Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Nagyon szépen köszönöm az alapos válasz(oka)t, most elolvastam a topic elejét is, de ebben volt ahhoz képest is plusz információ. A porbeles Alfaweld vas lesz a nyerő, 2 év garival.
Igazából bevállalnám a Straus-t is, mert jóval olcsóbb (130A-es 33e es abban mar van egy tekercs huzal is), de Tescoban meg Auchanben épp nem találom, neten egy cégtől lehet venni, akinek még címe sincs, és csak 6 hónap garit ígernek, ami eleve kevés és nem igazán látom, hogyan lehetne érvényesíteni. Kicsit gyanús.
Hogy mire használnám, hát pont olyanra, amiket írtatok.. egy agyagprést akarok először összeütni vele, aztán kerítés - kapu - fémkeret - asztal - zártszelvény vonalon mozdulni. Tipikusan a 2-5mm kategóriában maradnék.
Ha meg esetleg beleszeretek a heggesztésbe, akkor veszek majd 2-300 körül egy komolyabb vasat.
Egy kérdésem van még, igazából az alap pajzs, amit az Alfaweld géphez adnak, jó egy-két használatra, csak kényelmetlenebb, vagy hótt gagyi és ki fog sülni a retinám vele? Magyarul, vegyek rögtön egy automatikusan sötétedő cuccot? Ha igen, mi az, ami már egészségileg vállalható?
Az világos, hogy vékony lemezt csak szakaszosan lehet hegeszteni vele, de ezzel a 0.8-as huzallal még a pontozás is nehézkes. Vagy gambeszokat rak rá, vagy kifújja. Ezért gondoltam, hogy kipróbálom vele a 0.6-os huzalt. Alapból 5-6-8 mm vastagságú anyagokat hegesztek vele, 1.0 mm-es huzallal, azzal nincs gond, viszi szépen folyamatosan, de most egy gyalázatosan elrohadt verdát kell kifoltoznom és ha egy kicsit könnyebben, szebben lehet vele dolgozni már megérné beruháznom egy görgőre, meg a többire.
0,8-as és 1-es huzalhoz maximálisan elég az a teljesítmény amit tud, árban minőségben korrekt arról nem is beszélve hogy ha mégis kinövöd (mivel mindenhol 150-160 a gép) gyakorlatilag árában van minimális bukóval eladható.
Azt el is felejtheted hogy te majd varratot húzol 0,7-0,8-as lemezen :-) Az a 0,6-os huzallal sem fog menni, ha meg mégis, akkor vetemedni fog a lemez, elhúzza a hő.
használnak alfaweld handymiget, iweld pocketmig 205digialt, meg van valami harmadik kis piros gépük is, azt hiszem imig vagy mi 0,6-ossal szakaszosan sűrűn pontozgatva... csak így lesz jó.
Folyamatos varrathoz ilyen vékony anyagra impulzusos vagy dupla impulz gép kellene, az meg milliós tétel, még egy profinak sem tuti hogy megéri.
Próbáltam itthon a CuSi keményforrasztást is, impulz nélkül az sem tökéletes vékony lemezen.
Pontosítok, az előtolást nullára, a feszt némileg feljebb állítva tudok vele 0.8-as huzallal varratot húzni, de nagyon gyorsan kiégeti a 0.7-es lemezt.
Az adattábla szerint 50A/16.5V-250A/26.5V-ot lehet állítani neki. Közben megtaláltam a használati útmutatót és aszerint 0.6-1.0 mm-ig használható.
A FORMIG forgalmaz sok tipust, és javít is invertereket (legalább is az általa forgalmazottakat)! Célszerű őket keresni vásárlás esetén, mert mind azontúl, hogy széles kínálati listájuk van, rendkívül korrektek!
:-) Ott kezd az igazi probléma, amikor valaki kérdezni sem tud! Ez azért jellemző a kezdők többségére, mert eleinte nagyon nem tudjuk, hogy mire szeretnénk a gépet használni! Az pedig, hogy drága-e a gép több 100 ezerért, relatív, mert ha valaki azzal keresi a kenyerét, bizony nem. Ellenben aki évente csak (állandó amatőrként maradva) pár alkalommal hegeszt a ház köröl, annak fölösleges luxus annyit invesztálni!:-)
Kevesebb tudás kell a használatához. Ráböksz a pisztollyal a munkadarabra, megnyomod a gombot, és húzod a varratot. A pálcásnál a fogyó pálca miatt folyamatosan közelítened is kell a kezeddel.
A másik előny a kevesebb salakanyag, szinte csak porszerű, elég egy kis drótkefézés.
Harmadik előny hogy gyorsabb a munka menete, kevesebb az utómunka (amatőrt feltételezve)
Zártszelvényre, idomacélra tökéletes, másra nem való .. tehát ház körüli hobbi hegesztősdi (kertkapu, kerítés, garázsajtó, pad..stb)
Hátrányok:
- drágább huzal
- nem mindenhol alkalmazható
- oda kell figyelni a huzal tárolásra mert nedvszívó (és ezt ugye nem tudod sütőben kiszárítani mert elolvad a műanyag dob amire csévélve van)
- vékony (1mm alatti anyagra nem jó) vastag (5mm feletti) anyagra nem jó.
Összefoglalva, aki hajlandó megtanulni pálcással hegeszteni és max 50-et szán gépre annak mindenképp egy kis inverter a tuti.
Akinek kevés hegeszteni valója van, és nem akar belemélyedni a témába annak oké a porbeles, mert ugye ha évente elfogy 1 kg huzal 10.000-ért az nem vág földhöz, ha viszont hetente kell 5-ért fél kg huzalt venni az már nem buli :-(
Ha ennél nagyobbak az igények, akkor jönnek képbe a kombi gépek (iweld aluflux...stb) de ez ugye már más kategória, mert eleve 100-120 a gép + palack+ reduktor (pajzs, kesztyű, huzal, kopó anyagok) szóval 0-ról kezdve ez simán 200e.
Nem nagyon írtad még egyébként mit is akarsz hegeszteni a géppel, szóval így csak általánosságban tudunk tanácsot adni.
Mindegy igazából mit veszel, valamilyen szinten mindegyikkel meg kell tanulni hegeszteni...
Amúgy gondolkodtam klasszikus hegesztőn is ugyanebben az árban, mondjuk egy Gorilla pocket poweren. De ha jól értem, vékonyabb anyaghoz jobb a porbeles, és totál kezdőnek, mint nekem, egyszerűbb azzal kezdeni.
Jobban atnezve a kinalatot az iweld erdekes lehet. Foleg, hogy a plazmavago valoszinuleg az lesz, abbol talaltam olyat, aminel az ivgyujtas nem zavarja meg a CNC vezerlest.
Igaz kicsit dragabb, a 250-es 300 korul van, de pl a huzalelotolo 4 gorgos, igy nem kell cserelni. Talan a munkakabel es a pisztoly sem olyan gagyi, mint az olcsobbaknal.
Esetleg tapasztalat a Iweld MIG 250 IGBT-vel kapcsolatban? Vagy esetleg a Iweld CUT 50 CNC-vel?
A jasic-os link soldi3r-nek ment nem neked szántam :-)
Valóban erős túlzás egy porbeles helyett ... (nem is lehet önvédő porbelessel használni mert nincs rajta polaritás fordításra lehetőség)
130A egy önvédő porbeles huzalhoz bőven elég, viszont a 200-asnak (nem ismerem a gépet) biztosan magasabb a bekapcsolási ideje.
A 130-asnál ez azt jelenti hogy kb 100A-en 1-1,5 percet tudsz hegeszteni egy 10 perces idő intervallumban.
A valóságban ez nem nagy gond, mert barkács célra nem húzol 4-5cm-nél hosszabb folyamatos varratokat. Tisztogatod, korrigálod közben, pozíciót váltasz, így egyébként sem léped át ezt az elméleti hegesztési időt.
Volt hasonló kis porbeles gépem (güde sg120a) kb 2 éven keresztül, teljesen meg voltam vele elégedve, tette a dolgát. Nyilván az ember idővel jobbat, erősebbet akar.
Igen, ok voltak! Csak a honlapon mar nem lattam a 250-est, de egy telefont valoban meger.
Kozben beszeltem 1-2 kereskedessel, azt mondtak nem gond, hoznak Alfat, de ha nem muszaj, ne eroltessem, egy trafos Trakist javasolnak inkabb. Ha inverter, akkor Jasic vagy Iweld.
Mind kínai, kb mind egyforma, ebben szerintem az alfaweld sem sokkal jobb mint a Güde, Einhell vagy akár straus.
Azt vedd meg aminek hosszabb a garancia ideje (azt hiszem alfaweldnél + 10%-ért tudsz venni + 1 év garit) és hozzád közelebb szervizelhető. (tesco-sat pld Tesco-ban leadod, és ők postázgatják)
Alap porbeles hegesztőt akarok venni, ritkán használnám, kisebb dolgokra. Még soha nem hegesztettem. Itthon megtaláltam az Alfaweld-et, Angliából meg Németországból is lehetne hozni ilyet, ez kb mind 45e, 130 Amperes, ugyanazt tudja. És vannak a Straus-ok (Tesco), amiből a 130 Amperes 34e (a 200-as meg 42e). Nyilván ez mind Kínában készül, és nem csúcsminőség.
A kérdés az, hogy gagyibb e valójában a Straus mint az Alfaweld. A másik kérdés, hogy számít e valamit a 200A a 130A ellen.
Naigen. Fel eve meg ez a Jasic 130+AFA-ert is volt kirakva valahol, de mar nem talalom. Ugy nem lenne kerdes, inkabb mennek a jo minoseg iranyaba. Bar ez relativ, mert a Lincolnon is vannak gagyi muanyag alkatreszek. Igy viszont megfontolando, hogy melyiket valasszam.
A jasicnál tuti megoldott az alkatrész utánpótlás, a probléma viszont az hogy nem tudom van-e a jasicnak itthon rendesz szervizháttere.
Az egyéb márkáknál akik saját néven gyártatnak pld alfaweld, BLM, ott 2-3 évente modellváltás van, nem tudom hogy egy géphez mondjuk 5 év múlva lesz e panel, vagy akár a saját szerviz tudja e majd javítani.
Az hogy a jasic jobb/megépítettebb gép mint az alfaweld az tuti, hogy megéri e a különbözetet azt neked kell eldönteni. A lehegesztett varrat mindkét géppel kb ugyanolyan lesz, csak az alfán mondjuk nyekereg-lóg a huzaldob, sorjásabb a műanyag alkatrész, ferdébben áll a poti...stb...
Nagy márkáknál az utolsó csavar is rendelhető még 10 év után is, de ezt a hátteret megfizeted a vásárlásnál és a szerviznél is. Nem véletlenül kerül 2-3x annyiba maga a gép meg az alkatrész is.
Példa: ESAB különtolós gépre az a műanyag huzaltakaró (egy szar műanyag bili) 68.000Ft ugyanez iweld, vagy syrius, BLM kínai verzióban 12-13.
Mindig 2 dolog éri meg az árát. Az egyik az ami kitermeli. A másik az amit mindenképp meg szeretnél venni, mert a másikkal nem vagy elégedett vagy boldog...
Az Alfaweld MIG 315-hoz kepest a Jasic MIG 250 megeri a 60 ezres felarat? A 250A-es Alfaweldhez kepest pedig 80 ezres lenne a kulonbseg.
Mennyire megbizhato gep ez az Alfaweld? Illetve a 2 ev garancia lejarta utan az alkatresz utanpotlas megoldott? 200 ezernel tobbet nem szivesen szannek a gep vasarlasra, tekintve, hogy munkakabel, testkabel, netan a huzal elotolo is cseres.