Keresés

Részletes keresés

kozak26 Creative Commons License 2006.06.17 0 0 670
Csomo olyasmit kerdeztel, amirol fogalmam sincs... :)
En is csak 3 eve fogtam bele a szoleszetbe, ugyhogy nincs nagy tapasztalatom.
A kertet "keszen" vettem, van venne ugy 60 to szolo, es fogalmam sincs, melyik milyen fajta.
Permetszerbol a Ridomil Gold MZ 68 WP 0.25 kg-osat hasznaltam, keveresnel a gyarto alltal megszabott maximum mennyiseget hasznaltam.
Perzselesre gonoltam en is, mert egy ket tovon az uj hajtasok bebarnultak, es mintha kiszaradtak volna. Igaz, ezek nem azok a tokek, amelyekrol eltuntek a furtok.
Molykartetelt nem tapasztaltam, ugyanis nem tudom, hogy mit is kellene
tapasztalnom . :(
Csak ridomillal mentem neki a szolonek, nem volt keverve semmivel sem.

Viszont felmerult egy ujabb kerdes is:

Egy ket token levo furtok viragzasnak indultak, viszont aktualis lenne a permetezes ujra. Nem gond, ha lefujom oket? Persze csakis 7 utan, mikor mar nem eros a napsutes...

Előzmény: Cirfandlia (644)
Chess Creative Commons License 2006.06.16 0 0 669
Szürkepenész és peronoszpóra ellen is én a Quadris Maxot használom. Felszívódó és kontakt kombináció, eddig bevált még lisztharmat ellen is. És nagyon szép lesz tőle a szőlő levele.
Előzmény: Zitka (652)
germanungar Creative Commons License 2006.06.16 0 0 668
OK, majd én is meglátogatlak... :)))))
Előzmény: shiraz (666)
germanungar Creative Commons License 2006.06.16 0 0 667

Igen, ezt már tapasztalom azokon a hajtásokon amelyeket már kénytelen voltam csonkázni. Persze ez még mindig "jobb" mint az égbe nyúló hatalmas

termö-hajtások, amik a legelsö zivatarban rendre letörnek.

Mivel a legtöbbje nagyon "izmos" hajtás, igy lehuzni is lehetetlen, ezért ha a legfelsö drótot elhagyta már stabilizálni is nehéz.

Én ilyen eröteljes és vastag hajtásokat még nem éltem meg. Ugy látszik, hogy ez a nedves május következménye.

Különösen a csemege fajták, azok közzül is a Pannónia gyöngye és a Kadarka nönek versenyt.

Előzmény: Zalancelot (665)
shiraz Creative Commons License 2006.06.16 0 0 666
közelebbről? ha arrajárok meglátogatlak :)
Előzmény: germanungar (663)
Zalancelot Creative Commons License 2006.06.16 0 0 665
Kétélű fegyver, az ilyen korai csonkázás.
A következménye a hónaljhajtások még erőteljesebb burjánzása lesz, ami még több későbbi zöldmunkát fog követelni.
Én a nagyon megnyúlott vesszőket ilyenkor még a felső drótokon eleresztem, hadd ússzon.
Előzmény: germanungar (664)
germanungar Creative Commons License 2006.06.15 0 0 664

Hát igen, mivel hüvös és nedves volt a május, és junius eleje is, igy a most kitört höségben szinte látni lehet miképpen nö. Én sem vagyok boldog ezzel a hüvelykujnyi vastag hajtásokkal ami szinte a saját súlya alatt összeroppan, ezért is adódott most ez a problémám.

Ma nálunk ünnep van de holnap nekiállok és a legvastagabbakat próbaképpen visszavágom.

Kösz a tippeket :))

Előzmény: lalá (661)
germanungar Creative Commons License 2006.06.15 0 0 663
Közép-Németország, Rajna-Maina vidék határán.
Előzmény: shiraz (662)
shiraz Creative Commons License 2006.06.15 0 0 662
merre vana szőlőd?
Előzmény: germanungar (660)
lalá Creative Commons License 2006.06.15 0 0 661
-Akkor 20-30cm a támrendszer felett. Jó erőben lehet a szőlőd. Jobban meg kell terhelni. A csonkázás is "megriasztja" a növényt.
Előzmény: germanungar (659)
germanungar Creative Commons License 2006.06.14 0 0 660

Tudod az indexen kivül még más is történik az életemben - és ez igy jó! :-)))))

Most viszont csak a szölöm miatt aggódok, mert eddig hideg-nedves idö volt és a szölö nött mint a bolond. Annyi óriási hajtást meg felkötözni szinte lehetetlen és ezért adódott a kérdés, hogy visszavágom, mert különben a saját súlya alatt letörik.

Lala viszont jól rám ijjesztett..... :))

Előzmény: shiraz (657)
germanungar Creative Commons License 2006.06.14 0 0 659

Hééét levél? Tejóisten! .....és ha nem? :-))))

Na ja, lehet, hogy ma éjjel minden megoldódik, mert nálunk jégveréssel fenyeget az idöjárás. :((((

Előzmény: lalá (658)
lalá Creative Commons License 2006.06.14 0 0 658
-Jujj! A fürt felett hét levél maradjon!
Előzmény: germanungar (656)
shiraz Creative Commons License 2006.06.14 0 0 657

rég hallottunk felőled... :)

Előzmény: germanungar (656)
germanungar Creative Commons License 2006.06.14 0 0 656
Szabad e a virágzás elött, vagy közben  a termö vesszöket visszavágni - ha igen, akkor közvetlen a fürt felett?
Előzmény: RAMBO (631)
yanika Creative Commons License 2006.06.12 0 0 654
Felszivodó lisztharmatra pl.:rubigan,nem tudom hogy kell leirni:szisztán.
lalá Creative Commons License 2006.06.09 0 0 653
-Vigyázat! Inkább a KÉN perzsel. (Thiovit, kénpor stb.)
Előzmény: Cirfandlia (644)
Zitka Creative Commons License 2006.06.09 0 0 652
szürkepenész=szürkerothadás? Arra milyen felszívódó szer van? A Thiovitnek mi felel meg (hatóanyagban) felszívódó változatban?
Előzmény: yanika (651)
yanika Creative Commons License 2006.06.08 0 0 651
a ridomil felszivodó szer ,ez eljut mindenhova a növénybe ,de a thiovit az kontakt szer,ez csak ott hat ohol érte a növény.Ilyenkor érdemes felszivodó szert használni mert a szölö ilyenkor gyorsan nö.Figyelj még a molyokra,iloncákra.most fog virágozni,a szürkepenészre is figyelj.
Zitka Creative Commons License 2006.06.08 0 0 650

Épp most jöttem be a kertből, kihasználva a viszonylag jó időt (és remélvén, hogy pár órán belül nem fog esni...) gyorsan megpermeteztem a szőlőt Ridomillel. + még volt a korábbi Thiovit (meg nem emlékszem még mi :-) ) oldatból a permetezőben, azt se öntöttem ki, hozzákevertem a Ridomilt. Ez baj? Elnézést a borzasztóan lámer kérdésekért :-)), de még csak 3. éve csinálom, botcsinálta szőlész módjára...

Még egy amatőr kérdés: muszáj, hogy minden levél minden négyzetcentiméterére jusson a permetléből? Ahol a ritkítás ellenére is sűrűbb volt a "bozót", oda alulról is bemermeteztem a sűrejébe. De azért sok helyütt fedésben vannak a levelek.

Előzmény: RAMBO (646)
RAMBO Creative Commons License 2006.06.08 0 0 649
Igen, ez igaz.
A vashiány tényleg a fiatal leveleken jelenik meg először.
Előzmény: Cirfandlia (648)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.06.08 0 0 648

igen csak az az idős leveleken jelentkezik először; nálam meg pont  fiataloknál van.

(egyébként a sárgulás szinte minden tápelemhiánynál bekövetkezik; csak a kísérőjelenségek lehetnek mások)

Előzmény: RAMBO (647)
RAMBO Creative Commons License 2006.06.08 0 0 647
Nézd csak! Ezt találtam!

Magnéziumhiány
Előzmény: Cirfandlia (641)
RAMBO Creative Commons License 2006.06.08 0 0 646
Hmm. Én is Ridomillal permetezek, de nem tapasztaltam hasonlót. Nem volt benne valami más is?
Előzmény: kozak26 (643)
RAMBO Creative Commons License 2006.06.08 0 0 645
Hasonlóak a tünetei a magnézium hiánynak is.
Cirfandlia Creative Commons License 2006.06.08 0 0 644

Milyen szőlőfajtád van? A ridomilból a réz kontaktpartnerűt használtad? megfelelő töménységben? (réz néhány fajtánál perzelést okozhat;de akkor a friss leveleken is kellene látni) Molykártételt nem tapasztalsz?

csite: sajnos pont a gyökérzónában; ennél a 2 sornál "lövészárkot" ásattam, és oda töltöttem előző ősszel a komposztot. Gyökerek majd túlnövik, de gondolom jelenleg pont abban a zónában küzdenek. Védekezést megoldom vaskelátos permetezéssel és a talaj fellazításával.

Előzmény: kozak26 (643)
kozak26 Creative Commons License 2006.06.07 0 0 643
Egy-ket leendo szolofurtom szaradasnak indult. A leveleknek semmi baja. Kb akkor kezdodott, mikor permeteztem ridomillal. Lehet ez annak a kovetkezmenye?
Szerencsere nem minden token, viszont amelyik token felutotte ez a fejet, azon mar nincs is szolofurt-kezdemeny :(
csite Creative Commons License 2006.06.07 0 0 642

gonosz lennék azt mondanám: itt az ősz, azért sárgul, barnul :)

milyen mélyen van a komposzt?

miért nem indult oldalra a gyökérzet, ha lefelé ellenállásba ütközött?

Cirfandlia Creative Commons License 2006.06.07 0 0 641

Sziasztok, kis megerősítés kéne; a tünetek a friss oltványaimon (2. éves) erősen a szőlő sárgulása hiánybetegségre utalnak; ami vashiányt jelent meszes, vagy levegőtlen talajon. (meszes is, ami eddig nem volt baj, de telepítés előtt a gyökérzónába lejuttatott gombakomposzt szalonnás, bitumenes összeállt maszlagot képezett ami totál tömörré, levegőtlenné változtatatta a talajt - erre gyanakszom gondként.)

Ami kicsit furcsa, hogy vannak egészségesek a sárgulók között.... Viszont ott ahol nem így ültettem; semmi probléma; és az onnan 10 m-re levő idősebb ültetvény is haragoszöld.

(tünetek az irodalom szerint: érközi sárgulás, erek mente zöld; néhol elszáradó barna foltok)

képek: (nevek rájuk mutatva)

Sárguló oltvány

Közelről

két sárga között egy "ép"

Az egészséges "öreg"
lalá Creative Commons License 2006.06.07 0 0 640
-Elég is az. Hacsak nem abból akar az ember megélni. Nem könnyű kenyér, tapasztalatból mondom. Hagyom is a fiataloknak.
Előzmény: Zitka (639)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!