Keresés

Részletes keresés

netefo Creative Commons License 2006.06.01 0 0 619
Na, hát én visszametszettem 2 szemre tavasszal, ahogy mondtátok. Most viszont kihajtott ezer helyről, kell most ebből - vagy lehet - letörni, vagy metszeni?Hány hajtást érdemes rajta hagyni?
RAMBO Creative Commons License 2006.06.01 0 0 618
Egész nyárra szar időt mondanak, talán egy hosszú, meleg ősz segít.
Viszont addig nagyon komoly növényvédelemre lesz szükség.
Előzmény: Zalancelot (617)
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.29 0 0 617
Ha az idő engedi, nem kell vele hétvégéig várnom. Akkor a permetezés lesz aktuális.
Sajnos most könyörtelenül esik.
Előzmény: RAMBO (616)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.29 0 0 616
Nagyon jól néz ki a szőlőd, kb. ekkora az enyém is. Neked sem árt majd a hétvégén befűzögetni!
Előzmény: Zalancelot (610)
napalm. Creative Commons License 2006.05.29 0 0 615

;((((

most szél és eső csend van, gyorsan megiszom a kávét, és már megyek is permetezeni.

ki tudja mikor lesz rá újra lehetőség...

Előzmény: RAMBO (614)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.28 0 0 614
Szombaton megpermeteztem nagy szélben, a végét esőben. Aztán újracsináltam a végét, és megint eleredt az eső. A szél annyira visszafújta a permetet, hogy menet közben cserélni kellett a maszkot, mert folyt rajta a permetlé.

Persze csak 2*5 percig esett egész kibaszott nap, hogy velem kibasszon. Esőisten bekaphatja.
napalm. Creative Commons License 2006.05.28 0 0 613

mifelénk egész nap esett. ha meg nem akkor a szél fújt annyira hogy lehetetlen volt permetezni;(

tán majd holnap.

most eső és szélcsend van.

Előzmény: Zalancelot (612)
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.28 0 0 612
Ma délután 2-ig 28-30 C volt és eszméletlen páratartalommal, amig be nem fújt északról a förgeteg.
Igazi jó gombanevelő idő volt, és nem igazán a kalaposokra gondoltam
:-)))

Ha szükséges el kell lopni az időt a permetezésre, a legtöbb felszívódó szernek elég fél óra.
Előzmény: napalm. (611)
napalm. Creative Commons License 2006.05.28 0 0 611

szépen mutatja magát.

csak az idő kedvezzen egy kis peremetezésnek, mert félő hogy jön a baj...;(

Előzmény: Zalancelot (610)
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.28 0 0 610
Szépen fejlődnek a szőlők.
Rövidesen várható a virágzás, mi több ma már láttan néhány direkt termő (piros delaware) hagyományos tőkét amelyik már virágzik.

Néhány fotó illusztrációként:

A Pinot Noir szépen fejlődik, és rengeteg rajt a virágkezdemény.

A kékfrankos fesszeje kevésbé fejlett, de ezen is brutális mennyiségű a virág.

A rizlingszilváni egy kevésbé tömött lombú részét fényképeztem, hogy jobban látható legyen a virág, de a háttérben látható, hogy már megindult az intenziv lombburjánzás. Lesz vele munka elég.
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.28 0 0 609
Ebben a megfürdetésben én nem hiszek.
A legtöbb permet akkor marad a fürtökön, amíg a mikroszemcsék össze nem folynak.
Ha ez megtörténik és megfolyik a permetlé, onnan már inkább lecsepeg és kevesebb marad rajt.
Fölösleges pazarlás ez, ráadásul a környezetet is feleslegesen terheled vele.
A fürtök permetezése persze a későbbi fejlettségi szakában koránt sem elvetendő.
Én ezt úgy szoktam elvégezni, lévén K-Ny fekvésüek a szőlők, hogy ilyenkor már az É-i oldalat erőteljesen kilevelezem (innen nem kaphat hőgutát), és abból az irányból esek jobban neki.
Előzmény: jacsoj (608)
jacsoj Creative Commons License 2006.05.27 0 0 608
Köszi a választ. Nos, még nem permeteztem soha felszívódóval, de az utóbbi pár év esős időjárása, és a mostani májusi esők után erősen gondolkodom.
Még vásárlás előtt vagyok, ezért kértem főleg gyakorlati tanácsokat. Úgy látom, hogy a Mikal korábban használható, csak kérdés,hogy mikor jön az eső. Tavaly egész júniusban meleg, száraz idő volt, és júl. 12 után jött a folyamatos esőzés. Akkor már szemes a szőlő, és úgy szoktam permetezni, hogy a fürtöt külön "megfürdetem". Persze ez így nagyon lassú, de tavaly a sok eső miatt nem tudtam a megfelelő időben, és módon permetezni. Általában jun 8. körül szoktam kezdeni, és az időjárástól függően szoktam folytatni. Tehát, ha 3 szor permetezek a Mikallal, akkor júl. 10-15 körül váltani kell másikra.
A szőlő pedig ezután virágzik, tehát a Ridomil mindenképpen később jöhet számításba.
Most úgy gondolom, hogy kontakttal kezdem júniusban, utána Mikal, a végén meg meglátjuk milyen idő lesz.
Előzmény: Zalancelot (607)
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.26 0 0 607

A Ridomil Gold Plus a felszívódó mefenoxam és kontakt rézoxiklorid hatóanyagai révén külső és belső védelmet nyújt a növénynek a betegségek ellen. A mefenoxam a permetezést követően 30 perc múlva felszívódik és a növényben csúcsirányba szállítódik, ezáltal védi az új hajtásokat is.

A kontakt hatású rézoxiklorid a levél felületén marad és ott gátolja a gombaspórák csírázását. A rézoxiklorid növeli a növényi bőrszövet ellenálló képességét is.

Szőlőben a Ridomil Gold Plus-t virágzás végétől javasoljuk 10-14 naponként 2-3 alkalommal.

A Mikal 75 WP felszívódó és kontakt hatású, preventív és kuratív gombaölő szer. Az epál a levélfonákon és a levélszínen egyaránt 30 percen belül felszívódik, majd a növényben minden irányban szétterjed. A csúcsirányú szétterjedés biztosítja a friss hajtások, a gyökérirányú az alsó levelek védelmét a kezelések között. Az epál kettős védelmet nyújt a kórokozókkal szemben és a növény saját védekezési mechanizmusát is erősíti.
A kontakt hatású folpet ezt a kettős védelmet jól kiegészíti a növény felületén, és a szürkepenész ellen is jó mellékhatással rendelkezik.

Szőlőben a kezeléseket virágzás előtt két alkalommal 3 kg/ha dózissal, virágzás után 2–4 alkalommal 4 kg/ha dózissal javasolt elvégezni.
Megfelelő hatásbiztonság eléréséhez minimum 3-szori alkalmazása elengedhetetlen.
Többszöri kezelés esetén sem áll fenn rezisztencia kialakulásának veszélye.

A gyártók honlapjáról másoltam neked ide a fentieket.

Mint olvasható a Ridomilt virágzás végétől javasolják, tehát a jelen időtől még későbbi fejlődési szakban.
Hol vannak még fürtök? A virág kezdeményekre gondoldsz?
Hogyan tudsz úgy permetezni, hogy azt ne érje a permet?

Előzmény: jacsoj (606)
jacsoj Creative Commons License 2006.05.26 0 0 606
Sziasztok!
Melyik a jobb szer, a Mikal, vagy a Ridomil?
A fürtöt is kell velük permetezni, vagy mindegy, hogy hol éri a levelet, mert úgyis felszívódó?
Kösz
Előzmény: RAMBO (593)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.05.26 0 0 605
A szombat napközben és a vasnárnap délelőtt most jónak tűnik az ország északi részeinek kivételével; de vas. délutántól egy hosszabb esős periódus néz ki. (persze ez változhat még, de 30-40 mm várható sokfelé) Viszont jó hideg is lesz; így sokáig lappangat majd a peronoszpóra :)
Előzmény: napalm. (604)
napalm. Creative Commons License 2006.05.26 0 0 604

remélem tudsz.

mert akkor nagy valószínűséggel én is.

eclair+thiovit duoval...

Előzmény: RAMBO (602)
csite Creative Commons License 2006.05.26 0 0 603

írtam levelet(az itt megadott címre)! megkaptad?

vagy menjek a fenébe! :)

Előzmény: RAMBO (602)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.26 0 0 602
Kíváncsi leszek, tudok-e hétvégén permetezni?
lalá Creative Commons License 2006.05.24 0 0 601
-Jellegzetes. De ez biztos a szomszéd szőlője!(hihi)
Előzmény: RAMBO (600)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.23 0 0 600
Valóban. A kárkép:

Szőlőgubacsatka
Előzmény: Cirfandlia (595)
napalm. Creative Commons License 2006.05.23 0 0 599
nem bizonyos F.L. ?
Előzmény: Zalancelot (178)
napalm. Creative Commons License 2006.05.23 0 0 598

köszi!

500 HUF a kistasak (egy permetezőre való).

de ebben is nagy a szórás mert itt városon kíváncsiságból megnéztem egy gazdaboltban ahol 700 HUF-ért mérték ugyanezt.

az árrés ugye.....

Előzmény: Zalancelot (597)
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.23 0 0 597
Az Eclair az utóbbi évek egyik leghatékonyabb készítménye. Nyugodtan használd, ha úgy "jutottál hozzá", mert a legnagyobb hátránya, az ára.
A kilós kiszerelés 27 ezer, igaz ezzel 2000 l permetszert készíthetsz.
Előzmény: napalm. (591)
lalá Creative Commons License 2006.05.22 0 0 596
-Ja, meg ez is.
http://www.agronaplo.hu/index.php?szamID=5&o=cikk&cikkID=215
-Atkát találtam a fagyalon, a tuján és a dión. (ez utóbbi gubacs, csak észlelhető, kárt nem okoz) Szóval Flumite.
Előzmény: Cirfandlia (595)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.05.22 0 0 595
Az a szőlő- gubacsatka; a kettő kárképe eltérő és eddigi tudásom szerint a kevésbé veszélyes atkafaj de itt van róla írás; megjelent egy új rassz: http://www.mezohir.hu/2004-03/26.html?/12503/f3/ 
Előzmény: RAMBO (585)
napalm. Creative Commons License 2006.05.22 0 0 594

:DDDDDDDDD

köszi a választ!

Előzmény: RAMBO (593)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.22 0 0 593
Ha a felszívódó szert eső nem éri (nem mossa le) a permetezést követő 6 órán belül, akkor az rendben van. Kontakt szernél elegendő a száradást megvárni, és megnyugodhatsz. A Mikal felszívódó, ugyanakkor valami extra gyorsan, 30 perc alatt felszívódik, tehát ha volt időd még az eső előtt elmosni az edényeidet, a gépedet, akkor nincs miért aggódni.

Eclair-rel nincs tapasztalatom, széles spektrumú felszívódó szernek írják. Ezeket én önmagukban nem merném használni, tehát mellé tennék kontakt ként (Thiovit vagy Karathane) + nehézfémtartalmú szert (pl. Rézgálic).

Napalmot ne használj, állítólag perzselést okoz :)))))))))
Előzmény: napalm. (591)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.22 0 0 592
Igen, ez fogós kérdés, a hétvégi szőlősgazdáknál még durvábban jön elő.

Leginkább naposnak ígérkező reggeleken kora hajnalban kell nekifogni, amikor száradozik a reggeli harmat, vagy estefelé, amikor már nincs olyan perzselő napsütés. A kénes készítményeknél csak a száradásig tartó időszak a kényes, utána már nem kell a kén perzselése miatt aggódni.

Felszívódó szerrel szinte bármikor permetezhetsz, ott nincs perzselési probléma (legalábbis direkten nem, de a hideg vizes zuhany forró napokon nem túl jó a szőlőnek, de tapasztalataim szerint ezt 1000* jobban elviseli, mint a lisztharmatot).

A Thiovit valóban csak a lisztharmat ellen jó (meg gyéríti a levélatkákat) de egyszeri permetezés az édeskevés. Most már felszívódóval (is) tessék utána menni, mert komoly problémáid lehetnek később (van lappangási idő is). Az esős-napos-esős-napos időjárásban Rubigan+Ridomil (és kén+réz) keveréke ajánlott, legalább kéthetenként, de inkább 10 naponként. Ezzel 2 * permetezhetsz, aztán valami mással kell, mert kialakul a rezisztencia. Az is legyen felszívódó, plusz mondjuk Karathane (ez már komolyabban perzsel).
Előzmény: kékhagyma (590)
napalm. Creative Commons License 2006.05.22 0 0 591

RAMBO : köszi még1x a sok jótanácsot!!!

szombaton volt egy leheletnyi esőszünet, megszórtam a kultúrát mikal+thiovit párossal. (sajna nem kaptam ridomilt).

ha a rákövetkező napok esősek mennyire lesz védett a szőlő?

azaz mennyire mossa le a szert?

hozzájutottam egy bizonyos eclair nevű szerhez. van róla tapasztalatod?

köszi, és üdv

napalm

kékhagyma Creative Commons License 2006.05.22 0 0 590

Bár kicsit megkésve, de köszönöm a választ.

Letépkedtem a károsodott leveleket, megfogadtam a tanácsodat, és nem használtam (egyelőre) vegyszert.

Általánosabb jellegű kérdés: ti mikor tudtok permetezni? Már több mint egy hete készülődünk, de vagy ezerrel süt a nap, vagy esik az eső, vagy felváltva a kettő.  Félünk, hogy egyik napról a másikra berobban a peronoszpóra, és még csak 1x permeteztünk, Thiovittel. Ez ugye csak lisztharmat ellen jó?

Előzmény: RAMBO (585)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!