Bocs, a tartósításra elfelejtettem válaszolni. szerintem egy kis NaBe nem árt bele, de találtam a neten egy harmadik receptet, ami szerint - megfelelő dunsztolás esetén - nem is kell bele. Becopyzom:
a házi ketchup recept: 7 kg húsos paradicsom 1 kg alma 1 kg pritaminpaprika 1 zeller levelével együtt 3 fej hagyma 6-7 gerezd fokhagyma 2 evőkanál só 10 evőkanál cukor 1 csokor petrezselyemzöld őrölt faháj őrölt fehér bors őrölt szerecsendió bazsalikom kakukkfű rozmaring pár szem szekfűbors és szekfűszeg 3-4 babérlevél
A zöldségeket megmosva, megtisztítva, felaprítva nagy edényben feltesszük a tűzhelyre. Hasznos, ha a paradicsom kerül a lábas aljára, mert az a melegtől hamar levet ereszt. Vizet nem szabad tenni bele. Amikor kis leve már van, neletesszük a fűszereket. Ahol nem írtam mennyiséget, ott óvatosan kezdjünk a fűszerezést, mondjuk a borsból mehet bele 1-2 kávéskanál, a bazsalikomból is, de a többit fokozatosan adagoljuk csak, ha a kóstolgatás alapján jónak látjuk. Maximum 1 kávéskanálnyi elég bele. Ha friss zöldfűszert használunk, sokkal finomabb. Legalább kettő és fél órán át kell főzni, szinte folyamatosan kevergetve. Ha úgy látjuk, hogy még nem főtt szét rendesen a zeller és a pritaminpaprika, mehet tovább is neki a hő. Ha kész, hagyjuk hűlni, és akkor kezdjük passzírozni, amikor már nem ég tőle szét a kezünk. :-) Én úgy szoktam, hogy a kész trutymót átdarálom húsdarálón, és utána a darált trutymót kézzel nyomkodom át sűrű szövésű fém levesszűrőn. A végeredmény egy viszonylag sűrű és illatozó piros pempő lesz, illetve a melléktermékként maradó magvakból-héjakból álló massza. Ez utóbbit le szoktam fagyasztani, remek ételízesítő. A ketchupot még eztán alaposan átforralom, kicsit ekkor még sűrűsödik, de ekkor is folyamatosan keverni kell. Azon forrón üvegekbe töltöm, celofánnal lekötöm, lezárom. Ezeket az üvegeket szárazdunsztban hagyom kihűlni (paplanok-párnák közt az ágyneműtartóban remekül elvannak). Tartósítószer nem kell hozzá, de a dunsztolás miatt sokáig eltartható. Felbontás után azonban célszerű hűteni.
És itt is van egy reci, ő sem tesz bele tartósítószert.
Sajnos én még nem próbáltam ki egyiket sem, de aki megfőzte, mind ÁRADOZOTT arról, hogy milyen finom. Olyan emberek, akiknek bízom az ízlésében. :-)
A "bolti finomabb" ellen jogos a harc. :-) Soha nem felejtem el, piacon vásárlás közben kaptam el fél füllel egy párbeszédet két plázacica jellegű csaj között. Finnyásan válogatták az őszibarackokat, és panaszkodtak, hogy "ezek nem olyan jó ízűek, mint a danone joghurtban lévő ő.barack." :-O :-O :-O Nem akartam átmenni népnevelőbe és felvilágosítani őket, hogy az az ő.barack mikor látott barackfát.... :-))))))))))))))
Bruschettáról még csak hallottam, meg olvastam, de sajna még nem ettem.
Melyiket tartod finomabb ketchupnak?
Te milyen üvegekbe töltöd?
Az elsőbe teszel valamilyen tartósítót, vagy nem?
Mennyire hasonlít a bolti ketchup ízéhez?
Én most először szeretnék ilyet csinálni, de egy kicsit gondba vagyok.
A párom szinte mindenhez úgy áll hozzá (a házi készítésű dolgokhoz), hogy a bolti finomabb. Én meg mindig próbálkozok, hogy hátha egyszer bejön a dolog, és a házi lesz finomabb::)))
Ez a két ketchup receptem van, mindkettő ollózott:
Ketchup - 2 kg paradicsom - 5 dkg kristálycukor - 6 gerezd fokhagyma összezúzva - 1 ek. mustár (lehet csípős is, ha még pikánsabban akarod) - 1 kk. őrölt fahéj - 1 kk. őrölt fekete bors - 1/2 mk. currypor - 4 ek. 10%-os ecet
Ezek az arányok, a mennyiség tetszés szerint sokszorosítható. A paradicsomot ledarálom, odarakom forrni, addig minden egyéb összetevőt egy külön tálban összeqtyulok, belekeverem és addig főzöm, míg a híg levét el nem fövi. Utána kisebb üvegekbe töltöm, majd szárazdunsztba teszem. Amióta ezt csinálom, Férj nem is hajlandó megenni a boltit (igaz, én sem). :)))
NL Café
Házi ketchup Marcsi módra Hozzávalók: 3-4 kg paradicsom, 2 jó nagy fej hagyma, 5-6 db alma csutkája nélkül, 3 szál zellerlevél, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 db piros húsú paprika, 3 db babérlevél 1-1 ek kakukkfű, oregano, bazsalikom, 5 szem szegfűszeg, 1 tk fehérbors, 4 ek cukor vagy méz, só kóstolás szerint, fél zacskó befőtt tartósító Duplafenekű fazékban főzni kezdjük a zöldségeket, majd fél óra múlva beletesszük a fűszereket. Én 6 ek cukrot és 3 ek sót tettem bele. Lehet még kis mézzel is édesíteni. Így főzzük kb. 70 percig, majd kivesszük a babért és a zellerzöldet, és összemixeljük. Beleteszünk fél zacskó befőtt tartósítót, és még így főzzük kb. 60 percet, hogy besűrűsödjön, majd szitán átpasszírozva üvegekbe töltjük. 5 fél literes üveg lesz belőle
A bruschetta tkp. olasz paradicsomos pirítós. Tök egyszerű, de azért van egy kis macera vele. Ui. meg kell hámozni a paradicsomokat (forróvízbe dobás után könnyen lejön a héja), és még a magházat, magokat is ki kell szedni, hogy csak a húsa maradjon. Ezt felkockázod apróra, elkevered zúzott fokhagymával és jó sok aprított friss bazsalikommal. A kenyérszeleteket megpirítod, fokhagymával megkarcolod :-), pici olívaolajjal megkened, majd ráhalmozod a paradicsomos egyveleget. Iszonyú sokat meg lehet belőle enni. :-)
3 bokor nálam is hasonlóan néz ki. :-( A kert másik részén (viszonylag távolabb innen) pedig sárgásbarnás pöttyösek a levelek alul, majd száradnak el. Többfajta paradicsomnál is. Tehát nem fajtaspecifikus a fertőzés. Ezeket a leveleket folyamatosan leszedem. Már röhögök magamban, hogy nálunk a paradicsomot is metszeni kell. :-))) OFF: Nem elég a szőlő - ami idén tragikus a sok eső miatt. :-(((( ON: Viszont a paradicsombokrokon a termés meg gyönyörű. Úgy tűnik, már kevés levéllel is beérnek a paradicsomok. Tegnap finom bruschetta-t csináltam vacsorára. :-) Ismeri vki a receptet, vagy küldjem?
És most nagyon szomorú vagyok. Az egész kert mintha leégett volna, ugylátszik nagyobb a fertőzés mint hittem. küldöm a képeket, hátha valaki látott már ilyet. Eléggé szomorú látvány.
Gratula !!! Gyönyörű...nálam 500g körüli volt a legnagyobb. Ezek a marhaszív fajták rettentő nagyok is tudnak lenni! Bulgáriában mértek kiló felettit is.
Az eső ( 120mm/3 nap ) hazavágta nálam az idei termés nagy részét; felrepedt, "felrobbant" egy csomó termés. :( Frint
Szia, a kezdeményből lesz a folytatmány :) ... szerintem vérző szívvel, de azokat is semmisítsed meg! Levéltrágya? Elvileg nem okozhat bajt, talán kondícionáló hatása is lesz.
Emberre nem veszélyes, mármint a fertőzött paradicsom... ( ugye erre gondoltál? :)
Frint segítségét nagyon köszönöm. Leszedtem a rossz bogyókat és várom a kissé szárazabb időt. És aztán Frint által javasolt Champion szerrel lefujom. Brico Storban 249 forint 20 g. Ezt 10literben kell feloldani a leirás szerint.
Az a kérdésem van még, hogy az a bogyón amin már kezdeményezést látok azt is leszedjem? Használjak -e ez után valami levéltrágyát? Emberre veszélyes lehet ?
Bizony, a Principe borghese jól beazonosítható a hegyes kis csúcsról a bogyó alján.
Ez az egyik legkiválóbb fajta aszaláshoz. Létezik hosszúkásabb változata is.
ZsuR, idenézz, nekem is termett duplacicis :-) paradicsomom. Igaz, csak koktélnagyságú. A másik két fajtát csak a méret érzékeltetése miatt tettem mellé.
Egy hétig nem voltam itthon, és mire haza jöttem a néhány zöld paradicsomom, alulról elkezdett barnulni. Van olyan aminek már a fele barna és puha. Kérlek segítsetek , hogy mit tehetek. Ha lehet akkor irjátok emailban, mert nagyon sürgős lenne.
Vagy ha valaki lenne olyan kedves és felhívna. Megadom a számomat. 06304907622