Csomo olyasmit kerdeztel, amirol fogalmam sincs... :) En is csak 3 eve fogtam bele a szoleszetbe, ugyhogy nincs nagy tapasztalatom. A kertet "keszen" vettem, van venne ugy 60 to szolo, es fogalmam sincs, melyik milyen fajta. Permetszerbol a Ridomil Gold MZ 68 WP 0.25 kg-osat hasznaltam, keveresnel a gyarto alltal megszabott maximum mennyiseget hasznaltam. Perzselesre gonoltam en is, mert egy ket tovon az uj hajtasok bebarnultak, es mintha kiszaradtak volna. Igaz, ezek nem azok a tokek, amelyekrol eltuntek a furtok. Molykartetelt nem tapasztaltam, ugyanis nem tudom, hogy mit is kellene tapasztalnom . :( Csak ridomillal mentem neki a szolonek, nem volt keverve semmivel sem.
Viszont felmerult egy ujabb kerdes is:
Egy ket token levo furtok viragzasnak indultak, viszont aktualis lenne a permetezes ujra. Nem gond, ha lefujom oket? Persze csakis 7 utan, mikor mar nem eros a napsutes...
Szürkepenész és peronoszpóra ellen is én a Quadris Maxot használom. Felszívódó és kontakt kombináció, eddig bevált még lisztharmat ellen is. És nagyon szép lesz tőle a szőlő levele.
Kétélű fegyver, az ilyen korai csonkázás. A következménye a hónaljhajtások még erőteljesebb burjánzása lesz, ami még több későbbi zöldmunkát fog követelni. Én a nagyon megnyúlott vesszőket ilyenkor még a felső drótokon eleresztem, hadd ússzon.
Hát igen, mivel hüvös és nedves volt a május, és junius eleje is, igy a most kitört höségben szinte látni lehet miképpen nö. Én sem vagyok boldog ezzel a hüvelykujnyi vastag hajtásokkal ami szinte a saját súlya alatt összeroppan, ezért is adódott most ez a problémám.
Ma nálunk ünnep van de holnap nekiállok és a legvastagabbakat próbaképpen visszavágom.
Tudod az indexen kivül még más is történik az életemben - és ez igy jó! :-)))))
Most viszont csak a szölöm miatt aggódok, mert eddig hideg-nedves idö volt és a szölö nött mint a bolond. Annyi óriási hajtást meg felkötözni szinte lehetetlen és ezért adódott a kérdés, hogy visszavágom, mert különben a saját súlya alatt letörik.
a ridomil felszivodó szer ,ez eljut mindenhova a növénybe ,de a thiovit az kontakt szer,ez csak ott hat ohol érte a növény.Ilyenkor érdemes felszivodó szert használni mert a szölö ilyenkor gyorsan nö.Figyelj még a molyokra,iloncákra.most fog virágozni,a szürkepenészre is figyelj.
Épp most jöttem be a kertből, kihasználva a viszonylag jó időt (és remélvén, hogy pár órán belül nem fog esni...) gyorsan megpermeteztem a szőlőt Ridomillel. + még volt a korábbi Thiovit (meg nem emlékszem még mi :-) ) oldatból a permetezőben, azt se öntöttem ki, hozzákevertem a Ridomilt. Ez baj? Elnézést a borzasztóan lámer kérdésekért :-)), de még csak 3. éve csinálom, botcsinálta szőlész módjára...
Még egy amatőr kérdés: muszáj, hogy minden levél minden négyzetcentiméterére jusson a permetléből? Ahol a ritkítás ellenére is sűrűbb volt a "bozót", oda alulról is bemermeteztem a sűrejébe. De azért sok helyütt fedésben vannak a levelek.
Milyen szőlőfajtád van? A ridomilból a réz kontaktpartnerűt használtad? megfelelő töménységben? (réz néhány fajtánál perzelést okozhat;de akkor a friss leveleken is kellene látni) Molykártételt nem tapasztalsz?
csite: sajnos pont a gyökérzónában; ennél a 2 sornál "lövészárkot" ásattam, és oda töltöttem előző ősszel a komposztot. Gyökerek majd túlnövik, de gondolom jelenleg pont abban a zónában küzdenek. Védekezést megoldom vaskelátos permetezéssel és a talaj fellazításával.
Egy-ket leendo szolofurtom szaradasnak indult. A leveleknek semmi baja. Kb akkor kezdodott, mikor permeteztem ridomillal. Lehet ez annak a kovetkezmenye? Szerencsere nem minden token, viszont amelyik token felutotte ez a fejet, azon mar nincs is szolofurt-kezdemeny :(
Sziasztok, kis megerősítés kéne; a tünetek a friss oltványaimon (2. éves) erősen a szőlő sárgulása hiánybetegségre utalnak; ami vashiányt jelent meszes, vagy levegőtlen talajon. (meszes is, ami eddig nem volt baj, de telepítés előtt a gyökérzónába lejuttatott gombakomposzt szalonnás, bitumenes összeállt maszlagot képezett ami totál tömörré, levegőtlenné változtatatta a talajt - erre gyanakszom gondként.)
Ami kicsit furcsa, hogy vannak egészségesek a sárgulók között.... Viszont ott ahol nem így ültettem; semmi probléma; és az onnan 10 m-re levő idősebb ültetvény is haragoszöld.
(tünetek az irodalom szerint: érközi sárgulás, erek mente zöld; néhol elszáradó barna foltok)