Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
"A Co-hegesztést nekünk még nem tanították," 80-ban vizsgáztam ív-lángból. Rá néhány évre indult a CO és az AWI, de csak egyiküket lehetett ív, vagy a láng mellé választani. Lánggal én is karosszériáztam, akkor napi 80Ft-ért kivihetted a "lángot". Az elvitel,és a visszavitel napját nem számolták. Volt aki csak a palackokat tolta ki, és többször cserélt (ingyenes volt), pedig nem is használta.:-)
Kösz a videót! Jól nyomja az öreg. Hasonlóan szoktuk csinálni, de nem élben hegesztve, hanem átlapolva, az egyik lemezt peremező fogóval benyomkodva, hogy szintbe legyenek és csak sűrűn pontozva. Utána üvegszálas kitt és mehet a piktorhoz. Anno, én még csak lánghegesztéssel tanultam a szakmát, na azzal volt igazi kihívás egy sárvédőívet élben fölhegeszteni és kiegyengetni! A Co-hegesztést nekünk még nem tanították, önerőből, innen a fórumból, meg a hasonló videókból próbálom megszerezni a tudást. A levegővel való hűtéssel megint tanultam valamit :)
Mar az sem a regi akkor. Pedig van olyan 8-10 eves GWS-em, ami meg mindig hibatlan.
Igaz, itt elofordult, hogy 3 napig 60-62HRC-s keseket koszorultunk, szoval igenybe vannak veve. Jelenleg a Metaboban bizok a legjobban.
Vissza a temahoz. Nagyjabol megvannak a gepek. Hanyecz 300A, Europeweld 250A vagy a Weldi MIG250 fer bele a keretembe most. Talan nalam ez is a sorrend az olvasottak alapjan.
Az elmúlt évben-hónapokban vettem 2 bosch gws és 1 makita sarokcsiszolót, mindegyik bosch behalt, szerintem széria-szerelési hiba, függőleges helyzetben leálltak bekapcsolt nyomógombbal, majd hirtelen elindultak.. 3 év garival veszem mindet, ipari. Ezeken a hibákon kívül semmi bajom velük. Max 5mm anyagvastagságig használom vágásra 1-es koronggal, de mindennapos a 6mm csiszolókorong, drótkorongos használat. Csapágyak stb bírják. De ha nem, az se érdekel, 3 év gari, cserélgessék szépen.
Errol inkabb ne beszeljuk. 3 Makita sarokcsiszolo, 2 makita akkus utvecsavarozo, meg 1 szinten ilyen markaju utvefuro halt meg az elmult masfel evben. De igaz ez a hegesztokre is, pl a Millernek mar szerintem csak a neve van meg, legalabbis a Migmatic sorozatban.
Gépvásárlás előtt állok kifejezetten csak háztáji barkácsolási terveim megvalósítása (csak MMA-val dolgoznék) miatt 3 gépet néztem ki:
BLM 1600 DM
BLM 1600 TM
Mi a különbség a fenti 2 gép között?
ESAB CADDY TIG 150i Ez viszont használtban 60000 ft lenne kabelek nélkül, szervíz által javitott darab 1 hónap garival. Ez a gép csak a márkanév kipróbálása és az ára miatt jött szóba.
Érdemes az Esabbal foglalkozni vagy új BLM fele tekintgessek?
Iweldekről azt olvastam, hogy a ventillátor nagyon zajos, igaz ez? Blmnél is van ilyen tapasztalat?
Már meg is vettem a helyi szaküzletben a görgőt (2.500 Ft volt) meg a többi hozzávalót és a teszthegesztés is megtörtént. Hát bizony, ezzel klasszisokkal könnyebb hegeszteni a vékony lemezt mint a 0.8-as huzallal. A feszültséget valóban teljesen le kellett húzni és utána az előtolással játszadozni. Itt egy fotó a próbáról. A lemez 0.7 mm vastag, az alsó varratot majdnem minimum előtolással csináltam, a fölsőt kicsivel erősebbel. A fölső, kb 10 centis varratot sikerült kilyukadás nélkül, jobbról - balra hegesztve egyhuzamban végigtolnom, de baromi gyorsan kellett csinálni. Szerintem ez már jó lesz a kasznihoz. Ja, a gáz corgon volt.
:-) Az ESAB nem spórolt sosem az anyaggal, kemény ipari, mint a FRONIUS! Az inverterek pedig nagyon jók, gyakorlatilag a ház körül (karosszérián kívül) mindenre tökéletesek! Az én inverterem 13-14 éves lehet, hibátlanul működik azóta is. Pár éve egy kedves barátom szárzúzójához hajlítottam 4mm-es lemezeket. Azt mondta, hogy a 80-100m-re kihosszabbított HETRA trafós, még ivet sem tudott fogni. Viszont közelebb hozni a szárzúzót nem lehetett. Kivittem a kis invertert, és tökéletesen lehetett vele hegeszteni. CO-ban én is rárepülnék, a 3 fázist akkor nem kéne behozni, tehát jó lenne árban is. Csak valahogy félek vele, mert ha ott baj van, az nekem bukta!
Pasz hogy mi a jó megoldás. Lehet hogy az olcsóbb 200-as + az árkülönbözet nagyobb áramra is jó megoldás, ha fix műhelyed van, de hát ugye ezt neked kell tudni mik a lehetőségek.
Sokszor az is segít ha normális, vastagabb kábeleket húz az ember az automatától. Rahed Lee-nek ugyanez a 200-as szépen megy 20A-ről ha jól tudom.
Meglepett a múltkor hogy kb 2x akkora mint az aluflux mellette. Azért érdemes megnézni legalább, múltkor volt bent 322-es weldi is, nálam trafósban az amit megkívánok. Nyilván egyhamar nem lesz olyanom mert nem használom ki a kis 165-ös inverteres gorilla pocketmiget sem. Kb 4 éve megy problémamentesen.
Igen, elkelt! Az ESAB nagyon csodálatos gép, de arra valami jó meló kellene! Egy 250 A-os magyar trafós MIG az elképzelés (használtba), most megy a 3 fázis intézése!