Nem kellett rá vámot fizetni. Igen kártyával fizettem. (Külön ez miatt átálltam a Visa Electronról a Classicra, és külön mázli, hogy nincs árfolyam veszteség) Nem tudom, hogy van-e valami szabály arra nézve, hogy legálisan hogyan hozhatsz be magot az országba. Növénynél tudom csak azt nálunk, hogy valamilyen egészségügyi papírok kellenek hozzá. A magok mondhatni 100 %-ban kikeltek, első vetésre. Minden joghurtos pohár kapott 3 magot. Arányaiban nézve volt eltérés. Több volt ahol csak 2 mag kelt ki. (Volt ahol több is...???? ) Egyetlen alkalommal kellett újravetni, de már ezt is megkérdőjelezem, hogy szükséges volt-e, mert csak írrrrttóóó lassan kelletek ki a magok.
Kellett rá vámot fizetni? Kártyával fizettél? Egyáltalán lehet növények szaporítóanyagát legálisan behozatni? Jó nagy választékuk van! Jövőre én is szeretnék tőlük rendelni. Hány %-ban keltek ki a magok?
Mortisia, a különleges fajták magjait hol vetted? Neten rendelted?
Ilyen albínó :-) paradicsomot még nem is láttam. Padlizsánt már vettem 1x fehéret, de paradicsomot még nem. A manóparadicsom mag fellelhetősége is érdekelne.
Ezek a legfrissebb képek a tegnapi szüretből. (Végre beindult az érés:) )
A képeken a nagy sárga pari: Azoyka. A kisebbik sárga: Plum lemon. A gömbölyű pirosak: Isis candy (Ő egyébként nem úgy néz ki, mint amit vártam a képek alapján tőle). A hosszúkás piros: anyu házi paradicsoma. A barna színű: Black. A nagy fehér az utolsó képen a tál szélén: White Beauty.
(Azért raktam fel a két virágos képet, mert az eltérő fényviszonyok miatt a parik színe más-más)
Lehet is magot kapni. Törpe paradicsom egyébként, és a termése valóban nem nagy. Egyébként a növény maga sem. A termés valóban ízletes, és viszonylag folyton terem. Nekem tavaly voltak, és 100%-an meg voltam velük elégedve. Idén sajnos nem volt belőlük, mert a magok többszöri újravetés után sem keltek ki.
Ja, még egy szakmai kérdés: tegnap piacra menet az autóban hallgattam a rádiót, és egy bio-gazdával volt riport. Ő említette, hogy egy régi magyar fajtát termeszt, aminek az a neve, hogy manóparadicsom. Ismeri valamelyikőtök? Vajon hol lehet ilyen magot kapni? Azt mesélte, hogy a hibridekkel szemben nem túl nagy szemek, talán nem is olyan bőtermésű, de az íze.... Erre kaptam fel a fejemet, és gondoltam, jövőre kipróbálnám.
Én is csináltam ma néhány képet, ha már a szőlőt kártevő ügyben :-((( kellett lefotóznom (lsd. szaktopik).
Nem tudom, ki hogy járt az esős napok után, de nekem szinte újra kellett karóznom az összes paradicsomot. Volt, ahol csak hosszabb karókat kellett betenni, vagy a régieket megtoldani :-), plusz még segédkarókat :-) beiktatni a lefeküdt szárak feltámasztására. Legalább 2 órát dolgoztam tegnap ezzel. Így jár, aki nem töri le időben a fölösleges szárakat... Elég sok tő levelei alulról sárgulnak, pöttyösödnek. Egyelőre levagdostam ezeket a száradásnak indult ágacskákat - nem tudom, "hivatalosan" mit kéne velük tenni.
Na és akkor itt vannak a képek.
1. érésnek indultak a San Marzanoim. :-)
2. a sárga koktélparadicsom is jó bőven terem
3. ez a lugasparadicsom, egyetlen tő, de rengeteg van rajta. Az éretteket már tegnap megettük. :-)
4. Ezeket az óriásokat pedig a szomszéd nénitől kaptam, csak a méret szemléltetésére tettem mellé egy átlagos méretű zöldparadicsomot, ami nálam tegnap lepottyant.
Ma hatalmas sikere volt a pardicsomonak. Meglatogatott a baratnom, es "munkaebed"-unk volt (surgos es komoly trecseles - naprakeszre hoztuk az informaciokat). Szendvicset csinaltam - mert ki akar ilyen hosegben fozni (43 fokC)?
Szoval gyengen megpiritott kenyerszeleteket megkentem vekonyan majonezzel, sajt szelet, sonka szelet - es a fenypont! - zamatosra erett paradicsomszeletek - sarga-prios - es a sikere hatalmas volt!!! Ilyen zamatos paradicsomot nem is tudom mikor ettem utoljara. A szine. . .hat azt nem lehet elmondani. Volt meg egy a boltbol - hat kistestvere sem lehet.
A sarga paradicsomrol alkotott korabbi velemenyemet ezennel unnepelyesen visszavonom :))
jaj de jo hogy idetevedtem! en is paradicsomimado vagyok masodik eve van szerencsem paradicsomot (is) termeszteni. tavaly nagyon rafaragtam, pont eres elott elkaptam egy esos idot, es rohadt sajnos az egesz... iden 10 torpe-t illetve 5 paradicsomfat ultettem. mar 3 hete paradicsomot paradicsommal eszunk es meg hol van a vege!! ezt nem panasznak szantam. remelem ez a folyamatos eso nem rohasztja el megint, mert nagyon fogom sajnalni
Köszönöm a válaszokat! akkor megnyugodtam. mert attol féltem hogy egytőlröl sokkal több jön le. De akkor remek.
Sajnos nagyon későn ültettem ki őket. jűni közepén. de nagyon szépen megnőttek. nagyobbak mint a szomszédé. most kapálom rendesen. meg talán egy kis levéltrágyát adok nekik. remélem lesz termésem rendesen. Nektek sok tápanyagot kívánok.