Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2006.06.01 0 0 625
A szőlő nálunk multifunkciós. :-) Tehát kvázi-sövény, és persze enni is szeretünk róla. Csak épp nem értünk hozzá. :-)))) 3 éve vettük a házat, és vele együtt járt egy sor kordon. Könyvből metszettem, de annyira nem értek hozzá, hogy még előre is "meglássam", hogyan fog tovább nőni. Kicsit liberálisan van nevelve. :-))))
Előzmény: jacsoj (623)
jacsoj Creative Commons License 2006.06.01 0 0 624
Miért és mi ellen permeteztek? Tudomásom szerint a peronoszpóra 13C alatt nem támad, a lisztharmatra is meleg kell. Felénk mostanában reggel 6-8 C van és ahogy néztem a hosszútávú előrejelzést, nem is nagyon fog melegedni egy hétig.
Előzmény: RAMBO (618)
jacsoj Creative Commons License 2006.06.01 0 0 623
Mi a célod a szőlővel? Ha a "belátást akadályozza", akkor annak megfelelően alakítsad, ha szőlőt is akarsz rajta jövőre is, akkor át kell gondolni, hogy melyik hajtást töröd ki. Próbálj egy évet előre gondolkozni, hogy most amit meghagysz, azt ha tavasszal megmetszed, hogy fog az növekedni. Tudnod kell, hogy a szőlőd milyen metszéssel terem (rövid-hosszúcsap, szálvessző), ennek megfelelően kell olyan vesszőt hagyni, amiből jövőre is termés lehet. Tudnod kell, hogy milyen tápanyagellátást kap a szőlőd, mennyit szokott teremni, ha túl sok a fürt és gyenge a vessző növekedés, akkor fürtöt is kell eltávolítani. Ha nem kívánsz a kordonkaron alakítani, akkor tanácsos minden olyan hajtást kitörni, ami nem hoz termést, a fent írtak figyelembevételével.
Előzmény: Zitka (622)
Zitka Creative Commons License 2006.06.01 0 0 622
Hú, én is pont ezt akartam megkérdezni a szakértőktől! :-) A sok eső hatására nálunk is erőteljes növekedésnek indult a kordon, és ugyan féligmeddig az is a "feladata", hogy a belátást megakadályozza, de azért jó lenne szerintem ritkítani. Mi alapján csináljátok a hajtásválogatást? Amelyiken nincs fürt? Lassan már kötözni is kell, meg kacsolni, ahogy néztem ma...
Előzmény: netefo (619)
Zalancelot Creative Commons License 2006.06.01 0 0 621
Valamit félre értettél.
Szerintem a gyártó a virágzás fázisában és az azt követő rendszerint erős lisztharmatfertőzöttség időszakában nem ezt a szerét ajánlja.
Mivel tulajdonképpen 80%-os kénról van szó, perzselést okozhat, és mivel kontakt szer, javalottabb ebben az időben felszívódó szerekkel védekezni.
A későbbi fejlettségi fázisban, amikor a szőlők már viaszérés stádiumában vannak és közvetlenül az érés előtt újra előveheted, hiszen gyakorlatilag nulla az élelmezésegészségügyi várakozási ideje.
Előzmény: napalm. (620)
napalm. Creative Commons License 2006.06.01 0 0 620

t. szőlőszakértők!

most néztem meg a méregkészletemet, van még 3 csomag thiovit-om.

ahogy olvasom a csomagoláson csak virágzás megkezdéséig kell permetezni.

ezek szerint utána már nincs szükség rá? felesleges a permetszerhez keverni?

netefo Creative Commons License 2006.06.01 0 0 619
Na, hát én visszametszettem 2 szemre tavasszal, ahogy mondtátok. Most viszont kihajtott ezer helyről, kell most ebből - vagy lehet - letörni, vagy metszeni?Hány hajtást érdemes rajta hagyni?
RAMBO Creative Commons License 2006.06.01 0 0 618
Egész nyárra szar időt mondanak, talán egy hosszú, meleg ősz segít.
Viszont addig nagyon komoly növényvédelemre lesz szükség.
Előzmény: Zalancelot (617)
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.29 0 0 617
Ha az idő engedi, nem kell vele hétvégéig várnom. Akkor a permetezés lesz aktuális.
Sajnos most könyörtelenül esik.
Előzmény: RAMBO (616)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.29 0 0 616
Nagyon jól néz ki a szőlőd, kb. ekkora az enyém is. Neked sem árt majd a hétvégén befűzögetni!
Előzmény: Zalancelot (610)
napalm. Creative Commons License 2006.05.29 0 0 615

;((((

most szél és eső csend van, gyorsan megiszom a kávét, és már megyek is permetezeni.

ki tudja mikor lesz rá újra lehetőség...

Előzmény: RAMBO (614)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.28 0 0 614
Szombaton megpermeteztem nagy szélben, a végét esőben. Aztán újracsináltam a végét, és megint eleredt az eső. A szél annyira visszafújta a permetet, hogy menet közben cserélni kellett a maszkot, mert folyt rajta a permetlé.

Persze csak 2*5 percig esett egész kibaszott nap, hogy velem kibasszon. Esőisten bekaphatja.
napalm. Creative Commons License 2006.05.28 0 0 613

mifelénk egész nap esett. ha meg nem akkor a szél fújt annyira hogy lehetetlen volt permetezni;(

tán majd holnap.

most eső és szélcsend van.

Előzmény: Zalancelot (612)
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.28 0 0 612
Ma délután 2-ig 28-30 C volt és eszméletlen páratartalommal, amig be nem fújt északról a förgeteg.
Igazi jó gombanevelő idő volt, és nem igazán a kalaposokra gondoltam
:-)))

Ha szükséges el kell lopni az időt a permetezésre, a legtöbb felszívódó szernek elég fél óra.
Előzmény: napalm. (611)
napalm. Creative Commons License 2006.05.28 0 0 611

szépen mutatja magát.

csak az idő kedvezzen egy kis peremetezésnek, mert félő hogy jön a baj...;(

Előzmény: Zalancelot (610)
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.28 0 0 610
Szépen fejlődnek a szőlők.
Rövidesen várható a virágzás, mi több ma már láttan néhány direkt termő (piros delaware) hagyományos tőkét amelyik már virágzik.

Néhány fotó illusztrációként:

A Pinot Noir szépen fejlődik, és rengeteg rajt a virágkezdemény.

A kékfrankos fesszeje kevésbé fejlett, de ezen is brutális mennyiségű a virág.

A rizlingszilváni egy kevésbé tömött lombú részét fényképeztem, hogy jobban látható legyen a virág, de a háttérben látható, hogy már megindult az intenziv lombburjánzás. Lesz vele munka elég.
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.28 0 0 609
Ebben a megfürdetésben én nem hiszek.
A legtöbb permet akkor marad a fürtökön, amíg a mikroszemcsék össze nem folynak.
Ha ez megtörténik és megfolyik a permetlé, onnan már inkább lecsepeg és kevesebb marad rajt.
Fölösleges pazarlás ez, ráadásul a környezetet is feleslegesen terheled vele.
A fürtök permetezése persze a későbbi fejlettségi szakában koránt sem elvetendő.
Én ezt úgy szoktam elvégezni, lévén K-Ny fekvésüek a szőlők, hogy ilyenkor már az É-i oldalat erőteljesen kilevelezem (innen nem kaphat hőgutát), és abból az irányból esek jobban neki.
Előzmény: jacsoj (608)
jacsoj Creative Commons License 2006.05.27 0 0 608
Köszi a választ. Nos, még nem permeteztem soha felszívódóval, de az utóbbi pár év esős időjárása, és a mostani májusi esők után erősen gondolkodom.
Még vásárlás előtt vagyok, ezért kértem főleg gyakorlati tanácsokat. Úgy látom, hogy a Mikal korábban használható, csak kérdés,hogy mikor jön az eső. Tavaly egész júniusban meleg, száraz idő volt, és júl. 12 után jött a folyamatos esőzés. Akkor már szemes a szőlő, és úgy szoktam permetezni, hogy a fürtöt külön "megfürdetem". Persze ez így nagyon lassú, de tavaly a sok eső miatt nem tudtam a megfelelő időben, és módon permetezni. Általában jun 8. körül szoktam kezdeni, és az időjárástól függően szoktam folytatni. Tehát, ha 3 szor permetezek a Mikallal, akkor júl. 10-15 körül váltani kell másikra.
A szőlő pedig ezután virágzik, tehát a Ridomil mindenképpen később jöhet számításba.
Most úgy gondolom, hogy kontakttal kezdem júniusban, utána Mikal, a végén meg meglátjuk milyen idő lesz.
Előzmény: Zalancelot (607)
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.26 0 0 607

A Ridomil Gold Plus a felszívódó mefenoxam és kontakt rézoxiklorid hatóanyagai révén külső és belső védelmet nyújt a növénynek a betegségek ellen. A mefenoxam a permetezést követően 30 perc múlva felszívódik és a növényben csúcsirányba szállítódik, ezáltal védi az új hajtásokat is.

A kontakt hatású rézoxiklorid a levél felületén marad és ott gátolja a gombaspórák csírázását. A rézoxiklorid növeli a növényi bőrszövet ellenálló képességét is.

Szőlőben a Ridomil Gold Plus-t virágzás végétől javasoljuk 10-14 naponként 2-3 alkalommal.

A Mikal 75 WP felszívódó és kontakt hatású, preventív és kuratív gombaölő szer. Az epál a levélfonákon és a levélszínen egyaránt 30 percen belül felszívódik, majd a növényben minden irányban szétterjed. A csúcsirányú szétterjedés biztosítja a friss hajtások, a gyökérirányú az alsó levelek védelmét a kezelések között. Az epál kettős védelmet nyújt a kórokozókkal szemben és a növény saját védekezési mechanizmusát is erősíti.
A kontakt hatású folpet ezt a kettős védelmet jól kiegészíti a növény felületén, és a szürkepenész ellen is jó mellékhatással rendelkezik.

Szőlőben a kezeléseket virágzás előtt két alkalommal 3 kg/ha dózissal, virágzás után 2–4 alkalommal 4 kg/ha dózissal javasolt elvégezni.
Megfelelő hatásbiztonság eléréséhez minimum 3-szori alkalmazása elengedhetetlen.
Többszöri kezelés esetén sem áll fenn rezisztencia kialakulásának veszélye.

A gyártók honlapjáról másoltam neked ide a fentieket.

Mint olvasható a Ridomilt virágzás végétől javasolják, tehát a jelen időtől még későbbi fejlődési szakban.
Hol vannak még fürtök? A virág kezdeményekre gondoldsz?
Hogyan tudsz úgy permetezni, hogy azt ne érje a permet?

Előzmény: jacsoj (606)
jacsoj Creative Commons License 2006.05.26 0 0 606
Sziasztok!
Melyik a jobb szer, a Mikal, vagy a Ridomil?
A fürtöt is kell velük permetezni, vagy mindegy, hogy hol éri a levelet, mert úgyis felszívódó?
Kösz
Előzmény: RAMBO (593)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.05.26 0 0 605
A szombat napközben és a vasnárnap délelőtt most jónak tűnik az ország északi részeinek kivételével; de vas. délutántól egy hosszabb esős periódus néz ki. (persze ez változhat még, de 30-40 mm várható sokfelé) Viszont jó hideg is lesz; így sokáig lappangat majd a peronoszpóra :)
Előzmény: napalm. (604)
napalm. Creative Commons License 2006.05.26 0 0 604

remélem tudsz.

mert akkor nagy valószínűséggel én is.

eclair+thiovit duoval...

Előzmény: RAMBO (602)
csite Creative Commons License 2006.05.26 0 0 603

írtam levelet(az itt megadott címre)! megkaptad?

vagy menjek a fenébe! :)

Előzmény: RAMBO (602)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.26 0 0 602
Kíváncsi leszek, tudok-e hétvégén permetezni?
lalá Creative Commons License 2006.05.24 0 0 601
-Jellegzetes. De ez biztos a szomszéd szőlője!(hihi)
Előzmény: RAMBO (600)
RAMBO Creative Commons License 2006.05.23 0 0 600
Valóban. A kárkép:

Szőlőgubacsatka
Előzmény: Cirfandlia (595)
napalm. Creative Commons License 2006.05.23 0 0 599
nem bizonyos F.L. ?
Előzmény: Zalancelot (178)
napalm. Creative Commons License 2006.05.23 0 0 598

köszi!

500 HUF a kistasak (egy permetezőre való).

de ebben is nagy a szórás mert itt városon kíváncsiságból megnéztem egy gazdaboltban ahol 700 HUF-ért mérték ugyanezt.

az árrés ugye.....

Előzmény: Zalancelot (597)
Zalancelot Creative Commons License 2006.05.23 0 0 597
Az Eclair az utóbbi évek egyik leghatékonyabb készítménye. Nyugodtan használd, ha úgy "jutottál hozzá", mert a legnagyobb hátránya, az ára.
A kilós kiszerelés 27 ezer, igaz ezzel 2000 l permetszert készíthetsz.
Előzmény: napalm. (591)
lalá Creative Commons License 2006.05.22 0 0 596
-Ja, meg ez is.
http://www.agronaplo.hu/index.php?szamID=5&o=cikk&cikkID=215
-Atkát találtam a fagyalon, a tuján és a dión. (ez utóbbi gubacs, csak észlelhető, kárt nem okoz) Szóval Flumite.
Előzmény: Cirfandlia (595)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!