bár a leirások szerint sok mag van benne, abban, amit vettem, nem volt egy sem. Remélem, az enyém is 'magtalan' lesz.
Szia! Nagyon szeretem én is a banánfákat, de nem vagyok szakértő. Az én banánom mindig kint van, télen is, de akkor visszavágom és jól betakarom, hogy el ne fagyjon. Ezt a növényt nem kell kiszoktatnom és olyan helyen van, hogy reggeltől estig süti a nap. Mindennap megöntözöm és a tápanyagutánpótlásról is gondoskodom. Télen mindig van a szobában is banánom, ha a kinti valami miatt elfagyna, ne maradjak banán nélkül. Ezt a növényt tavasszal, a fagyok múltával, úgy szoktatom ki, nehogy a nap leégesse a leveleit. Üdv. ticket mouse
A citromjaim már levirágoztak, majd kiderül kicsit később, hogy mennyi "fogta" meg a termős virágokból. A kumkuatom sztrájkol, eddig még egy bimbót sem hozott. Most azon filózok, hogy egy ágát átoltanám egy citromfa ágába. Ami visszatart: még soha nem csináltam ilyet, meg nincs megfelelő kis citromfám, csak valamelyik nagy nemes fám egyik ágába tudnám az oltást megejteni.
Belevágjak? Jó lenne, ha sikerülne, és lenne megfelelő alanyom, mert akkor két kumkuatom lenne, nem pedig egy citrom-kumkuát vegyes fám.
Igen, egy picit OFF. :) De máshol nem találtam ezt a kérdést, azért itt válaszolok.
Első osztályú meggyoltó/szemző időszak van, az érett vesszők is adottak, szárazság sincs (legfeljebb a talajfelszínen, de ez nem számít).
Arra kell figyelni a hőség miatt, hogy lehetőleg este 6 felé csináld, hogy éjszaka kicsit magához térjen, vagy esetleg reggel.
Eső nem folyhat bele vagy 2 napig, oltásnál viaszolni szoktam, szemzésnél meg ráteszek egy levelet, és a szem fölött vagy 3 centivel szorosra megkötöm. Ez párásít is.
A 10 gyümölcsből 1 lime lett - kicsit vicces mondat volt tőlem, amely arra utalt, hogy 9 besárgult normál méretű citrom volt, valamint 1 kicsi és zöld, azaz lime:)
Több hónapja a fán van, mérete már nem változik, színe sem. Mondhatnám - téged idézve- "válogat a fa" :) és nem érett be ez az egy citrom.
Tudom nem ide tartozik a kérdés, megkérdeztem már más topicban is, csak ott még nem válaszoltak, hátha itt sikeresebb leszek, mert viszonylag hamar kéne a válasz:)
Szóval meggyfát érdemes sztetek az elkövetkezendő napok vmelyikén oltani? Vagy egyáltalán mikor célszerű?
A citrom önbeporzó. Viszont a rásegités csak jót tesz neki. Az én módszerem nem ecsettel körbezümmögés, hanem lecsipek porzós virágot és a termős virágokba beledugdosom. Az idén olyan tömegü virág volt, hogy nem szorult a segitségemre. Az természetes, hogy a beporzottak közül 'válogat' a fa, ez minden gyümölcsnél szokásos jelenség. Hogy érted azt, hogy 10 gyümölcsből csak 1 lime lett? Nekem is van lime-m, de még kicsi, érdekelne, mire számitsak nála.
Nagyon elmaradtam napok óta, de öröm volt 2 oldal hozzászólást visszaolvasni.
Olvastam, hogy valaki keresett banánfát, hogy hol lehet kapni. Nálunk (Veszprém) az OBI- ba most hoztak kb. derék és mell között érő, szép nagy, bokros, egészséges banánfákat és csak 3.990,- Ft! Szerintem nagyon megéri, mert gyönyörű, egészséges növények, ami az OBI- ban igencsak ritka azért...
Az én kis havasi banán palántám nagyon szépen fejlődik, tegnap volt 4 hete, hogy nálam van, és már a 3. levele is teljesen kinyílott, majd felteszem a fotóját. Iszonyat gyorsan fejlődik, már ki is nőtte a kis fóliasátrat, amit készítettem neki... Így újabbat kell csinálnom sürgősen.
Kérdés: Ti, akik kint tartjátok a banánfákat, milyen helyre teszitek? Egész nap süti őket a nap? Vagy csak délelőtt vagy délután? Olyan ellentmondásos ez a dolog, hiszen teljes napfényt igényel, mindenhol ezt írják, de mégis beszélnek megégésről is... Szóval hogy van ez?
A citromfámat én magam is ecsettel porzom be, mivel az ablakban van, "profi beporzómunkások" számára elérhetetlen helyen. A kis zöld citromkák napról napra nagyobbak lesznek rajta!!! :)
szerintem nem önbeporzó... Én azt tapasztaltam, hogy csak abból lesz valami, amit zümmögve beecsetelek. :) Lehet, hogy kevés a profi "repülő hadtest" a teraszon...
Tavaly ennek ellenére igen sok beporzott leesett, lehet, hogy a széltől... Végül is a sok virágnak kb. az egyharmadából/negyedéből lett gyümölcs. Így is maradt rajta 10 gyümölcs, amelyből végül 1 Lime lett. :) (nem volt hajlandó besárgulni.)
A banánomról "sorban" törnek le a levelek... Az előbb kettő szinte egyszerre tört le, és még egy harmadik is "bepróbálkozott", de azt megakadályoztam(kikötöttem). Mi lehet a gond? Eddig is csinált néha ilyet, de nem egyszerre többet... És ráadásul zöld egészséges levelek törnek le, a törés helyén meg levedzik...
Szóval, kettő kis citromka lett rajta, de mégcsak most kezdi igazán a virágzást, de még ki sem nyílik már ledobja, ha van termője ha nincs. Nem tápozom gyakran a kettőt egyben szoktam heti 1* fele mennyiséggel.
hat citrusfélém van, március óta kint a szabadban egészséges lombozattal, bár nem olyan sötétzöld de azért nem látom őket csúnyának, majd hozok képet.
Kettő virágzik az egyiken még téli kettő termés is van és még így volt rajta 16 bimbó , ami mára már csak három, ami megkötött az meg elsárgul és lehullik róla....semmivel sincs rosszabb dolguk mint korábban.
Hol vannak a fáid? Figyeled-e, hogy van-e bibéje is, vagy csak porzója?
Amelyen csak porzók vannak (fiú virág) simán lehull, termést ne várj! A másik, ha zárt térben vannak, neked kell beporozni a bibés virágokat egy kis ecset segítségével - bár nálam ilyenkor a szabadban vannak, de ettől függetlenül rásegítek a beporzásra az ecsettel, nem bízom csak a bogarakra.
És még egy: ebben a stádiumban ha csak egy kicsit is szárazabb a földjük, egyből eldobnak bimbót, kis citromot, szóval imádják a vizet, de nem a cserép alátétben a pangó vizet!
Nekem is több év kellett, mire kezdtem kiismerni az igényeiket, nyűgjeiket!
A levelei normálisak? (Méret, szin) Nálam most fejezi be lassan a citromfa a virágzást, iszonyú tömeg virág volt, és annyi citromka, hogy nem tudom megszámolni. Nem túlzás a trópusi táp és a citrustáp is? A virágokat figyelted? kötöttek? Voltak porzós és termős virágok is?
Nagyon szrethet nálad, nálunk elvirágoznak és eldobálják a bimbót, tizenhatból márcsak három négy maradt, én meg trópusizom is meg citrusos tápozom is.
Valószínüleg ezt fogom tenne, csak sajnálom, olyan szépen és illatosan virágzik. A másik citromom, ez egy sima közönséges citrom, virágzik, terem és közben nő is.
Eddig Wuxalt és általános tápot (emelt vas tartalommal) kapott mindkettő, de lehet hogy adok neki fűtápot abban sok a nitrogén, de még várok egy kicsit, esténként betölti a teraszt a virág illata.
Nagyon szép a banánod(1875+1900-as hozzászólás), az enyém nem ennyire gyorsan növő :( Habár az új sarj ma második napos, és már kb öt-hat centi nagy:))))
Meg a "nagyon" még sajnos látszanak a karácsonyi sarjhozás negatív következményei...Remélem a mostani nem fogja annyira megviselni, igyekszem kompenzálni mindenféle jóval(pl tegnap délután "csak" másfél liter vizet kapott, és mára meg is itta az egészet:-) )
Örülök, hogy normális dolog, csak olyan fura volt, hogy eddig inkább csak nőtt, és csupán ilyen "öregen" (6-7év kb) jött elő az "anyai ösztön". Nagyon örülök az új sarjnak (bár csak pár hétig fogom csodálni). Kiültetni nem merem a banánokat, egyrészt nem akarom, hogy megégjenek a levelek, másrészt a nagy elég nehéz, harmadrészt meg eddig is egész jól elvoltak a szobámban(déli fekvés, rengeteg napfény+meleg). Azért szívesen látom az új sarjakat is, bár több banánfát már nem szeretnék(elég lesz a karácsonyi sarj), ha még majd hoz, elajándékozom vkinek...