Szia, a kezdeményből lesz a folytatmány :) ... szerintem vérző szívvel, de azokat is semmisítsed meg! Levéltrágya? Elvileg nem okozhat bajt, talán kondícionáló hatása is lesz.
Emberre nem veszélyes, mármint a fertőzött paradicsom... ( ugye erre gondoltál? :)
Frint segítségét nagyon köszönöm. Leszedtem a rossz bogyókat és várom a kissé szárazabb időt. És aztán Frint által javasolt Champion szerrel lefujom. Brico Storban 249 forint 20 g. Ezt 10literben kell feloldani a leirás szerint.
Az a kérdésem van még, hogy az a bogyón amin már kezdeményezést látok azt is leszedjem? Használjak -e ez után valami levéltrágyát? Emberre veszélyes lehet ?
Bizony, a Principe borghese jól beazonosítható a hegyes kis csúcsról a bogyó alján.
Ez az egyik legkiválóbb fajta aszaláshoz. Létezik hosszúkásabb változata is.
ZsuR, idenézz, nekem is termett duplacicis :-) paradicsomom. Igaz, csak koktélnagyságú. A másik két fajtát csak a méret érzékeltetése miatt tettem mellé.
Egy hétig nem voltam itthon, és mire haza jöttem a néhány zöld paradicsomom, alulról elkezdett barnulni. Van olyan aminek már a fele barna és puha. Kérlek segítsetek , hogy mit tehetek. Ha lehet akkor irjátok emailban, mert nagyon sürgős lenne.
Vagy ha valaki lenne olyan kedves és felhívna. Megadom a számomat. 06304907622
Nem kellett rá vámot fizetni. Igen kártyával fizettem. (Külön ez miatt átálltam a Visa Electronról a Classicra, és külön mázli, hogy nincs árfolyam veszteség) Nem tudom, hogy van-e valami szabály arra nézve, hogy legálisan hogyan hozhatsz be magot az országba. Növénynél tudom csak azt nálunk, hogy valamilyen egészségügyi papírok kellenek hozzá. A magok mondhatni 100 %-ban kikeltek, első vetésre. Minden joghurtos pohár kapott 3 magot. Arányaiban nézve volt eltérés. Több volt ahol csak 2 mag kelt ki. (Volt ahol több is...???? ) Egyetlen alkalommal kellett újravetni, de már ezt is megkérdőjelezem, hogy szükséges volt-e, mert csak írrrrttóóó lassan kelletek ki a magok.
Kellett rá vámot fizetni? Kártyával fizettél? Egyáltalán lehet növények szaporítóanyagát legálisan behozatni? Jó nagy választékuk van! Jövőre én is szeretnék tőlük rendelni. Hány %-ban keltek ki a magok?
Mortisia, a különleges fajták magjait hol vetted? Neten rendelted?
Ilyen albínó :-) paradicsomot még nem is láttam. Padlizsánt már vettem 1x fehéret, de paradicsomot még nem. A manóparadicsom mag fellelhetősége is érdekelne.
Ezek a legfrissebb képek a tegnapi szüretből. (Végre beindult az érés:) )
A képeken a nagy sárga pari: Azoyka. A kisebbik sárga: Plum lemon. A gömbölyű pirosak: Isis candy (Ő egyébként nem úgy néz ki, mint amit vártam a képek alapján tőle). A hosszúkás piros: anyu házi paradicsoma. A barna színű: Black. A nagy fehér az utolsó képen a tál szélén: White Beauty.
(Azért raktam fel a két virágos képet, mert az eltérő fényviszonyok miatt a parik színe más-más)
Lehet is magot kapni. Törpe paradicsom egyébként, és a termése valóban nem nagy. Egyébként a növény maga sem. A termés valóban ízletes, és viszonylag folyton terem. Nekem tavaly voltak, és 100%-an meg voltam velük elégedve. Idén sajnos nem volt belőlük, mert a magok többszöri újravetés után sem keltek ki.
Ja, még egy szakmai kérdés: tegnap piacra menet az autóban hallgattam a rádiót, és egy bio-gazdával volt riport. Ő említette, hogy egy régi magyar fajtát termeszt, aminek az a neve, hogy manóparadicsom. Ismeri valamelyikőtök? Vajon hol lehet ilyen magot kapni? Azt mesélte, hogy a hibridekkel szemben nem túl nagy szemek, talán nem is olyan bőtermésű, de az íze.... Erre kaptam fel a fejemet, és gondoltam, jövőre kipróbálnám.
Én is csináltam ma néhány képet, ha már a szőlőt kártevő ügyben :-((( kellett lefotóznom (lsd. szaktopik).
Nem tudom, ki hogy járt az esős napok után, de nekem szinte újra kellett karóznom az összes paradicsomot. Volt, ahol csak hosszabb karókat kellett betenni, vagy a régieket megtoldani :-), plusz még segédkarókat :-) beiktatni a lefeküdt szárak feltámasztására. Legalább 2 órát dolgoztam tegnap ezzel. Így jár, aki nem töri le időben a fölösleges szárakat... Elég sok tő levelei alulról sárgulnak, pöttyösödnek. Egyelőre levagdostam ezeket a száradásnak indult ágacskákat - nem tudom, "hivatalosan" mit kéne velük tenni.
Na és akkor itt vannak a képek.
1. érésnek indultak a San Marzanoim. :-)
2. a sárga koktélparadicsom is jó bőven terem
3. ez a lugasparadicsom, egyetlen tő, de rengeteg van rajta. Az éretteket már tegnap megettük. :-)
4. Ezeket az óriásokat pedig a szomszéd nénitől kaptam, csak a méret szemléltetésére tettem mellé egy átlagos méretű zöldparadicsomot, ami nálam tegnap lepottyant.