Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2005.08.23 0 0 818

Bocs, a tartósításra elfelejtettem válaszolni. szerintem egy kis NaBe nem árt bele, de találtam a neten egy harmadik receptet, ami szerint - megfelelő dunsztolás esetén - nem is kell bele. Becopyzom:

 

http://nolimetangere.freeblog.hu/archives/2004_Sep_nolimetangere.htm

 a házi ketchup recept:
7 kg húsos paradicsom
1 kg alma
1 kg pritaminpaprika
1 zeller levelével együtt
3 fej hagyma
6-7 gerezd fokhagyma
2 evőkanál só
10 evőkanál cukor
1 csokor petrezselyemzöld
őrölt faháj
őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió
bazsalikom
kakukkfű
rozmaring
pár szem szekfűbors és szekfűszeg
3-4 babérlevél

A zöldségeket megmosva, megtisztítva, felaprítva nagy edényben feltesszük a tűzhelyre. Hasznos, ha a paradicsom kerül a lábas aljára, mert az a melegtől hamar levet ereszt. Vizet nem szabad tenni bele. Amikor kis leve már van, neletesszük a fűszereket. Ahol nem írtam mennyiséget, ott óvatosan kezdjünk a fűszerezést, mondjuk a borsból mehet bele 1-2 kávéskanál, a bazsalikomból is, de a többit fokozatosan adagoljuk csak, ha a kóstolgatás alapján jónak látjuk. Maximum 1 kávéskanálnyi elég bele. Ha friss zöldfűszert használunk, sokkal finomabb. Legalább kettő és fél órán át kell főzni, szinte folyamatosan kevergetve. Ha úgy látjuk, hogy még nem főtt szét rendesen a zeller és a pritaminpaprika, mehet tovább is neki a hő. Ha kész, hagyjuk hűlni, és akkor kezdjük passzírozni, amikor már nem ég tőle szét a kezünk. :-) Én úgy szoktam, hogy a kész trutymót átdarálom húsdarálón, és utána a darált trutymót kézzel nyomkodom át sűrű szövésű fém levesszűrőn. A végeredmény egy viszonylag sűrű és illatozó piros pempő lesz, illetve a melléktermékként maradó magvakból-héjakból álló massza. Ez utóbbit le szoktam fagyasztani, remek ételízesítő. A ketchupot még eztán alaposan átforralom, kicsit ekkor még sűrűsödik, de ekkor is folyamatosan keverni kell. Azon forrón üvegekbe töltöm, celofánnal lekötöm, lezárom. Ezeket az üvegeket szárazdunsztban hagyom kihűlni (paplanok-párnák közt az ágyneműtartóban remekül elvannak). Tartósítószer nem kell hozzá, de a dunsztolás miatt sokáig eltartható. Felbontás után azonban célszerű hűteni.


És itt is van egy reci, ő sem tesz bele tartósítószert.

http://listserv.externet.hu/lists/konyha/9907/msg00256.html

 

 

Előzmény: Mortisia (816)
Zitka Creative Commons License 2005.08.23 0 0 817

Sajnos én még nem próbáltam ki egyiket sem, de aki megfőzte, mind ÁRADOZOTT arról, hogy milyen finom. Olyan emberek, akiknek bízom az ízlésében. :-)

A "bolti finomabb" ellen jogos a harc. :-)  Soha nem felejtem el, piacon vásárlás közben kaptam el fél füllel egy párbeszédet két plázacica jellegű csaj között. Finnyásan válogatták az őszibarackokat, és panaszkodtak, hogy "ezek nem olyan jó ízűek, mint a danone joghurtban lévő ő.barack." :-O :-O :-O  Nem akartam átmenni népnevelőbe és felvilágosítani őket, hogy az az ő.barack mikor látott barackfát.... :-))))))))))))))

Előzmény: Mortisia (816)
Mortisia Creative Commons License 2005.08.23 0 0 816

Bruschettáról még csak hallottam, meg olvastam, de sajna még nem ettem.

Melyiket tartod finomabb ketchupnak?

Te milyen üvegekbe töltöd?

Az elsőbe teszel valamilyen tartósítót, vagy nem?

Mennyire hasonlít a bolti ketchup ízéhez?

Én most először szeretnék ilyet csinálni, de egy kicsit gondba vagyok.

 A párom szinte mindenhez úgy áll hozzá (a házi készítésű dolgokhoz), hogy a bolti finomabb. Én meg mindig próbálkozok, hogy hátha egyszer bejön a dolog, és a házi lesz finomabb::)))

Köszi a válaszokat:))

Előzmény: Zitka (815)
Zitka Creative Commons License 2005.08.22 0 0 815

Ez a két ketchup receptem van, mindkettő ollózott:

 

Ketchup
- 2 kg paradicsom
- 5 dkg kristálycukor
- 6 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 ek. mustár (lehet csípős is, ha még pikánsabban akarod)
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 kk. őrölt fekete bors
- 1/2 mk. currypor
- 4 ek. 10%-os ecet


Ezek az arányok, a mennyiség tetszés szerint sokszorosítható.
A paradicsomot ledarálom, odarakom forrni, addig minden egyéb összetevőt egy külön tálban összeqtyulok, belekeverem és addig főzöm, míg a híg levét el nem fövi. Utána kisebb üvegekbe töltöm, majd szárazdunsztba teszem.
Amióta ezt csinálom, Férj nem is hajlandó megenni a boltit (igaz, én sem). :)))


NL Café

Házi ketchup Marcsi módra
Hozzávalók: 3-4 kg paradicsom, 2 jó nagy fej hagyma, 5-6 db alma csutkája nélkül, 3 szál zellerlevél, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 db piros húsú paprika, 3 db babérlevél
1-1 ek kakukkfű, oregano, bazsalikom, 5 szem szegfűszeg, 1 tk fehérbors, 4 ek cukor vagy méz, só kóstolás szerint, fél zacskó befőtt tartósító
Duplafenekű fazékban főzni kezdjük a zöldségeket, majd fél óra múlva beletesszük a fűszereket. Én 6 ek cukrot és 3 ek sót tettem bele. Lehet még kis mézzel is édesíteni. Így főzzük kb. 70 percig, majd kivesszük a babért és a zellerzöldet, és összemixeljük. Beleteszünk fél zacskó befőtt tartósítót, és még így főzzük kb. 60 percet, hogy besűrűsödjön, majd szitán átpasszírozva üvegekbe töltjük. 5 fél literes üveg lesz belőle

 

A bruschetta tkp. olasz paradicsomos pirítós. Tök egyszerű, de azért van egy kis macera vele. Ui. meg kell hámozni a paradicsomokat (forróvízbe dobás után könnyen lejön a héja), és még a magházat, magokat is ki kell szedni, hogy csak a húsa maradjon. Ezt felkockázod apróra, elkevered zúzott fokhagymával és jó sok aprított friss bazsalikommal. A kenyérszeleteket megpirítod, fokhagymával megkarcolod :-), pici olívaolajjal megkened, majd ráhalmozod a paradicsomos egyveleget. Iszonyú sokat meg lehet belőle enni. :-)

Előzmény: kozak26 (814)
kozak26 Creative Commons License 2005.08.22 0 0 814
Szia!

Kuldd legyszi, meg ha lehet ketchup receptet is, mert mi sem gyozzuk enni a paradicsomot.
Előzmény: Zitka (813)
Zitka Creative Commons License 2005.08.22 0 0 813
3 bokor nálam is hasonlóan néz ki. :-(  A kert másik részén (viszonylag távolabb innen) pedig sárgásbarnás pöttyösek a levelek alul, majd száradnak el. Többfajta paradicsomnál is. Tehát nem fajtaspecifikus a fertőzés. Ezeket a leveleket folyamatosan leszedem. Már röhögök magamban, hogy nálunk a paradicsomot is metszeni kell. :-))) OFF: Nem elég a szőlő - ami idén tragikus a sok eső miatt. :-((((  ON: Viszont a paradicsombokrokon a termés meg gyönyörű. Úgy tűnik, már kevés levéllel is beérnek a paradicsomok.  Tegnap finom bruschetta-t csináltam vacsorára. :-)  Ismeri vki a receptet, vagy küldjem?
Előzmény: bundyfiu (812)
bundyfiu Creative Commons License 2005.08.22 0 0 812

http://bundyfiu.atw.hu/kepek/index.html

 

ezen az oldalon vannak fent

bundyfiu Creative Commons License 2005.08.22 0 0 811

Nagy a baj ha jól látom.

 És most nagyon szomorú vagyok. Az egész kert mintha leégett volna, ugylátszik nagyobb a fertőzés mint hittem. küldöm a képeket, hátha valaki látott már ilyet. Eléggé szomorú látvány.

 

Bármiféle segitségetr előre is köszönök.

 

 

Mortisia Creative Commons License 2005.08.22 0 0 810
lehet receptet kunyizni, és hozzá használati utasítást?:)))
Előzmény: Teaway (809)
Teaway Creative Commons License 2005.08.21 0 0 809
Nem romlik meg, nekem volt tavaly előtti is, és semmi baja.
Előzmény: Fülöpmami (807)
Teaway Creative Commons License 2005.08.21 0 0 808
Például Confidor 200 SL -vel.
Előzmény: ppmoni (803)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.08.21 0 0 807
magam is igy gondolom. csak nehogy megromoljon ez a param...
Előzmény: Teaway (806)
Teaway Creative Commons License 2005.08.21 0 0 806
Hidd el, amikor télen megbontasz egy üveggel és megkóstolod, áldani fogod azt a napot, amikor főzted:)
Előzmény: Fülöpmami (805)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.08.21 0 0 805
ha az egiek is ugy akarjak..most csinaltam eloszor:))
Előzmény: Teaway (801)
Teaway Creative Commons License 2005.08.21 0 0 804

Láttál már sárga ketchup-ot? Na, az ebből készül.

 

Előzmény: Zitka (752)
ppmoni Creative Commons License 2005.08.21 0 0 803
Próbáltam keresőzni a topicban, de egyelőre nem működik.

Úgyhogy a kérdésem:
- Mivel permetezzek a pici apró röpülő izék - azt hiszem üvegházi molynak hívják? - ellen?
- Mennyi a várakozási ideje?

Nagyon sok van belőlük, pedig az özönvíz kezdete előtt minden rendben volt, az érés előtt többször permeteztem rézzel, meg valami felszívódóval is :-(
Mortisia Creative Commons License 2005.08.21 0 0 802
Én most 3 kg főztem be pénteken:) Már a fülenem is paradicsom jön ki:) És még mindig csak érik-csak érik....:)
Előzmény: Teaway (801)
Teaway Creative Commons License 2005.08.21 0 0 801

Ehehe:)

Jó kis paradicsomlé télire, mi? :)

Előzmény: Fülöpmami (800)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.08.20 0 0 800
nalam is ez tortent. a szivem verzett ertuk. bar szerencsere meg van annyi epp is hogy par hetig el leszunk latva, meg ma befozni is tudtam belole.
Előzmény: Frint (799)
Frint Creative Commons License 2005.08.20 0 0 799
Gratula !!! Gyönyörű...nálam 500g körüli volt a legnagyobb. Ezek a marhaszív fajták rettentő nagyok is tudnak lenni! Bulgáriában mértek kiló felettit is.

Az eső ( 120mm/3 nap ) hazavágta nálam az idei termés nagy részét; felrepedt, "felrobbant" egy csomó termés. :(
Frint
Előzmény: Teaway (798)
Teaway Creative Commons License 2005.08.20 0 0 798

Nem.

Hol látsz te malacos képet?

 

Előzmény: Anzika (797)
Anzika Creative Commons License 2005.08.20 0 0 797
Te malacokat nevelsz? :)))
Előzmény: Teaway (796)
Teaway Creative Commons License 2005.08.17 0 0 796
Ja, és 803 grammos.
Teaway Creative Commons License 2005.08.17 0 0 795

A mai termés: paradicsom

Frint Creative Commons License 2005.08.17 0 0 794

Szia, a kezdeményből lesz a folytatmány :) ... szerintem vérző szívvel, de azokat is semmisítsed meg! Levéltrágya? Elvileg nem okozhat bajt, talán kondícionáló hatása is lesz.

Emberre nem veszélyes, mármint a fertőzött paradicsom... ( ugye erre gondoltál? :)

 

Frint

Előzmény: bundyfiu (793)
bundyfiu Creative Commons License 2005.08.17 0 0 793

HI!

 

Frint segítségét nagyon köszönöm. Leszedtem a rossz bogyókat és várom a kissé szárazabb időt. És aztán Frint által javasolt Champion szerrel lefujom. Brico Storban 249 forint 20 g. Ezt 10literben kell feloldani a leirás szerint.

 

Az a kérdésem van még, hogy az a bogyón amin már kezdeményezést látok azt is leszedjem? Használjak -e ez után valami levéltrágyát? Emberre veszélyes lehet ?

TheLawnmoverMan Creative Commons License 2005.08.16 0 0 792
Talán alternária...szerintem a bogyókat mihamarabb távolítsd el. Kemikáliát pedig pl. a google segítségével találsz.
Előzmény: bundyfiu (789)
TheLawnmoverMan Creative Commons License 2005.08.16 0 0 791
Bizony, a Principe borghese jól beazonosítható a hegyes kis csúcsról a bogyó alján. Ez az egyik legkiválóbb fajta aszaláshoz. Létezik hosszúkásabb változata is.
Előzmény: Frint (788)
Zitka Creative Commons License 2005.08.16 0 0 790

ZsuR, idenézz, nekem is termett duplacicis :-) paradicsomom. Igaz, csak koktélnagyságú. A másik két fajtát csak a méret érzékeltetése miatt tettem mellé.

 

bundyfiu Creative Commons License 2005.08.16 0 0 789

SEGÍTSÉG!!!!

 

Egy hétig nem voltam itthon, és mire haza jöttem a néhány zöld paradicsomom, alulról elkezdett barnulni. Van olyan aminek már a fele barna és puha. Kérlek segítsetek , hogy mit tehetek. Ha lehet akkor irjátok emailban, mert nagyon sürgős lenne.

Vagy ha valaki lenne olyan kedves és felhívna. Megadom a számomat. 06304907622

 

Előre is köszönöm.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!